Widok

Selekcja ludzi...

Od czasu do czasu czytam niepochlebne opinie o pewnej blond-selekcjonerce ludzi z dyskoteki Czekolada. Nie bywam w dyskotekach od lat, nie znam panujących obecnie zwyczajów i towarzystwa w takich miejscach ale...

Selekcja ludzi, pod jakimkolwiek względem, budzi moje bardzo smutne konotacje. Dla nas Polaków bezsprzecznie kojarzy się z nazistowskimi obozami koncentracyjnymi, gdzie dokonywano przerażającej selekcji ludzi...jedni ginęli od razu w komorach gazowych, inni byli selekcjonowani do wyniszczającej pracy niewolniczej.
Za prekursorów eugeniki uznaje się amerykanów, nie nazistów - polecam dla zainteresowanych doskonały artykuł http://niniwa2.cba.pl/eugenika_w_usa_czystosc_uber_alles.htm) - później wyniki "badań" amerykanów były bardzo pomocne nazistom.

Rozumiem, że selekcja ludzi chcących wejść do lokalu/dyskoteki, ma zapobiec ewentualnym awanturom, nie wpuszcza się osób pijanych, nieodpowiednio ubranych (sic!), pod wpływem narkotyków, etc. - kiedyś tym zajmowali się bramkarze, którzy (np. w dawnym Bungalowie w Sopocie) bardzo skutecznie pilnowali porządku.
O ile w pełni popieram działania mające na celu zapewnienie maksymalnego komfortu i bezpieczeństwa klientów dyskoteki, o tyle budzi mój sprzeciw forma w jakiej dokonuje się selekcji ludzi chcących pobawić się w sobotni wieczór.

Kim jest owa blondynka-selekcjonerka, jakie kryterium przyjmuje/ jak ocenia, czy dany człowiek ma prawo się bawić...czy nie ma prawa się bawić? Czy ma jakieś specjalne przeszkolenie, wytyczne? o_O

Z racji wieku i zainteresowań historycznych mam nieodparte skojarzenia z Irmą Grese - siłą wyobraźni widzę blond-aufseherin z pejczem w ręce, która jednych kieruje na prawo...innych na lewo, od czasu do czasu bijąc kogoś na oślep.
Proszę się na mnie nie gniewać za to porównanie ale selekcja ludzi kojarzy mi się tylko z obozową selekcją.

Pytanie do bywalców dyskotek - a jak jest w innych klubach? Też jest taka swoista selekcja ludzi?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Może ta metoda zadziała?

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
"co jeszcze ?
mam nosić za ciasne kiecki i nie przeklinać ;)"

To zależy. Jak dobrze wyglądasz w obcisłych ciuchach to nie widzę przeszkód. A język niecenzuralny przecież damie nie przystoi.
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
;))))
no.

i wtedy bym wpuszczała do klubu ;)
i co jeszcze ?
mam nosić za ciasne kiecki i nie przeklinać ;)
I żeby zaczynali zdanie duża literą..
ja bym chciała, żeby ludzie zaczęli używać interpunkcji..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
jeśli dane miejsce jest odwiedzane przez wielkie grono chętnych
tak właściciel chce wykluczyć zagrożenie dmuchając na zimne
selekcjonerzy różnie interpretują to zadanie
aby pokonać stres i dalej pracować popadają w paranoję
i rozpięta koszula białe adi i dziecięca twarz
mogą być zagrożeniem
kiedy w drzwiach pojawia się grupka koksów z wodzem w skórzanej marynarce i półbutach gdzie czubki sięgają nieba ubiór i białe adki
nie mają znaczenia
szybko to się zmieni kiedy ilość klienteli zmaleje
bo np. otworzą nowy lokal a odwiedzenie go będzie na fali
ale tam też będą już selekcjonerzy
A tak swoją drogą, raz byłam na imprezie i był jeden gość na wózku i jeden o kulach. Normalnie nie do uwierzenia jak dobrze bawili się na parkiecie ci ludzie!Po prostu szok, nie wiedziałam że wózkiem można tak wywijać to jest coś nie do opowiedzenia, to trzeba zobaczyć!!! I chłopak cieszył się dużym powodzeniem bo nie tylko można zatańczyć ale od razu masz siedzące jeśli się zmęczysz:P
Zastanawiam się czy pijany koleś wracający do domu wózkiem też może wygarnąć mandat za prowadzenie pod wpływem?? ::DDDD
selekcja - he he he
niepełnoletnim alkoholu nie sprzeda ;)
tak samo jak pod wplywem alkoholu nie wpuszcza do klubu.

W jednym i w drugim przypadku odbiorca uslug moze narobic szkod, za ktore odpowiada bezposrednio uslugodawca
To tak jak by zastanawiać się czy sprzedawca ma prawo do odmowy świadczenia usług w sense temu sprzedam a tamtemu nie chcę sprzedać? Czy to jest ok?
w sumie Hal Ty i kazdy z nas tez w jakiś sposób segregujemy ludzi ,nie zapraszasz do domu każdego,niby znacz a na domówkę nie zaprosisz
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no takie zycie w Warszawce.
Aczkolwiek ten artykuł jest bardziej przereklamowany niż prawdziwy.

Jak ludzie imprezują to wiedzą, gdzie sie bawić.
A jak nie imprezują to odświętnie rzucają się w tango do łajby, cristala lub innych tego typu klubów, gdzie tkwi klimat wesela i imienin cioci.
Powinienem zmienić tytuł wątku na "Segregacja" zamiast "Selekcja".
no tak, mają być młode laski i bogaci "sponsorzy", małżeństwa ich nie interesują:-)
Przeczytałem ten artykuł. Dalej ktoś uważa, że ta selekcja nie jest problemem socjologicznym i nie ma konotacji "obozowych"?
Przecież stosunek selekcjonerów do ludzi jest absolutnie nieakceptowalny! To rażące naruszanie godności człowieka.
o ludzie...
nabywcą jest osoba, która pojawi się już w lokalu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Grzegorz, selekcjoner w klubie El Presidente, ma jasne zasady: Niepełnosprawnych nie wpuszczę. Człowiek przykuty do wózka może wywołać u gościa smutek, współczucie, refleksję, słowem odczucia w klubie niepożądane, gdyż mogą zepsuć beztroską zabawę. A ja po to w tych drzwiach marznę, żeby w środku było miło, wesoło i przyjemnie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry