Widok

Raz można ?

„sprawcą przemocy domowej” jest osoba, która "powtarzającym się umyślnym działaniem lub zaniechaniem, w szczególności narażając na niebezpieczeństwo utraty życia lub uszczerbek na zdrowiu, narusza prawa lub dobra osobiste osoby najbliższej albo innej osoby wspólnie z nią zamieszkującej i gospodarującej i wobec której w związku z tymi zachowaniami wszczęto procedurę »Niebieskiej Karty«".

Czyli raz można ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bosch.. ten śmierdziel jeszcze przebąkuje?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

dzisiaj na PO się już nie głosuje bo nie ma po co
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Raven : coś chyba pokreciles. Nowelizacja na rok 2019 wrowadzala zakladanie karty dopiero za zgodą ofiary przemocy, a nie ja dotąd z urzędu. Dlaczego powinno się pozostawić zapis zakładania z urzędu ? Ano dlatego, że zdecydowana większość ofiar przemocy odwołuje swoje zeznania w których wcześniej wskazywało sprawcę aktu przemocy. Uzależnienie od sprawcy i swoiscie pojmowane przywiązanie do wartosci rodzinnych, jest powodem że ofiary przemocy nigdzie jej nie zgłaszają. Przemoc zamykana jest w czterech ścianach.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zniknął ten projekt. Czytałem, że zakładał, że można to założyć bez zgody i dopiero w trakcie trzeba byłoby potwierdzić. Jak teraz jest bez zgody, to się dziwię. Bo chyba teoria sobie a praktyka sobie. Znałem kiedyś psycholog z jakiegoś ośrodka w Nowym Porcie. Opowiadała mi, że to trzeba na komisariat samemu pojechać, wypełnić formularz i podpisać. Jeszcze MOPS lub GOPS swoje trzy grodze wtrącał zawsze. Ogólnie za mnożeniem przepisów to nie jestem. Skoro teraz wszyscy się zarzekają, że te, co są, tak świetnie działają, to pewnie zostaną. Tylko jeszcze jakiś rzecznik ofiar pomówień o przemoc by się przydał. Z gliniarzem też gadałem. Swoje wie. Wiele z tych intwerwencji to robienie sobie podkładki pod sprawę rozwodową z orzeczeniem o winie oraz pod sprawy o alimenty.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Hydepark

Hotel w Raciborzu (3 odpowiedzi)

Cześć wszystkim, zwracam się do Was z prośbą o pomoc i doświadczenia, bo planuję krótki wyjazd...

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (157 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...

Vibracje (35 odpowiedzi)

Au revoir, Alain Delon... http://www.youtube.com/watch?v=_ifJapuqYiU

do góry