Widok

Sekta symetrystów

Do obiegu medialnego weszło nowe pojęcie - “symetrysta”. Dobrze to świadczy o opinii publicznej, która zaczyna sobie zdawać sprawę z metod manipulacji i propagandy.

Co głosi sekta symetrystów ? 

Trudno się w tym poplątanym świecie połapać, więc symetrysta ma problem, Bo jedni głoszą, że Pana Boga nie ma, ale diabeł jak najbardziej i trzeba uroki zamawiać. Drudzy zaś twierdzą, że Pan Bóg jest, ale diabła nie ma. A jak diabła nie ma, to i piekła nie ma, więc hulaj dusza.

Więc nie ma symetrysta lekko, ma dylemat jak osiołek przy złobie. Na wszelki wypadek kłania się na obie strony. Ofiaruje Panu Bogu świeczkę i diabłu ogarek. Pan Bóg daleko, do tego sprawiedliwy, ale nierychliwy, a tu diabeł blisko, nigdy nie wiadomo, co mu przyjdzie do głowy, czym podkusi, więc trzeba obie strony jakoś zadowolić. Na wszelki zatem wypadek, obu trzeba złożyć dary.

No, ale problem nie jest taki prosty jakby się wydawało. Bo to i Pan Bóg ma swoich zwolenników i diabeł też. I ich też trzeba mieć na uwadze. Głowa od tego może rozboleć, ale się nie dajmy. Trzymajmy się od jednych i drugich z daleka.

Po czym poznać symetrystę ?

Najpowszechniejszym znakiem jakim operuje symetrysta jest sentencja “Prawda leży po środku”. Symetrysta nie będzie marnował czasu i zawracal sobie głowy poszukiwniem prawdy, która leży tam gdzie leży, on posłuży się takim gotowcem. Może też się posłużyć innymi zwrotami, które wyrażają ten sam jednak stosunek do omawianych kwestii np. “ Oni wszyscy tacy sami”, “Wszyscy politycy to kłamcy, oszuści”, “Wszyscy faceci to świnie”.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dzień Dobry
To już kawki nie trzeba słodzić i nie trzeba polemizować. Idylla
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dobry, dobry. Trzeba walczyć. A nie ma worków do odkurzacza. I dyla to damy jak wejdziemy na szczyt.

https://www.youtube.com/watch?v=T5Q1bspP7cE

hurra..słoneczko
wiewiorki som:)

Bardzo ciekawy post. Symetrysta powiedziałby zapewne: "wszyscy to złodzieje", "wszyscy to agencji".
Choć raz prawda.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

prawda! nie w kazdym lesie sa wiewiorki
sa lasy gdzie sa tylko dziki

Pojęcie "symetrysta" nie pojawiło się tak samo z siebie, ni z tego ni owego. Pojawiło się, co lubię powtarzać, w kontekście, określonym kontekście politycznym. Jest ono reakcją na próby traktowania opcji postkomunistycznej jako normalnej, demokratycznej siły politycznej symetrycznej więc wobec innych sił.

A tak nie jest, środowiska postkomunistyczne bowiem wytworzyły uklad postkomunistyczny po to tylko by zawłaszczyć cała sferę instytucjonalną państwa polskiego i by zepchnąć inne siły do niebytu. Tak więc rzekome partie postkomunistyczne nie są żadnymi partiami są raczej związkami zawodowymi układu postkomunistycznego, lub, z perpspektywy partyjnej, wydmuszkami marketingowymi. Jak widać taki uklad nie mógł długo funkcjonować, bo to zawłaszczanie skończyło się rozpadem aparatu państwa - państwo teoretyczne - i poniósł klęskę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wiecie, zawsze zdawało mi się, że osoby popierające obecną opcję polityczną to Katolicy.
Tu mamy do czynienia z osobą, która jest niewierząca a popiera władzę.
Czyli ukryty komunista, szkalujący swoich kompanów i popierający rząd.

dzięki łowco, właśnie mi uświadomiłeś, że przynależę do grupy symetrystów ;) nie dość, że kocham symetrię i mam nerwicę natręctw związaną z piekłem perfekcjonisty (tu polecam sobie wygooglować trochę zdjęć) to jeszcze uważam, że w większości przypadków prawda leży po środku, wszystkie partie polityczne to bagno i wszystkie posty łowcy absurdów są takie same ;)
w końcu przynależę do jakiejś zdefiniowanej społeczności :D hura :D

Ciacho

Więc widzisz symetrię między ofiarą a katem ? Racje między nimi są równo rozłożone ? Ofiara zasłużyła na to co ją spotkało ? A kat powinien otrzymać nagrodę ?
Ciekawe stanowisko.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

"w większości przypadków" to znaczy, że nie we wszystkich :) nie brałam pod uwagę tego typu wydarzeń, raczej patrzyłam na kwestię relacji międzyludzkich ;)

