Widok

SKM Zaspa straszy

Opinie do artykułu: SKM Zaspa straszy.

Przystanek kolejowy Gdańsk Zaspa powstał wraz z osiedlem z wielkiej płyty zwanym Zaspą. Przez kilkadziesiąt lat różnica jest taka, że osiedle wypiękniało, nabrało estetyki, a kolejowy peron kolejki straszy. Nic nie wskazuje na to, aby rychło doczekał się kapitalnego remontu. Nierówna posadzka na peronie, dziury, paskudne tablice informacyjne, koszmarne ławki, brak zieleni, wszystko szare i ponure, przygnębiające. Do tego koszmarne schody prowadzące na kładkę nad torami kolejowymi. Tak ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam dobre wieści z przyszłości....

.....nie tylko peron ale i wiadukt nad torami, przystanek autobusowy linii 127, tereny po fabrykach mebli i wiele, wiele innych rzeczy w ciągu kilkunastu lat będzie naprawione, zmodernizowane lub wybudowane. W 2017 roku te tereny będą się prezentować zupełnie inaczej ( o kolei PKM nie będę wspominał bo i tak tego nie ogarniecie)..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam dobre wieści z przyszłości....

.....nie tylko peron ale i wiadukt nad torami, przystanek autobusowy linii 127, tereny po fabrykach mebli i wiele, wiele innych rzeczy w ciągu kilkunastu lat będzie naprawione, zmodernizowane lub wybudowane. W 2017 roku te tereny będą się prezentować zupełnie inaczej ( o kolei PKM nie będę wspominał bo i tak tego nie ogarniecie)....
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdańsk Zaspa

Pamiętam przystanek Gdańsk Lotnisko, może własciciel weźmie przykład z PRLu Był czysty i stały kosze na śmieci. A w małym budynku po prawej stronie przed wjazdem na wiadukt była kasa biletowa a w niej uśmiechnięta pani Basia.I komu to przeszkadzało?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zaspa

Każdego dnia, jak tylko zrobi się cieplej przezywam horror wchodząc po schodach na wiadukt.
Pod schodami czają się wybałuszone oczy zboczeńca-onanisty. Dlaczego nokt go stamtąd nie wypłoszy. Boję się.

No właśnie dobranoc, tez odjeżdżam...PKSem hahaha!

Art:)

Ja niestety to czarno widzę, tak jak z kinami w Gdyni :((
Zostaje Światowid, ale naprawdę nieziemsko koszą i to za studenckie. I jeszcze się długo potrzymają, bo w Elblągu (nie wiem czy na szczęście czy też niestety) nie pobudowali Hypernovej z multiplexem tak jak w Koninie. Tam wszystko padło :(( A szkoda, bo kiedyś na staraku (czyt. Stary Konin) były aż 2 kina.

Ok, czas lulu
Bye Bye

Syrena miała ten klimat odszczeniaka do tego kina chodziłem to tu zaliczałem takie nowości jak gwiezdne wojny czy indiana jones, tylko te kroniki denerwowały mnie trochę, teraz nie wiem czy remont czy likwidacja... syrena zamknięta od dłuższego czasu. Zresztą do tego kina mam bliżej...

Znam Syrenkę. Zawsze wolałem to kino od Swiatowida. Ogólnie jakoś tego WOKu nie lubię. Ale chociaż w Dramatycznym nowe foteliki dali :)

Tak, te dolary trochę kijowo powycinali i nawet monety na ksero zrobili ha ha, zawsze we wtorki na MTV classic o 21 lecą to moi idole zresztą podobne podejście do życia maja jak ja. Kidyś z kumplem poszliśmy do kina i siedliśmy w Syrenie znasz chyba te kino, na balkonie, kumpel miał jabłka, no a że film kieprawy to zaczeliśmy z balkonu w dół ogryzkami rzucac, ale jazda a jaki krzyk od c***ów wyzywali, dopiero taka gruba bileterka nas za fraki wywaliła z kina na kopach ale co ludzie po łbach oberwali to nasze.

Wystarczy jeden kurs. Gdańsk - Zakopane. 17 godzin. Oj wtedy to driver by nas chyba pozabijał :)))) A co Beavisa i Buttheada, pamiętam, że jeszcze na dawnym 486 miałem taką fajną gierkę z nimi. Stali na dachu i pluli z niego na durektora szkoły, rowerzystę, gościa w samochodzie i nawet wiewiórkę (za nią było najwięcej punktów) :))))) No i pamiętam taki jeden odcinek, ktory mnie niebywale rozbawił. B&B wpadli na pomysł, żeby pojść z dolarem do ksero, skserować 5000 razy i potem wykupić cały supermarket... :)))))

NIE szarosci i brzydocie na przystankach SKM

mimo wszystko dostrzegam jakis plus w tym artykule - przynajmniej nie przyzwyczajamy sie do tej brzydoty, a to juz jest cos... a moze by te szkarade przemalowac - oto zadanie dla studentow ASP ;-)

