Widok

Red. Gmyz a reżim w Polsce

Osobiście jestem zdania, iż z tym artykułem o trotylu na łamach Rzeczypospolitej mamy znowu do czynienia z kolejną próbą zmylenia opinii publicznej i zjadliwym ośmieszeniem opozycji w Polsce, domagającej się jedynie czystej prawdy. Zwróćmy uwagę, że chcący prawdy i czujący się w obowiązku względem narodu i historii, by tej prawdy dociekać zdecydowali się na niezależną i międzynarodową komisję wybitnych specjalistów od badania katastrof lotniczych. A więc nie ma tu jedynej chęci za wszelką cenę odsunięcia od władzy obecnej ekipy rządzącej w Polsce. Jednak władze nie idą w kierunku jak najszybszego rozwiązania zagadki największej w dziejach katastrofy narodowej. Czemu boją się niezależnej opinii certyfikowanych fachowców ? Na razie mamy niewątpliwą zagadkę co do przyczyn tego strachu, jak i samej katastrofy. Przy logicznym rozumowaniu - to właśnie władzy powinno zależeć dla świętego spokoju by zagadkę istoty smoleńskiej tragedii wyjaśnić wszelkimi dostępnymi metodami - i jak najszybciej. Tymczasem żądania społeczne nie docierają nadal do polskich władz, a kolejne BADANIA nadal wykonują Rosjanie przy współpracy ze znienawidzonymi i przeklętymi w Polsce politykami. Naród dostaje kolejne terminy liczone w miesiącach i latach - by dowidzieć się podstawowych rzeczy o katastrofie. Tak nie może być i musi się to jak najszybciej zmienić - chyba, że ktoś udowodnić chce brak demokracji w Polsce. Europa i świat niedawno temu wypowiedziały ustami swoich polityków, że nie ma wolnej Europy bez wolnej Polski. Mam wrażenie, że zachód już zapomniał swoje słowa. Od dłuższego czasu sytuacja w Polsce niedwuznacznie sygnalizuje problem z demokracją. Przypominam, że istotnie jest prawdziwe stwierdzenie o braku wolnej Europy bez wolnej Polski. W obecnej sytuacji zachód powinien na polskich władzach za pomocą nacisków dyplomatycznych wymóc właściwe zachowania. Jeśli i to nie pomoże to do głosu dojść muszą naciski ekonomiczne. Dobrze, że chcemy demokracji w krajach pozaeuropejskich - tym bardziej nie wolno bagatelizować spraw europejskich. Komentując swoje zwolnienie Cezary Gmyz stwierdził, że rozmowa z radą nadzorczą przypominała posiedzenie komisji weryfikacyjnej wyrzucającej dziennikarzy w stanie wojennym. Ponownie potwierdził także, że podtrzymuje tezy zawarte w tekście. Zapowiedział także wystąpienie na drogę sądową przeciwko byłemu pracodawcy.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2
Wymyśl sobie jakikolwiek scenariusz katastrofy smoleńskiej poza przedstawionym przez MAK / Millera i interwencją Obcych - a będziesz wiedział dlaczego nikomu innemu (z Zachodem włącznie a może przede wszystkim), tylko "smoleńskim oszołomom", zależy na dotarciu do Prawdy.
image
Są gorsze rzeczy od śmierci. Czy zdarzyło Ci się spędzić wieczór z agentem ubezpieczeniowym?
(Woody Allen)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 16
Chciałbym wysłuchać argumentów wszystkich, którzy zaminusowali mój wpis.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
widzisz sadylu, bez hala to nie to samo:) Pisowcy cie minsuja i sami ze soba dyskutuja:) Hal napewno zrobilby porzadek:)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
Nie wiem, kto minusuje mój wpis i dlaczego - dlatego pytałem o argumenty. Sądzę, że to po prostu niezrozumienie sensu wpisu - bo sam jestem bardzo daleki od wiary w raport MAK-u czy Millera, czemu wielokrotnie dawałem wyraz na forum.
A brak Hala, jak już ktoś wspomniał, umożliwia sensowną dyskusję, bez wycieczek osobistych i obrażania dyskutantów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
ja tam sadyl dałem Ci plusa, bo trafnie rzecz ujełeś

tak się składa, że wszystkie przedstawiane racjonalizacje i wzajemnie się nakładające lub wykluczające (błąd pilotów, naciski na lądowanie, mgła, brzoza itd. itd) są wygodne dla niektórych, bo:
1) nikogo nie obarczają winą za katastrofę - tylko naturę/siłę wyższą/fatum albo
2) obarczają winą za katastrofę zmarłych

trzeci pomysł to obarczyć winą za katastrofę Kaczyńskiego (tego żywego) - bo zmusił do lądowania swojego brata - to też wygodne wersja dla niektórych

...

porozmawiajmy jednak o wersjach niewygodnych

zamach to nie jedyna możliwość, ale nie o tym chcę pisać

wersje niewygodne mają jeden wspólny mianownik - ktoś za to ponosi winę i jest to ktoś, kto żyje i ma się dobrze

ktoś personalnie ponosi winę za swoje działania lub zaniechania

personalnie oznacza tyle, że nie można obwinić żadnej instytucji, struktury czy bylejakości panującej w naszym kraju a konkretne osoby odpowiedzialne za bylejakość, nie przestrzeganie, czy nie wypracowanie procedur

TA KATASTROFA NIE MIALA PRAWA SIE ZDARZYC W CYWILIZOWANYM, SUWERENNYM i DOBRZE ZORGANIZOWANYM PANSTWIE

TAKA KATASTROFA NIGDY NIE ZDAZYLABY SIE W USA< ROSJI< NIEMCZECH < IZRAELU ITD a gdyby sie zdalyla, to bylby to albo zamach albo czyjs personalny bląd, nigdy natura, przypadek, brzoza

a to, że nasze państwo nie działa, nie funkcjonuje, nie zdało i nie zdaje egzaminu jest oczywiste takze w swietle tego jak wyjaniana/niewyjasniana jest ta katastrofa
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
@ ...

Tak, cały kontekst tego co się dzieje wokół śledztwa związanego z katastrofą, sygeruje jednoznacznie winnego. Prawdziwa cnota krytyk się nie boi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Polityka

Karol Nawrocki pozwany za naruszenie dóbr osobistych wdowy po zamordowanym (3 odpowiedzi)

Nikosiu. Istotny wątek też w kontekście wyborów. Chodzi o głębszy kontekst tej sprawy. Karol...

Jak uczucia po wynikach wyborów? (10 odpowiedzi)

Moim zdaniem obaj kandydaci dalecy od ideału. Tragedią jest to, że wybór jest pomiędzy złem a...

Karol Nawrocki vel Tadeusz Batyr (12 odpowiedzi)

Niedawno w ogólnopolskich mediach toczyła się i toczy dyskusja dotycząca osoby niejakiego Karola...

do góry