Widok

Sekta symetrystów

Do obiegu medialnego weszło nowe pojęcie - “symetrysta”. Dobrze to świadczy o opinii publicznej, która zaczyna sobie zdawać sprawę z metod manipulacji i propagandy.

Co głosi sekta symetrystów ? 

Trudno się w tym poplątanym świecie połapać, więc symetrysta ma problem, Bo jedni głoszą, że Pana Boga nie ma, ale diabeł jak najbardziej i trzeba uroki zamawiać. Drudzy zaś twierdzą, że Pan Bóg jest, ale diabła nie ma. A jak diabła nie ma, to i piekła nie ma, więc hulaj dusza.

Więc nie ma symetrysta lekko, ma dylemat jak osiołek przy złobie. Na wszelki wypadek kłania się na obie strony. Ofiaruje Panu Bogu świeczkę i diabłu ogarek. Pan Bóg daleko, do tego sprawiedliwy, ale nierychliwy, a tu diabeł blisko, nigdy nie wiadomo, co mu przyjdzie do głowy, czym podkusi, więc trzeba obie strony jakoś zadowolić. Na wszelki zatem wypadek, obu trzeba złożyć dary.

No, ale problem nie jest taki prosty jakby się wydawało. Bo to i Pan Bóg ma swoich zwolenników i diabeł też. I ich też trzeba mieć na uwadze. Głowa od tego może rozboleć, ale się nie dajmy. Trzymajmy się od jednych i drugich z daleka.

Po czym poznać symetrystę ?

Najpowszechniejszym znakiem jakim operuje symetrysta jest sentencja “Prawda leży po środku”. Symetrysta nie będzie marnował czasu i zawracal sobie głowy poszukiwniem prawdy, która leży tam gdzie leży, on posłuży się takim gotowcem. Może też się posłużyć innymi zwrotami, które wyrażają ten sam jednak stosunek do omawianych kwestii np. “ Oni wszyscy tacy sami”, “Wszyscy politycy to kłamcy, oszuści”, “Wszyscy faceci to świnie”.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

To zwykły spammer
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dużo więcej już straciłaś na zupełnie zbędne wydatki. A jeszcze przynajmniej rząd wielkości więcej przed tobą.
Zbędne, bo można ich było uniknąć, gdyby w odpowiednim czasie POMYŚLEĆ.
Niestety... każdą próbę przywołania resztek zdrowego rozsądku odbierasz jako osobisty atak i manipulację
Ale zarówno to, jak i temat butli, nie jest sprawą publiczną. Jak masz coś do mnie, to nr znasz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wszyscy są debilami, jest tylko 1 mędrzec i to w dodatku nie doceniany przez świat, ale za to doceniany przez samego siebie!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

i jeszcze jedno Sadyl
straciąłm przez ciebie conajmnien 500zł i czas i newry..wiec butli
za ktora kaucja wynosi 100zł juz nie dostaniesz

to nie kobieta powinna sponosrowac faceta
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

moze Narcyzowi sie wydaje ,ze mam majtaczony na wietrze i dmuchany hormonami swiat i swiatopoglad
ale tylko mu sie wydaje
tak samoi jak mu sie wydaje ,ze jest chodzacym ideałem
i wszystkie kobiety sikaj wprost na wspomnienie

zmieniam zdanie ..kiedy zaobserwuje nowe fakty
nie trzymam strony kogos,kto okazał sie byc gnida
nie trzymam strony"partii" bo nie partia ma rzadzic dla siebie tylko rzad dla narodu i panstwa interesu

mimo emocjonalnych huraganow udaje mis ie cos w tym zyciu zbudowac
i cos po sobie zostawie
dziwne co
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Raven

A teraz wezmę pod lupę Twoje stwierdzenia:

" wolność jest w ludzkim sercu i umyśle"

Jest. Tkwi, tkwi w sercu i umyśle? Zawsze bedę kwestionował pozorne oczywistości, bo co to znaczy ? Spróbuj odpowiedzieć na pytanie - skad się tam wzięły? A tego to już unikasz, łatwiej ci się posługiwać kuchenną psychologią.

"Bardzo lubi sprowadzać rozmówcę na obszar, w którym czuje się pewnie"

Na żadnym obszarze nie można czuć się zbyt pewnie, ale to nauka operująca pewnymi schematami/algorytmami naszą pewność zwiększa. Bez nauki jesteś goły, bosy i wesoły, co tu doskonale ilustrują niektórzy bywalcy tego forum, wystarczy się rozejrzeć.

