Widok

Pytanie odnośnie fotelika z bazą isofix

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Czy takie foteliki można opcjonalnie montować na pasach?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z tego co się orientuję to w przypadku bazy Maxi Cosi nie ma takiej możliwości nie wiem jak innych firm. W Maxi Cosi masz do wyboru albo montowanie pasami albo Isofixem :)
image
image

image
Odnośnie maxi cosi:

Wszystkie foteliki można montować na samych pasach :)

Co innego bazy - baza easyfix może być montowana zarówno na pasy jak i isofix .

Inne niestety są przystosowane albo samych pasów albo do isofixa.

Na innych firmach się nie znam :)
ale o jaki fotelik Ci chodzi? 0-13? 9-18?
Fotelik Maxi Cosi Cabrio Fix może być montowany zarówno pasami jak i przypinany w bazie Isofix.

Baza Isofix może być przypinana do samochodu tylko i wyłącznie za pomoca tego systemu

Dostępne są bazy montowane pasami.

Fotelik Pearl 9-18 nie ma możliwości montowania pasami, tylko za pomocą bazy.
image
image

image
Dzięki za odpowiedzi!

A macie doświadczenie jak się sprawuje ten z bazą i ten mocowany pasami? Jakie są plusy isofixu oprócz tego, że jest chyba wygodniejszy. Jak czytałam instrukcję mocowania na pasy to wydaje mi się skomplikowane. Czy przed zakupem fotelika przymierzaliście go do własnego samochodu, czy była w ogóle taka możliwość?
w sklepie Mama i ja można sobie przymierzyć do auta, sprzedawca też doradzi. ja mam Recaro z bazą - jest ok.
My mamy be safe z baza i tez jest opcja montowania pasami,ale szczerze przyznam,ze nawet nie czytalam w instrukcji jak to sie robi ;D
Ola różnica jest np. że fotelika nie przypinasz za każdym razem pasami tylko wpinasz w bazę i już, trwa to ułamek sekundy. Fotelik montowany pasami to trochę kombinacji ale da się przyzwyczaić :) Do tego fotelik w bazie zamontowany jest bardzo sztywno i nie ma takich luzów szczególnie na boki jak to jest w przypadku montowania fotelika tylko pasami. My nie przymierzaliśmy do auta wcześniej ale pasuje znakomicie. W Mama i Ja można dopasować bazę i fotelik bez problemu.
image
image

image
Z isofixem na pewno jest dużo wygodniej i raczej też bezpieczniej ...
Mniejsze ryzyko, że coś źle zapniemy.

Na pewno warto przymierzyć - u nas nie wszystkie bazy z isofixem pasowały.
Zależnie od firmy – trafia się taka możliwość. Radzę dobrze sprawdzić testy dla fotelika montowanego z bazą i bez.
image
image
Dzięki!:) pozdrawiam

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (25 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

do góry