Widok

Renault Megane I

Początki Megane sięgają roku 1995, kiedy to Renault zaprezentowało następcę modelu 19. Najpierw pojawiła się wersja hatchback, następnie coupe. Uzupełnieniem tej rodziny stały się minivan Scenic, sedan Classic oraz - w roku 1996 - Cabrio. Pierwsze drobne poprawki stylistyczne, m.in.: zmiana kształtu halogenów, nastąpiły trzy lata po wprowadzeniu modelu, a gruntowny facelifting (kwieceń 1999) ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Fajne

Mis ei ten samochod bardzo podba !!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wyniki NCAP a Renault Megane

Wyniki badań Stowarzyszenia Euro NCAP (European Car Assessment Program). W czasie badań Euro NCAP Renault Mégane uzyskał w obu próbach maksymalny wynik, zbierajac cztery gwiazdki. Oznacza to, że ryzyko urazów podczas
kolizji okreslanych wymaganiami testów dla Renault Mégane nie przekracza wartosci zagrażajacych życiu pasażerów. Tak dobry wynik testów możliwy był do osiagnięcia dzięki standardowemu instalowaniu w modelu Mégane systemu bezpieczeństwa Renault dla pasażerów przednich siedzeń (SRP). Układ ten składa się z pasów bezpieczeństwa z napinaczami pirotechnicznymi i ogranicznikami napięcia oraz poduszki powietrznej dla kierowcy o programowej
charakterystyce działania i kształcie obejmujacym głowę i cała klatkę piersiowa. Należy pamiętac że test był przeprowadzany na pierwszej wersji
nadwozia a w 1999 roku do seryjnego wyposażenia każdej wersji dodano 3 poduszki powietrzne i ABS.

Nie zgodziłbym sie z hałasami dobiegającymi z zawieszenia. Zrobilem już 20 000km i nic takiego nie stwierdziłem. Dla pewnosci zajechałem na bezpłatny przegląd do stacji obsługi będacej pod patronayem ITS (ul Starogadzka - FIAT) gdzie na moich oczach skontrolowaliśmy wahacze, końcówki i drążki - żadnych luzów i stuków - na urządzeniu do badania amortyzatorów i tzw trzęsarce.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Hatchback 1.6 16V jest już moim drugim egzemplarzem Meganki. Pierwszą przejechałem 80 000 km, więc chyba mogę być wiarygodny w tej kwestii. Właściwie można zgodzić się ze wszystkim co napisano w charakterystyce. Stuki podowozia słyszy się rzeczywiście. Poprostu zawieszenie tego auta jest głośniejsze niż innych aut tej klasy np. Forda Focusa. Wiem na 100% bo mam okazję jeździć obydwoma tymi modelami. Ale można się do tego przyzwyczaić. Bezapelacyjnie Focus dzięki bardziej wyciszonemu zawieszeniu daje większe poczucie komfortu i do tego lepiej, bo z mniejszym skokiem dźwigni wchodzą biegi. Kolejnym minusem Megane'a jest moim zdaniem zbyt mocne przechylanie się na zakrętach, dzięki temu mamy większy komfort, ale kierowca lubiący pośmigać na zakrętach nie będzie czasami pewien swojego skrętu. Z kolei Meganka 1.6 16V wyprzedza na przysłowiowym stracie do setki Focusa 1.6 o całą długość samochodu. Widać, że 10 KM więcej Meganki żyje i ma się całkiem dobrze.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeżdże Meganem II. Nie zauważyłem jak dotąd żadnych stuków dochodzących z podwozia. Uważam, że komfortem jazdy znacznie przewyższa jakieś tam golfy czy astry, które są twarde. Natomiast zgodzę sie całkowicie, że fotele są niewygodne i zbyt miękkie - jest to chyba największy minus tego auta. Natomiast uważam, że wyciśnięcie 95 KM z 1.4 to jest coś, to auto naprawdę ma kopa!!!!!

