Widok

Rysunki 3 latka

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Zastanawiam się od jakiegoś czasu, czy jest coś takiego jak norma w rysunkach u dzieci. Już wyjaśniam o co mi chodzi.
Mój synek w maju skonczył 3 latka. Rysowanie nie jest jego mocna stroną, a wręcz przeciwnie. Ma wyobraźnię i rysuje różne rzeczy, tylko wszystko wygląda tak samo - cała masa kresek na kartce (żeby nie powiedzieć bazgroły). Nie rysuje żadnych kształtów.
Pytanie moje, jak jest u was. Wiem, dzieci są różne, mogą nie mieć talentu do rysowania. Ale wydaje mi się, ze już proste kształty powinien rysować. A może przyjdzie na to czas dopiero w przedszkolu? Czy mam się martwić? Jakoś z nim ćwiczyć? Czy po prostu czekać? Nie chodzi mi o porównywanie go z innymi dziećmi tylko o jakieś ramy czasowe tak jak na przykład z mówieniem (dodam że mówić też zaczął późno, dopiero od jakiś 3 miesiecy można z nim porozmawiać).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
za wcześnie na szablony, fajne też są takie tablice magnetyczne z rysikiem, mieliśmy taką dużą i syn ją lubił, generalnie lubił jak ja rysuję a on zgadywał- ponieważ też późno zaczął mówić- ćwiczył przy okazji mowę a później starał się rysować jak ja - często dzieci nie wiedzą jak rysować

Jest chyba jakaś bajka, która uczy rysować- pokazuje krok po kroku
szablony jeszcze za wczesnie
wg mnie

Dziękuję wam, jak zwykle okazuje się, że każde dziecko jest inne. Każde ma swoje tempo rozwoju. Myślę, że z czasem się nauczy i będzie coraz lepiej. Jak na razie rysujemy kredkami, mazakami, kredą na chodniku. I jest to niezła szkoła wyobraźni :) Dostrzec koparkę wśród kresek nie lada sztuka.
Muszę zacząć kształty z nim ćwiczyć. Myślałam o kupieniu szablonów do rysowania. Co myślicie? Sprawdza się?
moja siostrzenica jak miala 1,5 roczku zakochała sie w rysowaniu na tablicy, dobrze ze gadała pod nsem co rysuje bo nikt by nie zgadł :d "oćko oćko buźka nosek"
Liwia umie narysowac misia : głowa brzuszek nogi łapki oczy buzia uszy i ..d*pcia :)oraz słonce . pewnie kazde dziecko inaczej
moja Zosia jak miała 2 latka i 3 miesiące rysowała kształtne ludziki, głowa brzuch ręce i elementy twarzy były na swoim miejscu, a teraz... nie jestem w stanie zachecić jej do namalowania zwykłego kółka, jak juz rysuje to tylko bazgroły. Twierdzi, że inaczej nie umie.. :) jakos się nie przejmuję, mam nadzieję, że jej zdolności artystyczne w końcu powrócą. Ważne żeby dziecka nie zmuszać do rysowania. Właśnie kreda na chodniku wydaje mi się fajnym pomysłem na zainteresowanie chłopaka rysowaniem.
u nas są powiedzmy, że kółka ;) pojedyncze literki :] i cała masa kresek, bazgrołów :]

ostatnio się zdziwiłam, że Młody sam z siebie namalował (dostał nowe farby w pisakach z biedry) dwie buzie :] co prawda było tam 1 słabe oko i połowa ust, uszy nie na tej samej wysokości, nos trochę za mały ;) ale zdecydowanie było widać, że to buzie :]
moja w październiku skonczy trzy latka

i tak jak w innych dziedzianach "sztuki" jest moim zdaniem do przodu to rysowanie jej rzeczywiscie nie wychodzi :)
poki co umie narysowac kołko ale takie sobie, wszystko inne to takie same gryzmoły

nie mam cisnienia na to, lubi rysowac staram sie czesto z nia rysowac, dobra forma jest kreda i rysowanie na chodniku
po pierwsze to syn- więc nie ma co porównywać do dziewczyn, do tego to 3 letnie dziecko, jak będzie miał 5-6 lat to wtedy możesz się zacząć martwić, ciesz się że chce malować, mój do 5 r.ż. nie chciał widzieć kartek i kredek, zresztą do tej pory nie lubi - takie jego prawo

Wyluzować i zachęcać, wiem że dzieci lubią rysować na wielkich powierzchniach, do tego kreda sprawdza się świetnie, rysujcie trasy dla samochodów, tory :)
Przyjdzie czas na wszystko , nie musi byc dziecko uzdolnione , nie kazde dziecko lubi rysowc musisz to wiedziec .Moze Twoj synek nie lubi wiec go nie zmuszaj , bo bedzie to mialo odwrotny skutek, ja moich corek do niczego nie zmuszalam chcialy rysowac to rysowaly .
moja miala ze 2 lata jak kóła juz malowała - krzywe ale kształty to byly

jednak kazde dziecko inaczej

moja kocha malowac

ale ja z nia siedze, pokazuje, nowe techniki

przedwczoraj dostala forby akrylowe i siedze z nią i ucze ze trzeba pędzelkiem "miziać kartke" a nie cisnąć

kup proste kolorowanki
albo drukij cos z netu

ale proste typu lody, koła, kwadraty

a jeszcze lepiej !!

rysuj na kartce ksztalty i zachecaj do kolorowania

dziaciak pobazgra ale zapamieta ze mozna tez ksztalt namalowac bo mama umie a dzieci chca robic to co rodzice

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wakacje z dziećmi (124 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry