Widok

Romowie w Baninie

Skąd w Baninie ostatnio tyle "miejszości narodowej" ...Romowie, cyganie ... ? Napewno zamieszkują okolice nowej szkoły. Budynek chyba był niezamieszkany, a teraz znależli się ""nowi mieszkańcy" . Można gdzieś sprawdzić czy zamieszkują tam legalnie? Kanalizacji chyba tam nie ma( jak robili kanalize to bydynek był pusty i wątpie czy ktos przyłącze zrobił), koszów na śmieci brak (chyba ,że gdzieś za domem?)...Mieszkają juz tam jakiś czas, a mam wrazenie ,ze z dnia na dzień jest ich coraz więcej.
Jakoś chyba nie są uciążliwi, ale moze lepiej dmuchać na zimne tym bardziej ,ze mieszkają tuż przy szkole.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 3
ten budynek ma jakiegoś właściciela, jak do niego dotrzeć?...może być n.p. za granicą, i nie wiedzieć, co się dzieje na jego posesji... Romowie to niestety bardzo trudny i delikatny problem...zasłużenie, czy nie...mają złą opinię, głównie widać ich żebrzących pod kościołem, ale i za kieszenie warto się trzymać w sklepie...temat dla naszych radnych i do rozwiązania na szczeblu gminy...:(
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0
Codziennie rano widzę ich jak idą obok szkoły,kobiety z małymi dziećmi, matka ciągnie te dziecko za sobą bo małe nie nadąża.Biedne dzieciaczki,napewno jeżdżą gdzieś żebrać z tymi dziećmi.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ten dom w którym mieszkają należał kiedyś do Pana , któremu Bank zabrał wszystko włącznie z domem za niespłacane kredyty. Tyle wiem. Może się tam osiedlili bo okna zasłonięte ręcznikami.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
no, to warto zainteresować tą sprawą uw bank...tylko który...jeżeli bank jest właścicielem posesji zajętej na poczet długu, to chyba mu zależy, by nie traciła na wartości...nie była zdewastowana;/
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Może najpierw zainteresować po prostu policję, a nie bank?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie no nie wierze co tacy delikatni wy ludzie jesteście. Po prostu cyganie nam się tu osiedlają lenie i nieroby jedne. Pasożyty jedne z żebrania mają większą dniówkę niż nie jeden uczciwie pracujący. Tylko czekać, aż zaczną chodzić po osiedlach od domu do domu i żebrać. Nie pieścić si tylko nasłać naszych mundurowych bez meldunku będą ich wyrzucać. Żeby se jakiegoś obozu nie zrobili przypadkiem jak to jest we Włoszech czy Francji, że na prowincjach to "miasta" są.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 3
Mogą "zasiedzieć" nieruchomość.
http://twojeporady.onet.pl/artykuly/zobacz/438,co-to-jest-zasiedzenie-nieruchomosci-i-kiedy-sie-je-orzeka
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ostatnia sprawa sądowa na temat eksmisji Romów z Jelitkowa mówi zupełnie co innego. Wywalono ich na bruk bez najmniejszych ceregieli.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Może najpierw samemu (samej?) do szkoły wrócić, bo tak się posługujesz językiem polskim, jakbyś przez całą młodość chodził(a) kraść, zamiast na lekcje. Jeśli pracujesz równie uczciwie, jak się uczyłeś (uczyłaś) to policję trzeba tobą zainteresować przede wszystkim tobą...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 23
XYZ ! Twoje zdanie czyta się równie ciężko jak Księgi Pisma Świętego.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1
jakis czas temu widzialem policje(chyba dzielnicowy) u nich pod domem, rozmawiali z nim przez lekko uchylone okno w domu :)
XYZ
ale błysnąłeś intelektem jak Heniek złotym zębem na weselu u szwagra.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
@ Czytelniczka
Już miałem napisać, że współczuję znajomych, ale coś mi się wydaje, że ten błysk w ustach Heńka nie na żarty Ci imponuje... Ma jeszcze jakieś inne przymioty ten Heniek? Niech zgadnę... Golfa trójkę TDI na aluśkach i z przyciemnianymi szybami? Pochwal się idolem, nie bądź taka :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 11
To fakt, ciężko, bo walnąłem niezłego byka :-) Szczerze mówiąc, nie pamiętam już, jak ciężko czyta się księgi Pisma Świętego, bo z wiekiem człowiek wyrasta z bajek.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 12
facet o niku XYZ zrób barana o ścianę .
Szybko przychodzi Ci ocena ludzi , cóż to cecha typowych prostaków.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
@bez odbioru

Jakoś nie przeszkadzały Ci 'szybkie oceny' Romów prezentowane na przykład przez '~:)'.
No tak, ale dla Ciebie to pewnie podludzie... Może szanowny dziadunio pana 'bez odbioru' albo '~:)' pomagał pakować takich do komór gazowych?