Ale odnieś się na nowym wątku do kwestii wolności bo ci umyka. Każdą kwestię, takie jest zalecenie metodologiczne, należy rozpatrwyać z kilku perspektyw czy pod róznymi aspektami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sadyl

Ty nie lawiruj, odnieś się do konkretrów, a jak nie wiesz, to sie nie wypowiadaj. Rozmaite procesy przebiegają według pewnych "praw natury", więc trzeba się posługiwać algorytmami te procesy opisującymi. Udawanie, że algorytmów nie ma, oznacza, że odrzucasz naukę i prawa jakie ona formułuje. Więc porzuć magiczne zaklęcia ucieczkowe o "otorbianiu" i "zamilowaniu do cytowania". Przecież cała twoja "wiedza" to zbiór zdezaktualizowanych cytatów ze szkoły. Może nie ?

raven/ od łowcy

Nie czytałem ani Hegla ani Heidegerra, poza obowiązującym na studiach kursem filozofii.
Filozofia ma być interdyscyplinarną interpretacją wyników nauk szczegółowych, a nie zbiorem myślowych spekulacji, poświęconych "rozwojowi myśli" oderwanych od nauki. Jeśli spekulować to na giełdzie, wtedy efekty są konretnie przeliczalne - tracisz lub zyskujesz.

Nie odpowiedziałeś na żadne z moich pytań, więc racz się ustosunkować. A najlepiej będzie jal wrzucę nowy, osobny wątek na temat wolności. I proszę odnosić się do moich stwierdzeń, a nie do swoich mniemań o moich stwierdzeniach. Czy wyraziłem się jasno ?

Nie, nie, chwila. Ja staram się nie nazywać nikogo niedorozwojem, podobnie jak debilem, imbecylem czy idiotą. Bo to są terminy medyczne i mogłoby to być odebrane jako wyraz pogardy dla ludzi dotkniętych upośledzeniem. Czasem mi się wymknie oczywiście.
Ale tutaj to była gra słów, co mówię z ręką na sercu. Słowo "niedorozwoju" połączyłem w parze ze słowem "teorii" a słowo "łowcy" miało wskazywać na autora teorii. Czyli powinienem napisać: "trawię teorię dotyczącą niedorozwoju, której autorem jest łowca". Bo łowca na moją dość oczywistą uwagę, że wolność jest w ludzkim sercu i umyśle, a nie w systemie politycznym i można odnaleźć ją w sobie nawet będąc zamkniętym w bunkrze głodowym wyjechał z wykładem o rozwoju społeczeństw.
Tak to już z nim jest. Bardzo lubi sprowadzać rozmówcę na obszar, w którym czuje się pewnie. Ma swoje słowa klucze jak "algorytm", "system", "dysonans poznawczy" czy "rozwój". Nieświadomie demaskuje się przy tym jako zwolennik heglizmu i darwinizmu społecznego, które to teorie są, moim zdaniem, pełne ułomności. A kiedy coś mu nie styka, jak np. dziwne zachowanie prezydenta w sprawie aneksu, czy ostre słowa Gadowskiego (którego na pewno słucha), że prezydent zaczął otaczać się facetami z WSI, to się nam łowca trochę gubi. Znajduje sobie od razu furtkę stwierdzając, ze to jakieś bieżączki i od razu ucieka do swoich algorytmów, systemów i rozwojów. I tak można z nim w koło Macieju.

> o niedorozwoju łowcy

Kurcze... na to nie wpadłem.
Gdzieś mi tam siedzi szacunek dla siwizny i tym podobne piardy...
Nie zajarzyłem, że inteligentny człowiek MOŻE PRZESTAĆ się rozwijać. Otorbić się tym co wie a potem tylko szukać uzasadnienia dla swego zdania po innych. Stąd zamiłowanie Zj-ta do cytowania autorów, może i nawet mądrych książek... ale przecież nie Biblii.

Dobra, ciiicho. Trawię rozprawę o niedorozwoju łowcy.
Okej.
Już wiem. Łowca, jesteś po prostu zaczadzony Heglem i Heideggerem. To są niemieckie bzdury, uwierz mi.
Ale próbuj, próbuj koziołku. Może starczy Ci czasu na zatoczenie pięknego okręgu.

"Westchnął cicho nasz koziołek i znów poszedł biedaczysko po szerokim szukać świecie tego co jest bardzo blisko."

> ma fioła

Nie ma. Ma precyzyjny i spójny światopogląd, nie majtający się, jak gacie na wietrze, w rytm hormonów i świeżo wyczytanych opinii.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

odwal sie od Ravena
ma fioła ale głupi nie jest

raven

Masz jakieś zielone choćby pojęcie o rozwoju ? Rozwoju społecznym ? Rozwój społeczny bierze się z funkcjonowania wątroby ? A może z funkcjonowania serca, płuc czy innego organu ?

No, człowieku, nie bądź analfabetą - wymień czynnik generujący rozwój, Dziesiątki jeśli nie setki tekstów napisałem na temat czynników rozwoju. Wybitni naukowcy napisali mnóstwo prac na ten temat, na temat czynników determinujących ludzki rozwój ewolucyjny oparty na współpracy kształtującej altruizm, a ty jak ten nowobogacki odrzucasz osiągnięcia kultury, w tym także polskiej kultury.