Ciacho ...prosze cie..olej to

przepraszam z,e tak wulgarnie-
obie widzimy,ze i ten sie ze*rał i ten zrobił kupke
a posprzatac ma naród
tworcy "teorii symetryzmu" twierdza,ze jedno jest guano
a drugie czekolada

jesli oni lubia takie frykasy ,niech za...nie bronmy im

Ciacho,
uważam, że dostatecznie wyraźnie określiłem czego dotyczy symetryzm jako swoista postawa życiowa i że dotyczy ona oceny relacji międzyludzkich. Tego typu ocena musi być z natury rzeczy ogólna, bo nie jest mozliwe technicznie przebadanie kilku milionów konkretnych interakcji w danej jednostce czasu w danej grupie ludzi. Możemy mówić wyłącznie o tym, co się przebije do nas przez media z przestrzeni publicznej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

A zdajesz sobie sprawę z tego, że pisząc to właśnie dzisiaj najbardziej przywaliłeś w prezydenta Dudę? On bardzo symetrycznie porównał politykę Macierewicza do polityki Tuska i Kopacz. Użył przy ty dość niefortunnego określenia wobec człowieka, któremu UB zamordowało ojca. Popierasz zatem Dudę, czy nie? Ja Ci już pisałem, że różnie może z nim być. Może się okazać drugim Marcinkiewiczem. Tyle, że Duda bez poparcia PiSu to może sie załapać do Tańca z Gwiazdami albo do konkursu recytatorskiego, jako że ma nieco irytującą manierę egzaltowania się własnym głosem. Lemingi i tak poprą Tuska, a pelikany tego, kogo prezes wskaże.
Szukaj wolności poza polityką.

"szukaj wolności poza polityką" - otóż to ptaszyno, otóż to!

Anka mylisz sie---Łowca jest fanatykiem koscielnym
wierzacym
ale czy ci noza w plecy nie wsadzi---nie masz na to gwarancji --taka to wiara
a juz szczegolnie musisz uwazac jak cos brzydkiego o klechach powiesz

Raven

"Szukaj wolności poza polityką."

Czy zdajesz sobie sprawę z absurdu jaki wyraziłeś ? Aleś dał plamę.

Tylko polityka daje szanse na wolność, wiedzieli o tym starożytni Grecy, którzy określali osoby niezainteresowane polityką mianem "idiotos"

Czy Polacy byli wolnymi ludźmi w czasie zaborów, gdy nie mogli prowadzić polityki ? O co walczyli powstańcy ?
Nie ma ucieczki od działań politycznych, obywatelskich.

A polityki prezydenta Dudy i min. Macierewicza nie oceniam - mają pełną wolność z mojej strony do zajmowania takich stanowisk jakie uważają za stosowne, takie jest ich wolne, demokratyczne prawo. Obywatel nie może brać udziału w bieżączce politycznej. W polityce tak, ale nie w bieżączce.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ciacho

A ty nie wołaj hop, póki nie przeskoczysz. Wolność bez polityki, to dopiero logika. Trzeba wiedzieć, czy stawiamy wóz przed koniem czy konia przed wozem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

no i widzisz Aniu--jak cos nt klechow wpiełam --znikneło w try miga
a ty myslisz,ze tu niewierzacy sa
wierza w stanowiska!
ofiarom niekoniecznie

Czyżbyś padł ofiarą dysonansu poznawczego? Nie oceniasz, ale coś tam zgrzyta, co nie? To Ci powiem, że tam się kotłuje aż huczy. Jeśli przykładowo prezes namaści siebie na premiera, a Beatę na kandydata na prezydenta, to wtedy pewnie ocenisz sytuację. Czy na razie nie czekasz na wytyczne, tego nie wiem.
Grecy... Mnie uczyli, ze nie było żadnych Greków tylko greckie państwa-miasta. Inaczej było w Sparcie, a inaczej w Atenach. Pewnie zresztą Ateńczyków miałeś na myśli. Też mi wolność... Metojkowie... Niewolnicy... Mówi to panu coś?
O wolności to nie zrozumiałeś. Kto był bardziej wolnym człowiekiem: komendant Rudolf Hoess w swoim apartamencie czy Maksymilian Kolbe w bunkrze głodowym? Generał Kiszczak czy Jerzy Popiełuszko? I specjalnie for you przykład: Wałęsa w złotej wannie w Dubaju czy pani Ania gramoląca się po schodach do swojej kawalerki na Grunwaldzkiej? No jak jest szefie? Co by Ci tu zadedykować...

"I po dziś dzień naganiacz, strzelec, czy kłusownik,Przyzwyczajony do czytania tropów map,Przez zęby mówi - Oto jest wilk wolny!- Kiedy na śniegu ujrzy ślady ..."

https://www.youtube.com/watch?v=B3BySNYmAN0

Inne tematy z forum Hydepark

muza na dziś (781 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (729 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Grajdołki (98 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry