Widok

Rolki - ścieżka Brzeżno

Pozwoliłem sobie otworzyć nowy wątek który być może zainteresuje osoby odpowiedzialne za bezpieczeństwo w mieście.
Gdańsk mam wrażenie aspiruje do stolicy sportów rolkarskich i słusznie.
Jednak budowa nowych ścieżek nie powinna być końcem a początkiem inwestycji.
Ścieżka w Brzeźnie bo o bezpieczeństwie na niej chciałbym porozmawiać, jest dobrze przygotowaną trasą dla rolkarzy jak i rowerzystów. Niestety mam wrażenie, że zainteresowanie nią przerosło najśmielsze oczekiwania twórców. Przez rok czasu jaki nią jeżdżę widziałem na niej jak ilość osób z niej korzystających rośnie lawinowo. Do tego przez ten czas osobiście widziałem 3 wypadki z czego 1 bardzo groźny.
W zeszłym roku doszło do wypadku rowerzysty. Chcąc udzielić mu pomocy pojechałem do baru po środku trasy licząc na jakąś apteczkę. Niestety. Nie mieli tam oprócz plasterków nic. Jak dla mnie to paranoja. Miasto powinno wymóc w umowie dzierżawy w tym właśnie miejscu co najmniej apteczkę z dostępem do niej a optymalnie również np. przeszkolić personel z pierwszej pomocy. Jest to świetny punkt. Niestety,prosty ale nikt tego nie zrobił.
A jeśli chodzi o natężenie ruchu? Wystarczyło by przedłużyć ścieżkę poprawiając nawierzchnię w kierunku Sopotu i ruch rozładowałby się znacznie.
Ciekawą praktykę zastosowała straż miejska. Jeździ swoim autkiem po ścieżce rowerowej po ostatnim wypadku. Na co liczy? nie wiem. Ktoś ma na nich wpaść czy o co chodzi?
Mam nadzieję że ktoś z włodarzy miejskich pofatyguje się wreszcie na wspomnianą ścieżkę w niedzielne popołudnie i dostrzeże ilu potencjalnych wyborców się nią porusza o ile dostrzec nie potrafi zagrożenia bezpieczeństwa a może ktoś zorganizuje dla urzędników zawody rolkarskie aby poczuć mogli na własnej skórze ile radości mieszkańcom daje ta jedna ścieżka.
Mam nadzieję że do postulatów przyłączy sie więcej osób jak i redakcja portalu i poruszone problemy uda się szybko rozwiązać.
P.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zapraszasz urzędników na ścieżkę rowerową żeby zobaczyli ilu rolkarzy tam jeździ.
Jakiś tydzień temu na portalu był artykuł o zderzeniu rower - rolki i człowiek z SM jasno tam skomentował, że według prawa na tej ścieżce nie powinno być rolkarzy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Wczoraj mijałam straż miejską. Też zastanowiło mnie co oni tam robią. Co do poprawy nawierzchni w kierunku Sopotu jestem za. Ostatnio jeździłam z koleżanką w Brzeźnie jakiś dziad się do nas przyczepił, zaczął nas bluzgać a później chciał bezczelnie rowerem zepchnąć moją koleżankę na trawę. Jak tak można? :/
PS. Czy ta brzydka kostka ciągnie się aż pod sam Sopot? Nie mam odwagi tam wyruszyć dopóki się nie dowiem ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Inny zacznij inaczej myśleć. Chyba nie sądzisz że ktokolwiek jest w stanie zmienić fakt że rolkarze jeździli, jeżdżą i będą jeździli po ścieżkach rowerowych. Jeśli chcesz po raz kolejny udowadniać kto ma rację to daruj sobie bo nie to jest problemem a problemem jest jak poprawić bezpieczeństwo.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na dziada jest prosty sposób - tel. na Policję o ile koleś stwarza zagrożenie - pewnie można to podciągnąć pod jakiś paragrafik.. A jak mozna? To typowy polski egoizm i szowinizm. Koleś pewnie miał problemy z własnym ego i próbował sobie ją podnieść - postawa typu "ja tu rządzę". Ewentualnie poprosić innych bardziej postawnych rolkarzy o pomoc.
Jeśli chodzi o kostkę, niestety nic się nie zmieniło i pewnei nie zmieni dopóki nie narobi się wokół tego szumu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Człowieku ogarnij się. Tu nie ma o czym myśleć. Napisałem jak interpretowane jest prawo.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Na rolkach są same aniołki, kwiat polskiego społeczeństwa a na rowerach agresywne chamy.
Na ścieżce jest mnóstwo rolkarzy ale psychopata na rowerze doczepił się oczywiście bez powodu do dwóch najbardziej niewinnych i nie szkodzących nikomu rolkarek. A może jednak panie czym głupim się wyróżniły np jechały obok siebie ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
Martwe prawo kolego
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wiesz może jak kiedyś się nauczysz tolerancji i przestaniesz rozgraniczać ludzi na rolkarzy i rowerzystów, na złych i dobrych to łatwiej przyjąć Ci będzie że nie wszyscy kłamią. Na rolkach jak i rowerze są ludzie bez wyobraźni, na rolkach i na rowerze spotkać można chamów emanujących agresją. Jesli koleżanka poczuła się zagrożona czyimś zachowaniem to ma prawo się bronić w taki czy inny sposób. Wyluzuj Inny i zastanów się co zrobić aby było bezpieczniej bo od gadania kto ma rację rolkarz czy rowerzysta Twoje lub inne dzieci (o ile je posiadasz) bezpieczniej po ścieżce jeździć nie będą
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zastanów się co sam wypisujesz.
Twierdzisz że martwe jest prawo mówiące o ścieżkach tylko dla rowerzystów.
Proponujesz żeby rolkarka zadzwoniła na Policję gdy rowerzysta brzydko się zachował.
Czyli jesteś za przestrzeganiem prawa tam gdzie jest Ci to wygodne.
A może chciałbyś żeby martwe według Ciebie prawo ożyło i wtedy rowerzyści faktycznie nie będą spychać rolkarzy.

Nie twierdzę że wszyscy kłamią ale widzę co dzieje się na ścieżkach. Głupie zachowania rowerzystów na nadmorskiej ścieżce dają się zauważyć ale rolkarze dominują w tym temacie i stanowią zdecydowanie większy problem niż rowerzyści.
Agresja przeważnie jest czymś powodowana, może zdarzyć się jakiś psychopata na rowerze ale wyobraźmy sobie hipotetyczną sytuację. Rowerzysta dla relaksu wjeżdża na nadmorską, nie jedzie szybko a i tak co chwila musi wyprzedzać rolkarzy. Nie jest to proste bo wiele osób na rolkach nie umie jeździć i robi wiatrak do tego zdarzają się parki jadące obok siebie. Taka sytuacja może zdenerwować.

Jeśli chodzi o mnie i moje dzieci to z dala omijam tą ścieżkę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zastanowiłem się i twierdzę że kazdy stosuje prawo wybiurczo łącznie ze mną. Są jednak przepisy które nijak mają się do rzeczywistości, lub przepisy nie nadążające za rzeczywistości i do takich należy nie ujęcie rolkarzy w ramach prawnych.
Trudno też porównać ogólnie przyjętą zasadę łamiącą prawo do bezpośredniego ataku na osobę. Masz rację, że wyprzedzanie pary jadacej obok siebie jest trudne i niebezpieczne, ale co zrobisz, niektórzy nie myślą.
Wystarczy jednak poszerzyć ścieżkę, tworzyć nowe, wudłużać istniejące a wszystkim nam łatwiej będzie
Gdyby to był prawdziwy bezpośredni atak na osobę to dziewczyna boleśnie by to odczuła. Zapewne burak na rowerze otarł się lub lekko pchnął.

Rolkarze uwzięli się na nadmorską ścieżkę, a ta nie będzie szersza bo była już poszerzana zresztą tak naprawdę miejsce na poszerzenie jest tylko od mola do ogrodzonego osiedla i byłoby to znowu kosztem drzew.
Nie spodziewałbym się też wymiany kostki na asfalt i poszerzenia na odcinku sopockim.

Dla mnie to jest jakiś obłęd że rolkarze tłoczą się na tej ścieżce. Ciekawe dlaczego na równie szerokich dojazdach do niej nie ma takich tłumów.

