Widok

Rigoletto

Rigoletto Temat dostępny też na forum:
Opinie do spektaklu: Rigoletto .
Rigoletto

Libretto: Francesco Maria Piave
wg dramatu Victora Hugo Król się bawi

Znienawidzony przez wszystkich książęcy błazen, Rigoletto, ukrywa przed światem córkę, Gildę. Mimo podjętych środków ostrożności, dziewczyna zostaje uwiedziona przez Księcia. By się zemścić, ojciec wynajmuje płatnego mordercę.

Przedstawienie Marka Weiss-Grzesińskiego to przede wszystkim świetnie ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ZALASIŃSKI BRAWO!!!!!!

Po sobotniej premierze jestem zachwycona: Mikołaj Zalasiński jest prawdziwą gwiazdą!!!!! PIĘKNIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ewelina Wojciechowska - wspaniała!

Spektakl zrobił na mnie ogromne wrażenie. Piękna scenografia, znakomite kostiumy i piękne głosy śpiewaków. W szczególności chciałbym pogratulować pięknego głosu pani Ewelinie Wojciechowskiej, która grała Magdalenę! MOJE UZNANIE PANI EWELINO - jest Pani wspaniałą artystką! Jestem pod wrażeniem!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Rigoletto

Ewelina Wojciechowska-cudowna,wspaniała!
Byłam 20 maja2007 na cudownym widowisku jakim jest Opera Rigoletto jestem pod wielkim wrażeniem.Wspaniałe kostiumy piękne głosy śpiewaków.Oprawa muzyczna-rewelacja.W szczególności chciałabym pogratulować pięknego głosu i urody Pani Ewelinie Wojciechowskiej ,ktora wystapiła jako Magdalena!Gratuluje
jest Pani cudowną ,wspaniałą artystką.Jestem Panią oczarowana.

Bravo - niedzielny spektakl!

Kurtyna opadała i podnosiła się kilka razy, owacje na stojąco - to niedzielny spektakl.Piękna muzyka Verdiego /uznanie dla dyrygenta J.Przybylskiego/,ciekawa reżyseria i przejmująca historia błazna.Interesująco zaprezentowana partia Rigoletta /L.Skrla/,Gilda ciekawie chociaż "rozkręciła się" dopiero w 2 akcie /prawdziwe bel canto/.Najbardziej barwne postacie spektaklu to Sparafucil /A.Palka/ i Magdalena /E.Wojciechowska/ ,która zachwyciła mnie wspaniałym aktorstwem,temperamentem i głosem o niespotykanej barwie i brzmieniu. BRAVO!

a mnie się podobały Pazie :P ;-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szanowna Dyrekcjo!

Striptizerki do bani -
za moich czasów bywały lepsze Szanowna Dyrekcjo!
Muzyka Verdiego PIĘKNA! Reżyseria ciekawa a scenografia kontrowersyjna.

Bravo! Bravo!

W końcu nowe tchnienie w POB. Może scenografia i kostiumy zbyt mroczne i czarne, ale i tak bardzo mi sie podobało. Podzielam zdanie moich poprzedników - pani Wojciechowska śpiewała wspaniale. Gratulacje. Na pewno będę polecać Rigoletto innym:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

stały bywalcu, za "Twoich czasów" byłeś po prostu młodszy i wszystko było lepsze i piękniejsze :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gratulacje

Świetny spektakl!!!!!gorąco polecam wszystkim!!!Najlepsi pani Iwaszkiewicz i pan Zalasiński!!!!

Wielkie przedstawienie

Znakomita reżyseria, prowadzenie chóru i orkiestry. Doskonali soliści; mój ranking: Mikołaj Zalasiński, Julia Iwaszkiewicz, Paweł Skałuba, Magdalena Lewandowska, wielkie równorzędne kreacje może ze wskazaniem na Julię Iwaszkiewicz. Brawo wszyscy artyści, scena końcowa genialna. Reżyser M. Weiss-Grzesiński to wielka klasa.

