Widok
Robaki na materacu gryczano-kokosowym
Zmieniałam pościel w łóżeczku i dojrzałam pełno tego dziadostwa, malutkie i brązowe, łaziło po materacu pod prześcieradłem.
Poczytałam w necie i okazuje się że to częsty przypadek. Ponoć te materace gryczane są najzdrowsze, ale dziękuję bardzo, jak się coś w nich wylęga.
Wcześniej mieliśmy dla córki taki sam, spała na nim trzy lata i nic nie było, synek ma nowy i po paru miesiącach wylazło.
Materac w kibel, kupuję piankowy.
Poczytałam w necie i okazuje się że to częsty przypadek. Ponoć te materace gryczane są najzdrowsze, ale dziękuję bardzo, jak się coś w nich wylęga.
Wcześniej mieliśmy dla córki taki sam, spała na nim trzy lata i nic nie było, synek ma nowy i po paru miesiącach wylazło.
Materac w kibel, kupuję piankowy.
Materac ja bym, na twoim miejscu zareklamował - szkoda kasy. A co do pianki to się zastanów dobrze jaka pianka, bo jesli chciałes termoelastyczną, to nie kupuj jej dla dziecka - może mieć problem z przekręceniem, poza tym układ kostny jest u dzieci nie zawsze wystarczająco ukształtowany. Sugeruje zakup samego materaca z kokosa bez żadnej gryki, bardzo popularny i polecany z tego co się orientuje jest taki: http://www.comfortbe.pl/menu,7,esklep,katalog,kat,84,name,Kokosowe,prod,0
tylko zwróć uwagę, żeby był z naturalnego kokosa a nie chińskiego syntetycznego badziewia - może uczulać.
tylko zwróć uwagę, żeby był z naturalnego kokosa a nie chińskiego syntetycznego badziewia - może uczulać.
ja też miałam w łóżeczku dla córy gryka-kokos i jak przyszło lato córa kilka razy obudziła się pogryziona co raczej nie wskazywało na komary ale coś innego i jak tak przyjrzałam się dokładniej tej nieciekawej gryce to skojarzyłam, że przecież może tam się dostać trochę mleka czy innych nieczystości i nie trudno o to by się tam coś zalęgło...tak więc wyrzuciłam ten materac i przeszłam na lateksowy a córa już więcej nie miała ukąszeń...
ja też miałam taką sytuację na szczęście w porę się zorientowałam i wyrzuciłam materac. Dzwoniłam do producenta i również oznajmił ze te robaki nie sa groźne dla człowieka:/ W każdym razie firma sie nazywa Fiki Miki - ja po telefonach i email'ach otrzymałam nowy materac i pościel ale nie polecam kupować w tej firmie z tego co wiem to nie był tam pierwszy przypadek !!!!!
robaki na materacu gryczanym fiki-miki
Zobaczcie sobie na ceneo wpisy od dwóch lat o robakach w materacach fiki-miki. Sporo tego. W googlach wystarczy wpisac materace z robakami. Jakoś nigdzie na świecie to szaleństwo grykowe nie miało by szans , tylko w Polace bo akurat rolnicy mieli za dużo łuski gryczanej i wymyślili sprzedawac do materacy. Fajnie.
Witam, my też wczoraj zobaczyliśmy małe robaczki na prześcieradle, pod nim na materacu , nawet już pospadały do szuflady pod łóżeczkiem, gdzie mieliśmy kocyk i pościel, masakra. Materac i cała wyprawka kupiona w sklepie EneDueRabe w Katowicach na Wincentego Pola. Jedziemy zareklamować materac !!! jak takie rzeczy mogą się zdarzać w rzeczach dla niemowląt ;//
POTWIERDZAM! DROGIE MAMY NIE KUPUJCIE MATERACYKÓW GRYCZANYCH, LĘGNIE SIĘ W NICH PSOTNIK ZAKAMARNIK! TEGO DZIADOSTWA DO DZIS SIĘ NIE POZBYŁAM W 100% Z MIESZKANIA POMIMO FIRMY DEZYNFEKUJĄCEJ I ZAGAZOWANIA RAJDEM MAX. WYPEŁZŁY NA CAŁE MIESZKANIE, ZA PÓŹNO SIE ZORIENTOWAŁAM ŻE TO Z MATERACYKA. WIELE RZECZY POSZŁO NA ŚMIETNIK, MATERAC, DYWANY ITP. , WSZYTSKO PRZEZ GRYKE! KUPUJCIE ZWYKLE MATERACE Z GĄBKI.
