Widok

Rytuał

Rytuał Temat dostępny też na forum:
Opinie do filmu: Rytuał.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

W imię ojca i .....

Panie, nie jestem godzien abyś przyszedł do mnie, ale powiedz tylko słowo, a będzie uzdrowiona dusza moja.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

?

zgaduję, że film był sponsorowany przez Bank Watykański...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Lubisz się bać?

Film jest jak najbardziej godny polecenia, oczywiście mamy tu do czynienia z hollywoodzkimi uproszczeniami, typowymi dla tego rodzaju produkcji. Jeśli ktoś zdaje sobie z tego sprawę i bierze poprawkę na taki sposób opowiadania filmowych historii, podobnie ja rzecz się miała w przypadku chociażby "Gladiatora" t to z pewnością wyjdzie zadowolony, po sensie omawianego filmu "Rytuał"
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

świetny!!!!

podskoczyłam chyba z 3 razy ze strachu. film moim zdaniem dobry i fajne efekty jak na horror. POLECAM!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

trochę przerażający fim o miłości

czyli to co zwykle
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

film świetny!

trzyma w napięciu, nie jest przerysowany, super gra aktorska, polecam w 100% warto
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dlaczego warto obejrzeć ?

“Niewiara w Złego nie uchroni cię przed nim” – to słowa jednego z głównych bohaterów filmu “Rytuał” (The Rite, USA 2011, reż. Mikael Hafström), księdza egzorcysty, jezuity, ojca Lucasa (Anthony Hopkins), który poucza młodego kandydata do kapłaństwa Michaela Kovaka (Collin O´Donoghue), przeżywającego kryzys wiary. Chodzi tu również o wiarę w realne istnienie osobowego zła, złego ducha, szatana, która choć nie jest na tej samej płaszczyźnie, co wiara w Boga, to jest z nią ściśle powiązana. Ta konkluzja stanowi jedną z ciekawszych tez z obszaru demonologii, która w tym filmie prezentowana jest wyraziście i subtelnie, choć nie zawsze w sposób doskonały.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Liczyłem na więcej.

Nie zawiódł jak zwykle Anthony Hopkins. Niestety sam film nie trzymał napięcia. Nie zostawił dreszczyku, gdy już się skończył. Mimo wszystko zobaczyć warto choćby ze względu na temat, coraz bardziej popularny również w kościele.

warto obejrzeć

"dor" napisał, że film nie trzyma w napięciu. Myślę, że nie takie było założenie reżysera. Jak jednak pomyślimy, że takie rzeczy mają miejsce, a nie są wymyśloną fikcją, to i tak ciężko będzie zasnąć ;)
Nie wszystko w filmie jest zgodne z prawdą (z prawdziwą historią ks. Michaela), ale główne przesłanie się zgadza. Dlatego też polecam ten film!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Trochę nudny

pomimo, że bardzo lubie A.Hopkinsa, film nudny, jakby reportaż o egzorcyzmach w formie fabularnej, można obejrzeć, bo pokazuje egzorcyzmy od kuchni, ale sensacji nie można się spodziewać

Inne tematy z forum Filmy

Wicked (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Wicked . Przeczytaj o filmie.

Megalopolis (5 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Megalopolis . Przeczytaj o filmie.

Moje ulubione ciasto (5 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Moje ulubione ciasto . Przeczytaj o filmie.

do góry