Rigoletto

Reżyseria wspaniała, scenografia ciekawa i z wielkim smakiem. Doskonałe wykonanie - soliści, orkiestra, chóry i cudowny sopran Gildy (Katarzyny)! Prawdziwa uczta duchowa. Oby tak dalej!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Środa - Wspaniały Spektakl !

W POB coś się zaczęło dziać,obok stałych solistów pojawiły sie nowe głosy i osobowości! Wyrazy uznania dla całe ekipy! Scenografia dużo mówiąca. Bravo Rigoletto (p.Skrla),książe (p.Skałuba) i nowe głosy:Gilda (p.Ewald) - przepięknie brzmiący sopran, Magdalena (p.Wojciechowska) - niespotykana barwa głosu i intrygująca gra aktorska. Panowie:dyrygencie i reżyserze - Gratulacje! TAK TRZYMAĆ !!!

Opera Bałtycka ODŻYŁA

Dawno nie widziałem w Operze Bałtyckiej tak wspaniałego spektaklu. Perfekcja, artyzm, przeżycie...Marek Grzesinski wykonał kawał dobrej reżyserskiej roboty - olbrzymi plus za znakomity dobór artystów - Mikołaj Zalasiński - rewelacja i objawienie - dawno nie słyszałem tak mocnego i pięknego głosu oraz nieczęsto spotykanej w operze ekspresji aktorskiej. Julia Iwaszkiewicz w roli GIldy także znakomita - perlisty głos i naturalność. Nieco blado wypadł przy nich Paweł Skałuba, ale kładę to na kark chwilowej niedyspozycji? Spektakl oglądałem dwa razy - w roli Magdaleny podoba mi się bardziej Ewelina Wojciechowska - ciekawszy głos i lepsze warunki techniczne - chwilami miałem wrażenie, że Magdalena Lewandowska nie wyrabia się w rytmie (duet ze Sparafucillo).
Spektakl znakomity - najwyższa ocena!

Jest postęp

Jest widoczny postęp ( w szczególności poprawiono scanografię) . Choć nie nalezy popadać w zachwyt. Trzeba powiedzieć że Opera Bałtycka jest przeciętnym teatrem operowym. Ocena 4.0

gratulacje dla solistów

Postęp może i jest, jeśli ograniczyć się w obserwacjach do tego, co dzieje się wyłącznie w Operze Bałtyckiej i to nawet nie tyle w kwestii scenografii (raczej przeciętna), co solistów, którym należą się wielkie brawa (miejmy nadzieję, że drugiej i trzeciej obsadzie pójdzie równie dobrze). A co do reżyserii to bez rewelacji, podobne "chwyty" znamy już z wielu spektakli, nawet tego samego reżysera, a prezentowana przed spektaklem przez Wiessa - Grzesińskiego (Rigoletto od kuchni) feministyczna interpretacja, ni jak ma się do tego, co oglądamy na scenie. Panie reżyserze, żeby chęć oddania władzy kobietom, nie skończyła się dla Pana zakazem reżyserowania... ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

rigoletto ponad ziemia

drogi "Miernoto" swietne przyjales okreslenie dla swojej osoby .czytajac Twoja opinie o Rigolettcie mam wrazenie, ze jestes prawdzia miernota. zgoda, ze aria tenorowa i tenor zduszony ,ale rigoletto tytulowy ? to objawienie w aktorstwie i spiewie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

nuda w puszce sardynek

solisci-ok,scenografia do bani(zwlaszcza scena z ochydnym plastikowym banerem i okrecikiem)ogolnie scenografia nudna i statyczna,calosc 3,5 w skali do 10 klasyka w tej "puszce"wyglada i brzmi ochydnie no i te akcenty gejowskie (Grzesinski zbiera punkty a fe!brzydal,juz go nie lubie,afe brutal jeden)krytyka sila rzeczy-zabroniona w takim wypadku.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

re-nuda w puszce sardynek

ohyda-sorki
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zalasiński niebawem ponownie zawita do naszej Opery - cudownie!!!!

