Widok

Renault Megane I

Początki Megane sięgają roku 1995, kiedy to Renault zaprezentowało następcę modelu 19. Najpierw pojawiła się wersja hatchback, następnie coupe. Uzupełnieniem tej rodziny stały się minivan Scenic, sedan Classic oraz - w roku 1996 - Cabrio. Pierwsze drobne poprawki stylistyczne, m.in.: zmiana kształtu halogenów, nastąpiły trzy lata po wprowadzeniu modelu, a gruntowny facelifting (kwieceń 1999) ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

megane

Jestem użytkownikiem meganki clasic 1.4 16V od roku, bardzo fajny samochód, zamierzam zainstalować do niej gaz. Proszę o ewentualne podpowiedzi, dzięki. Pozdrawiam.Jarek
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

1.6 16V

Witam
Jestem użytkownikiem Meganki 1.6 16 V RXE (XI.99) od 2 lat Samochód ma przebiegu 80 tys (kupiłem go gdy miał 60 tys) Po za wymianą oleju i filtrów brak jakich kolwiek awarii. Polecam ten model ze względu na wmiarę oszczędny i dynamiczny silnik (108 koni bardzo przydaje się przy wyprzedzaniu ) Jedyną wadą jaką zaopserwowałem to wskaźnik poziomu paliwa Niby auto ma zbiornik 60l a już dwa razy przelałe na stacji sugerując się wskazaniami tego wskaźnika Czy ktoś trafił na taki problem?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

1.4 16V

Mam Meganke 1.4 16 v i postanowilem wladowac do niej gaz . Co o tym sadzicie ? Moze ktos jest uzytkownikiem takiego wlasnie eksponatu :)

P.S co do wygody to auto jest bardzo przestronne . Posiadam wersje classic , ktora kupilem w 2002 roku . Raz bylem nia w serwisie z niewielka awaria :)
POZDRAWIAM wszystkich uzytkownikow
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

1.4 16V

Mam Meganke 1.4 16 v i postanowilem wladowac do niej gaz . Co o tym sadzicie ? Moze ktos jest uzytkownikiem takiego wlasnie eksponatu :)

P.S co do wygody to auto jest bardzo przestronne . Posiadam wersje classic , ktora kupilem w 2002 roku . Raz bylem nia w serwisie z niewielka awaria :)
POZDRAWIAM wszystkich uzytkownikow
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jaka megane

Kupiłem Megane classic 1.4 16 v z 05,1999 i nie wiem czy to jest RT czy RN czy expression czy nie. Może Ktoś wie jak odrużnić

renault megane classic opera

z automatyczna skrzynia biegow,Kochani-mam instrukcje obslugi/uzytkowania/ tylko w j.angielskim,a latwiej mi bedzie zaznajomic sie z megane w j.polskim-bardzo prosze ,moze ktos moglby temu zaradzic,zescanowac kilka waznych rozdzialow .A jesli chodzi o sam samochod-uwazam jego kupno za sluszny wybor,wygodny,przestronny,latwy w prowadzeniu i wierzac w opisy-bezpieczny.Pozdrawiam opiniowcow-Iwona

dobry na babki

to auto robi wrazenie!! wystarczyło,ze zmieniłem fiata na renault i juz... mialem większe powodzenie u kobiet. teraz juz nie narzekam,ze czuje sie samotny,zawsze jakas na mnie poleci,wystarczy,ze zaczepie babeczke na ulicy...oczywiscie będąc w moiej furce...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

1.4RN 1997r +LPG

Niby żadnych poważniejszych awarii ale....
Samochód ma przejehane 108000km czyli niezbyt dużo a hałas we wnętrzu jak w 20-letnim gracie.Na gładkim asfalcie wszystko jest OK ,na polnych drogach przy łagodnych przechyłach również spoko ale przy wpadaniu na wyrwy w asfalcie studzienki tory kolejowe itp. odgłosy jakie powstają w kabinie to horror.Sprawdziłem podwozie na "trzepakach" później starym sposobem (łom) i nigdzie żadnych usterek-czyli ten typ tak ma. Moim zdaniem w aucie tej klasy powinno być duuużo ciszej. Na nasze drogi nie polecam

1.4 RN

autko wygodne, ekonomiczne, niezawodne i bardzo przyjemne w prowadzeniu.W porównaniu z innymi autkami z tej klasy wedłóg mnie nie ma konkutrentów.Jedyny mankament pojawienie sie małego wrzodzika na tylnej klapie, ale poza tym super.Polecam wszystkim
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moja Renia M.

Może nie jestem rekordzistą w przebiegu, ale nakręciłem już kilka kilometrów Renią (100.000) i jestem zachwycony. Ma co prawda swoje "humorki" jak to kobieta, ale ogólnie jest ok. Dogadałem się z klockami (wymiana co 16-18 tys.; teraz co +/-50 tys.), Mała przeróbka pierścienia mocującego usunęła problem wypinających się półosi (to niestety wynik mojej "kawaleryjskiej" fantazji). Nie zamienię tego samochodu na żaden inny. Pewny, miezawodny, mało pali. Poprzednio miałem Mondeo - brak porównań.
Największą tragedią są serwisy. Miałem doczynienia z czterema i tylko do jednego wrócę. Reszta to oszuści (naprawy bez faktury, albo tak, żeby zaraz się zepsuło). Jednym zdaniem samochód wart polecenia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

RENAULT MEGANE 1.4 16V

95 KM ,4 SRS ,ABS ,EL SZYBY 4 , EL LUSTERKA , 4 SRS , ABS, KOŁA 15'' ,FILTR KN ,ZMIENIONE SWIECE ,KABLE ,STRUNIENICA,MAGNETYZERY,OPUSZCZONY 25mm,KOMPLETNY WYDECH BOSAL,FULL SPOJLER ,NAGŁOŚNIENIE MD SONY, 4 X 120 W PIEC 4 X 80W MIEJSCA FABRYCZNE,SKRZYNIA BAS 200W PIEC 200W,CIEMNE SYBY