Witam, właśnie dziś taki sam przypadek. Na materacu mojego synka zauważyłam ruszające się małe robaczki materac był z firmy FIKI MIKI zakupiony w Kubusiu. Materac używany jest od 4,5 miesiąca i był nowy .Dziś oddałam do reklamacji i niestety muszę czekać z odpowiedzią do poniedziałku ponieważ jest weekend i nikt nie pracuję w tamtej firmie. Od pani ekspedientki usłyszałam, że mieli w tamtym roku taki sam przypadek i
producent powiedział,że nie uzna reklamacji ponieważ był żle eksplorowany a konkretnie- zły obieg wentylacji co mnie to bardzo rozśmieszyło. Czekamy więc na odpowiedz. Dzięki wam dowiedziałam się, że ja nie pierwsza mam taki problem i zasugeruje producentowi,że problem leży w ich produkcie.Pozdrawiam
producent powiedział,że nie uzna reklamacji ponieważ był żle eksplorowany a konkretnie- zły obieg wentylacji co mnie to bardzo rozśmieszyło. Czekamy więc na odpowiedz. Dzięki wam dowiedziałam się, że ja nie pierwsza mam taki problem i zasugeruje producentowi,że problem leży w ich produkcie.Pozdrawiam
No ale przy takich materacach bardzo trzeba dbać o to aby nie zawilgociał i to normalne. Tego typu materace sa faktycznie najzdrowsze ale trzeba o nie dbać. Akurat firma Fiki Miki ma bardzo dobrej jakości materace i dużo certyfikatów to potwierdzających, ale no jest to produkt naturalny i bardziej wymagający niż np pianka. Na taki materac nie można dać gumowanego prześcieradła czy foli jakiejś ochronnej.
Najważniejsza jest właśnie wentylacja i pilnowanie żeby dziecko nie zasikało. Czytałam o tym dużo bo (mam taki sam materac właśnie z gryką z jednej strony , pianką w środku i kokosem z drugiej) i głównym powodem pojawienia sie tych robaczków u mam byo to ze zakładały na te materace te maty z workiem co nie przepuszczaja wody. Tylko one nie przepuszczaja też powietrza i powodują że materac wilgotnieje i robaczki mogą do niego wejść wtedy. Bo one lubią wilgoć. u mnie robaków nie ma ale nie mam worka na nim i susze i wietrze jak tylko dziecko sie zapoci bardziej i daje materacowi pooddychać
Zgadzam się kochana, nie mozna pozwolić materacowi namoknąc, zqawilgotniec, musimy pamiętac o tym że to naturalne wypłenienie i niestety ale tak się skończy użytkowanie jak nieodpowiednio będziemy o materac dbali. Trzeba go wietrzyć, suszyć, lepiej na nim nie kłaść jakichś podkładów bo musi oddychać, wtedy dziecko się nie upoci a materac będzie ok. Wystarczy troszkę poczytać ulotke od producenta a nie od razu panikowąc.Dużo czytałam o tycm materacach Fiki Miki z naturalnym wypełnieniem gryczano- kokosowym. Moim zdaniem warto taki naturalny materac kupić a nie sztuczne, toksyczne wypłenienia wszedzie - bo wygodniej
Hanna, to nie tak. Te robaki co mogą sie w gryc pojawić to takei co ściągają do wilgoci, równie dobrz zalegną Ci się w szafi, w biblioteczne w ksiazkach jak masz zawilgocone mieszkanie. Oczywiscie czytalam że ludzie kupili materac już z robakami tylko to jst tak jak sie kupuje z niewiadomego miejsca. Sprawdzony producent nie tylko dobrze przygotowuje ale potem jeszcze magazynuje te materace. A kupujesz na allegro od jakiegoś detalisty to nie wiesz co on z tym materacem robił - może go trzymał w wilgotnym pomieszczeniu, może zmoczył i wtedy robaki mogą sie pojawić. Ja z pełną świadomością kupiłam materacyk z jednej strony z gryką ale od znanego i polecanego producenta z certyfikatem Instytutu Matki i Dziecka i innym nagrodami i papierkami i żadnych robaków u mnie nie znajdziesz
Zgadzam sie z pewnąsiebie - mam materacyk z wkłądem z łuski gryczanej , dziecko śpi na nim 1,5 roku. tez natknełam sie na jakies wpisy na forach o robakach , sprawdziłąm materacyk, był czysty ( dziś też jest ) , poczytałam na innych forach i w artykułach i nie ma sie co bać. Jak po zakupie materacyk jest czysty to przy odpowiednim uzytkowaniu nic materacowi nie będzie. A dodac nalezy że gryka dla kręgosłupa dziecka jest najlepsza i to Ci powie kazdy ortopeda
No jasne że gryczany, bez zastanowienia. Robaki mi nie straszne. Te materace majątek nie kosztują ze wymienić mozna, a najzdrowsze bo i wentylacja odpowidnia i antyalergiczne i antybakteryjne i przede wszystkim dają najlepsze oparcie dla ciałka bo gryka jak piasek się przesypuje i dostosowuje i mikrokrążenie jeszcze odpowiednie, poczytajcie dziewczyny, naprawdę gryka najlepsza dla naszych dzieci
Pisałam juz ale jeszcze napisze- byłam u nowej lekarki od wad postawy ze starszym synem. Skrzywienie kręgosłupa. O co zapytała? o materac na jakim spał od urodzenia.... więc zapytałam na jakim powinienwg niej bo mam małe dziecko i nie chce powtarzać błędow.. powiedziała ze najlepsze naturalne wypełnienie i najpierw kokos a potem łuska gryczana. Żadne pianki nowoczesne dopasowujące się, nic takiego