Widok

Rowery kkontra rolki-brzeźno

Rowery Temat dostępny też na forum:
moje wku***nie dzisiejszego dnia siegneło zenitu....otórz wracając po całym dniu pracy rowerem jechałąm słynną sciezką w brzeźnie ktora chcąc nie chcąc zmienila sie ostatnio w sciezkę dla rolkarzy . Dla niektórych ten kawałek trasy słuzy często jako pole dla popisu siły nóg otórz błąd i tych kolarzy odsyłam na zbiórkę na osową niech tam pokazują jakie to kozaki z nich wyrosły. Serce żalem sciska patrzac na "ciotowaty" sposób poruszania sie niektórych jednostek na sprzecie typu ROLKI , jazdę trójkami czwórkami ani to wyprzedzić ani nic tylko czekać az łaskawie zjadą ....ehhh jesli jest to sciezka dla rowerów ro dajcie człowiekowi dojechać do domu po calym dniu pracy. troche głowką ruszyc iż rower moze poruszac sie z wieksza predkoscią jak 15km/h. Ale tu dopiero przejde do sedna.....oprócz "pokracznych rolkarzy" pokazują sie tam osobniki poruszające sie na mega szybkich rolkach w strojach typu "łyżwiarstwo szybkie" ....i zapieprzają ile wlezie. JAde...a taki cwaniaczek spycha mnie na trawe .....bo jade za szybko? bo on nie da rady wyprzedzic i zmuszony jechac obok?o co tu chodziło? otórz .."ciotowaty stworze na szybkich rolkach"....jesli taki cwaniak z ciebie to następnym razem z ryja zrobie tobie rolkę , zdejmuj gnoju kólka i dawaj na 10 km biegiem zobaczymy ile pułapu tlenowego twoj organizm wyciśnie. chesz potrenowac to 6 rano gdy nie ma ludzi ktorych mozesz wlasną głupota uszkodzić . Ta scieżka jest dla przetarcia łancucha a nie do jakiegos pseudo treningu o godz 18. a jak juz to z głową panowie i panie.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 11
sorry kolego, ale szumu morza to tam slychac nie bedzie nigdy, za daleko od morza i przedzielone wydmami... polecam jazde po plazy :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Chciałbym dodać własną wersje wydarzeń, o którym pisze Mika, ponieważ bylem uczestnikiem tego zdarzenia.
Tego wieczora tuż przed spięciem z rowerzystką uległem groźnemu wypadkowi na ścieżce ponieważ nagle ratowałem się wywrotka-upadkiem by uniknąć zderzenia z dzieckiem które wtargnęło na ścieżkę i stanęło na swoim rowerku w poprzek, a jego rodzice byli zbyt zajęci piciem piwa by zareagować, takie upadki kończą się licznymi obtarciami.Mimo to ruszył dalej i dogonił rowerzystkę a następnie zacząłem ją wymijać a ona widząc to zaczęła przyspieszać i krzyczeć może się pośmigamy, wtedy po prostu mi stykło.
Nie jestem z mojej reakcji dumny i za nią przepraszam, a wy sami oceńcie czy była to tylko moja wina
ps. zdarzenie miało miejsce po 21
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Normalnie żenada

1. Ta ścieżka nie jest torem wyścigowym - obojętnie na czym się jedzie.
2. Każdy jadacy powinien dostosować swoją prędkość do warunków na drodze - a tam nie ma warunków żeby się rozpędzać zwłaszcza na rolkach, które właściwie nie mają hamulców.
3. Dziecko na rowerku ma tam prawo stanąć - niezaleznie od tego co robią rodzice. Patrz punkt 1 i 2.
4. Facet zachowujący się agresywnie w stosunku do kobiety jest zwykłym chamem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
A gdzie byli Twoi rodzice, kiedy Ty wtargnąłeś na ścieżkę na swoich rolkach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Należę do grupy szybkich rolkarzy ,zdaję sobie sprawę z tego jak szybko potrafimy jechać dlatego też nasze godziny spotkań są wieczorami aby unikać konfrontacji z osobami które uczą się jeździć lub wyjechały relaksacyjnie dla odpoczynku. Zwracamy szczególną uwagę na to by nie kolidować z rowerzystami jeździmy prawą stroną krawędzi. Dajemy porady tym co się uczą (dopiero) jak powinni się zachowywać na alejkach i nie tylko , że trzeba mieć odpowiednie ochraniacze , kaski i odblaski. Nie raz jadąc szybko rowerzysta wjechał tylnym kołem na mnie żeby mnie podciąć krzycząc dobrze ci tak nie dla was alejka. Nie raz puszczaja mi nerwy na rowerzystów gdyż nie jest to miłe mieć pokiereszowane kolana z powodu głupoty i chamstwa nie których rowerzystów. Nie wiem skąd tyle próżności i pokazania chyba nominacji . Zapraszam na rolki wtedy sie pościgamy i zobaczymy jakie z was chojraki jak ssiadacie z rowerków i jak łapiecie równowagę a do tego zapraszam na maraton sierpniowy który będzie 28 sierpnia , możesz sprawdzić swoje siły czy dasz radę przejechać 42 km. Jest to trudniejsze i bardziej męczące od roweru wasze zadki nie siedzą a nogi cały czas się poruszają , zapraszam do spróbowania jest to lepsze od roweru. A trenować i promować rolki będziemy i będzie nas coraz więcej i więcej..............................
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Dla rowerzystów polecam reja w Sopocie do góry czad niesamowity , niestety na rolkach się nie da zła nawierzchnia i zbyt dużo gałęzi i piachu ale na rower w sam raz :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
spoko ja mogę ściągnąć rolki i przebiedz nawet 20 km ale czy ty dasz radę utrzymać się na rolkach jak je załozysz to nie byłabym taka pewna :))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
super,jesli jeszcze dodatkowo dobra jestes w sexie oralnym to extra :-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
za dobra jak na ciebie więc zapomnij :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
coz, widze, ze mamy do czynienia z professionalistka.....ale masz racje-nie kazdy musi za to placic :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
i nie kazdy ma takie doświadczenia jak ty...........................
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
" Zapraszam na rolki wtedy sie pościgamy i zobaczymy jakie z was chojraki "

Dzięki za zaproszenie. Nawet myślałem o zakupie rolek ale stwierdziłem że póki co nie ma gdzie na nich jeździć więc nie ma to sensu.
Ja z kolei zapraszam wszystkich do wieczornego biegania. Uprzedze tylko że jeśli ktoś się skusi na bieganie musi być przygotowany na to że biegnący z naprzeciwka pozdrowi go gestem dłoni i wypada odpowiedzieć tym samym. Jak widać można uprawiać sport i zachowywać się przyjaźnie. Co prawda jest to trudniejsze niż jazda na rolkach ........ :-)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
A kiedy biegłaś ostatni raz taki dystans i z jakim czasem.
Skoro masz taką wydolnośc to po co Ci rolki. I ile musisz na nich jeździć żeby się zmeczyć
Jak to nie ma gdzie jeździć w Sopocie po alejkach super wieczorem , trasa ma 1600 m dookoła a alejki pętla Jelitkowo Brzeźno 4200 więc jest gdzie , zmęczyć się można kalorie się traci jest super , wieczorem szybka jazda w dzień wolnej ale trzeba jeździć z wyobraźnią
Ciekawe. Zaczęło się od skargi na rolkarza a skończyło na wyzywaniu na "pojedynek" w bieganiu jeździe na rolkach jeździe na rowerze a nawet seksie oralnym.

A tak na poważnie to wypowiedzi co niektórych dyskutantów świadczą o tym że jeżeli zachowa się podstawy kultury to można uprawiać kilka dyscyplin w jednym miejscu (rolki/rower) i dla wszystkich starczy miejsca.

Niestety wypowiedzi niektórych osób świadczą o tym że samo słowo kultura przekracza pojemność ich kory mózgowej a gdzie tu jeszcze umieć się zachować.

Panie rodzic obowiązkiem rodziców jest zapewnić dziecku bezpieczeństwo więc dziecko nie miało prawa znaleźć się bez opieki na ścieżce rowerowej a tym bardziej zatrzymywać się pod kątem prostym do kierunku jazdy. Poza tym jeżeli już wpuszcza się dziecko na ścieżkę rowerową to należy nauczyć je że powinno jechać prawą stroną a przy skręcie w lewo przepuścić jadących z przeciwka i upewnić się że nie zajedzie się drogi komuś jadącemu szybciej. Mój dziewięcioletni syn wie takie rzeczy a pana dziecko? Pewnie nie bo skoro nie wie tego większość dorosłych to skąd mają wiedzieć dzieci
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeśli rzeczywiście masz dziecko to dziwi mnie ta wypowiedź, ale może poświęcasz mu za mało czasu i nie masz pojęcia jak zachowuje się dziecko.

