Widok

RockShox Dart 2 - gdzie serwis lub gdzie kupić części?

Po kilku latach i kilku tysiacach km amortyzator zaczyna pracowac coraz gorzej, chcialbym albo zrobić serwis samemu (na podstawie opisu z forum rowerowego) albo oddać go gdzieś na serwis (byle uczciwy).
Pytanie - gdzie moge najlepiej kupic nowe oringi i olej do niego? Jesli w 3miescie nie da sie kupic w detalu to gdzie go zostawic na porzadny serwis?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dobry serwis - Dre Rowery, Gdynia Demptowska. Zadzwoń zapytaj.
Uczciwy serwis w 3miescie? To tylko Kołomański rowery w Gdyni na morskiej... na przeciwko domu towarowego chylonia
uszczelki 28mm jak do starego sida cena ok 70-80zkio.olej musisz miec 5 w oraz 15w. a reszte mozna zrobic samemu w domu.ja swojego sida rozbieralem w przedpokoju lacznie zwymiana uszczelek i oleju.i dziala jak nowy.achamusisz miec imbusy 5mm ,3mm ,mlotek gumowy strzykawka z podzialka do oleju oraz klucz nasadkowy 24mm.i sciagasz manuala z netu ze zdjeciami krok po kroku i troche cierpliwosci i zrobisz to sam. zasadniczo dart jest prosty jak budowa cepa.poco placic serwisom jeszcze sie mozna nauczyc przyokazj samemu robic
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzięki widziałem na necie opis na jakimś forum no i mam manuala do darta ze strony s****. pytanie jaki dokładnie olej lałeś? dzięki z góry
motorexa 5 w a uszczelki i te pianki w lagach przy uszczelkach 15w smarujesz tez motorex ew redrum s****a acha na uszczelki tez polecam maqla warstwe judy butter liznac
dzięęki a pytanie gdzies w 3miscie dostane? szczegolnie 15w. czy tylko wysylkowo?
karbonowy pl sa w oliwie no i wysylkowo wystarczy mala bueleczka 100 ml
Po tych kilku latach amortyzator typu dart nie nadaje sie do serwisowania.Zapewnie posiada luzy których nie zniwelujesz a na pewno beda sie poglebiać.Wymiana uszczelek to tylko kosmetyka./ wątpie czy do dostania/ .Próba wsadzania np od innego modelu może okazać sie klapą.

Koszt tego wszystkiego to poówa kosztów nowego :).

Myśl.I trzymaj się dewizy-Nas biedaków nie stac na tanie rzeczy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
To powiedz co bys polecił na nastepny ;)
Jesli cenisz sobie trwalość,bezobslugowość,proponuje rockshox tora.Lecz troche ciężki.Przeglad raz na dwa lata w cenie 120zł-to nie majątek.

Natomiast jesli szukasz juz "bajki" to tylko jedno mi do głowy przychodzi.Najpopularniejszy chyba widelec teraz w kraju,europie, rockshox reba
uszczelki pyłowe czy olejowe w RS roznia sie tylko średnica, wiec spokojnie można zastosować te od sid'a fi=28mm jesli dobrze pamietam.
Tylko zestaw usczelek plus olej to 200 zł vide polowa ceny widelca.
dokladnie to 90 uszczelki i 100 robocizna.

wlasnie w tym celu, za rada znajomego serwisanta, wylalem olej i zastosowalem smar. walnieta uszczelka juz niedolega bo smar nie chlapie jak olej a smarowanie chodzi jak ta lala.

w tym amorze poza uszczelkami nie ma co sie zepsuc.

z olejem tez nie ma co przesadzac. mozna wlac vexol (15zl za 1 litr, do nabycia w obi dziale dom i ogród) do smarowania pił łańcuchowych i nie bedzie róznicy w działaniu.
zdradź może, cóż to za serwisant i gdzie pracuje - aby omijać szerokim łukiem.

W Dart 2 olej odpowiada nie za smarowanie (to przy okazji), ale za tłumienie - powrotu, a w modelu z blokadą, również kompresji. Po wylaniu oleju będzie telepał pewnie gorzej, niż pozbawiony tłumika Dart 1 (bo pewnie nie ma żadnych elastomerowych podkładek odpowiadających za tłumienie, jak proste widelce bezolejowe). Nie wspominając już o tym, że otwarta kąpiel olejowa w porównaniu do smaru raczej zmniejsza częstotliwość serwisowania niż zwiększa.

Nie znam lepkości Vexolu, ale smar do łańcucha najprawdopodobniej będzie zdecydowanie za "gęsty" do amortyzatora z tłumikiem, wideł może strasznie mulić przy powrocie. Litr dedykowanego oleum amortyzatorowego - jakiegoś Motorexa czy Motula - kosztuje coś koło 40zł i starczy na lata.

pozdr
Olej od tlumienia siedzi wewnatrz górnych lag. Wyciekac moze jedynie przez korek na koronie lub przy regulacji tlumienia na dole ale nie przez uszczelki olejowe osadzone w dolnych lagach. Jesli dzieje sie inaczej, to pora wymienic amor, bo naprawa wyjdzie wiecej niz nowy amor.

Do darta 2 2011 instrukcja nie przewiduje wlewania oleju do dolnych goleni, tylko smar na sprężyne, ewentualnie nzamoczyc w oleju gabki pod uszczelkami olejowymi, jesli takie posiada.
:-D
nie to nie.
napisalem naprawic darta zerowym kosztem.
a jak dziala nie bede pisal bo przeciez wiesz lepiej.
ide pokrecic.
pozdrower
to prosty widelec. Nie ma co cudować.
Rozbierz wyczyść zalej olejem i złóż z powrotem. Wszystko.
Mgg i jak poszło z serwisem? Samodzielnie czy zlecony? Ile w sumie wyszło?

Mi mój rock shox dart 2 z 2008 też właśnie siadł (był serwisowany w 2010, od 2 sezonów nie działała blokada skoku, a wczoraj przy 'smarowaniu' napędu zauważyłem, że widelec już prawie nie odbija). Serwis powinien pomóc? Bo sam widelec był dla mnie OK.
wylej ten olej co tam w nim jest. naładuj smaru /moze byc łt-42 jak do łozysk/ i bedzie dzialal jak nowy. olej nie jest w nim do tłumienia tylko do smarowania. w lewą lage ze sprężyną też daj smar, będzie lepiej chodził.

Inne tematy z forum Rowery

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

do góry