Widok

Siekierezada

Zasadniczo to mam pytanie do Mansona. Jaką siekierę polecasz do łupania drzewa? Będę zasadniczo łupał mokre drzewo, dąb, buk, brzoza.
Chodzi mi o markę, wagę, długość... Mały wywód proszę :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Manson ma chyba urlop od forum, ostatnio się nie odzywał...
zasadniczo zbyt często używasz słowa zasadniczo ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
ja mam łupaka fiskarsa x 27 i to narzędzie ma moc (jak maczuga ;) oraz fiskarsa ciesielskiego x 19 - ten model już nie jest produkowany, a szkoda, bo to najwdzięczniejsza siekiera jaką miałam w rękach. obie łączy jedna cecha - mają bardzo długie styliska, ale ja lubię rąbać z większej odległości. 27 po dłuższej pracy zaczyna wozić ;), 19-ką mogę orać godzinami.
mniejszy, krótszy łupak na pewno będzie bardziej uniwersalny. x 25 chyba by Tobie wystarczył. i takiego chcę sobie dokupić do kompletu.
ale ja to tak amatorsko rąbię, parę metrów rocznie, może nawet mniej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Używam rzeczonego przez Ćmę fiskarsa x25. Od lat. I nie mam zamiaru zamienić go na nic innego. Z czystym sumieniem mogę polecić.

A na forum jestem, tylko nie gadam.
Ups, to przepraszam ;))
Manson obserwuje ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
No czytam, a że za wiele nie mam do powiedzenia to siedzę cicho.

TK, wywodu w temacie siekiery nie zrobię, bo Ćma to pięknie ujęła.
Powiem tylko, że dąb, buk i brzozę łupie się zacnie, szczególnie jak mokre. Fiska x25 jest tu absolutnie na miejscu. Najfajniejszy hardkor jest dopiero przy łupaniu suchego świerka, bo dopiero tutaj widać, że nie narzędzie a wiedza jak go użyć jest najważniejsza.
W poprzedni łikend najechało mnie paru miastowych, którzy wzięli się za łupanie sosny. Pojechali w niedzielę, a ja przestałem się chichrać jakoś tak w czwartek rano.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
...a że za wiele nie mam do powiedzenia to siedzę cicho.

No, w to na pewno nie uwierzę. :) Daj znać od czasu do czasu, coby nie zamienić się w Mansona the Readera ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Potwierdzam. x25 jest dobra. Przeważnie albo rozłupie za jednym zamachem albo odskoczy. Rzadko zdarza się, że wbije się bez rozłupania. To dzieje się sporadycznie przy sękatym, mokrym drewnie. Wtedy nie należy nawalać z całej siły, ale lepiej uderzyć odwrotnie, tak żeby pniak dobił się własnym ciężarem. Warto mieć też dość wysoki pieniek. Przy siekierze tej klasy wielki zamach nie jest konieczny, a po co nadwyrężać plecy? Do siekier firma dodaje ciekawe dodatki np. osełkę, rękawice, okulary ochronne. Polecam rękawice i okulary, bo osełka może przeleżeć nawet kilka lat nieużywana. Po prostu siekiera jest tak dobra, że się nie tępi. To Mercedes albo Lexus wśród siekier
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ciut za lekka
Między X25 a X27 jest tylko 140g różnicy ale głowice ważą i tak tyle samo. Dziękuję wszystkim za dobre rady, przydały się i upewniły mnie w wyborze. Jutro sprawdam jak będzie leżeć mi w reku X25 i X27. Dam znać co ostatecznie kupiłem ;)
Interesuje mnie jeszcze model 1500PRO i 2400. Fajne łupaki i widać klin mają konkretny.
Poniżej fota porównująca X25 i 2400.
image
https://www.youtube.com/watch?v=hIgvDBK71kY
szukaj dobrze osadzonych
A to tylko w modelach PROTO-TYP :D hyhy
6 kubików dębu poszło za pomocą X25. Rewelacja. Tylko 4 pieńkom nie dałem rady- jeden wielki sęk z góry na dół i będe musiał sobie kliny zrobić z blachy. Sprzęcik pierwsza klasa!
Wiedziałem, że Ci przypasi :)

Ostatnio miałem takich parę klocków z brzozy, sęk na sęku, poprzerastane węzłami i zakręcone we wszystkie strony. Bez szans na połupanie. Za pomocą piły łańcuchowej zrobiłem z nich wielce zgrabne szczapki.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja też wiedziałam ;)

http://www.youtube.com/watch?v=mL7n5mEmXJo
eeee....tam ciocia....ja byłem bliski wyboru X27. W Castoramie jak machałem żeby się przymierzyć to bałem się, że mnie wyproszą.
Jo, jest zacna. Dzięki za recenzje, bo to dzięki nim ją mam. Ale minęły ze 2 kubiki zanim nauczyłem się że jak leci przez pieniek to i dalej potrafi i na nogi lepiej uważać :D .
Zasadniczo czuję jednak potrzebę większej mocy a więc za jakieś 3 tygodnie jak dostanę 6 kubików brzozy... wtedy X27 :D hyhy.

PS: jakieś haki do dźwigania pieńków by się przydały bo to moje największe zmartwienie (za bardzo w plery wchodzi i rwa kulszowa napier...) Macie na to jakiś patent?
sąsiad ;):D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
z prawa czy zlewa?
który silniejszy :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
...z prawa czy zlewa?

Z naprzeciwka ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ot wymyślili te durackie maszyny, bo siły w rękach nie mieli.
Łapkami TK, własnymi :) A grzbiecik wraz ze wzrostem licznika przewalonych kubików sam się przyzwyczai :)
http://www.finformation.eu/wycieczka-na-lonie-natury-bory-tucholskie
Manson kojarzysz to miejsce?
Jeżeli to z Borów to nie kojarzę.
Kładki takie jak w rezerwacie Jeziora Plitwickie w Chorwacji.
pewnie ot tak - dla zachęty - ktoś to "wrzucił" do artykułu :( gdyby to było u nas to byłoby spopularyzowane, wiedziałabym gdzie jest?:(
piękne miejsce.
Trzy miechy temu mój kumpel wraz z żoną zrobili sobie rajd po Chorwacji. Obejrzałem z 500 zdjęć z tego wyjazdu, a połowa z rezerwatu Jeziora Plitwickie. Dlatego tak mi się skojarzyło.

Ja Bory znam raczej słabo. Owszem, objeździłem Belfegorem parę miejsc, ale to raczej z dala od ludzkich szlaków i siedzib. Jak raz na tydzień pójdę do sklepu to się nagadam z ludźmi i naoglądam ich tyle, że przez następne 6 dni daję radę z psami i kotami :) A od miejsc wypoczynkowo-turystycznych to ja się raczej trzymam z daleka.
no ja też za zgiełkiem w lesie nie przepadam, ale sądzę, że takie miejsce byłoby dawno temu odkryte, nagłośnione i już pewnie zdewastowane.
Niemniej jednak bardzo mi się podoba. Do tego zatęskniłam za wycieczką.
Czas gdzieś doopkę;) ruszyć:)
"Jak raz na tydzień pójdę do sklepu to się nagadam z ludźmi i naoglądam ich tyle, że przez następne 6 dni daję radę z psami i kotami :)"
gdybyś do miasta trafił, to by Cię miasto zabiło...! ;):D
Ja mieszkam na wsi:-)))
Mój mąż twierdzi, że najlepszą siekierę jaką rąbał ( wiosną zakupiliśmy dużo buka, sosny i niewiele brzozy) to wspomniana wcześniej siekiera fiskars 27.
Ja osobiście drewek nie rąbię, bo za dużo czasu by zajęło.
Najlepiej rozłupuję się drewno, gdy jest mróz na dworze- tak przynajmniej twierdzi mój mąż.
gdy mróz na dworze, to drwa już dawno zesztaplowane leżą w komórce i czekają żeby je w ogień wrzucić:) może on (Twój mąż) ma w składziku drewna jakąś jałowcówkę ukrytą i dlatego tak chętnie na rabanie w środku zimy chodzi? ;):D:D
Oj tam, on i jałowcówka ha ha ha:-)))prędzej zwykła flaszeczka by go rozgorzała he he:-)))
Akurat wczesną wiosną było trochę mrozu, a że po zimie na zbierało się tłuszczykuna brzuszku, to taki sport przed nadchodzącym ciepełkiem był wskazany;-)
mówiłam, że jakaś ideologia musiała być - ot, tak sobie by nie poszedł! ;):D:D hahaha
...500 zdjęć z tego wyjazdu, a połowa z rezerwatu Jeziora Plitwickie.

No, tylu nie zrobiłam, ale potwierdzam, jest tam bardzo pięknie :)

Inne tematy z forum Hydepark

Gadżety reklamowe (30 odpowiedzi)

Gdzie w Gdańsku można kupić gadżety reklamowe? Jest jakaś hurtownia?

Vibracje (28 odpowiedzi)

Au revoir, Alain Delon... http://www.youtube.com/watch?v=_ifJapuqYiU

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (725 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

do góry