Już z niecierpliwością odliczam dni do 1 lutego, kiedy to ponownie ujrzymy Mikołaja Zalasińskiego. Nieprawdopodobny głos i jeśli to możliwe to jeszcze genialniejsza kreacja aktorska - Rigoletto alasińskiego to prawdziwy majsterstick!!!!!! Jadę na ten spektakl, a raczej na trzydniowy cykl spektakli bo mam wykupione bliety na cały weekend z Zalasińskim - Rigoletto w Operze Bałtyckiej!!! to zadiwiające, że ten genalny artysta coraz rzadziej pojawia się na scenie Teatru Wielkiego - to skandaliczne niedopatrzenie władz Opery Narodowej, czy absencja spowodowana zajętościami, związanymi z zagrzanicznymi występami Mistrza???? - tak czy inaczej czuć Jego ewidentny BRAK na deskach stołecznej sceny operowej, zakrzykuję tubalnie w imieniu warszawskiej rzeszy wielbicieli : " Zalasiński wróć!!!"

Miły wieczór w Operze Bałtyckiej

Niezłe przedstawienie Pietrzykowski Zalasiński Iwaszkiewicz w Rigolet'cie Verdiego pierwszego lutego . Dobry chór niezła reżyseria i świetnie zaśpiewany kwartet . O to właśnie chodzi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Rigoletto 2 lutego 2008

Jestem pod wielkim wrażeniem tego co usłyszałem w sobotni wieczór. Pan Zalasiński i pani Kozłowska wzbudzili we mnie zachwyt. Głosy były super a realizm w roli tytułowej pana Mikołaja imponujący. Jedyne nad którym bym popracował to scena miłosna ksiecia z Magdaleną. Troche taka nijaka. Nie dziwię się tego, że niektórzy wyczekują z niecerpliwoscia spotkania z p. Zalasińskim. +(bardzo dobrze)

Rigoletto

Pierwszy raz w życiu byłem w operze.Wyobrażałem sobie ją jaką instytucję pokrytą patyną, bez życia. Rigoletto zaskoczyło mnie. Dość dobra scenografia, dobra reżyseria. Nie mogę nic powiedzieć o głosach - za słabo się znam.

ciekawie

bardzo duży entuzjazm publiczności przy biciu braw końcowych i też w trakcie ( hmm według znanych mi zasad nie bije się braw między ariami...)
dekoracja, stroje super. orkiestra nadawała dramatyzm swym graniem, pierwsze sceny odważne i robią wrażenie... i pewnie niesmak dla starszych osób, które tłumnie zjawiły się... 80% 50-90 latkowie... :-), którzy najwięcej klaskali z entuzjazmem. dawno w operze nie byłam więc trudno oceniac co i jak, ale ogólnie bardzo mi sie podobało, trochę trudno było się przyzwyczaic do małej sceny i innego nagłośnienia niż w operze narodowej. W kazdym razie polecam rigolletto, może treśc opery troche naiwna z punktu młodego wieku..

Spektakl 1 lutego

Kolejny raz podziwiam pana Zalasińskiego - prawdziwy artysta - BRAVO! Kolejny raz nie mogę się nadziwić, że partię Gildy wykonuje pani Iwaszkiewicz...gra aktorska pozbawiona emocji i jeszcze na dodatek nie muzykuje. Przy takim artyście jak pan Zalasiński, niedostatki pani Iwaszkiewicz są rażące.

Zgadzam się

Zgadzam się z opinią poprzednika. Bravo Rigoletto/pan Zalasiński/!!! Gilda/pani Iwaszkiewicz/ nie zachwyca ani głosem ani aktorstwem, "drewniana" .Pozostali soliści z 1 lutego mierni,nie było czego podziwiać. Na dodatek nie było harmonii między solistami a orkiestrą!

