Widok

SKM nalezy sprywatyzowac

tak jak w tytule. to kolejny postsocjalistyczny panstwowy grajdolek ktory w ogole nie przystaje do rynkowych realiow. pasazer jest dla nich a nie oni dla pasazera. notoryczne spoznienia, pociagi w ktorych nie dzialaja drzwi, ale pasazer bilet juz musi miec. oni sie spozniaja 15 min, jak ktos sobie przypomni to powiedza przez peronowa trabke 'przepraszamy' i mysla ze sprawa zalatwiona. ciekawe co by bylo jak ja bym powiedzial przepraszam za brak biletu. a przypominam ze placimy na to dziadostwo nie tylko w cenie biletu ale takze w podatkach - dostaja bowiem subwencje z budzetu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
> Czy ja muszę się z panem wykłócać o fakty.

Jakie q.. fakty?

> Amerykanie mają maszynkę do drukowania dolarów, i mają Chiny, ktore te dolary chętnie kupią.

A co ma piernik do wiatraka ?

> Niech pan przypisuje problemy do włascwej im dziedziny, a nie biega po marginesach.

Czytaj, co jest napisane - a nie popadaj w nadinterpetację.
DArek napisał po prostu, że nie każdy przykład wzięty z dużego kraju - należy ślepo naśladować.
@ sadyl

DArek pisze o amerykańskim zadłużeniu, więc mu odpowiedziałem, że Amerykanie tym się martwić tak nie muszą, bo zawsze mogą włączyć drukarki. Jeśli zaś chce się kogoś naśladować to najpierw trzeba wiedzieć co się ma u siebie i gdzie można powstawiać zapożyczone elementy, zamiast zaorywać wszystko i zaczynać zupełnie od nowa wg cudzych wzorów.
@ DArek

Z tą konkurencją to proszę ostrożnie. Zdarza się bowiem,że w wyniku konkurencji, pozostaje na rynku jedna firma i staje się ona monopolistą i wtedy trzeba ingerencji państwa by rozbić monopol. Są też dziedziny w ktorych monopol jest naturalny z istoty rzeczy jak np. w wodociągach czy na kolei właśnie. Proszę więc poczytać sobie w "Paatologii transformacji" jak michnikowszyzna, ze swoją amatorszczyzną i dogmatyzmem wpędziła nas w kolosalne polityczne i gospodarcze kłopoty.
do góry