Nie wiesz ile lat miało dziecko, które stanęło w poprzek i w jakiej odległości byli rodzice. Chociaż może wiesz bo zmierzyłeś kąt wjazdu dziecka na trasę. Może jednak faktycznie rodzic nie zauważył wielkiego napisu - TO JUŻ NIE JEST SCIEZKA ROWEROWA TO TOR WYSCIGOWY DLA ROLKARZY.
Dzieci mają prawo zachować się w sposób nieprzewidziany a rodzic nigdy w 100% nie zapobiegnie temu. W tym przypadku dziecko zachowało się jak "dziecko" i powiedzmy popełniło błąd, ale właśnie do tego ma całkowite prawo.

Twierdzisz, że winny jest rodzic i dziecko, w które na drodze rowerowej sprawiło problem rolkarzowi. Tylko czy on miał tam PRAWO być i co najważniejsze rozpędzać się do prędkości przy której miał problem w hamowaniem?

Pomyślmy co się stanie jak taki rozpędzony rolkarz wpadnie na rozpędzonego rowerzystę. A przy tym co się tam dzieje jest to tylko kwestią czasu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Słyszałem ze w Sopocie jest tor dla rolkarzy i gdybym tam mieszkał pewnie było by OK
" pętla Jelitkowo Brzeźno " to ścieżka rowerowa więc mogą ją brać pod uwagę przy zakupie roweru ale nie rolek.
" wieczorem szybka jazda w dzień wolnej " czyli jak jest ciemniej to można szybciej ?

Prawda jest taka że sprzedaje się dużo rolek ale w majestacie prawa nie ma gdzie na nich jeździć i na dobrą sprawę zarówno na chodniku jak i na ścieżce rowerowej możemy dostać mandat za jazdę na rolkach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Strasznie się tu wszyscy bulwersuje.

Mimo, iż ścieżka rowerowa została w domyśle stworzona dla rowerów, wiadomo, że w naszych warunkach (trójmiejskich i polskich) jej wykorzystanie będzie dużo szersze. I można się z tym pogodzić lub nie. Jeśli się pogodzicie, możecie spokojnie dalej jeździć po niej rowerem, wyprzedzając wszelkie inne obiekty, które tam się nawiną (czerpiąc z samego faktu wyprzedzania przyjemność). Jeśli zaś wasze ego rowerzysty wyjdzie na pierwszy plan... widzę stres i nerwy, całkiem niepotrzebne.

Jedni rowerzyści mówią, że ścieżka nie służy do treningu (tylko mięczaki na niej jeżdżą szybko, a twardziele jeżdżą wolno, bo twardziele jeżdżą szybko tylko w innych, bliżej nieokreślonych miejscach, o których mięczaki nawet nie słyszeli).
Inni rowerzyści mówią, że ścieżką nie mogą jeździć dzieci i osoby jeżdżące rekreacyjnie, bo spowalniają ogólny ruch i stanowią niebezpieczeństwo dla siebie i innych.
Jeszcze inni (Ci są najlepsi) uważają, że w ogóle jeżdżenie po tej ścieżce zakrawa na hańbę i dozgonne wykluczenie z braci rowerowej, bo takimi ścieżkami to jeżdżą tylko lamusy i cieniasy...

A ja powiem tak: jeździjcie gdzie chcecie i jak chcecie (szybko czy wolno, na trening czy na piwko), byle bezpiecznie i zdrowo. Olewajcie tych, którym coś przeszkadza i cieszcie się z tego, że właśnie jedziecie sobie na swoich dwóch kółkach. Niech cała reszta nie zepsuje Wam przyjemności z pedałowania!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
No i w końcu ktoś rozwiązał ten zdawałoby się nierozwiązywalny problem.
Tysiąckrotne podziękowania dla szlachetnego Stopgap-a.
Teraz mogę wyłączyć kompa i udać się na ścieżkę nadmorską gdzie szybko ale oczywiście bezpiecznie pojeżdżę slalomem wśród rolkarzy których wyprzedzał będę z uśmiechem na ustach z błogim uczuciem szczęścia. Może nawet jakąś ładną panią na rolkach wycałuję.
I życie stało się znowu piękne.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Byłbym nawet za tym ,żeby wstawić tam zakaz wjazdu dla rolkarzy , ale wtedy nie mogły by tam jeżdzić również rolklarki ,a to jest dla mnie nie do przyjęcia .Piękne widoki jaki stwarza natura należy chronić a nie likwidować
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry