Widok
Romowie w Baninie
Skąd w Baninie ostatnio tyle "miejszości narodowej" ...Romowie, cyganie ... ? Napewno zamieszkują okolice nowej szkoły. Budynek chyba był niezamieszkany, a teraz znależli się ""nowi mieszkańcy" . Można gdzieś sprawdzić czy zamieszkują tam legalnie? Kanalizacji chyba tam nie ma( jak robili kanalize to bydynek był pusty i wątpie czy ktos przyłącze zrobił), koszów na śmieci brak (chyba ,że gdzieś za domem?)...Mieszkają juz tam jakiś czas, a mam wrazenie ,ze z dnia na dzień jest ich coraz więcej.
Jakoś chyba nie są uciążliwi, ale moze lepiej dmuchać na zimne tym bardziej ,ze mieszkają tuż przy szkole.
Jakoś chyba nie są uciążliwi, ale moze lepiej dmuchać na zimne tym bardziej ,ze mieszkają tuż przy szkole.
ten budynek ma jakiegoś właściciela, jak do niego dotrzeć?...może być n.p. za granicą, i nie wiedzieć, co się dzieje na jego posesji... Romowie to niestety bardzo trudny i delikatny problem...zasłużenie, czy nie...mają złą opinię, głównie widać ich żebrzących pod kościołem, ale i za kieszenie warto się trzymać w sklepie...temat dla naszych radnych i do rozwiązania na szczeblu gminy...:(
Nie no nie wierze co tacy delikatni wy ludzie jesteście. Po prostu cyganie nam się tu osiedlają lenie i nieroby jedne. Pasożyty jedne z żebrania mają większą dniówkę niż nie jeden uczciwie pracujący. Tylko czekać, aż zaczną chodzić po osiedlach od domu do domu i żebrać. Nie pieścić si tylko nasłać naszych mundurowych bez meldunku będą ich wyrzucać. Żeby se jakiegoś obozu nie zrobili przypadkiem jak to jest we Włoszech czy Francji, że na prowincjach to "miasta" są.
Mogą "zasiedzieć" nieruchomość.
http://twojeporady.onet.pl/artykuly/zobacz/438,co-to-jest-zasiedzenie-nieruchomosci-i-kiedy-sie-je-orzeka
http://twojeporady.onet.pl/artykuly/zobacz/438,co-to-jest-zasiedzenie-nieruchomosci-i-kiedy-sie-je-orzeka
@bez odbioru
Jakoś nie przeszkadzały Ci 'szybkie oceny' Romów prezentowane na przykład przez '~:)'.
No tak, ale dla Ciebie to pewnie podludzie... Może szanowny dziadunio pana 'bez odbioru' albo '~:)' pomagał pakować takich do komór gazowych?
A co do chodzenia od domu do domu i żebrania, to niedawno robił to taki facet w ciemnym stroju otoczony gromadką dzieciaków. Tylko jakoś inaczej to nazywał.
Jakoś nie przeszkadzały Ci 'szybkie oceny' Romów prezentowane na przykład przez '~:)'.
No tak, ale dla Ciebie to pewnie podludzie... Może szanowny dziadunio pana 'bez odbioru' albo '~:)' pomagał pakować takich do komór gazowych?
A co do chodzenia od domu do domu i żebrania, to niedawno robił to taki facet w ciemnym stroju otoczony gromadką dzieciaków. Tylko jakoś inaczej to nazywał.
I jeszcze - jak jakiś Syzyf - ale i tak nie odpuszczę:
1. Zdanie zaczynamy z wielkiej litery.
2. Słowo 'nick' jeszcze nie zostało spolonizowane. NIK to Najwyższa Izba Kontroli.
3. Po XYZ obowiązkowo przecinek.
4. Przed znakiem przestankowym nie ma spacji. Jest tylko po nim. Powtórzyłeś ten błąd dwukrotnie.
5. Po "ludzi" powinna być kropka.
6. Po "cóż" - przecinek.
Szanuj, proszę, język polski, nawet jeżeli nie jest on najbliższy Twemu sercu. Przyznasz chyba, że siedem błędów w trzech zdaniach to cecha typowego nieuka?
