Widok

Pytanie o Kominek

Witam powiedzcie mi czym sie sugerować kupując kominek i jakie to sa przybliżone koszta całkowitego montażu z zakupem i jakie macie rady itd. Pozdrawiam os Królewskie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jakością! Przyoszczędzisz i kupisz g**** to potem będziesz 2 razy kuł w ścianie. Patrz na firmy polskie albo francuskie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zrobiłem....układ 800 zł- Kastorama. Profili...izolacja...GK. ....malowanie. ...kafelki. ..I to tyle. Po 4 latach bp. Mam zdjęcie zrobionego kominka i wszystkie fazy pracy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Na Pszennej przy osiedlu rodzinnym jest baner o kominkach. Ja zadzwonilem tylko po konsultacje (bo są gratis) ale koles tak mi dobrze doradzał że ostatecznie zleciłem mu wykonanie kominka. Nie pamiętam imienia. Ma głuchoniemiego pomocnika. A jeśli chcesz jego referencje to jedź do restauracji Mulk w Miszewie i kup kiełbasę... On im robił wędzarnię
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wszystko zależy od budżetu. Możesz to zrobić za 2,5 tysiąca możesz i za 12. Ceny samego wkładu są też bardzo zróżnicowane. Materiały na obudowę też, są rozne, nie mówię tu o kamieniu tylko o samej konstrukcji obudowy możesz zrobić z płyty k-g albo ze specjalnych płyt np "warmsen". Robocizna to jest jedna z najdroższych prac, średnio 1,5 tys za 1 dzień czyli ok ok 3 tys za wykonanie. Robiłem rozeznanie rok temu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Za 3000 masz piec 3,5 kw i starczy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Izolacji zawierającej wełne uzytej do obudowy kominka się już nie robi!
Tylko płyty krzemianowe Silca - tansze niz varmsen i dostepne w Leroyu, bezpieczniejsze i zdrowsze - pył z wypalonej wewnątrz wełny nie unosi się po domu.

Zakupując kominek zwróć uwagę na jego moc w kW, jak masz mały salon i dasz kominek o dużej mocy to bedziesz miał ukrop.
Pochodź po sklepach ( nie markety ) poogladaj jakie się Wam podobają - w którą strone sie otwiera szyba - otwierane do góry są ładne i praktyczne, mozesz siedziec przy otwartym kominku i otwarta szyba nie wystaje Ci na pół salonu, poza tym nie dymi tak mocno do salonu jak standardowy przy rozpalaniu czy dorzucaniu drewna.
Jeśli masz rure w podłodze do pobierania powietrza z zewnątrz domu, kominek musi mieć do niej podłączenie ( nie mają tego w standardzie)

Kominek warto postawić nieco wyżej niż ma nóżki - dzieki temu siedząc na kanapie, szyba kominka jest na wysokosci twarzy i mozna patrzec na ogien ( mozesz postawci na kostce brukowej betonowej przyklejonej do podlogi klejem do kafli )

Jeśli chodzi o koszty to "fachofcy" potrafią wycenić obudowe na drugą wartość kominka.
Średniej wielkosci kominek dobrej firmy to 8500 - 12000
za obudowe z płyt silca mi zaśpiewali 6800 bez wykończenia na gotowo (bardzo szybko i prosto się buduje więc cena jest niewspółmierna)
za obudowe w wersji akumulacyjnej 11000
(powyższe ceny nie zawierały kratek kominkowych)

Obudowe narożną wykonałem sam (hybryda połowicznie akumulacyjna) - koszt materiałów ok 3000 ( jedna sciana jest akumulacyjna reszta z płyt silca)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja robiłem kominek u Pana z Redy - http://alekominki.pl/ naprawdę jestem zadowolony szybko i bardzo ładnie wykonana praca i w dobrej cenie. wkład też dordzi jaki warto a jaki sobie odpuścić - wiadomo nie kupujemy wkładów kominkowych z marketu ja osobiście ma Hajduka
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dodajmy, ze 3 tys byl to koszt calkowity, lacznie z obudowaniem ramką z kamienia (trawertyn) oraz kratkami narozynymi. :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Banino

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...

Poszukuję dobrego mechanika (59 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś z Was może polecić solidny warsztat w okolicy Banina? Chodzi mi o jakiś...

Fotowoltaika problem (47 odpowiedzi)

Witam mam instalacje od 2 lat z tego co widzę w słoneczny dzień invertery siadają bo są za...

do góry