Widok

Rozmowy w czasie jazdy

Na drogach Trójmiasta Motoryzacja Temat dostępny też na forum:
Spotkaliście się z przypadkami rozmów przez telefon (bez użycia zestawu słuchawkowego) w czasie prowadzenia pojazdów?
Wiele razy widzę takie przypadki, i to nie tylko zwykli ludzie to robią.
Im ważniejszy człowiek, który głosi kazania o moralności tym bardziej powinien się wstydzić a nie mieć pozę bezkarności i braku poczucia odpowiedzialności.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 8
Nie wolno gadać
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak samo, jak na rowerze nie przeszkadza.
Dopóki nie będziesz musiał gwałtownie skręcić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Też zdarza mi się rozmawiać, po prostu włączam w telefonie na głośnomówiący i kładę gdzieś na półeczce lub rzucam na fotek obok. Żadnego specjalnego zestawu do rozmów do tego nie potrzeba.
Zdarzało mi się podczas jazdy grać w szachy na tel., przepraszam. Pozdrawiam

Jedzie samochód, wolniej od innych i utrudnia ruch. Gdy uda się go wyprzedzić okazuje się że kierowca rozmawia i trzyma w ręku telefon. Tak to często wygląda w praktyce.
Kuriozalne jest jak rowerzysta jedzie z telefonem przy uchu ale to też się zdarza. To tak samo wpływa na styl jazdy, prędkość i możliwość reagowania na sytuacje na drodze.
Niestety wiele osób przez takie zachowanie poniosło śmierć.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

pierwszy raz widziałeś kaprawego psa?

Tak, ostatnio Pan policjant w Gdyni skręcał z 3-go maja w 10 lutego i przy uchu miał telefon.

Teraz masz Anualną. Co na tirinho
Że zależy od "widzi mi się " to się zgadza. Tym bardziej, jak od miesiąca żona mu nie dała ...
gsrx....cb nie jest zakazane, ale możesz (powtórzę: "MOŻESZ") być ukarany za jego używanie, zwłaszcza gdy powoduje to niebezpieczeństwo w ruchu drogowym....policja ma na to taki fajny artykuł (nie pamiętam w tej chwili dokładnie który to)....zagrożone jest to mandatem zależnym od "widzi mi się" policjanta od 50 do 500zł.
@:-): Czytam ze zrozumieniem jak najbardziej, jeśli natomiast rzucasz hasło, nie dopowiadając co masz na myśli, nie miej do nikogo pretensji, że nie rozumieją :).
gsxr....czytaj ze zrozumieniem.
Po raz n-ty, CB nie jest ani zakazane, ani karalne :)

@tX: chłopie, powstrzymaj się z takimi zapędami, to, że Ty nie masz/nie umiesz, nie oznacza, że inni mają cierpieć :P.
"Poza tym popularność CB ma się do popularności GSM jak 1:1000, czyli to nie jest zagrożenie masowe. Dlatego nie trzeba tego zakazywać i ścigać, tak jak nie trzeba zakazywać robienia na drutach w czasie jazdy, ani czytania map wielkoformatowych.".................zakazane nie musi być, ale karalne jak najbardziej....tak samo cb, nie jest zakazane ale karalne już może być.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jak gadasz przez CB nie musisz trzymać radia przy uchu.

Trzymasz tylko mikrofon, a i to niekoniecznie, bo są zestawy z włącznikiem na kierownicy.

CB to simplex. Albo gadasz, albo słuchasz. Telefon to d*plex (ten cenzor jest gupi mlotek, zeby wicinac d u p l e x, typ lacznosci radiowej). I jak jesteś matoł jak ten cenzor i nie umiesz włączyć trybu hands-free, to masz wyłączona z akcji prawą rękę i ograniczony obrót głowy.

Poza tym popularność CB ma się do popularności GSM jak 1:1000, czyli to nie jest zagrożenie masowe. Dlatego nie trzeba tego zakazywać i ścigać, tak jak nie trzeba zakazywać robienia na drutach w czasie jazdy, ani czytania map wielkoformatowych.

Jak by to zależało ode mnie, policja za telefonowanie z telefonem przy uchu odbierała by na miejscu i na zawsze prawko i samochód. I mogli by je sobie zachować na własność - taka premia motywacyjna. Kierowcom.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
A kto powiedział, że nie można?
"Komenda Główna Policji poinformowała, że aktualnie obowiązujące uregulowania prawne nie zabraniają korzystania z urządzeń nadawczo-odbiorczych typu CB radio podczas kierowania pojazdem."
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
A kto Ci powiedział, że można?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
to dlaczego przez CB mozna rozmawiac a przez komórkę nie???
bo CB jest na przewodzie? tak samo moge połączyc telefon z ładowarka samochodową.
Głupie te przepisy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Żeby nowego tematu nie zaczynać:

Na drodze rowerowej Gdańsk- Pruszcz będą jakieś sygnalizacje świetlne na przejazdach przez Małomiejską i Starogardzką?
Przez wjazd do Zaroślaka będzie wyznaczony "przejazd dla jednośladów"?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jak zauważyłem, najwięcej rozmawiają przez telefon młode panie. Są i takie ,które jadąc do pracy rano malują sobie usta ,paznokcie ... , a nawet widziałem jedną ,która miała na sąsiednim fotelu otwarty laptop i coś tam wklepywała. Oczywiście podczas jazdy .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry