Widok
A jak dla mnie to tutaj jest sporo pieniaczy, piszecie o różnych usterkach, grzybach itp. ale bez żadnych konkretów, tylko jakieś ogólniki. Na Waszym miejscu, skoro jesteście tak niezadowoleni i narzekacie na dewelopera, robiłbym zdjęcie usterki jednej za drugą i publikował w internecie żeby popsuć opinie. A po pustych słowach to zastanawiam się tylko czy to konkurencja, czy jacyś inni którzy się spodziewali niewiadomo jakich fajerwerków za takie pieniądze. Róbcie zdjęcia i wrzucajcie, pokazujcie jak jest naprawdę, no chyba, że jesteście tak nieżyczliwi innym ludziom i chcecie żeby mieli podobnie jak Wy, a co, czemu inni mają nie wpaść w takie samo bagno jak my
W przyszłym tygodniu mamy podpisywać umowę rezerwacyjną na mieszkanie w osiedlu familijnym. Czytając komentarze jestem troszkę zmartwiona... Pani w biurze wydaje się kompetentna, dokładnie odpowiada na wszelkie nasze pytania. Nasze mieszkanie ma być na ulicy Goździkowej 42 czy są na forum jakieś osoby, których mieszkania znajdują sie niedaleko i są po odbiorze? Czy rzeczywiście czeka nas teraz wiele problemów?
Mam pytanie do nowych sąsiadów z Osiedla Familijnego, czy macie również począwszy od 31 grudnia przerwy w dostawie prądu, tzn brakuje 1 lub 2 faz prądu? Wczoraj awaria była o 10 rano, zadzwonilismy o 13tej i nikt nie zgłaszał awarii do tej godziny, to aż nie możliwe - wszyscy w ciągu dnia pracujecie? jeśli tak to kto robi takie zużycie, że prąd wysiada???
wydaje mi się,że w akcie jest zapis o tym że 7niebo jest administratorem aoisdla i raz w roku będzie nam wystawiać f-rę za swoje usługi. W tamtym roku nie wystawili, bo na osiedlu rodzinnym cały czas działała budowa i uznali,że nie było by fer w stosunku do mieszkańców pobierać opłaty skoro syf na osiedlu.
Wydaje mi się ,że jako odrębni właściciele działek nie możemy powołać wspólnoty, a tym bardziej żadnej spółdzielni. w akcie powinno być zapisane , kto w jakiej części za co ponosi koszty. Z tego co się zorientowałem to jeśli chodzi o elewację, dach czy płot odpowiadają w równych częściach dół i góra, a jeśli sąsiad nie chce płacić to pozostaje wtedy droga sądowa i sąd wtedy nakazuje zapłatę.
Podatek gruntowy płacimy chyba cos koło 120 zl /rok , śmieci - w zależności od ilości osób w rodzinie - my 39 zł / mc + 10 zł wynajem pojemników( można mieć swoje i nie wynajmować) , miało być też 200 zl rocznie za odśnieżanie dla dewelopera - ale jak narazie nie dostalismy żadnego rachunku , więc nie wiem .
Co do zapisów w akcie to nic nie wyłapaliśmy , wszystko jak narazie jest ok . Jedyne na co można by zwrócić uwagę to "serwis" pogwarancyjny budynku. Czynszu nie mamy , żadnej wspólnoty ,a tym samym funduszu remontowego i zastanawiam się jak będzie wyglądała np. naprawa dachu bądź elewacji jeśli cos się zniszczy po okresie gwarancji . Teoretycznie powinniśmy się składać z sąsiadem z dołu czy z góry - ale co w momencie jeśli ten nie będzie chciał ?
Co do zapisów w akcie to nic nie wyłapaliśmy , wszystko jak narazie jest ok . Jedyne na co można by zwrócić uwagę to "serwis" pogwarancyjny budynku. Czynszu nie mamy , żadnej wspólnoty ,a tym samym funduszu remontowego i zastanawiam się jak będzie wyglądała np. naprawa dachu bądź elewacji jeśli cos się zniszczy po okresie gwarancji . Teoretycznie powinniśmy się składać z sąsiadem z dołu czy z góry - ale co w momencie jeśli ten nie będzie chciał ?