Brawo soliści i chór

Mikołaj Zalasiński i Julia Iwaszkiewicz nadają spektaklowi niepowtarzalny klimat, porywająco śpiewają duety. Zalasiński świetny wokalnie i aktorsko, dojrzały artysta, wybitny w tej roli, Julia Iwaszkiewicz piękna, eteryczna, stara się mu dorównać, w niedzielę 3-go lutego zaśpiewała ślicznie, przy czym jest znakomita aktorsko. Uważam, że chór świetnie się zaprezentował, duże brawa. Cudownie zaśpiewany kwartet Zalasiński, Iwaszkiewicz, Pietrzykowski, Lewandowska.

Wspaniałe Rigoletto

Warto było przyjść do opery w niedzielę. Spektakl piękny, obsada znakomita. Duet płaczącej Gildy (Julii Iwaszkiewicz) i Rigoletta (Mikołaja Zalasińskiego) porywający, takiej martwej ciszy "publikę zatkało" dawno nie przeżyłem. Pani Wesołowska i Pan Skałuba znakomici. Piękne wzruszające zakończenie. Brawa za reżyserię i scenografię.

Podoba mi się

Całkiem fajnie było na Rigoletto w piatek.ludzi mało ale artyści dobrzy i kawałki muzyczne niezle. dwie główne artystki całkiem całkiem, główny artysta też. Stroje mi sie podobały i koniec bardzo ładny

tym spektaklem nie dyrygowal Przybylski i cale szczescie bo by tak dobrze nie wyszedl pozdrawiam

oczywiście że bije sie brawa pomiędzy ariami

Dla artysty to największa nagroda jeżeli widzowie po arii klaszczą i krzyczą:)

pozdrawiam

Jesli tak pieknie spiewa

to powinien nagrac jakas plyte ze scenami z oper. Chetnie bym go posluchal.

niezły sposób na przetrwanie

w każdym teatrze wystawiać to samo , mozna zmieniać co dwa lata pracę i zawsze ma sie gotowe "nowości"

to juz rodzinne przedstawienia

niezgodne z prawem

ano NIE!!

Ja nie rozumiem jak w artykule powyzej

mozna bylo napisac ze Sparafucilego siostra Magdalena to ulicznica. To przeciez uczciwa dama tylko zniewolona przez ksiecia Mantui. Troche grzecznosci w stosunku kobiety.

Wspaniałe Rigoletto

Doskonałe przedstawienie. Duet płaczącej Gildy (Julii Iwaszkiewicz) i Rigoletta (Mikołaja Zalasińskiego) porywający. Na widowni była wówczas martwa cisza. Szkoda, że zaraz po przerwana oklaskami. Szkoda też, że nie mamy wyrobionej widowni, przerywają przedstawinie jak tylko muzyka przycichnie lub wystąpi mała pauza.

Brawa dla Pani M. Olejniczak

Olbrzymie brawa dla Pani Małgorzaty Olejniczak (Gildy). Dzisiejszy występ wywarł na mnie ogromne wrażenie. Jestem zachwycona jej przepięknym głosem, rzadko kiedy ma się okazję wysłuchać tak wspaniałego wykonania. Mam nadzieję, że Pani Małgorzata będzie częściej gościła w Operze Bałtyckiej.

to nie była julia iwaszkiewicz tylko małgorzata olejniczak

ZALSINSKI - KROL VERDIEGO

Zarowno 21 jak i 22 marca Pan Mikolaj pokazaj najwyzszych lotow sztuke wokalna, i aktorska. To artysta o fantastycznym wyczucieu artystycznym. Potrafi porywac swoja energia , a takze wyciskac lzy( ostatnia scena). Ryczalam jak dziecko ( nie ja tylko). Dziekuje za wzruszenia. Pieknie spiewala tez Gilda Pani Olejniczak. Duety super. Wiecaj takich spektakli. Brawo orkiestra.

ZALASINSKI - KROL VERDIEGO

Wszystko sie zgadza , tylko pomylila Pani daty. Pan Mikolaj spiewal z Pania Olejniczak 20 i 21 marca. Rowniez bylem i gratuluje . Bardzo piekny wieczor. Zalasinski to wielki artysta.