Jean Paul nazwa lotnisko wiadomo skąd się wywodzi i poewstała zanim się urodziłes i trwała dopóki lotniska nie przeniesiono do Rębiechowa, historię na pewno dzielnicy znasz, ja wczytuję się w historię tego miasta i jest ciekawa. A Saspa to jeszcze w średniowieczu obowiązywała, później Niemcy tej nazwy używali, jezioro zaspa nazywali Sasper See, to pozostałość po wodach Wisły która kidyś innym korytem wpadała do morza, zreszta i sam brzeg był trochę bliżej niż obecnie. Nie proś mnie o wybaczenie bo to niepoważne. Mam nadzieję że mieszkając tyle lat na tym osiedlu niejedno się dowiedziałeś o tym miejscu tylko ironizujesz.
Lepszy, to może całą polskę zjeździmy, aż po PKSach porozwieszają nasze zdjęcia z podpisem: tych panów nie obsługujemy. Zdhjęcie zrobiłeś a do animalsów chociaż wysłałeś? Trzeba było mu to powiedzieć dopiero by Cie ganiał. Te szumy mnie rozbawiły do łez, dziadek miał poczucie humoru, no ja nie iwem czy Ty wiesz ale też lubię ostrą muzę...he he i uwielbiam dwóch gości Beavis & Butthead. Oni wymiatają z takimi to mozna poszaleć.

moge sie zalozyc ze jak by zrobili zaspe to narzekano by na sopot Kamienny potok!! Taki jest ten swiat :)

Nara

To skandal

Jak maja wjezdzac matki z wozkami na góre,po wyjsciu z kolejki skoro nie ma nawet podjazdu na wozek!!!!!To jest skandal, ze to dej pory nikt o to nie zadbał.Poza tym na dworcu jest bardzo obskurnie,brzydko mimo że kożysta z niego kilka tysiecy mieszkańców Zaspy!!!!!!

To pamiętam kierowce na kursie Braniewo - Bydgoszcz. Zagorzały fan metalu (i bardzo dobrze, bo też lubię tą muzykę) długie włosy, bródka, czarny płaszczyk i w radyjku oczywiście Vader "szarpie druty". W Elblągu wsiada jakiś dziadek i z prośbą do drivera: "panie ścisz te szumy" :))))
A na jakiś autobus trzeba uderzyć :))) Może na Suwalski? Pamiętam kiedyś jak robiłem mu fotkę, to kierowca zatrzymał autobus, wysiadł i chciał mi roztrzaskać aparat o ziemię. Niebywały burak :P

Zaspa, czy Lotnisko

... a może Saspa ?
Wielkie dzięki dla mojego Adwersarza podpisującego się "Art"
Ponieważ urodziłem się w 1956 roku, niewiele mi wiedzieć o
historii dzielnicy, której dotyczy niniejsza dysputa.
Wiele razy, wraz z moją matką wysiadałem na tym przystanku.
Nazywał się wówczas Gdańsk-Lotnisko. I tak mi już zostało.
Chylę czoła przed ART-em i proszę o wybaczenie.

Na zaspie mieszka mam nadzieje ze do dzisiaj moj kiedysiejszy szef. Swietny czlowiek z niego jest.
Nie zawsze ma sie takiego szefa.:)

Jean Paul ale jeszcze wcześniej tereny zwane były Saspa, w okolicach Brzeżna i Nowego Portu było jezioro o tej nazwie, a było to zanim komukolwiek się przyśniło że na tych terenach będzie lotnisko. Jeszcze raz piszę że Zaspa to nazwa historyczna, jak Brzeźno (Broesen), Wrzeszcz (Langfuhr), czy Jelitkowo (Glettkau). To nazwa Lotnisko została później skojarzona z tymi terenami, fakt że osiedle nosi tę samą nazwę a powstało na miejscu dawnego lotniska nie znaczy że Zaspa jest nazwą młodszą. A poza tym turysta jakby przeczytał dziś nazwę Gd lotnisko, to gdzie je niby by znalazł, między blokami? To już historia, lotnisko jest w innym teraz miejscu poza miastem i tak jest lepiej.

przystanek Gdańsk-Zaspa

... nazywał się dawno temu Gdańsk-Lotnisko. Były to czasy, w których nikomu nie śniła się jeszcze Zaspa (jako dzielnica mieszkaniowa), a niżej podpisany mieszkał w Gdyni i uczęszczał do pierwszych klas szkoły podstawowej. Dlaczego moja ulubiona Gazeta wprowadza Czytelników w błąd ?

Tczewiak tak dla ciekwości powiem ci że Wałęsa mieszkał też na Stogach ha ha ha!
Student, nie masz co się dziwić metodom wykładowczym skoro kadra przygotowana do nauki studentów została w siermiężnych latach komuny, ile to ja się musiałem wierszy na pamięć nauczyć nie wiem po co i na co, teraz to analiza itp, a w faktach właśnie była mowa o nauce w polsce, jesteśmy zaraz po niemcach i holendrach jednym z narodów o wysokim IQ. Ale jak już pisałem brak kasy, a ci co coś się nauczą kontynuują naukę na zachodzie i tam zostają bo co tu robić, kraść i kombinować?
Lepszy, ty lepiej pilnuj rozkładu PKS bo niebawem uderzamy, tylko trza omówić strategię żeby pomału podnosić ciśnienie faciowi...hahaha coś mi się przypomniało, kiedyś jechałem do Gdańska, autobus stoi kierowcy nie ma poszedł do dyspozytorni. Po chwili przychodzi, kuźwa, taki gruby że ledwo za koło się wcisnął ha ha myślałem że trza będzie go upychać jak jechał to brzuch miał na kierownicy, wiesz jak zaczął mnie wyzywać jak mu zasugerowałem rikszą do Gdańska ludzi wozić? Muzy nie chciał włączyć, obraził się.
do góry