Odpowiadasz na:

Re: Ryba z grilla - proszę o przepisy

**** Pstrągi w liściach kapusty ****

- 4 sprawione pstrągi
- 8 dużych liści kapusty (próbowałam już z białą i włoską - ta druga lepsza)
- 2 cebule
- 4 pomidory rozwiń

**** Pstrągi w liściach kapusty ****

- 4 sprawione pstrągi
- 8 dużych liści kapusty (próbowałam już z białą i włoską - ta druga lepsza)
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 2 cytryny
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki posiekanych ziół (koperek, rozmaryn, szczypiorek, natka pietruszki --> nie miałam rozmarynu i dałam suszony cząber, tymianek i miętę-z torebek herbaty)
- 4 ząbki czosnku
- sól
- ziołowy i czarny pieprz (nie lubię ziołowego, używałam białego i czarnego pieprzu)

----------

1. Liście kapusty wkładamy do wrzątku na 8 minut. Osączamy, każdy smarujemy odrobiną miękkiego masła.
Ryby myjemy i osuszamy.
Cytryny sparzamy, przekrawamy i wyciskamy sok. Skrapiamy ryby. Oprószamy solą , ziołowym i czarnym pieprzem.
Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

2. Cebule i pomidory kroimy w plastry. Do każdej ryby wkładamy ząbek obranego czosnku(ja kroiłam w plasterki) i po porcji pomidora i cebuli. Posypujemy ziołami. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.

3. Każdego pstrąga układamy na 2 liściach kapusty, obkładamy wiórkami masła. Zawijamy w liście, a następnie w folię aluminiową. Pieczemy na rozgrzanym ruszcie ok. 30 minut.

i nasz ulubiony łosoś :] (przepis Ja-dwisia)

"Zmieszać oliwę z sokiem z cytryny (mniej więcej 3/4 oliwy, 1/4 soku), do tego wcisnąć 3-4 ząbki czosnku, dać 1-2 łyżki posiekanej pietruszki, sól+pieprz oraz zioła: tymianek lub bazylię lub rozmaryn. Ja najbardziej lubię z rozmarynem.
Łososia pokroić na kawałki, włożyć do zalewy i zostawić na 2-3 godziny w lodówce.
Potem zawijać w folię i piec ok. 20 minut w piekarniku. " (można też na grillu)

daję tymianek, rozmaryn i czasem bazylię :]

zobacz wątek
11 lat temu
AgusiaGda

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry