Widok

Sikanie u pięciolatki

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Hej. Jestem mamą pięcioletniej Mai. Jest zdrową wesołą dziewczynką która niestety notorycznie moczy się w nocy w łóżko. Wysadzam ją w nocy co najmniej 4 razy (bo Maja ma zbyt mocny sen by sama się obudzić) a i tak chociaż raz zsika się w łózko(czasami nawet trzy razy). Robiłam jej badania moczu bo w ciągu dnia też często biega do WC i wszystko jest OK. Co mam zrobić by aby nauczyła się trzymania siku podczas snu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Nie dawać na noc pić,dużo dzieci pije wieczorem lub nawet w nocy i sika do łóżka.
Czasem zdarza się tak że dziecku się coś śni i wtedy zrobi siku nieświadomie .Nie zarzucam tu niczego mamie !!czasem dzieci moczą się bo się czegoś boją ,dziecko możne być uśmiechnięte i radosne a mieć na przykład problem psychiczny i nie potrafi pokazać lub powiedzieć o co chodzi i robi to nie świadomie też tak miałam przez bardzo krótki okres czasu.Czasem wystarczy iść z dzieckiem do psychologa i sprawa się rozwiązuje.tak jak napisała Jola dać przed snem troszkę picia i więcej nie dawać.

Pozdrawiam i życzę powodzenia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Z tym piciem nie do końca zawsze się sprawdza.Znam dziecko,które nie dostaje picia przed snem,a i tak trzeba go 2-3 razy w nocy budzić na sikanie,bo inaczej zonk w łóżku :/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja tez uwazam tak jak Natka ze problem moze lezec w naturze psychicznej.
Polecam poradnie dla dzieci i mlodziezy na Raclawickiej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
moja kuzynka właśnie ma z synem ten sam problem, tyle, że on w styczniu będzie miał 6 lat... dostała skierowanie na bad krwi, moczu a jeśli tam wyjdzie wszystko ok to do psychologa
ja z moją córką miałam ten sam problem. dostałam skierowanie do nefrologa. jedna pani nas odesłała z kwitkiem twierdząc, że nic sie nie dzieje. Na szczęście trafiłyśmy do dobrego lekarza, który zrobił specjalistyczne badania. Okazało się, że pęcherz jej nie urósł i jest to ostatni dzwonek na leczenie, aby nie była konieczna operacja. Teraz ma 7 lat i wychodzimy na prostą. Nie sika już w łózko od prawie roku.
Jak będziesz chciała więcej informacji pisz na priv.
Dodam, że badania moczu też były Ok, bo wielkość pęcherza nie ma odzwierciedlenia w moczu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Uważam,że pięcioletnie dziecko niezależnie od tego czy pije przed snem czy nie powinno już wytrzymać noc bez sikania w łóżko ewentualnie samo się obudzić na siusiu.
Jeśli jest inaczej to należy szukać pomocy u specjalisty,zwłaszcza jeśli zdarza się to często i mimo wysadzania dziecka.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Dzieci do 5 roku zycia moga sie jeszcze moczyc w nocy -mam podobny problem i stwierdzilismy razem z pediatra że na psychologa mamy jeszcze czas .
JA też dlugo sie moczyła i wyroslam z tego .
Spokojnie nie martw sie na zapas
moja co prawda młodsza bo jeszcze 4 nie ma, ale nadal w pieluchę sika w nocy ..
z tego co rozmawiałam z pediatrą to zaczniemy się martwić po 4 urodzinach

a kiedyś oglądałam taki program, że koło 4 roku życia organizm dziecka zaczyna wytwarzać hormon który zagęszcza mocz i wtedy dziecko nie musi w nocy robić ;)
imageimage
image
"Dzieci do 5 roku zycia moga sie jeszcze moczyc w nocy"

Wybacz ale kompletnie się z tym nie zgodzę,po 4 roku życia dziecko osiąga zdolność zagęszczania moczu i powinno wytrzymać w nocy bez sikania w łóżko.Owszem mogą być wyjątki,może się ta granica przesunąć ,mogą zdarzyć się jeszcze wpadki ale nie do takiego stopnia jak autorka pisze.

Samo wysadzanie 5 latki po kilka razy w nocy już by mi dało do myślenia a tym bardziej,że mimo tego wysadzania jeszcze potrafi się zsikać w łóżko.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
"moja co prawda młodsza bo jeszcze 4 nie ma, ale nadal w pieluchę sika w nocy .."

Tu jeszcze faktycznie nie ma się czym martwić.
Ja córkę między 3 a 4 rokiem wysadzałam wieczorem ok 22-23 i wtedy spokojnie przesypiała do rana.
no mojej nie da rady wysadzić przez sen :(
jak tylko się ją dotknie i próbuje poruszyć to się strasznie drze ;)

nie tak dawno powiedziała, ze nie chce pieluchy na noc, no spoko, nie założyłam, ledwo zasnęła, już się posikała ;)
a dodam, że jeszcze zanim zaśnie to mimo już założonej pieluchy leci do łazienki sikać, tylko w nocy nie kontroluje

kiedyś zasłyszałam gdzieś, żeby dziecku ściągnąć pieluchę jak przez kilka dni rano będzie sucha .. z tymże naszą pieluchą można by człowieka zabić ;)
imageimage
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
moja córka skonczy 5lat w maju mój maz juz nie moze wytrzymac co noc to samo ..... a ja to toleruje jakos znosze nie wiem juz co robic jak z tym walczyc miała robione usg nerek i wszystko ok i co dalej .... powiedz cos wiecej czy to lekarz rodziny cie skierował ??? ona bardzo chce nie moczyc sie w nocy i jak ja pytam dlaczego to robi to mów ze nie wiem ......
Z córką też miałam ten sam problem, do ukończenia 5 roku sikała co noc i to kilka razy
W dzień natomiast nie było problemu
Byliśmy kilka razy u mefrologa, wszystkie wyniki były ok
Kazał czekać do ukończenia 6 roku, bo powiedział, dopiero wtedy można zacząć leczyć farmakologicznie
Skoro wszystko jest w normie, to może jeszcze zaczekać kilka mies
ja zakładałam pieluchę na noc, niezakładanie nic nie pomogło, tyle że kanapa nadawała się na śmietnik, nawet podkłady niewiele dawały
Wskazana wizyta u urologa,żeby nie było później problemów.
tak do piątego życia może się to zdarzyć, każdy specjalista to powie, potem to już warto przebadać. Moja córa ma 5 lat i dopiero niedawno jej się takie akcje skończyły. Najczęściej przyczyną było to,że zasypiała nam w samochodzie i miała tak twardy sen,że nie budziła się po przyjeździe. Od jakiegoś miesiąca odpukać się skończyło. Córka jest też nerwusem to równie dobrze mogło być na tle nerwowym trochę też.
moja córka ma 3 lata i 3 m-ce , w dzień sama ładnie się załatwia natomiast na noc zakładam jej pieluchę. tym że jeszcze sika w nocy nie powinnam się przejmować? ona zawsze przed spaniem zrobi siku a rano pielucha mokra można zabić , chociaż zdarzy się i sucha ale rzadziej. w nocy jej nie wysadzam , może powinnam ? czy jeszcze odpuscic?
to zależy od Twojego podejścia ;), są mamy które w nocy wstają i wysadzają dziecko.
Ja tego nie robiłam bo uważam, że to kontrolowanie sikania przez matkę, a nie dziecko i jego pęcherz ;). Nie wiem co dziecko może z tego zrozumieć skoro samo nie czuje potrzeby obudzenia się i wysikania ;)

Tak jak pisałam, moja bardzo długo robiła w nocy w pampersa. Aż wstyd mi było bo 4 latka z pieluchą ;), ale ona sikała bardzo dużo tak jak u Ciebie, rano pieluchą można było zabić człowieka ;).

Rozmawiałam z pediatrą bo też się martwiłam, umówiłyśmy się na badania po 4 roku życia i jakoś bardzo dokładnie w okolicy 4 urodzin nie chciała pieluchy, sama świadomie przestała lać pod siebie a wstawała na nocnik ;).
Zerknij tutaj: http://www.poradnikdlarodzica.blogspot.com/2015/02/mokre-noce.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja nie wysadzam dziecka z jednego powodu, moja córka jest strasznym spiochem i ma problem aby o godz 7 wstać do przedszkola, do tego jak bym miała ja wybudzic na sikanie to rano by mogła nie wstać
Poczytaj, może znajdziesz odpowiedź. Książka nie jest droga: http://sklepnc.com/Prezenty-Upominki/Ksiazki/Trening-czystosci-malego-dziecka.html
Zbadaj jeszcze dziecko na robaki, czasem to też jest powód sikania w nocy. Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
warto też zbadać dziecko pod kątem refluksu ukladu moczowego.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-moczowy/refluks-pecherzowo-moczowy-przyczyny-objawy-leczenie_33786.html

ja sama miałam takie problemu. przestałam się moczyć w wieku 6 lat, ale w rodzinie mamy takie przypadki, gdzie dziewczynki moczyły się aż do okresu dojrzewania :(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

Obniżenie /wypadanie macicy (1238 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

do góry