A co do chodzenia od domu do domu i żebrania, to niedawno robił to taki facet w ciemnym stroju otoczony gromadką dzieciaków. Tylko jakoś inaczej to nazywał.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6
I jeszcze - jak jakiś Syzyf - ale i tak nie odpuszczę:
1. Zdanie zaczynamy z wielkiej litery.
2. Słowo 'nick' jeszcze nie zostało spolonizowane. NIK to Najwyższa Izba Kontroli.
3. Po XYZ obowiązkowo przecinek.
4. Przed znakiem przestankowym nie ma spacji. Jest tylko po nim. Powtórzyłeś ten błąd dwukrotnie.
5. Po "ludzi" powinna być kropka.
6. Po "cóż" - przecinek.
Szanuj, proszę, język polski, nawet jeżeli nie jest on najbliższy Twemu sercu. Przyznasz chyba, że siedem błędów w trzech zdaniach to cecha typowego nieuka?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9
Wg mnie Ty za to trochę przesadzasz z przecinkami, o odchodzeniu od tematu nie wspominając ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
@Lulka:
Jakieś przykłady przesadzania z przecinkami? Nie twierdzę, że nie - nigdy nie czułem się mistrzem interpunkcji - ale na pewno nie robię siedmiu błędów w dwóch linijkach tekstu...

Celowo rozdzieliłem posty. W drugim faktycznie odszedłem od tematu, ale - przepraszam - nie będzie poprawności politycznej i opowieści o dysortografii i innych dys. Miejsce nieuków i meneli w rodzaju "~:" jest przy kopaniu rowów - to bardzo pożyteczne zajęcie - i nie zamierzam poprawiać im samopoczucia, opowiadając bzdety, że pisać każdy może :)

Wracając do Romów. Mają opinię taką, jaką mają - zapewne równie zasłużoną, jak Polacy w Niemczech albo w USA. Nawet jednak, jeżeli jest w tym trochę prawdy, może lepiej najpierw zająć się eliminacją potencjalnych morderców za kierownicami, szalejących po naszych kiepskich drogach (bo obowiązuje 90 km/h), a dopiero później zabrać się za potencjalnych złodziei (są chyba trochę mniejszym zagrożeniem)? No, chyba że owi potencjalni mordercy to Wy, albo Wasze rodziny i wygodnie jest Wam skupić uwagę społeczności na kimkolwiek innym...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 9
To zrób 10 błędów i bądź człowiekiem!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niesamowici jesteście. Czasami zdarza mi się czytać Wasze posty i się zastanawiam kto może być ich autorem:) Wydaje mi się, że wszyscy czynnie biorący udział w zawiłych, niemerytorycznych dyskusjach są w pewnym sensie zakompleksionymi chłopkami.

Odwołując się do xyz to nasz prezydent również popełnia błędy i oficjalnie się do tego przyznaję, a czy jest nieukiem...Może i jest nieukiem, który odniósł pewien sukces, a Ty? Przemyśl to...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
@Ktoś
Demagogia. Prezydent popełnia błędy, ale nie siedem w dwóch linijkach tekstu. Analogicznie, jeżeli ten sam prezydent wypija czasami butelkę wina, to jeszcze nie powód, żeby nazwać go alkoholikiem. Ale jeżeli ktoś wypija siedem butelek Arizony dzień w dzień... Dostrzegasz subtelną różnicę?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Temat jest o Romach a wy piszecie o gramatyce. Zalozcie oddzielny post i tam sie przechwalajcie jacy jestescie wspaniali. Nie interesuje mnie kto z was jest najmadrzejszy. I z gory przepraszam za bledy bo na pewno nie pochwalicie mnie za pisownie. Pozdrawiam. :)
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wracając do tematu.
Romów do obozu , a nieruchomość spalić. To zdanie jest takim samym idiotyzmem jakim są w większości wypowiedzi powyżej.
1. Kto złapał któregokolwiek z nich na kradzieży w Baninie ?
2. Skąd pewność, że nie kupili tej nieruchomości ?
3. Żebrzą pod kościołem - nie dawać datków, są od pomocy inne instytucje. No, ale może ktoś z was zazdrości im takiej formy zarobkowania i przychodów..
Potraficie pisać kupę bzdur, przez które przemawia wasze buractwo i ignorancja.
A jeśli chodzi o Jelitkowo to wyrzucono Romów pochodzących z Rumunii.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 7
wracając do tematu, Policja tam była, Energa również sprawdzała wszystko - skoro mieszkają tam dalej, to chyba robią to legalnie.
Moim zdaniem nie chodzi w tej sprawie o legalność pobytu. Energa jest
firmą komercyjną która handluje prądem.
Problem dotyczy zasad i opłat ponoszonych z tytułu zamieszkiwania na terenie Gminy Żukowo. Jestem ciekaw czy właściciel tej nieruchomości
podpisał z UG deklaracje śmieciową i na ile osób? Czy podatek od nieruchomości jest opłacony?. Czy ZUK Marian Marszałkowski spółka nadzorująca gminną sieć wodociągowo-kanalizacyjną wypełnia swoje obowiązki polegające na poborze opłat za media? Czy nadzór budowlany i
referat ochrony środowiska zdają sobie sprawę gdzie trafiają ścieki z tego
budynku? Jeśli właściciel tej nieruchomości nie wypełnia swoich obowiązków to w końcowym bilansie reszta mieszkańców zapłaci w formie większych podatków za nie udolność w gospodarce gminnej.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie no nie da rady czytać tych waszych mądrości.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
Widziałem w Baninie jednego Azjatę.
Jestem zaniepokojony.
Czy będą ginąć psy?
Co robią z odpadami ?
Czy mają podpisaną umowę na utylizację sierści?

