Widok

Renault Megane I

Początki Megane sięgają roku 1995, kiedy to Renault zaprezentowało następcę modelu 19. Najpierw pojawiła się wersja hatchback, następnie coupe. Uzupełnieniem tej rodziny stały się minivan Scenic, sedan Classic oraz - w roku 1996 - Cabrio. Pierwsze drobne poprawki stylistyczne, m.in.: zmiana kształtu halogenów, nastąpiły trzy lata po wprowadzeniu modelu, a gruntowny facelifting (kwieceń 1999) ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Megane 1.6 16v

Zgadzam się z opinią o występowaniu stuków, chociaż nie są one następstwem defektu tylko tak już jest. Poza tym super silnik i hamulce. Jeśli chodzi o pochylanie się nadwozia, to dystanse na kołach trochę to poprawiają.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

renault megane 1.6 16v spostrzeżenia

jestem użytkownikiem megane hatchback 1.6 16v od paru miesięcy i oto moje pierwsze spostrzeżenia:
Zalety:
- dynamiczny i elastyczny silnik;
- bardzo delikatne prowadzenie - dobry układ kierowniczy;
- świetne hamulce;
- dobre trzymanie się drogi;
- precyzyjna skrzynia biegów, chociaż nieco irytujące są drgania drążka na biegu jałowym;
- ekonomiczne spalanie w mieście około 8 l/ 100 km;
Wady:
- głośność w kabinie. Praktycznie cicho i komfortowo jest do 2750 obr/min co daje 95 km/h na 5 biegu. Jazda z prędkością 100 km/h i więcej związana jest z uciążliwym mruczeniem silnika, co przy cenie samochodu powyżej 50.000 zł jest zaskakujące. Myślę, że ta sama jednostka w najsłabszej Lagunie jest lepiej wyciszona;
- Zbyt małe przełożenie 5 biegu, który dostosowany jest raczej do słabszego silnika 1.4. Silnik 1.6 jest na tyle mocny, że po 3 biegu można od razu wkładać 5-tkę. To jest wygodne na trasie w czasie wyprzedzania gdy nie trzeba redukować biegu z 5-tki na 4-kę lecz wiąże się z powyżej opisywanym hałasem w czasie szybkiej jazdy na trasie. Powinien być 6 -sty bieg albo słabsza bardziej autostradowa piątka;
- sztywne zawieszenie, które dokładnie informuje pasażerów o stanie naszych dróg;
- komfort pasażerów na tylnej kanapie jest nieco ograniczony z powodu zbyt pionowego oparcia fotela ale to jest standard w klasie kompaktów.

Podsumowując więcej zalet niż wad.
Pozdrawiam wszystkich samochodziaży i czekam na inne opinie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeżdże Meganem II. Nie zauważyłem jak dotąd żadnych stuków dochodzących z podwozia. Uważam, że komfortem jazdy znacznie przewyższa jakieś tam golfy czy astry, które są twarde. Natomiast zgodzę sie całkowicie, że fotele są niewygodne i zbyt miękkie - jest to chyba największy minus tego auta. Natomiast uważam, że wyciśnięcie 95 KM z 1.4 to jest coś, to auto naprawdę ma kopa!!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hatchback 1.6 16V jest już moim drugim egzemplarzem Meganki. Pierwszą przejechałem 80 000 km, więc chyba mogę być wiarygodny w tej kwestii. Właściwie można zgodzić się ze wszystkim co napisano w charakterystyce. Stuki podowozia słyszy się rzeczywiście. Poprostu zawieszenie tego auta jest głośniejsze niż innych aut tej klasy np. Forda Focusa. Wiem na 100% bo mam okazję jeździć obydwoma tymi modelami. Ale można się do tego przyzwyczaić. Bezapelacyjnie Focus dzięki bardziej wyciszonemu zawieszeniu daje większe poczucie komfortu i do tego lepiej, bo z mniejszym skokiem dźwigni wchodzą biegi. Kolejnym minusem Megane'a jest moim zdaniem zbyt mocne przechylanie się na zakrętach, dzięki temu mamy większy komfort, ale kierowca lubiący pośmigać na zakrętach nie będzie czasami pewien swojego skrętu. Z kolei Meganka 1.6 16V wyprzedza na przysłowiowym stracie do setki Focusa 1.6 o całą długość samochodu. Widać, że 10 KM więcej Meganki żyje i ma się całkiem dobrze.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wyniki NCAP a Renault Megane

Wyniki badań Stowarzyszenia Euro NCAP (European Car Assessment Program). W czasie badań Euro NCAP Renault Mégane uzyskał w obu próbach maksymalny wynik, zbierajac cztery gwiazdki. Oznacza to, że ryzyko urazów podczas
kolizji okreslanych wymaganiami testów dla Renault Mégane nie przekracza wartosci zagrażajacych życiu pasażerów. Tak dobry wynik testów możliwy był do osiagnięcia dzięki standardowemu instalowaniu w modelu Mégane systemu bezpieczeństwa Renault dla pasażerów przednich siedzeń (SRP). Układ ten składa się z pasów bezpieczeństwa z napinaczami pirotechnicznymi i ogranicznikami napięcia oraz poduszki powietrznej dla kierowcy o programowej
charakterystyce działania i kształcie obejmujacym głowę i cała klatkę piersiowa. Należy pamiętac że test był przeprowadzany na pierwszej wersji
nadwozia a w 1999 roku do seryjnego wyposażenia każdej wersji dodano 3 poduszki powietrzne i ABS.

Nie zgodziłbym sie z hałasami dobiegającymi z zawieszenia. Zrobilem już 20 000km i nic takiego nie stwierdziłem. Dla pewnosci zajechałem na bezpłatny przegląd do stacji obsługi będacej pod patronayem ITS (ul Starogadzka - FIAT) gdzie na moich oczach skontrolowaliśmy wahacze, końcówki i drążki - żadnych luzów i stuków - na urządzeniu do badania amortyzatorów i tzw trzęsarce.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Fajne

Mis ei ten samochod bardzo podba !!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Nauka i Szkolnictwo

Anka - ocena (6 odpowiedzi)

Jeżeli zastanawiacie się nad X LO w Gdyni to odradzam. System oceniania to porażka. Szkoła marzeń...

do góry