Widok

Refleksja

Jako kierowca, który świadomie przesiadł się na komunikację miejską, rower i wypożyczalnie mam kilka refleksji.
1. Codziennie ta strona jest zasypana raportami o wypadkach, korkach i utrudnieniach w ruchu.

2. Gdańsk jako jedyne duże miasto w Polsce ma mniejszy współczynnik mieszkańców korzystających z komunikacji niż z samochodów prywatnych.

3. Rocznie miasto wydaje 39mln na remonty ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Słabą mamy tę komunikację...

To ja z perspektywy osoby dojeżdżającej ostatnie 3lata komunikacją, która przesiadła się do auta... Chciałabym zadbać o nasze miasto nie przyczyniać się do tego zanieczyszczenia, ale są dzielnice z których nie ma szans dojechać do pracy na 8 i nie mam tu na myśli bardzo odległych odcinków. Dojeżdżałam z pogranicza Piecek i Jasienia do Wrzeszcza. Autobus w korkach spóźnienie 15 min norma, jak wyjechało się tym ok 7 może do pracy na 8 się zdążyło o ile mieszkało się blisko Jasień PKM bo np. na Migowie wsiąść do autobusu to był wyczyn. PKM niby trochę lepsza niby 13 min z Jasienia do Wrzeszcza, ale kursów tyle co kot napłakał, a w roku szkolnym tak przepełnione, że czasem nie było szans wejść do PKM odjeżdżających między 7:15 a 7:45, a przecież ile nowych bloków teraz tam powstało... To tylko kwestie "miejscowe", a przecież w roku szkolnym niemal codziennie te PKM-ki miały opóźnienia. Im dalsza dzielnica tym myślę jeszcze trudniej. Z tymi pociągami to wszędzie chyba taka sytuacja, no może poza tą trasą Gdynia-Sopot. Koleżanki z Pruszcza też nieraz nie zmieściły się do pociągu. Autem mimo, że w korku to i tak połowę czasu krócej wychodzi mi dojazd do i z pracy niż komunikacją.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Do Gdańska do pracy dojeżdża masa ludzi z osiedli na obrzeżach oraz okolicznych miejscowości, raczej niewykonalne jest dla większości, aby przesiedli się na komunikację. Oczywiście rodowici Gdańszczanie z raportu Trójmiasto napiszą, że to biedaki ze wsi, ale mało mnie interesuje ich opinia - piszę jak jest. Po drugie swego czasu przesiadłem się na SKM. Średnio co trzeci dzień jechałem w smrodzie, który przyprawiał o wymioty, a przynajmniej raz w tygodniu trafiał się jakiś wykręt, naćpaniec, który nad sobą nie panował. Komunikacja jest spoko jak się mieszka w mieście, ma się maskę tlenową i najlepiej jakieś narzędzia do samoobrony.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

I płakanie na raporcie że znowu korek

No to ma sens
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

jak kiedyś skończysz podstawówkę i potem zrobisz prawo jazdy to tam cię nauczą budowy silnika i rodzajów paliw stosowanych powszechnie w pojazdach mechanicznych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

ten post nie mowi o ludziach którzy faktycznie mieszkają gdzieś daleko, ale o ludziach którzy dla wygody pchają się w korki a później narzekają
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 10

Władze Gdańska okazują pasażerom komunikacji

publicznej skrajną pogardę.
Ceny biletów bezczelnie wysokie, najwyższe w Polsce, likwidacja linii, brud, smród i agresja kierowców, włącznie z chamskimi decydowaniem, czy komuś wolno wsiąść, czy nie, bo ma dziecko w wózku czy nie pomachał tak, jak kierowca chciał.
Korzystać z tego czegoś, to dać się upodlić.

Zmieni się coś dopiero, gdy każde urzędnicze guano, będzie miało obowiązek korzystać tylko z komunikacji publicznej i za bilety w cenach specjalnych: stosunkowo drugie w stosunku do swoich zarobków.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

Samochodem nawet przy paraliżu obwodnicy jak mamy obecnie wracam z pracy 1h, komunikacją zajmuje mi to minimum 1,5h do czasem 2h w jedną stronę i trzy przesiadki
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 2

dokładnie! przestańce zasmiecac tę stronę, każdy ma google maps
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

No jasne, ten post miał tylko pokazać że auto w trójmiejscie to i**otyzm, sam wybierasz
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

W poważeniu to mam nie będę w zimę czekał na autobus w którym grzeję się śmierdzący menel gdy mogę sobie z domu nawiew w aucie włączyć i do ciepłego wsiadam i jadę. A to że sobie postoje 30 min w korku to cóż, więcej czasu mam na słuchanie muzyki.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dlatego tak uwielbiam te raporty tutaj o korkach

Bo wiem że narzekają tacy jak ty
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trawniki!

pod moim blokiem już praktycznie jest bagno a nie trawnik, zajechane bo ludzie na grunwaldzką przyjeżdzają i nie chcą płącić więc parkują nielegalnie na trawnikach, 6 pasów jezdni, parkowanie na chodniku ale jeszcze trawniki niszczą
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zgadzam się z komentującym.
Nie przesiądę się do komunikacji. mój dojazd do pracy trwał by z 2 godziny 4 przesiadki i tłumy ludzi.
Najpierw niech miasto pomyśli o poprawie komunikacji i zacznie budować drogi a nie dostawia tylko bloki na każdym możliwym metrze kwadratowym.
Wolę już siedzieć w korku w swoim samochodzie, i tak dojadę szybciej niż komunikacją.
Co do wypadków zawsze były i będą , nie unikiem tego.
Fajnie że miasto buduje ścieżki rowerowe ale nie każdy może do pracy jeździć rowerem.
To miasto ponoć działa tylko pytanie gdzie ?? Bo ja tego nie widzę.

Jak można zwężać armii krajowych w momencie przebudowy węzła południe ??
Tylko skończony mógł na to wpaść .
O innych modernizacjach nie wspomnę
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale

nie tyle co Twój dizel
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jedziesz autem to jedź ale nie płacz codziennie że stoisz w korkach sam jeden z drugim wybraliście jazdę autem w korkach
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 11

Tylko

auta elektryczne. Stop dizel.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Zgadzam się w 100%

Sam chodzę na piechotę, jeżdżę rowerem, a auta używam głównie rekreacyjnie. Ale tu masz jeszcze myślenie rodem z lat 90. Suvik na kredyt no to trzeba się pokazać, kilometr do sklepu trzeba jechać żeby zaparkować przed wejściem by każdy widział. Do pracy to samo, przecież to obciach bez auta. Byle się pchać, zastawiać trawniki, chodniki, pić kawę i słuchać muzy w korku to ich życiowy cel.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 19
do góry