Ludzie opamiętajcie się. Jeżeli zamieszka w Baninie : Afrykanin,Góral, Ukrainiec, Hindus , Arab, czy też Ślązak, to o co ich oskarżycie?
Będziecie wszędzie doszukiwać się złodziejstwa, oszustw, zwyrodnień i bandytyzmu ?
Niestety pewnych rzeczy zawsze doszukuje się u innych ten kto sam ma niejedno na sumieniu, a w rzeczywistości, pewnie sam by był tym pierwszym, który chwyciłby za kamień....
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 7
Skądś te opinie się biorą, a innych nie słychać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Niestety widziałam bandę Romów w akcji w Biedronce. Współczuje kasjerką jeśli muszą płacić manko :( a i sami klienci są mało zadowoleni, gdy przy kasie para Romów wyciąga woreczek z drobnymi i odlicza 180 zł po 10,20 gr. Taka akcja kilka dni temu. Do tego ciągłe wrzaski, robienie sztucznego tłoku, oni nie potrafią zachować się normalnie a wszystko ma na celu odwrócić uwagę . Obowiązku szkolnego nie mają, ale ich dzieci kręcą niezłe interesy w szkole ( narkotyki, pożyczki wysoko oprocentowane). Niestety sporo czasu mieszkałam na Dolnym Mieści w Gdańsku, gdzie mieszka ich król i gdzie jest ich królestwo.Choć podobno to inny obóz. Nic dobrego z tego,że sprowadzili się do Banina. Zresztą nikt nie chce mieć sąsiada głośnego,brudnego, bez zaufania-niestety ta opinia nie wzięła się znikąd.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jesteście popier.. i zazdrościcie jestem z Rumunii i w baninie mam domy dwa i nic wam do tego. Nie kradne a nawet płace rocznie ponad 200 tys podatku. Tak z tego podatku tu wszystko jest.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 18
jo , weź nie pierd...takich bzdur.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Może tu zamieszkać każdy, ale niech się dostosuje do ogólnych norm, a nie utrudnia życie mieszkańcom. Przykład z Biedronki, rano jazda autobusem też nie należy do przyjemnych gdy banda ok 6-8 śmierdzących i głośnych Romów jedzie do "pracy"
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
BRAWO ~MAJA sama prawda
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Opinia została zablokowana przez moderatora
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8
Żal mi was wszystkich
A mi siebie nie zal :) dobrze mi z tym i juz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
pier.y chamski rasista!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
szczerze powiedziawszy nie zauważyłem żeby ludzie narzekali tu na rasę, oni narzekają na smród, hałasliwość i niezbyt stosowne zachowanie. Jakby w pobliżu tułała się podobnie zachwująca się grupka Polaków, ośmielam się twierdzić że reakcje byłyby takie same

ja nie mam nic przeciwko mniejszościom narodowościowym, ale jeśli już są, powinny się przystosować do miejsca w którym żyją, nie odwrotnie.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2
A ja wypija 10 butelek Arizona i mówię logicznej niż pani
To zamało płacisz! Drak
"Szybko przychodzi Ci ocena ludzi , cóż to cecha typowych prostaków."?!
Tak! Tych prostaków z kościółkowym namaszczeniem!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Do żebrania a nie do uczenia!
skąd w was tyle nienawiści?
Pięć lat temu wprowadzilam się do Banina mieszkało ich może ze 4,5 osób a teraz jest ich jak mrówek.
Tym, co tak sobie szafują rasizmem polecam poczytać o romskiej dzielnicy Koszyc - Lunik IX, można obejrzeć sobie nawet zrealizowany rzetelnie dokument o romskiej ludności, która tam zamieszkuje stereotypy nie biorą się znikąd, dlatego sytuacja z Romami zamieszkującymi przez twój płot jest mocno niepokojąca.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
Temat Romów to temat masakryczny, z jednej strony żal tych kobiet i dzieci bo kase zbierają wracają "do domu" w łeb dostają chłopy zabierają szmal i tak dzień w dzień. Z kolei pomysłowość żebractwa nie zna granic, siedzenie z lalką lub naćpanymi śpiącymi dziećmi lub też jak to bywało już ze zwłokami dziecka. Trzeba pilnować opuszczonych posesji bo wielu już miało problem z "zasiedziałymi" Romami.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
A wiesz jak się prezentują Polacy za granica ,to jest wstyd dla nas wszystkich. Tak samo wyglądają jak Ci Romowie ,głośni , chamscy , co drugie słowo kurk.. , ubrani jak z wyprzedaży w pewexie i do tego wiecznie pijani i tak samo jak zajmuja jakieś lokum to to samo odczuwają sąsiedzi . Niestety tak nas postrzegają , nie chce generalizowac ale większość . Warto czasem spojrzeć na druga stronę medalu .
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6
Romowie / cyganie sami zapracowali sobie na taką opinię i jak słyszę jak zachowują się w Baninie to tylko potwierdzają regułę. Nie znam drugiej takiej nacji, która ma tak złą opinię. Ktoś tu wspomniał o Polakach za granicą. Rzeczywiście różnie z tym jest, ale Polak opuszczając Polskę nie jedzie z zamiarem żebrania czy kradzieży, tylko normalnej pracy. Nie przechodźmy obok takich zachowań obojętnie, niezależnie czy to będzie Polak, Chińczyk czy też cygan. Cieszę się, że taki wątek powstał. Trzeba dyskutować i nie być obojętnym, gdyż możemy obudzić się z ręką w nocniku. Szczególnie, że kręcą się koło szkoły, koło naszych dzieci.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2
wiem i uwazam to za totalnie zenujace, jak jestem za granica to nie przyznaje sie do tego ze jestem Polakiem
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8
Mam nadzieje ze jak kiedys bedziesz potrzebować pomocy za granica to polska ambasada tez powie ze nie jesteś polką/polakiem...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6
nie beda mieli wyjscia, mam paszport

a na marginesie, musi byc ci ciezko zyc z taka nienawiscia do ludzi ktorych nie znasz ;) powodzenia!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
A dlaczego myslisz ze nie na widzę ludzi? Po prostu nie umiem zrozumieć kogoś kto udaje kogoś innego niż jest...to wszystko...Pozdrawiam i życzę mniej stresu ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
to proste, życzysz mi jak najgorzej
to wspaniały przykład bezinteresownej nienawiści

oczywiście mnie to nie stresuje, chyba masz zbyt wysokie mniemanie o sobie sądząc że twoje anonimowe wypociny podniosą mi ciśnienie ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
był kiedyś taki mądry reportaż "skazany od urodzenia" właśnie o cyganach....żal,po prostu żal
A widział ktoś kiedyś cygana w pracy?
po co maja pracowac, jak wola zebrac
Wy tak na Romów narzekacie, a tu proszę u Daniela cyganska impreza ;) i do tego wjazd ( tak jakby nie można było napisać wejście )

Cale dziadostwo to wina ludzi ktorzy daja zebrakom pieniadze.
Zulom sie nie powinno dawac a cyganom tym bardziej.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wypad z naszego kraju wszyscy ukraincy, rosjanie cyganie i Romowie! Sluchac was nie idzie!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

uważaj bo ci wleje
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

"anonim", uwazaj bandyto:
Art. 256

§ 1. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

wypad Polacy z Irlandii. Szkocji , Niemiec.I co kmiocie powiesz
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

Inne tematy z forum Banino

budujecie/kupujecie na kredyt? (261 odpowiedzi)

Wiem, że dziwne pytanie, ale wspomagacie się wszyscy kredytami? Jak oceniacie, ile trzeba mieć...

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...

Gdzie w Baninie mogę serwisować auto? (70 odpowiedzi)

Witam jak w temacie gdzie mogę spokojnie serwisowac auto jestem nowym mieszkańcem jest ktoś godny...

do góry