Rigoletto 20 i 21 marca

Oczywiscie!!!!. Przepraszam za pomylke w datach, to jeszcze emocje po spektaklu. Czlowiek po takich wrazeniach zapomina o swiecie. Jeszcze raz Brawo.

hmmm

Byłem na spektaklu 22.03. Generalnie opera jest w porządku, ale kolejny raz nie ma pomysłu na wprowadzanie chóru na scenę. Robi się chaos, choreografia od razu kuleje. Generalnie właśnie choreografia jest najsłabszym punktem widowiska, bo Skrla czy Iwaszkiewicz (świetny głos, ale maniera lekko denerująca) i Skałuba mają świetne momenty. Zakończenie bardzo ładne, metaforyczne nieprzesadzone. W sumie udany wieczór, choć bez rewelacji.

Refleksje po Rigoletto

Brakowało muzyki,piękna,pełnego brzmienia.Verdi okazał sie za trudny,dyrygent po prostu go nie udźwignął.Rigoletto-Zalasiński ok(chociaż mógłby być bardziej ojcowski),Gilda-Iwaszkiewicz krzyczy zamiast śpiewać(nie do słuchania),Książe jak to tenor-dusi(lepsze aktorstwo).Nie widać ekipy(dyrygent,orkiestra,chór,soliści) przygotowanej do prawdziwych realizacji operowych.Pozostaje tylko niesmak.

cos sie pomylilo koledze zdegustowanemu

Pan Zalasinski nie spiewal z Julia Iwaszkiewicz tylko z Malgorzata Olejniczak. patrz chlopie na opisy, jak nie poznajesz ludzi.

jedynkarze

TO JAKAŚ PARANOJA. SPEKTAKL MA PRAWIE SAME POZYTYWNE OPINIE, A ŚREDNIA OCENA WYPADA NA 2,46 . WNIOSEK - JEST TO EFEKT DZIAŁANIA JEDYNKARZY, KTÓRZY BEZ WZGLĘDU NA JAKOŚĆ SPEKTAKLU STAWIAJĄ OCENĘ "1" - TE RANKINGI NIE MAJĄ SENSU !!! -z

rankingowym jedynkarzom mówimy NIE !!!!!!!!!

Wyklęty powstań ludu ziemi!

Rigoletto w Operze Bałtyckiej

A ja zwracam się "prosto z mostu" do Dyrekcji Opery w Gdańsku o chociaż parę spektakli ze wspaniałym Księciem - p. Dariuszem Pietrzykowskim. Czekam na Jego pojawienie się w tej partii jak na zbawienie. Ujął mnie świetnym, wrażliwym głosem i niesamowitą ekspresją. Mam nadzieję, że wkrótce przyjdzie mi doczekać tej chwili - i ponownie pojawi się na deskach scenicznych. Brawo - jest NAJLEPSZYM TENOREM !!! Pozdrawiam !
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

krol tenorów Pietrzykowski

TAAAAK !!!! ja tez czekam na Jego występy. Pamiętam Rigoletto z Jego udziałem. Aleź się wtedy uśmiałem. Dwa koguty w jednej arii to niezły wyczyn. Kwartet natomiast wcale śmieszny nie był. Pan Pietrzykowski mocno poczerwieniał i zacząłem poważnie się o niego martwić. No i ta ekspresja o której wspomniała Marzycielka ograniczająca się do odgarniania włosów. Coś niebywałego.

Zaprawdę powiadam Ci Marzycielko, że jek Książę Pietrzykowski w stąpina deski sceniczne zabwiona będziesz!

Nie polecam szkoda czasu

Inne tematy z forum Kultura

Dlaczego nie lecimy do gwiazd (11 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Dlaczego nie lecimy do gwiazd . PREMIERA - "DLACZEGO NIE LECIMY DO...

Na gorącym uczynku, czyli Kolejny wieczór kawalerski (7 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Na gorącym uczynku, czyli Kolejny wieczór kawalerski . "Na gorącym...

Avenue Q (26 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Avenue Q . Avenue Q na podstawie oryginalnego pomysłu Roberta Lopeza i...

do góry