Ścieżka przy stadionie może okazać się więc o wiele ciekawszym miejscem dla ludzi chcących pośmigać na rolkach. Sam może nabędę rolki :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Inny, nigdy nie jeździmy obok siebie bo to utrudnia jazdę innym tak samo jak dwaj rowerzyści jadący obok siebie. A na pogaduchy jest czas podczas postoju w Jelitkowie. Mało tego, ja zawsze staram się jeździć jak najbliżej prawej krawędzi a jak usłysze za sobą dzwonek rowerzysty to nawet przestaję się odpychać żeby mógł mnie spokojnie wyminąć. Wystarczy odrobina kultury. Nie sądzę, że problem jest w rolkarzach bo ja nie śmigam jak szalona a bardzo często sama muszę wymijać rowerzystów od których nawet piesi poruszają się szybciej. Przy odrobinie rozwagi i chęci wszystko da się zrobić bezpiecznie i kulturalnie.
STAŁO SIĘ!!!! w niedziele drogówka ganiała rolkarzy "To jest droga rowerowa,prosze z niej zjechać"(cytuje)-tak karcili ,może za tydzień już mandaty będą dawać:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Może to było tylko w niedzielę, ze względu na dużą ilość ludzi. Ja tam teraz będę jeździć deptakiem dla pieszych i chodnikami i się nikt nie przyczepi.
Niestety/Stety- dziś tak samo "Nawoływali do porządku"-swoją drogą szkoda,że niema dla was też jakiś fajnych asfaltowych dróżek,bo mi się fajnie jeżdzi-też ubolwam,że niemacie takiej swobody jazdy jak my-,może kiedyś coś/ktoś wymyśli:)
Dozobaczenia na Czerwonj ścieżce integracyjnej:)-
Tak się podepnę pod temat. Jestem rowerzystą i rolkarzem, więc znam ból i jednych i drugich. Ścieżkę nadmorska staram się już omijać wielkim łukiem, ponieważ poza godzinami porannymi jest ona bardzo niebezpieczna. To niebezpieczeństwo = nieodpowiedzialni użytkownicy ścieżki. Jeżdżący parami rolkarze - zmora przepełnionej ścieżki i wariaci na rowerach, którzy myślą, że zbudowano im tor wyścigowy. Raz taki jeden potrącił mnie kierownicą (gleba) on się nawet nie zatrzymał, innym razem kolejny tak wyprzedzał mojego syna, że zajechał mu drogę, 7 latek zareagował jak to dziecko, skręcił, kolizja z innym rowerzystą - karambol. Winowajcy dawno już nie było widać. A szczytem bezmyślności jest, jak dla mnie, rodzi, który biegnie za rowerem z kijem, ucząc swoje dziecko jeździć. Ta wspaniała ścieżka moim zdaniem powinna być udostępniona dla rowerzystów i rolkarzy. I policja i straż miejska powinna tam być codziennie w okresie wakacyjnym i powinna nawoływać do porządku i powinna wystawiać mandaty tym nieodpowiedzialnym: rolkarzom i rowerzystom. I trzeba pamiętać o jeszcze jednej rzeczy, że jest to ścieżka rekreacyjna a nie wyczynowa.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
zgadzam sie z poprzednikiem scierzka jest i dla rowerzystow i dla rolkarzy wkoncu rolkarz tez porusza sie na kolkach a chodnik jest dla pieszych i niech tak bedzie
badzmy bardziej tolerancyjni wobec siebie kazdy chce aktywnie spedzac czas a to jakie sa drogi i sciezki wszyscy wiemy dlatego badzmy wobec siebie rozwazni a nie ze jeden na drugiego z piesciami odrazu by szedl.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zgodnie z prawem: ścieżka jest wyłącznie dla rowerów. Koniec i kropka.
Musicie sobie zmienić prawo a potem dopiero się mądrzyć.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
felerny akt prawny jeden wielki bubel ! ciekawe czy bylo by ci do smiechu jakby na chodniku mijal cie taki rolkarz ciekawe czy tak samo bys uwazal i mial takie same zdanie jak masz teraz.
chodnik jest dla pieszych a sciezki dla rowerzystow i rolkarzy KROPKA !
chcesz isc pieszo idziesz chodnikiem a jak jezdzisz na kolkach to jezdzisz po sciezce bez wzgledy czy rowerem czy na rolkach !!
do góry