1. Zdanie zaczynamy z wielkiej litery.
2. Słowo 'nick' jeszcze nie zostało spolonizowane. NIK to Najwyższa Izba Kontroli.
3. Po XYZ obowiązkowo przecinek.
4. Przed znakiem przestankowym nie ma spacji. Jest tylko po nim. Powtórzyłeś ten błąd dwukrotnie.
5. Po "ludzi" powinna być kropka.
6. Po "cóż" - przecinek.
Szanuj, proszę, język polski, nawet jeżeli nie jest on najbliższy Twemu sercu. Przyznasz chyba, że siedem błędów w trzech zdaniach to cecha typowego nieuka?
@Lulka:
Jakieś przykłady przesadzania z przecinkami? Nie twierdzę, że nie - nigdy nie czułem się mistrzem interpunkcji - ale na pewno nie robię siedmiu błędów w dwóch linijkach tekstu...
Celowo rozdzieliłem posty. W drugim faktycznie odszedłem od tematu, ale - przepraszam - nie będzie poprawności politycznej i opowieści o dysortografii i innych dys. Miejsce nieuków i meneli w rodzaju "~:" jest przy kopaniu rowów - to bardzo pożyteczne zajęcie - i nie zamierzam poprawiać im samopoczucia, opowiadając bzdety, że pisać każdy może :)
Wracając do Romów. Mają opinię taką, jaką mają - zapewne równie zasłużoną, jak Polacy w Niemczech albo w USA. Nawet jednak, jeżeli jest w tym trochę prawdy, może lepiej najpierw zająć się eliminacją potencjalnych morderców za kierownicami, szalejących po naszych kiepskich drogach (bo obowiązuje 90 km/h), a dopiero później zabrać się za potencjalnych złodziei (są chyba trochę mniejszym zagrożeniem)? No, chyba że owi potencjalni mordercy to Wy, albo Wasze rodziny i wygodnie jest Wam skupić uwagę społeczności na kimkolwiek innym...
Jakieś przykłady przesadzania z przecinkami? Nie twierdzę, że nie - nigdy nie czułem się mistrzem interpunkcji - ale na pewno nie robię siedmiu błędów w dwóch linijkach tekstu...
Celowo rozdzieliłem posty. W drugim faktycznie odszedłem od tematu, ale - przepraszam - nie będzie poprawności politycznej i opowieści o dysortografii i innych dys. Miejsce nieuków i meneli w rodzaju "~:" jest przy kopaniu rowów - to bardzo pożyteczne zajęcie - i nie zamierzam poprawiać im samopoczucia, opowiadając bzdety, że pisać każdy może :)
Wracając do Romów. Mają opinię taką, jaką mają - zapewne równie zasłużoną, jak Polacy w Niemczech albo w USA. Nawet jednak, jeżeli jest w tym trochę prawdy, może lepiej najpierw zająć się eliminacją potencjalnych morderców za kierownicami, szalejących po naszych kiepskich drogach (bo obowiązuje 90 km/h), a dopiero później zabrać się za potencjalnych złodziei (są chyba trochę mniejszym zagrożeniem)? No, chyba że owi potencjalni mordercy to Wy, albo Wasze rodziny i wygodnie jest Wam skupić uwagę społeczności na kimkolwiek innym...
Niesamowici jesteście. Czasami zdarza mi się czytać Wasze posty i się zastanawiam kto może być ich autorem:) Wydaje mi się, że wszyscy czynnie biorący udział w zawiłych, niemerytorycznych dyskusjach są w pewnym sensie zakompleksionymi chłopkami.
Odwołując się do xyz to nasz prezydent również popełnia błędy i oficjalnie się do tego przyznaję, a czy jest nieukiem...Może i jest nieukiem, który odniósł pewien sukces, a Ty? Przemyśl to...
Odwołując się do xyz to nasz prezydent również popełnia błędy i oficjalnie się do tego przyznaję, a czy jest nieukiem...Może i jest nieukiem, który odniósł pewien sukces, a Ty? Przemyśl to...
Wracając do tematu.
Romów do obozu , a nieruchomość spalić. To zdanie jest takim samym idiotyzmem jakim są w większości wypowiedzi powyżej.