renault megane 1.6 16v spostrzeżenia

jestem użytkownikiem megane hatchback 1.6 16v od paru miesięcy i oto moje pierwsze spostrzeżenia:
Zalety:
- dynamiczny i elastyczny silnik;
- bardzo delikatne prowadzenie - dobry układ kierowniczy;
- świetne hamulce;
- dobre trzymanie się drogi;
- precyzyjna skrzynia biegów, chociaż nieco irytujące są drgania drążka na biegu jałowym;
- ekonomiczne spalanie w mieście około 8 l/ 100 km;
Wady:
- głośność w kabinie. Praktycznie cicho i komfortowo jest do 2750 obr/min co daje 95 km/h na 5 biegu. Jazda z prędkością 100 km/h i więcej związana jest z uciążliwym mruczeniem silnika, co przy cenie samochodu powyżej 50.000 zł jest zaskakujące. Myślę, że ta sama jednostka w najsłabszej Lagunie jest lepiej wyciszona;
- Zbyt małe przełożenie 5 biegu, który dostosowany jest raczej do słabszego silnika 1.4. Silnik 1.6 jest na tyle mocny, że po 3 biegu można od razu wkładać 5-tkę. To jest wygodne na trasie w czasie wyprzedzania gdy nie trzeba redukować biegu z 5-tki na 4-kę lecz wiąże się z powyżej opisywanym hałasem w czasie szybkiej jazdy na trasie. Powinien być 6 -sty bieg albo słabsza bardziej autostradowa piątka;
- sztywne zawieszenie, które dokładnie informuje pasażerów o stanie naszych dróg;
- komfort pasażerów na tylnej kanapie jest nieco ograniczony z powodu zbyt pionowego oparcia fotela ale to jest standard w klasie kompaktów.

Podsumowując więcej zalet niż wad.
Pozdrawiam wszystkich samochodziaży i czekam na inne opinie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Megane 1.6 16v

Zgadzam się z opinią o występowaniu stuków, chociaż nie są one następstwem defektu tylko tak już jest. Poza tym super silnik i hamulce. Jeśli chodzi o pochylanie się nadwozia, to dystanse na kołach trochę to poprawiają.

Biegi

Jeśli się uprzesz to po jedynce możesz zmienić na piątkę. Dziwne że ci 5 nie wystarcza ten silnik jest o wiele za słaby aby "zamknąć" obroty do końca na 5. Szusty bieg potrzebny jest przy 200 km.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Niezniszczalna Megi

Jeżdżę Meganką z 1996 roku i bardzo ja sobie chwalę.Jest to wygodny, funkcjonalny i praktyczny samochód, a do tego jego sylwetka...(zresztą starsze modele są ładniejsze od ich nowych siostrzyczek ponieważ moim zdaniem, mają bardziej sportowy charakter - ale to kwestia gustu. Moja Megi ma już (UWAGA!!!) 310 000 przejechanych kilometrów i nadal sie kula do przodu. Z perspektywy takiego przebiegu mogę powiedzieć, że autko to doskonale wytrzymuje taką eksploatcję. Jeżeli chodzi o blacharkę to oceniam ją na 10 (w skali 10-cio punktowej) bo nie ma ona ani kropki rdzy przy 6-letnim parkowaniu pod chmurką. Zawieszenie-chmmm...tak do 300 000, potem remoncik, szczególnie wrażliwe są amortyzatory. Silnik przy 300 000 również miał mały retusz (pierścienie i uszczelki) ale to z winy niepunktualnego serwisowania przez pierwsze 3 lata użytkowania. Wnętrze nadal lśni blaskiem a tapicerka się jeszcze nie wytarła i się świetnie prezentuje.
Tak więc kto jeździ Meganką temu gratuluję wyboru, a kto się zastanawia nad kupnem to gorąco polecam to auto.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

wielka prosba do fascynatow

rozumiem ze ta czesc internetu odwiedzaja ci ktorzy tak wlasciwie sa obcykani w temacie megane. dlatego wlasnie Was pytam kto jest wykonawca a takze jaki jest tytul piosenki z reklamy nowego renault megane. za pomoc bede b wdzieczny (banan101@poczta.onet.pl)

Roman&Megane

Mieszkam we Lwowie, na Ukrainie. Posiadam Megane"a RT 1,6 l. Jest super! Poprzedni Golf to puste miejsce w porównaniu z Meganką.
Startowanie na światłach, przyśpieszenie, przyjemna jazda po mieście, seryjnie zainstalowany sprzent Phillips"a y regulacją na kierownicy, to są niektóre zalety Megane"a. Polecam to auto !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

megi 1,6 8v 1997 5-drzwi

autko kupułem z przebiegiem 10.000 km zainstalowałem gaz i przejechałem z gazem do 52 000 km. Niby jest ok i duzych problemów nie ma. Niestety trwałość części eksploatacyjnych jest słama / tarcze hamulcowe wytrzymały 26 tys.km ale to może być wina jazdy. Faktycznie w zakrętach nie da się poszaleć bo buja na boki. Ponadto po przejechaniu 50 000 km zaczynają się pojawiać pocenia się uszczelek, niby nic nie cieknie ale wkurza. Autko pije a raczej wącha 9 - 10 litrów gazu na stekę i poza tym sprawuje się bez zarzutu.
W porównaniu z Golfem lub Astrą to super fura ale niestetu ustępuje japncom.

1.4 16V

1.4 16V to najlepszy kompromis między osiągami (95 KM) a spalaniem (na trasie da się zejść do 5-6 l/100km). Jest jednak głośniejszy od 8V. Polecam wersje Expression, najlepiej z klimą...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

megi na gaz

cześć chciałbym się Was poradzić czy warto zakładać gaz do megane 1,6 1997r. z wielowtryskiem
Będę ogromnie wdzięczny za wskazówki i opinie ludzi , którzy już jeżdzą z instalacją.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Renault-delikatny złom

Ostatnio mój znajomy kupił nową megankę. zachwalał ten samochód dopóki nie zaczął jeździć do serwisu. w serwisie też jest bardzo wesoło traktują go jak "śmiecia" a części które wymieniają są stare, a poza tym który żabojad zrobił stolik z tyłu tego samochodu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ten samochód jest nie do "zajechania"

Mam Renault Megane 1.4e z 1998 roku.
Jestem jego pierwszym właścicielem i muszę Wam powiedzieć, że naprawdę swoje nim już przejechałem (prawie 200 000 km). I nic...
Dosłownie nic nigdy w tym samochodzie się nie zepsuło. Nie jest może najszybszy, przyspieszenie też ma takie sobie ale za to jest całkiem wygodny cichy i przyjemny w prowadzeniu.
Ma, jak każdy "francuz" trochę za miękkie fotele i zawieszenie ale można się przyzwyczaić.
Generalnie mogę powiedzieć śmiało, że jest to naprawdę miły samochodzik i z pewnością jest wart swej ceny. Polecam z przekonaniem !
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

RENAULT MEGANE 1.4 16V

95 KM ,4 SRS ,ABS ,EL SZYBY 4 , EL LUSTERKA , 4 SRS , ABS, KOŁA 15'' ,FILTR KN ,ZMIENIONE SWIECE ,KABLE ,STRUNIENICA,MAGNETYZERY,OPUSZCZONY 25mm,KOMPLETNY WYDECH BOSAL,FULL SPOJLER ,NAGŁOŚNIENIE MD SONY, 4 X 120 W PIEC 4 X 80W MIEJSCA FABRYCZNE,SKRZYNIA BAS 200W PIEC 200W,CIEMNE SYBY

OPINIA
-EFEKTOWNY WYGLĄD
-MALE SPALANIE
-POPRAWIONE OSIĄGI
-MAŁA POWTARZALNOŚĆ
-BEZAWARYJNOŚĆ 100 %
-IDEALNY DO KRĘCENIA SIE
-WYGODNY
-POLECAM

WADY
-DROGIE CĘŚCI
-DOSTĘPNOŚĆ SPOJLERÓW

Moja Renia M.

Może nie jestem rekordzistą w przebiegu, ale nakręciłem już kilka kilometrów Renią (100.000) i jestem zachwycony. Ma co prawda swoje "humorki" jak to kobieta, ale ogólnie jest ok. Dogadałem się z klockami (wymiana co 16-18 tys.; teraz co +/-50 tys.), Mała przeróbka pierścienia mocującego usunęła problem wypinających się półosi (to niestety wynik mojej "kawaleryjskiej" fantazji). Nie zamienię tego samochodu na żaden inny. Pewny, miezawodny, mało pali. Poprzednio miałem Mondeo - brak porównań.
Największą tragedią są serwisy. Miałem doczynienia z czterema i tylko do jednego wrócę. Reszta to oszuści (naprawy bez faktury, albo tak, żeby zaraz się zepsuło). Jednym zdaniem samochód wart polecenia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

1.4 RN

autko wygodne, ekonomiczne, niezawodne i bardzo przyjemne w prowadzeniu.W porównaniu z innymi autkami z tej klasy wedłóg mnie nie ma konkutrentów.Jedyny mankament pojawienie sie małego wrzodzika na tylnej klapie, ale poza tym super.Polecam wszystkim
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

1.4RN 1997r +LPG

Niby żadnych poważniejszych awarii ale....
Samochód ma przejehane 108000km czyli niezbyt dużo a hałas we wnętrzu jak w 20-letnim gracie.Na gładkim asfalcie wszystko jest OK ,na polnych drogach przy łagodnych przechyłach również spoko ale przy wpadaniu na wyrwy w asfalcie studzienki tory kolejowe itp. odgłosy jakie powstają w kabinie to horror.Sprawdziłem podwozie na "trzepakach" później starym sposobem (łom) i nigdzie żadnych usterek-czyli ten typ tak ma. Moim zdaniem w aucie tej klasy powinno być duuużo ciszej. Na nasze drogi nie polecam
do góry