Widok

Renault Megane I

Początki Megane sięgają roku 1995, kiedy to Renault zaprezentowało następcę modelu 19. Najpierw pojawiła się wersja hatchback, następnie coupe. Uzupełnieniem tej rodziny stały się minivan Scenic, sedan Classic oraz - w roku 1996 - Cabrio. Pierwsze drobne poprawki stylistyczne, m.in.: zmiana kształtu halogenów, nastąpiły trzy lata po wprowadzeniu modelu, a gruntowny facelifting (kwieceń 1999) ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie muli ci na tym brc??

wato
Witam ja mam megane cupe niezawodne autko u mnie idzie 3litry

pytanie

mam pytanie jestem na kupnie meganki 1.9 dti czy warto pozdrawiam

Mam megi 1996r silnik rt 1.6.chodzi jak zlotko tylko co 4miesiace pali cewki zaplonowe na chopkach tlumikiem ryje bo za niska jest troche i przeklenstwo to kluczyk. Trzeba jak z jajkiem bo sie psuje a auta nie odpalisz.imobilaizer pieprzony.

cewki tylko simens, albo beru

mi w mieście pali ok. 8.0- 8.5

filtry paliwa, powietrza,świece zapłonowe

paliwa średnio ok. 6,6 przy delikatnej jeżdzie a lpg ok. 8.3 do 8,6

4 litry i jest ok. na bagnecie masz poziom powyżej 3/4 minimum

posiadam renie 1.4 16v od 3.5 roku i jest niezle.Posiada lpg. od przebiegu ok.128800 teraz mam 187600 i już piersze oznaki gazu. Bierze ok 0,45l oleju na 7200 km i pewnie pierścienie są do wymiany bo dynamika jest już nijaka , jak ją kupiłem w 2010 to chodziła jak marzenie tdi 90 siadała całkiem

pitoly opowiadasz

i co megane kupil coupe teraz w tym roku jak je kupe lat nie robia

MEGANE Classic 98r. 1.6e 8v 90KM 66KW - 270 000 km

Jak się robi wymiany na czas i zagląda się od czasu do czasu, sprawdza wszystkie płyny i czasami słucha silnika zamiast jakichś łubudubu, to ten samochodzik przejedzie setki tysięcy kilometrów.
Podobno mój silnik ma 170.000km bo po 100tys. komuś padł i trza było zmienić, ale ja w to nie wierzę, na liczniku bije 270.000km i to jest dla mnie bardziej realna wartość jak na samochód z 98 roku. W każdym razie po kupnie lało się z pod uszczelek, wybite teleskopy (jeden spawany?!?!?!?), spawany sworzeń?!?!?!, brak hamulcy, do wymiany uszczelki, olej, rozrząd, maglownica, sprzęgło, klocki hamulcowe i kilka innych drobnych poprawek przy zapłonie itd.
No i autko przejechało u mnie już 46000km i ma 316000 nabite, jeździ świetnie, odkąd je zrobiłem na tip-top nie dołożyłem ani złotóweczki, jedynie na paliwo, zapachy i opony :)
Jak się dba to się ma!!!

Dla ciekawostki, porównania i potwierdzenia tego iż zadbany samochód służy latami, podam przykład Forda Sierry 2.3D 86r. mojego tatusia. Samochód niezniszczalny, byłem nim i ojciec 4 razy w Szwecji, jeździł po całej Polsce, ma najechane ponad 900,000km i nigdy nie zawiódł.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

re: krytyka

to co opisujesz wygląda na sprowadzone auto, mieszkam za granica i mało kto ma mały przebieg, handlarze walą ściemę, że auto z francji, mały przebieg, zadbane, tymczasem oni tu obijają notorycznie drzwiami na parkingach, jeżdzą jak pierdoły co niektórzy, pod supermarketami jest mase stłuczek, niektóre auta jak po wojnie wyglądają i mają przebiegi po 200 tys w górę a te co biorą handlarze i cofają te elektroniczne liczniki to mają przy sprzedarzy nawet po 300 tys.jest tu masę aut do sprzedania za grosze bez dokumentów albo bez kontroli technicznej, niedopuszczonych do jazdy, biorą to na lawety, picują i oszukują przy sprzedaży, od 8 m-cy próbuje kupić tu auto z małym przebiegiem to ceny są tak wygórowane, że nie opłacałoby się tego sprowadzać

Megane Classic 1.4 16V 07/99r.

Od 02/2011 posiadam Megane classic 1.4 16V RN z lipca 99r. to ten po liftingu faza2, generalnie jestem zadowolony,oprócz podstawowych wymian olej, filtry, nic się nie działo od 93 tys. jak ją kupiłem do 130 tys., niedawno padły cewki, auto się zachowywało jakby silnik stanął dęba i jakby pasek spadł, a jednak tylko mnie nastraszył,przy 135 tys. spadły okładziny w tylnych szczękach ale to i dobrze bo o nich zapomniałem i tak były do wymiany, bo były od nowości auta, przy 140 tys. zaczynają szumieć tylne łożyska więc trzeba będzie zmienić, poza tym jest ok, wiadomo, auto się starzeje i zaczynają się wymiany, nie wiem tylko dlaczego ucieka trochę płyn chłodniczy, mechanik mówił, że meganki tak mają i nic z tym nie zrobię, aha i koło 120 tys. trzeba sprawdzić uszczelkę pod skrzynią biegów, ja miałem wyciek i dzięki bogu mechanik to zauważył, wymienił, dolał olej i nie doszło do zatarcia...polecam autko
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

tak tez mam te auto i ten problem sam

niezniszczalna megi

moja megi 1,6 8v ma 15 lat 140000 km przewoziła ładunki po 600kg i dlatego zuzlo sie zawieszenie tylnie ; wyszla rdza na prawym progu(nie było korkow w progu) niedawno zaczelo ubhwac plynu w wspomganiu padł immobiliser -elektronik zrobil z dwoma kluczykami za 200zł i ocywiscie wymiana oleju klockow rozrzadu filtrow dobre auto i ekonomiczne
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

pod kolem zapasowym,2,1-2,2przod,1,9-2,0tyl

zmien uszczelke pod glowica
do góry