Kup se człowieku choćby "Dzieje Polski" prof. Andrzeja Nowaka i poczytaj o rozwoju Polski, a w tym o rozwoju polskiej demokracji albo "Powrót panskiej Polski" Ewy Polak-Pałkiewicz.
Jestem zażenowany tym pokazem ignorancji.

Proces rozwoju jest powolny, wymaga setek i tysięcu lat, a Ty, jak ten durny internauta, co to se kliknie i już ma dostęp do Wikipedii, z której użytku zrobić nie potrafi, bo intenet to zabawka dla troglodytów. Grecy, Rzymianie, Polacy - tak się rozwijała myśl i praktyka polityczna, przez setki lat prób i błędów, a nie z wątroby i dobrych chęci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ewidentnie nie jestem symetryczny. Serce mam po lewej stronie.

>Popierasz zatem Dudę, czy nie? Ja Ci już pisałem, że różnie może z nim być. Może się okazać drugim Marcinkiewiczem. Tyle, że Duda bez poparcia PiSu.......,

Uwielbiam Folwark Zwierzęcy. Orwell dawno przewidział, ze świnie po chwilowym zachłyśnięciu się władzą zaczną się żreć. Ja już nawet kupiłem sobie popcorn i oglądam ten serial w II PRL z nieskrywaną przyjemnością.
Co do Macierewicz-Zamacha to jego ruskie powiązania są aż nadto czytelne. Nie dziwią mnie też jego ubeckie metody, bo jego zależność od aparatu komunistycznego i służba Dwuglowemu Orłowi Federacji Rosyjskiej takich metod wymaga. W tym przypadku akurat rozumiem stanowisko pana dudy.

Czyżbyś padł ofiarą dysonansu poznawczego? Nie oceniasz, ale coś tam zgrzyta, co nie? To Ci powiem, że tam się kotłuje aż huczy. Jeśli przykładowo prezes namaści siebie na premiera, a Beatę na kandydata na prezydenta, to wtedy pewnie ocenisz sytuację. Czy na razie nie czekasz na wytyczne, tego nie wiem.
Grecy... Mnie uczyli, ze nie było żadnych Greków tylko greckie państwa-miasta. Inaczej było w Sparcie, a inaczej w Atenach. Pewnie zresztą Ateńczyków miałeś na myśli. Też mi wolność... Metojkowie... Niewolnicy... Mówi to panu coś?
O wolności to nie zrozumiałeś. Kto był bardziej wolnym człowiekiem: komendant Rudolf Hoess w swoim apartamencie czy Maksymilian Kolbe w bunkrze głodowym? Generał Kiszczak czy Jerzy Popiełuszko? I specjalnie for you przykład: Wałęsa w złotej wannie w Dubaju czy pani Ania gramoląca się po schodach do swojej kawalerki na Grunwaldzkiej? No jak jest szefie? Co by Ci tu zadedykować...

"I po dziś dzień naganiacz, strzelec, czy kłusownik,Przyzwyczajony do czytania tropów map,Przez zęby mówi - Oto jest wilk wolny!- Kiedy na śniegu ujrzy ślady ..."

https://www.youtube.com/watch?v=B3BySNYmAN0

no i widzisz Aniu--jak cos nt klechow wpiełam --znikneło w try miga
a ty myslisz,ze tu niewierzacy sa
wierza w stanowiska!
ofiarom niekoniecznie

ciacho

A ty nie wołaj hop, póki nie przeskoczysz. Wolność bez polityki, to dopiero logika. Trzeba wiedzieć, czy stawiamy wóz przed koniem czy konia przed wozem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Raven

"Szukaj wolności poza polityką."

Czy zdajesz sobie sprawę z absurdu jaki wyraziłeś ? Aleś dał plamę.

Tylko polityka daje szanse na wolność, wiedzieli o tym starożytni Grecy, którzy określali osoby niezainteresowane polityką mianem "idiotos"

Czy Polacy byli wolnymi ludźmi w czasie zaborów, gdy nie mogli prowadzić polityki ? O co walczyli powstańcy ?
Nie ma ucieczki od działań politycznych, obywatelskich.

A polityki prezydenta Dudy i min. Macierewicza nie oceniam - mają pełną wolność z mojej strony do zajmowania takich stanowisk jakie uważają za stosowne, takie jest ich wolne, demokratyczne prawo. Obywatel nie może brać udziału w bieżączce politycznej. W polityce tak, ale nie w bieżączce.

Anka mylisz sie---Łowca jest fanatykiem koscielnym
wierzacym
ale czy ci noza w plecy nie wsadzi---nie masz na to gwarancji --taka to wiara
a juz szczegolnie musisz uwazac jak cos brzydkiego o klechach powiesz

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (250 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry