Widok

Renault Megane I

Początki Megane sięgają roku 1995, kiedy to Renault zaprezentowało następcę modelu 19. Najpierw pojawiła się wersja hatchback, następnie coupe. Uzupełnieniem tej rodziny stały się minivan Scenic, sedan Classic oraz - w roku 1996 - Cabrio. Pierwsze drobne poprawki stylistyczne, m.in.: zmiana kształtu halogenów, nastąpiły trzy lata po wprowadzeniu modelu, a gruntowny facelifting (kwieceń 1999) ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

tak ubywa nie przejmui sie mi tesz

obniż położenie anteny i po sprawie

idiota do kwadratu

Megane po 7 latach jazdy

Zdzieram drugą Megankę I. Obiema jeździłem po 7 lat i z obu jestem zadowolony. Auto było (jak na rok 1995 nie do pobicia)i jest nadal komfortowym autem bardzo funkcjonalnym i stosunkowo niedrogim. W eksploatacji w obu przypadkach żadnych niespodzianek (wyjątek w aucie z roku 2002-felerne oryginalne cewki).Części eksploatacyjne nie drogie- dużo zamienników.Mimo że pierwsza meganka nie widziała garażu przez 7 lat to jedyne co nawaliuło to jedno z lusterek przestało grzać. Zawieszenie bez uwag- obsłużyła 3 lata budowy domu gzie zdarzało sie wozić i cegłę klinkierową i cement i maksy a skutkiem tego była wymiana amorków z tyłu (tylko). Nie pamiętam aby kiedykolwiek spalanie przekroczyło 7,5 l/100km.

numery są pod zapasówką

instrukcja serwisowa

Witam
czy ktoś by mógł podać link gdzie znajdę instrukcję serwisową do Megan I 2000r. po lifcie.
Wielkie dzięki

miałem podobną historię w 1,9dci. Odpalał albo nie. Okazało się, że była upalona masa na rozruszniku i rozrusznik "pożerał" cały prąd. Więc prąd nie docierał do zaworów pompy itp co doprowadzało do tego, że paliwo nie dochodziło do wtryskiwaczy i nie odpalał. Dałem rozrusznik do regeneracji zapłaciłem 120zł. (nowy WALEO ok 500zł.) i megi odpala na dotyk nawet przy dużych mrozach. Moje gg 12749466

Renault Megane I Classic 1,6

Witam, Megi mam od kilku miesiecy. zero problemow, jedyne co przy niej robilem to wymiana plynow eksploatacyjnych i rozrzad - co by miec pewnosc ze bedzie dlugo i niezawodnie służyć. samochod bardzo wygodny, przestronny, pojemny bagaznik. Cztery poduszki, abs, el szyby i lusterka jedynym minusem jest brak klimatyzacji ale dzieki szyberdachowi da sie wytrzymac:) Model naprawde godny polecenia. Gdyby tak jeszcze chciala pic troszke mniej paliwa w miescie... No nie ma kobiety doskonałej:) zwlaszcza jezdzac po Warszawie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Megane 1.4 8v 98r

Witam wszystkich zwolennikow i przeciwnikow tego auta, chce napisac ze mam to auto prawie 2 lata i w ciagu tego czasu zmienilem: przegob, czujnik predkosci i wyczyscilem nagrzewnice bo sie zamulila i przetalo grzac. A tak poza tym jestem zadowolony spala okolo 8,5 litra bezyny na 100km w cyklu mieszanym, zadnych wyciekow itp; moze troche glosna powyzej 130km/h.

scenic 1.4 02 twinsport

trzeba być debilem żeby pisać takie bzdury.Jeździsz koreańcem patafianie?!

Mam to auto i uwielbiam je. Głośne salwy dla renault za ten model jest super

POMOCY

Witam

Od dwóch miesięcy mam Renault Megane Coupe 1998 r 1.6 Wszystko byłoby super bo autko świetne, niestety w moim przypadku awaryjne. Najpierw nie działa mi prędkościomierz, długo dochodziliśmy dlaczego, okazało się że jakaś część w okolicach skrzyni biegów była walnięta. I fajnie, wmieniłam i było ok. Teraz natomiast mam nowy problem gdyż nie działają mi migacze, na zmiane najpierw prawy tylny, odstawiłam auto do elektromechanika bo nie była to żarówka, wyczyścili mi puche z bezpiecznikami i twierdzili że zachodzą wodą i to dlatego. Następnego dnia dla odmiany zastrajkował lewy migacz, mimo że dzień wcześniej wszystko było wysuszone. Macie jakiś pomysł co to może być? nie chce zostać oszukana przez mechaników. Proszę o opdpowiedz, pozdrawiam

głośno w środku > 100..

w ciągu 1 roku:
przeciekająca antenka w dachu,
woda w tylnej klapie,
złamało się ramie wycieraczki w trakcie jazdy,
czujnik obrotów wału korbowego,
zatarta linka hamulca ręcznego (koło się nagrzało aż śmierdziało),
zużyte jakieś elementy zawieszenia (przód),
przerdzewiała klimatyzacja (trzeba było dospawać rurki),
padł sterownik silnika (powrót na lawecie)
Megane 1 kombi z 2000r. przebieg 150tyś(prawie pewne, że prawdziwy).
Konkluzja - strach tym wyjeżdżać za miasto.
Plus - pojemna, ale ze względu na brak sprężyn w tylnym zawieszeniu (jest tam belka sprężynująca) lepiej nie przeciążać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
regulacja reczna

Super autko jestem w 100% zadowolony z niego pod każdym względem

megane classic 1,4

Mam megane classic1,41997r od 2006r a gaz jest w nim od 2004r przy spokojnej jeżdzie/do100km mało palił gazu i benzyny na trasie gazu do 8 l benz.6,5-7litrów sprawdzałem to 2 lata temu .Od 2010r dopiero zaczął brać po trochu olej, bo do tego roku było bez dolewki, przejechane 185 000 tys.km.amortyzatory te same na przeglądach bez zarzutu,wymiany drobne trzeba robić jak przy innych emerytach powyżej 10 lat,brał płyn chłodniczy, wymieniłem pompę wodną i nie bierze.Tylko teraz ten olej pobiera czy z powodu starości czy z powodu jeżdżenia na gazie to nie wiem.Oceniam go na 4,8 w skali 6st.Raczej nie jest to paliwożerne auto.

smieszny jestes fanie bmw. tez spbie poduche kladziesz pod tylk w swojej bmc-e? czy jak wiekszosc dresow jezdzis zadzierajac maly lepek?

FAJNE AUTKO

nie wiem kiedy dałeś opis ale nie za gazuj renaty bo to i tak mały silnik a na gazie nie u ciągnie pozdro

to zasysanie to żecz normalna dzieje ci sie to za kazdym naduszeniem gazu, jak chodzi o spaliny to morzesz jechać na analizer ale ja bym to zlekceważył narazie, a wachania na obrotach to normalka w tym aucie troche siana trzeba by jej pomuc ale to nie od razu trzeba robić

Inne tematy z forum Nauka i Szkolnictwo

Anka - ocena (6 odpowiedzi)

Jeżeli zastanawiacie się nad X LO w Gdyni to odradzam. System oceniania to porażka. Szkoła marzeń...

do góry