Widok
Rumia - potrzeba budowy nowej szkoły
Chciałabym rozpocząć wątek dotyczący potrzeby budowy nowej szkoły podstawowej w dzielnicy Rumia Biała Rzeka. To super , że nasza Rumia rozwija sie w tak szybkim tempie, powstaje duuuzo nowych osiedli, przybywa mieszkańców. Niestety władze miasta zezwalajac na budowę nowych mieszkań zapomnialy o rozbudowie bazy edukacyjnej. Najgorsza sytuacja, moim zdaniem, dotyczy dzielnicy Biala Rzeka, gdzie od Auchan aż po samą Rede bloki rosną jak grzyby po deszczu. Niestety szkoła podstawowa jest tylko jedna. Już teraz panuje w niej wielkie przepełnienie i zmianowy tryb nauki. Aż się boje, co będzie za chwilę skoro już teraz w murach szkoły jest 1000 dzieci. Skoro to forum "co mnie gryzie" - to najbardziej doskwiera mi, jako mieszkance i matce brak zainteresowania władz tym tematem. Słyszałam o wstepnych planach budowy za ok 3 -5 lat...uważam, że to kpina. Takie plany powinny rozwijać się równolegle - wraz ze sprzedażą kolejnych terenów pod budowę nowych osiedli. Chyba wiadomo, że zamieszkają tam rodziny z dziećmi. Może wspólnie uda nam się coś zrobić z obecną sytuacją. Rumia - naturalnie pomysłowa - niestety w tym temacie władzom brak pomysłów ...