1. Kto złapał któregokolwiek z nich na kradzieży w Baninie ?
2. Skąd pewność, że nie kupili tej nieruchomości ?
3. Żebrzą pod kościołem - nie dawać datków, są od pomocy inne instytucje. No, ale może ktoś z was zazdrości im takiej formy zarobkowania i przychodów..
Potraficie pisać kupę bzdur, przez które przemawia wasze buractwo i ignorancja.
A jeśli chodzi o Jelitkowo to wyrzucono Romów pochodzących z Rumunii.
Romów do obozu , a nieruchomość spalić. To zdanie jest takim samym idiotyzmem jakim są w większości wypowiedzi powyżej.
1. Kto złapał któregokolwiek z nich na kradzieży w Baninie ?
2. Skąd pewność, że nie kupili tej nieruchomości ?
3. Żebrzą pod kościołem - nie dawać datków, są od pomocy inne instytucje. No, ale może ktoś z was zazdrości im takiej formy zarobkowania i przychodów..
Potraficie pisać kupę bzdur, przez które przemawia wasze buractwo i ignorancja.
A jeśli chodzi o Jelitkowo to wyrzucono Romów pochodzących z Rumunii.
Moim zdaniem nie chodzi w tej sprawie o legalność pobytu. Energa jest
firmą komercyjną która handluje prądem.
Problem dotyczy zasad i opłat ponoszonych z tytułu zamieszkiwania na terenie Gminy Żukowo. Jestem ciekaw czy właściciel tej nieruchomości
podpisał z UG deklaracje śmieciową i na ile osób? Czy podatek od nieruchomości jest opłacony?. Czy ZUK Marian Marszałkowski spółka nadzorująca gminną sieć wodociągowo-kanalizacyjną wypełnia swoje obowiązki polegające na poborze opłat za media? Czy nadzór budowlany i
referat ochrony środowiska zdają sobie sprawę gdzie trafiają ścieki z tego
budynku? Jeśli właściciel tej nieruchomości nie wypełnia swoich obowiązków to w końcowym bilansie reszta mieszkańców zapłaci w formie większych podatków za nie udolność w gospodarce gminnej.
firmą komercyjną która handluje prądem.
Problem dotyczy zasad i opłat ponoszonych z tytułu zamieszkiwania na terenie Gminy Żukowo. Jestem ciekaw czy właściciel tej nieruchomości
podpisał z UG deklaracje śmieciową i na ile osób? Czy podatek od nieruchomości jest opłacony?. Czy ZUK Marian Marszałkowski spółka nadzorująca gminną sieć wodociągowo-kanalizacyjną wypełnia swoje obowiązki polegające na poborze opłat za media? Czy nadzór budowlany i
referat ochrony środowiska zdają sobie sprawę gdzie trafiają ścieki z tego
budynku? Jeśli właściciel tej nieruchomości nie wypełnia swoich obowiązków to w końcowym bilansie reszta mieszkańców zapłaci w formie większych podatków za nie udolność w gospodarce gminnej.
Widziałem w Baninie jednego Azjatę.
Jestem zaniepokojony.
Czy będą ginąć psy?
Co robią z odpadami ?
Czy mają podpisaną umowę na utylizację sierści?
Ludzie opamiętajcie się. Jeżeli zamieszka w Baninie : Afrykanin,Góral, Ukrainiec, Hindus , Arab, czy też Ślązak, to o co ich oskarżycie?
Będziecie wszędzie doszukiwać się złodziejstwa, oszustw, zwyrodnień i bandytyzmu ?
Niestety pewnych rzeczy zawsze doszukuje się u innych ten kto sam ma niejedno na sumieniu, a w rzeczywistości, pewnie sam by był tym pierwszym, który chwyciłby za kamień....
Jestem zaniepokojony.
Czy będą ginąć psy?
Co robią z odpadami ?
Czy mają podpisaną umowę na utylizację sierści?
Ludzie opamiętajcie się. Jeżeli zamieszka w Baninie : Afrykanin,Góral, Ukrainiec, Hindus , Arab, czy też Ślązak, to o co ich oskarżycie?
Będziecie wszędzie doszukiwać się złodziejstwa, oszustw, zwyrodnień i bandytyzmu ?
Niestety pewnych rzeczy zawsze doszukuje się u innych ten kto sam ma niejedno na sumieniu, a w rzeczywistości, pewnie sam by był tym pierwszym, który chwyciłby za kamień....
Niestety widziałam bandę Romów w akcji w Biedronce. Współczuje kasjerką jeśli muszą płacić manko :( a i sami klienci są mało zadowoleni, gdy przy kasie para Romów wyciąga woreczek z drobnymi i odlicza 180 zł po 10,20 gr. Taka akcja kilka dni temu. Do tego ciągłe wrzaski, robienie sztucznego tłoku, oni nie potrafią zachować się normalnie a wszystko ma na celu odwrócić uwagę . Obowiązku szkolnego nie mają, ale ich dzieci kręcą niezłe interesy w szkole ( narkotyki, pożyczki wysoko oprocentowane). Niestety sporo czasu mieszkałam na Dolnym Mieści w Gdańsku, gdzie mieszka ich król i gdzie jest ich królestwo.Choć podobno to inny obóz. Nic dobrego z tego,że sprowadzili się do Banina. Zresztą nikt nie chce mieć sąsiada głośnego,brudnego, bez zaufania-niestety ta opinia nie wzięła się znikąd.
szczerze powiedziawszy nie zauważyłem żeby ludzie narzekali tu na rasę, oni narzekają na smród, hałasliwość i niezbyt stosowne zachowanie. Jakby w pobliżu tułała się podobnie zachwująca się grupka Polaków, ośmielam się twierdzić że reakcje byłyby takie same
ja nie mam nic przeciwko mniejszościom narodowościowym, ale jeśli już są, powinny się przystosować do miejsca w którym żyją, nie odwrotnie.
ja nie mam nic przeciwko mniejszościom narodowościowym, ale jeśli już są, powinny się przystosować do miejsca w którym żyją, nie odwrotnie.
Tym, co tak sobie szafują rasizmem polecam poczytać o romskiej dzielnicy Koszyc - Lunik IX, można obejrzeć sobie nawet zrealizowany rzetelnie dokument o romskiej ludności, która tam zamieszkuje stereotypy nie biorą się znikąd, dlatego sytuacja z Romami zamieszkującymi przez twój płot jest mocno niepokojąca.
Temat Romów to temat masakryczny, z jednej strony żal tych kobiet i dzieci bo kase zbierają wracają "do domu" w łeb dostają chłopy zabierają szmal i tak dzień w dzień. Z kolei pomysłowość żebractwa nie zna granic, siedzenie z lalką lub naćpanymi śpiącymi dziećmi lub też jak to bywało już ze zwłokami dziecka. Trzeba pilnować opuszczonych posesji bo wielu już miało problem z "zasiedziałymi" Romami.
A wiesz jak się prezentują Polacy za granica ,to jest wstyd dla nas wszystkich. Tak samo wyglądają jak Ci Romowie ,głośni , chamscy , co drugie słowo kurk.. , ubrani jak z wyprzedaży w pewexie i do tego wiecznie pijani i tak samo jak zajmuja jakieś lokum to to samo odczuwają sąsiedzi . Niestety tak nas postrzegają , nie chce generalizowac ale większość . Warto czasem spojrzeć na druga stronę medalu .
Romowie / cyganie sami zapracowali sobie na taką opinię i jak słyszę jak zachowują się w Baninie to tylko potwierdzają regułę. Nie znam drugiej takiej nacji, która ma tak złą opinię. Ktoś tu wspomniał o Polakach za granicą. Rzeczywiście różnie z tym jest, ale Polak opuszczając Polskę nie jedzie z zamiarem żebrania czy kradzieży, tylko normalnej pracy. Nie przechodźmy obok takich zachowań obojętnie, niezależnie czy to będzie Polak, Chińczyk czy też cygan. Cieszę się, że taki wątek powstał. Trzeba dyskutować i nie być obojętnym, gdyż możemy obudzić się z ręką w nocniku. Szczególnie, że kręcą się koło szkoły, koło naszych dzieci.
"anonim", uwazaj bandyto:
Art. 256
§ 1. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Art. 256
§ 1. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.