Widok

ŚCIEŻKI ROWEROWE SĄ DLA ROWERÓW!!!!!!

Ostatnio wkurzył mnie pewien incydent!!! Otóż gdzy z kolegą wracałem z sopotu ścieżką rowerową chceliśmy wyprzedzić taki rower na 4 kółkach co dzieciaki tym jeżdżąi ja jechałem pierwszy...wyprzedziłem z małą prędkością rowerek i nagle na ścieżce ujżałem GRUUUUUPE LUUUUDZI !!!! stali se jak by nic...ja odrazu zachamowałem ....zdążyłem naszczęście a kolega za mną co jechał ...dosłownie wjechał we mnie....skutki były takie że jemu sie przeżutki z tyłu rozwaliły a mi wykrzywiło sie na maxa prezednie koło bo po zachamowaniu przed ludzmi miałem wciśnięty hamulec....byłem wkurzony jak niewiem...i tak z krzywym kołem jechałem aż z sopotu na orunie górąną do gdańska!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ŚCIEŻKI SĄ DLA ROWERZYSTÓW!!!!! ZAPAMIĘTAJCIE TO NA ZAWSZE!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej sorry!!! ale jak ci ktoś wyjdzie prosto pod koła. to co masz robić!!??
jak by6ś znał PORD to byś wiedział, że piesi mają na większości ścieżek rowerowych w Gdańsku pierwszeństwo
boto turyści niewiedzą że tu są trasy rowerowe!!!
nio a ja w niedzile o kolo 21 racajac do domku potracilem dziweczynke - no niema co sie chwalic ale gdybym niemial hamulcow i jechal 20-25 nie 10 to bym ja chyba zabil :/
wyskoczyla zza parawanu z lodami prosto na sciezke pod moja kierownice i nawet nieluknela czy cos jedzie :/

a jej matka jak podbieglem czy nic jej niejst olala cala sprawe nawet na dziecko nieluknela :/ czy ranne :/
policja albo straż miejska powinna jeździć na rowerach i łapać wszyskich ludzi którzy chodzą trasami rowerowymi.
uważajcie na kościuszki już drugi dzień stoi facet z makulaturą na środku trasy rowerowej wczoraj jechałem i o mało co wniego nie wjechałem.
nie dawno jechałem hallera z nad morza. jechałem dość szybko a nagle jakieś małe dziecko wyskakuje mi za drzewa prosto namnie. ledwo co wychamowałem i naszceście nic się nie stało.
Takie przypadki to nie wyjątki na ścieżkach. Dwa lata temu miałem na ścieżce przy ul. Hallera w Gdańsku sytuację, kiedy jadąc pod wieczór ze sporą prędkość na pustej praktycznie ścieżce, zobaczyłem dzieciaka(na oko z 12-13lat) jadącego z naprzeciwka bez trzymanki. Jechał co prawda przy przeciwnej do mnei krawędzi, ale jak byłem blisko niego to zniosło go w moją stronę i gdyby nie to że w porę odbiłem w dół za prawą stroną ścieżki to była by czołówka. Tak to tylko kierownicą się stukneliśmy. Młodzian się wywrócił, zanim wstał zdążyłem go zje*** i okazało się żgo rowerze kierownica stworzyła kąt prosty. U mnei na pozór nic się nei stało,a le zanim dojechałem do domu to kostka strasznie mi napuchła i jak się okazało była obita i skręcona. I weź tu chętnei korzystaj z takich ścieżek... :|

pozdrawiam
Żywy
fakt, kupa rodzicow to bezmyslne matoly typu "nie biegaj bo sie spocisz" a jak pociecha hasa na sciezce to brakuje im wyobrazni ze moze stac sie cos groznego.
daaaawno temu, chyba z 8 lat temu dojezdzalem sciezka do mola w brzeznie, nie jechalem szybko. na lawce siedzieli sobie starzy a ich dziewczynka biegala po sciezce. gdy juz bylem blisko niej to obralem trajektorie na jej ominiecie. wygladalo to tak ze chcialem wjechac za jej plecy gdyz biegla w prawo z mojego punktu widzenia. i wlasnie w tym momencie zdolna mamusia zawolala swoja coreczke, ta blyskawicznie zmienila kierunek na przeciwny i wpadla mi prosto pod kolo. nawet nie zdazylem zareagowac, zrobilem piekne otb i dosc niezle rozwalilem sobie kolano ktore dolegalo mi potem przez dwa tygodnie a i do tej pory cos tam strzyka czasem. rowerkowi z racji miekkiego zderzaka nic sie nie stalo ;-) coreczce niucha poszla z nosa i rozdarla ryja na calego, uffff, wiedzialem ze nic jej nie jest. matula oczywiscie wyzwala mnie od &^%&*)%^&*%, ja ja nieco lagodniej od idiotek itp choc w sumie nie pamietam. zmylem sie szybko bo to nie byla fajna sytuacja.
od tej pory omijam takie biegajace wolno dzieci naprawde szerokim lukiem.
a wiecie co jest najlepsze? piesi mają na tej ściezce pierwszeństwo. ogólnie na kazdej ściezce oznaczonej znakiem c-13/16 mają, niezależnie od sposobu w jaki podzielony jest znak (pionowo czy poziomo) - niezaleznie bowiem od sposobu podziału znak ten oznacza droge dla pieszych i rowerów, a na takowej wedle PORD pieszy ma pierwszeństwo. sposób podziału oznacza jedynie pas po którym "powinien" odbywac się ruch tych i tych, jednak bezwzględnie pieszy ma na takiej drodze pierwszeństwo.

http://sipdata-abc.lex.pl/dane/dzienniki/03/d03l81/zal1_4.pdf

żeby rower miał pierwszeństwo droga taka powinna być oznakowana osobnymi znakami c-13 i c-16. sprawa została oprotestowana, niemniej jednak jak na razie jest jak jest.
To jest kwestia wyobraźni i odpowiedzialności rodziców, którzy wypuszczają dziecko same na ścieżke rowerową w samochodziku. Dla tego dziecka i dla wszystkich pozostałych byłoby o wiele bezpieczniej jakby jechało tuż obok rodziców, tydzież przed nimi - po chodniku.
ejjj no sorry....!!! jeśli stoisz na wciśniętnym przednim hamulcu i ktoś ci sie wpieprza z dużą prędkością w tył to czego tu sie spodziewać??
tak..tylko chyba ludzie są na tyle inteligętni żeby nie stać na tej porąbanej ścieżce rowerowej!!!!! szkoda że jescze nie bliegli pod prąd!!
no zgadzam sie z tobą....ale kto w dzisiajszych czasach ci zapłaci pare złoty za koło??? wszyscy olewają to...a w dodatku nie przyznają sie jescze do winy
hehheeh już dawno dawno kupiłem nowe ..
Przecież tam z daleka właśnie, to nigdy nic nie widać, bo niebezpieczeństwa kryją się za winklami...
ja tam tne 30-40 ale tylko wtedy jak widze ze zdaleka pusto a normalnie to 15max bo tłumy zgadzam sie to tylko spacerniak jest ale za to od wrzesnia pustki!!:)
wieczorami niebezpieczne są nieoświetlone ryksze z przodu bo z tyłu przewaznie mają

no i ci na rolkach tez powinni mieć oswietlenie nie tylko z tyłu.
moze i masz racje - ale 10 czy 15 km to mozna jezdzic :/ ,chyba ,

nawet przy takiej predkosci mozna zrobic komus krzywde , a pomysl o kolesiach , ktorzy niemysla i tna tam 30 ; /
Bo nadmorskie ścieżki rowerowe nie służą do jazdy tylko do spokojnego ( dostojnego) lansowania :) :)

..::Speed Bike Team GT Technological ::..
no wlasnie - i to jest najgorsze ze niedlugo niewytrzymam i pojde za kratki
bo pobije kogos , szlak mnie trafia - co najgorsze ze jak sie tlumaczy to nie dociera - albo jak mozna dzieci bez opieki puscic prosto pod kola roweru - dobrze ze wolno tam jezdze to sie na mnie gapia koles taki rower :/ i wolno jezdzi ;/ grrrrrrrrrrr

Inne tematy z forum Rowery

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...

do góry