Widok

SLX???

Hej!

Przymierzam się do wymiany osprzętu (już chyba od początku roku ;) i zastanawiam się nad tym nowym wynalazkiem Shimano SLX... cenowo wychodzi identycznie jak XT z '07/08 - poza korbą bo tu myślałem o LX-ie. Czy ktoś z szacownych tu bywalców miał już do czynienia z tą grupą? W internecie można wyczytać tylko same superlatywy... (chodzi mi głównie o manetki, korbę, kasetę i obie przerzutki).

Pozdro!

na złodzieju czapka GORE ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jasne... fabryka fabryce nie równa, na kontroli jakości nie wszystko jest super i część szpeju gorszego sortu trafia jako oem do krajów trzeciego świata (do nas). Opony Continentala robione w Chinach mają nawet inną rzeźbę bieżnika niż ten sam model robiony w EU (akurat mam na myśli opony do auta, niedawno szukałem laczków to sie trochę w temacie ogarnąłem). ze szpejem nie inaczej, korba co dostałem w zeszłym roku z jakiejś bikestacji czy innego centrum rowerowego miała od zębatek potrzaskaną michę (plastik popękany, w alu dziury od zębów) i był to oem w foliowym worku. tera kupiłem xt w UK, wsio popakowane osobno w eleganckim kartonie, manualem jak trzeba. z boxów kupowałem też klamy do hampli i wo pudle był też olej, a oem? to klama i nic więcej, wisi toto na gwoździu w sklepie i nawet nie ma zaklejonego otworu na przewód... ciul wie co tam za paprochy nawłaziły.
tak też mi się wydaje... chyba po prostu nie załapałem w czas "dowcipu" kolegi Nordic-a... :)

oczywiscie ze to jest to samo, nie sluchaj pierdół
tego to już nie rozumiem... przecież powinien to być taki sam produkt pozbawiony jedynie pudełeczka, instrukcji, może jakiejś książeczki i dodatkowych nalepek na "szafę"... ale że jakość różna?!? jak to???

rB napisał(a):

> dobrze mówią, olej slx i kup korbę i kasetę XT z łańcuchem
> duraace, najlepiej z UK jak chesz mieć korbę BOX a nie OEM z
> kontenera jak to u nas sprzedają i cenowo lepiej wychodzi

racja, korba BOX jest nie do zaj****!!! nie to, co ten szajs OEM...
zatem XT... musze tylko kasiorki dozbierać ;)

thx i pozdrower!

ale o czym ta dyskusja wogole?!

XT
xt lżejsza, przede wszystkim duzo lepsze blaty, które wytrzymają kilka tys. km więcej. LX od zawsze słynął z kiepskiej jakości zębatek, i to się nie zmieniło.

www.trek.gd.pl
... i tak chyba zrobię jednakże korbę wezmę LX-a '08, no chyba że ktoś konkretnie uzasadni dlaczego XT jest lepsza ;)

Pozdrower!

Peter ::SopotKillers:: napisał(a):

> bierz korbe i kasete XT,

jako nie zainteresowany 8-rzędowiec nie wypowiem się, jak z kasetą, ale korby różnią się (poza napisami) bodajże tylko materiałem najmniejszej zębatki. Przy czym nie do końca jestem pewnien, czy aluminium w XT to jest akurat zaleta, czy raczej wada... Więc czy możesz logicznie uzasadnić, dlaczego warto wydać ok. 60zł więcej na XT? ;-) Moim zdaniem lepiej sobie za tę kasę kupić zapasowe 5 kompletów łożysk 6805 2RS ;)

pozdr
bierz korbe i kasete XT,

pozdrower,
Peter
A ja mam korbę slx i sobie chwale. Wygląda prawie jak xtr . Ale prawie robi wielką różnicę :)
dobrze mówią, olej slx i kup korbę i kasetę XT z łańcuchem duraace, najlepiej z UK jak chesz mieć korbę BOX a nie OEM z kontenera jak to u nas sprzedają i cenowo lepiej wychodzi
AKI-true napisał(a):

> eee, ja tam bym nie experymentowal - bierz XT!!!!!!

Albo xtr :)

www.trek.gd.pl
eee, ja tam bym nie experymentowal - bierz XT!!!!!!
Barry napisał(a):

> Hej!
>
> Przymierzam się do wymiany osprzętu (już chyba od początku roku
> ;) i zastanawiam się nad tym nowym wynalazkiem Shimano SLX...
> cenowo wychodzi identycznie jak XT z '07/08 - poza korbą bo tu
> myślałem o LX-ie.

a dlaczego nie SLX? Korba SLX eliminuje największą wadę LX - koszmarną środkową zębatkę z alu. No i uszczelnienie łożysk wygląda na jakby trochę inne, choć to pewnie raczej nieistotny lifting.

A co do superlatyw w necie - jakoś nie dostrzegłem w grupie SLX żadnych innowacji technicznych - po prostu mieszanka rozwiązań z XT'08 i LX. Cenowo - również bez żadnego szału, zwłaszcza że ceny starego LX przez wprowadzenie nowego napisu mocno spadły :) Więc nie ma się zbytnio czym zachwycać ;)

pozdr
do góry