Widok
Olenka u mnie też były/są widoczne dwa pęcherzyki, przy czym jeden jest dominujący. Jeden pęka a drugi nie, mogą dwa się uwolnić jednocześnie jeśli rosną równo. Ja miałam monitorowany cykl co tydzień, raz byłam tuż po owulacji i też jeden został a za tydzień już go nie było, tak przynajmniej było ze mną. Czytałam Twój nowy wątek i informacja o ilości wypitych płynów lekko mnie zdziwiła... Mi lekarz powiedział, że śluz występuje w mniejszych lub większych ilościach tuż przed pęknięciem jajeczka. A jakiej wielkości to drugie jajeczko?
wróciłam z kolejnej wizyty u dr Żółtowskiego, powiedział, że pęcherzyk pękł, więc według niego owulacja była...ale co dziwne...dziś test owulacyjny nadal pokazywał mocną czerwoną kreskę ( tę, która wskazuje na zbliżającą się owulację)!! lekarz powiedział, że w lewym jajniku dojrzewa kolejny pęchęrzyk!!! zbaraniałam :)
Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
Cześć dziewczyny:)
dołączyłam do Was już dwa wątki temu, niestety sprawy osobiste wyłączyły mnie z udziału w dyskusji:) ale teraz wracam, ma nadzieję, że na dłużej.
Szybciutko przypomnę moją sytuacje: staramy się z Mężem już(bądź dopiero) czwarty cykl, narazie bez żadnych wspomagaczy. Za tydzień powinnam dostać @, oby nie przyszła:)
A co do śluzu to mnie wszędzie uczono, że śluz może być po prostu niezauważalny. tzn jest, ale nie w takiej ilości, żeby go zaobserwować na zewnątrz.
Pozdrawiam :)
dołączyłam do Was już dwa wątki temu, niestety sprawy osobiste wyłączyły mnie z udziału w dyskusji:) ale teraz wracam, ma nadzieję, że na dłużej.
Szybciutko przypomnę moją sytuacje: staramy się z Mężem już(bądź dopiero) czwarty cykl, narazie bez żadnych wspomagaczy. Za tydzień powinnam dostać @, oby nie przyszła:)
A co do śluzu to mnie wszędzie uczono, że śluz może być po prostu niezauważalny. tzn jest, ale nie w takiej ilości, żeby go zaobserwować na zewnątrz.
Pozdrawiam :)
Czy ja wiem...? Tzn kiedyś słyszałam że nie każda kobieta ma taki typowy śluz owulacyjny. Ja np mam tylko przez chwilę dosłownie (kilka godzin) na 2 do 3 dni przed pęknięciem pęcherzyka :) Na samym początku obserwowania się myślałam że w ogóle nie mam takiego owulacyjnego śluzu ;) widać w danych godzinach nie byłam w łazience ;)
ja u Żółtowskiego byłam pierwszy raz bo mój lekarz miał najbliższy termin na 3 kwietnia dopiero. póki co jest 16 dzień cyklu, śluzu w ogóle nie ma żadnego, mam bóle jajnika, a test owulacyjny pokazał dwie kreski jednakowego koloru, sama już nie wiem jak to czytać...chyba nic z tego bo z wszystkich objawów płodności najważniejszy jest śluz...ech..
Leczyłam się u Żółtowskiego po usunięci drugiej ciąży i choć wyleczył mi drobne infekcje to nie przebadał gruntownie. Czułam i czuję się dobrze a mimo to w lutym zmieniłam lekarza i powiedział, że coś jest nie tak. Po gruntownych badaniach okazało się, że mam zmiany na tarczycy (endokrynolog powiedział mi, że był jakiś stan zapalny) a one wywołały niedoczynność. Nie mam żadnych objawów niedoczynności tarczycy, przeciwciała tarczycy w normie, tak samo FT3 i FT4,tylko ths podwyższone . Usg tarczycy robiłam u dr Boćkowskiej na Wrocławskiej w Gdyni, bardzo dokładna i niedroga. Ja za monitoring cyklu płacę 100zł, generalnie przez te 2 miesiące już poszło lekką ręką z 1500zł.
Balbinka dziękuję za odpowiedź. Co do TSH to mam w normie, 1,74, FT3 - 2,99, FT4 - 1,21, a prolaktyna 18,97, a po obciążeniu 167,89. Po obciążeniu jest trochę za wysoka jednak endo po przeprowadzeniu wywiadu wykluczył hiperprolaktynemię, ponieważ nie mam typowych dla niej objawów. Oprócz tych badań które już mam zrobione mam jeszcze zrobić progesteron, anty TPO i anty TG i usg tarczycy.
Monitoringu niestety nie miałam robione.
Monitoringu niestety nie miałam robione.
M..m. estradilo wpływa na rozwój jajeczka w czasie owulacji, tak mnie przynajmniej informowano, jak za niski to może oznaczać, że ten proces jest zaburzony. Ważne są dodatkowe badania po za FSH i LH także prolaktyna i tsh oraz monitoring cyklu, który pozwoli dostrzec ewentualne zmiany i w odpowiednim momencie podać lek na wywołanie pęknięcia pęcherzyka.
Hej :)
Mam do Was małą prośbę, czy mogłybyście mi powiedzieć co oznacza wynik estradiolu 16,41. Badanie było robione w 5 dc. Z tego co widzę to wychodzi jakbym była w okresie postmenopauzy. Dodam, że robiłam jeszcze badanie FSH wyszło 6,00 oraz LH 6,01 i tego są raczej prawidłowe.
Może któraś z Was miała podobne wyniki i jest w stanie mi powiedzieć co to oznacza.
Mam do Was małą prośbę, czy mogłybyście mi powiedzieć co oznacza wynik estradiolu 16,41. Badanie było robione w 5 dc. Z tego co widzę to wychodzi jakbym była w okresie postmenopauzy. Dodam, że robiłam jeszcze badanie FSH wyszło 6,00 oraz LH 6,01 i tego są raczej prawidłowe.
Może któraś z Was miała podobne wyniki i jest w stanie mi powiedzieć co to oznacza.
Witam, Po długiej nieobecności, ja kończę właśnie diagnozowanie mojego stanu zdrowia i niestety moje przeczucia były słuszne ale już endokrynolog zaczął działać, więc jestem lepszej myśli. Mam jeszcze tylko zaplanowane sprawdzanie drożności jajowodów na maj-czerwiec. Olenka zaczęłaś chodzić dopiero do Żółtowskiego, czy to Twój stały lekarz?