OPINIA
-EFEKTOWNY WYGLĄD
-MALE SPALANIE
-POPRAWIONE OSIĄGI
-MAŁA POWTARZALNOŚĆ
-BEZAWARYJNOŚĆ 100 %
-IDEALNY DO KRĘCENIA SIE
-WYGODNY
-POLECAM

WADY
-DROGIE CĘŚCI
-DOSTĘPNOŚĆ SPOJLERÓW
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ten samochód jest nie do "zajechania"

Mam Renault Megane 1.4e z 1998 roku.
Jestem jego pierwszym właścicielem i muszę Wam powiedzieć, że naprawdę swoje nim już przejechałem (prawie 200 000 km). I nic...
Dosłownie nic nigdy w tym samochodzie się nie zepsuło. Nie jest może najszybszy, przyspieszenie też ma takie sobie ale za to jest całkiem wygodny cichy i przyjemny w prowadzeniu.
Ma, jak każdy "francuz" trochę za miękkie fotele i zawieszenie ale można się przyzwyczaić.
Generalnie mogę powiedzieć śmiało, że jest to naprawdę miły samochodzik i z pewnością jest wart swej ceny. Polecam z przekonaniem !
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Renault-delikatny złom

Ostatnio mój znajomy kupił nową megankę. zachwalał ten samochód dopóki nie zaczął jeździć do serwisu. w serwisie też jest bardzo wesoło traktują go jak "śmiecia" a części które wymieniają są stare, a poza tym który żabojad zrobił stolik z tyłu tego samochodu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

megi na gaz

cześć chciałbym się Was poradzić czy warto zakładać gaz do megane 1,6 1997r. z wielowtryskiem
Będę ogromnie wdzięczny za wskazówki i opinie ludzi , którzy już jeżdzą z instalacją.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

1.4 16V

1.4 16V to najlepszy kompromis między osiągami (95 KM) a spalaniem (na trasie da się zejść do 5-6 l/100km). Jest jednak głośniejszy od 8V. Polecam wersje Expression, najlepiej z klimą...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

megi 1,6 8v 1997 5-drzwi

autko kupułem z przebiegiem 10.000 km zainstalowałem gaz i przejechałem z gazem do 52 000 km. Niby jest ok i duzych problemów nie ma. Niestety trwałość części eksploatacyjnych jest słama / tarcze hamulcowe wytrzymały 26 tys.km ale to może być wina jazdy. Faktycznie w zakrętach nie da się poszaleć bo buja na boki. Ponadto po przejechaniu 50 000 km zaczynają się pojawiać pocenia się uszczelek, niby nic nie cieknie ale wkurza. Autko pije a raczej wącha 9 - 10 litrów gazu na stekę i poza tym sprawuje się bez zarzutu.
W porównaniu z Golfem lub Astrą to super fura ale niestetu ustępuje japncom.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Roman&Megane

Mieszkam we Lwowie, na Ukrainie. Posiadam Megane"a RT 1,6 l. Jest super! Poprzedni Golf to puste miejsce w porównaniu z Meganką.
Startowanie na światłach, przyśpieszenie, przyjemna jazda po mieście, seryjnie zainstalowany sprzent Phillips"a y regulacją na kierownicy, to są niektóre zalety Megane"a. Polecam to auto !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

wielka prosba do fascynatow

rozumiem ze ta czesc internetu odwiedzaja ci ktorzy tak wlasciwie sa obcykani w temacie megane. dlatego wlasnie Was pytam kto jest wykonawca a takze jaki jest tytul piosenki z reklamy nowego renault megane. za pomoc bede b wdzieczny (banan101@poczta.onet.pl)

Niezniszczalna Megi

Jeżdżę Meganką z 1996 roku i bardzo ja sobie chwalę.Jest to wygodny, funkcjonalny i praktyczny samochód, a do tego jego sylwetka...(zresztą starsze modele są ładniejsze od ich nowych siostrzyczek ponieważ moim zdaniem, mają bardziej sportowy charakter - ale to kwestia gustu. Moja Megi ma już (UWAGA!!!) 310 000 przejechanych kilometrów i nadal sie kula do przodu. Z perspektywy takiego przebiegu mogę powiedzieć, że autko to doskonale wytrzymuje taką eksploatcję. Jeżeli chodzi o blacharkę to oceniam ją na 10 (w skali 10-cio punktowej) bo nie ma ona ani kropki rdzy przy 6-letnim parkowaniu pod chmurką. Zawieszenie-chmmm...tak do 300 000, potem remoncik, szczególnie wrażliwe są amortyzatory. Silnik przy 300 000 również miał mały retusz (pierścienie i uszczelki) ale to z winy niepunktualnego serwisowania przez pierwsze 3 lata użytkowania. Wnętrze nadal lśni blaskiem a tapicerka się jeszcze nie wytarła i się świetnie prezentuje.
Tak więc kto jeździ Meganką temu gratuluję wyboru, a kto się zastanawia nad kupnem to gorąco polecam to auto.

Biegi

Jeśli się uprzesz to po jedynce możesz zmienić na piątkę. Dziwne że ci 5 nie wystarcza ten silnik jest o wiele za słaby aby "zamknąć" obroty do końca na 5. Szusty bieg potrzebny jest przy 200 km.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum Nauka i Szkolnictwo

Anka - ocena (6 odpowiedzi)

Jeżeli zastanawiacie się nad X LO w Gdyni to odradzam. System oceniania to porażka. Szkoła marzeń...

do góry