Widok

ŚCIEŻKI ROWEROWE SĄ DLA ROWERÓW!!!!!!

Ostatnio wkurzył mnie pewien incydent!!! Otóż gdzy z kolegą wracałem z sopotu ścieżką rowerową chceliśmy wyprzedzić taki rower na 4 kółkach co dzieciaki tym jeżdżąi ja jechałem pierwszy...wyprzedziłem z małą prędkością rowerek i nagle na ścieżce ujżałem GRUUUUUPE LUUUUDZI !!!! stali se jak by nic...ja odrazu zachamowałem ....zdążyłem naszczęście a kolega za mną co jechał ...dosłownie wjechał we mnie....skutki były takie że jemu sie przeżutki z tyłu rozwaliły a mi wykrzywiło sie na maxa prezednie koło bo po zachamowaniu przed ludzmi miałem wciśnięty hamulec....byłem wkurzony jak niewiem...i tak z krzywym kołem jechałem aż z sopotu na orunie górąną do gdańska!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ŚCIEŻKI SĄ DLA ROWERZYSTÓW!!!!! ZAPAMIĘTAJCIE TO NA ZAWSZE!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Prawie codziennie śmigam na tej ścieżce...i za każdym razem minimum jedna utarczka słowna z ludźmi traktującymi ścieżkę rowerową jak ścieżkę spacerową...
a fakt, nie spojrzałem w 2004, a była aktualizacja. dzienniki ustaw czyta się w oryginałach, nie w serwisach tematycznych (to odnośnie www.kodeks itd.)

kretynizm. tą metodą po ściezce rowerowej nie mogą np poruszać się inwalidzi na wózkach elektrycznych, co na całym świecie jest ich przywilejem. nie mogą ściezką rowerową poruszać się backfietsy, trójkołowce i rowery z przyczepkami.
Od hamowania wykrzywiło sie koło??? To co to za rower? Nie boisz sie czymś takim jeździć? a jeśli chodzi o ludzi na ścieżkach rowerowych, są naprawdę wkurzający!
Nie wiem ską wziąłeś ten cytat bo na http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiazujace/dzial1.html jest art.2.5: droga dla rowerów - drogę lub jej część przeznaczoną do ruchu rowerów jednośladowych, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi;
Pominąłeś tylko jeden wyraz. Z tego wynika jasno, że definicja roweru obejmuje również pojazdy dwuśladowe napędzane siłami mięśni ale takie pojazdy nie powinny poruszać się po ścieżkach rowerowych a tylko po jezdniach.
> zgodnie z kodeksem drogowym (art.2.5) droga dla rowerów
> przeznaczona jest dla rowerów jednośladowych i poruszanie sie
> po niej czterokołowców czu riksz rowerowych jest naruszeniem
> kodeksu

wedle tego rozumowania to rower z przyczepką też de facto nie może po ściezce, co dopiero backfiets.

poza tym art. 2 par. 5 PoRD stanowi:

"droga (ścieżka) dla rowerów - drogę przeznaczoną do ruchu rowerów, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi,"

zaś art. 2 par, 47 PoRD tak definiuje rower:

"rower - pojazd jednośladowy lub wielośladowy poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem,"

słowem bzurę żeś napisał.

prawda jest taka, że jeżeli ktoś po tej ściezce jedzie na tyle szybko i nieuważnie by rozwalić sobie rower to nie powinien się do tego głośno przyznawać. Każdy biker wie czego może się spodziewać na ściezce nadmorskiej i w sezonie jej raczej unika. krzych napisał(a):
tylko ze te rowerki 4 koilowe :] nie zajmoja 3/4 tylko czasem cala sciezke
:/ zwlaszcza gdy jada srodkiem :/
Punkt 1 i 2 jak najbardziej się zgadzam, jeśli chodzi i 3 to zgodnie z kodeksem drogowym (art.2.5) droga dla rowerów przeznaczona jest dla rowerów jednośladowych i poruszanie sie po niej czterokołowców czu riksz rowerowych jest naruszeniem kodeksu i powinno być ścigane przez policję i straż miejską. Riksze rowerowe w Sopocie zjmują 3/4 szerokości ścieżki i stanowią duże zagrożenie dla rowerzystów.
generalnie się z wami zgadzam,....ale:
1/ ścieżka przy morzu, tzw. promenada powoli przestaje być zwykłą ścieżką rowerową komunikacyjną a przemienia się w szlak czysto rekreacyjny. Trzeba pamiętać, że rodziny z kilkuletnimi dzieciakami też muszą gdzieś jeździć. dlatego nie można temtędy szybko jeździć. nie zrozumcie mnie źle, sam lubię szybką jazdę, ale to nie jest miejsce do tego. a w sopocie jest teraz masa ludzi, wielu przyjezdnych, którzy nie znają miasta i mogą nie wiedzieć o ścieżkach
2/ ta ścieżka jes co kilkanaście metrów posiekana przejściami dla pieszych i dlatego jak jest tam pieszy, musicie zwolnić i poczekać aż przejdą, trudno:/
3/ co do 4kołowców, jak w pkt 1, to jest ścieżka dla wszystkich, zajmuje 3/4 ścieżki, no ale trudno, może tędy jeździć

pzodr
mysle ze juz czas by ludzie zaczeli sie domagac swoich praw rowery kosztują co raz wiecej a i wypadków tez coraz wiecej
wszystko kosztuje i jakto jest unas jak niezaplacisz to sie nienauczysz.

kazdemu co poniusł starte nalezy sie odszkodowanie sam pamietam rózne miałem wypadki i zawsze ciagało mnie to po kieszenie a przecież zagranica oddawna tak robią ktoś spowoduje ze musisz koło kupic to niech kurde on płaci!
rodzice niepilnujacy swoich dzieciaków ! wbiegaja dziciaki czy psy prosto pod koła na sciezce rowerowej jak masz szczeście to skrecisz w krzaki gozej jak walniesz w drzewo.Dlaczego ty masz placic za rozwalony rower.
Teraz nawet kierowcy sądza sie o odszkodowania od pieszych i wygrywaja.
prawdopodobnie sa ubezpieczenia oc dla rowerzystów wczesniej byłem przeciwny ale teraz to zaczyna miecć sen niech płaci sprawca albo ubezpieczyciel.
masz racje, tez sie niestety spotykam z takim zachowaniem i z samochodzikami tez... porazka
aaaaa jakby co mam jakies kolo :] za 10
jezdze codzien ta sicezka minimalnie 2 razy jadac na gorki do gdyni ,
rozumiem Cie mailem podobna sytuacje a teraz sie nauczylem i
jezeli nieraguje na dzwonek ( koszt 5zł ) to mam to gleboko wiesz gdzie :]
chyba podkreslam ze jedzie MALE DZIECKO wtedy dwa hamulce na raz :/ i na bok , kolega popelnil blad - jechal za blisko :]

ale podpisuje sie pod toba bo faktycznie te samochodziki ostatnio moja zonke potracily na rowerku - i pierwszy raz niemoglem kogos dogonic a ten zakichany samochodzik polecial w krzaki :>
przepraszam

Inne tematy z forum Rowery

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...

do góry