Widok
Skoda Favorit
Pierwsza prezentacja popularnej "favoritki" miała miejsce na międzynarodowych targach w Brnie w 1987 roku. Dla Skody był to samochód przełomowy głównie ze względu na przedni napęd (do tego czasu auta tego koncernu charakteryzował silnik umieszczony z przodu, napędzający koła tylne). Uruchomienie seryjnej produkcji nastąpiło w 1989 roku. Od 1991 roku oprócz 5-drzwiowego hatchbacka (pojemność ...
więcej
więcej
NIEZAWODNE i TANIE
Mam FAVORIT 136lx. i jesrem w pełni zadowolny. Jeździłem dwuletnim POLONEZM i było z nim o wiele więcej problemów. {hamulce, spalanie i osiągi tragiczne!!! } A SKODA jest całkiem całkiem -na silnik nie ma co marudzić, pali 6-trasa do 8.5-czyste miasto. A propos porannych rozruchów NIGDY NIE MIAŁEM ŻADNYCH PROBLEMÓW. Kocham takie autka.
czy naprawdę jest tak tragicznie ?
W posiadaniu skody jestem już prawie 10 lat i jak narazie samochód nigdy mnie nie zawódł. Jak pociągniemy na wysokich obrotach to autko nabiera wigoru. Może jest wtedy zbyt głośne ale przecież to nie subaru. jeżeli chodzi o poloneza to wiele razy się z nimi ścigałem i spokojnie odstają nawet jeżeli się autka nie katuje, to samo z ładą samarą. Jedyne wady jakie zauważyłem to szybko rdzewiejący tłumik który polecałbym wymienić na jakiś z innej marki. Druga wada to wyłamujące się teleskopy w tylnej klapie bagażowej.
Do Jacka
Nie zgadzam sie z twoją opinią kolego gdyz uwazasz ze siermiezny Poldek jest lepszy od Skody. Mój argument jest tylko jeden co łatwiej spotkać na drogach europy zachodniej gdzie klienci są dość wymagający Nasze "Daewoo-Fso Polonez Caro/Atu ++++++++++++++++++++++" czy Favoritke . Odpowiedz pozostawiam tobie :)
Do Jacka
Nie zgadzam sie z twoją opinią kolego gdyz uwazasz ze siermiezny Poldek jest lepszy od Skody. Mój argument jest tylko jeden co łatwiej spotkać na drogach europy zachodniej gdzie klienci są dość wymagający Nasze "Daewoo-Fso Polonez Caro/Atu ++++++++++++++++++++++" czy Favoritke . Odpowiedz pozostawiam tobie :)
Mniodna
Moja opinia: Jezdze Favoritka w naprawde złym stanie, zardzewiałą, przebieg ponad 200 000 km!!! Kilka razy mialem nieprzyjemne sytuacje: m.in. pęknięty wąż obiegu układu chłodzącego, pęknieta uszczelka pod głowicą (pierwsze wynikiem drugiego). Do tego bierze olej, w środku wszystko trzeszczy, faktycznie buja na zakrętach... ale się nie skarże!!! Jestem pewien, że kolejnym moim zakupem będzie kolejna Favorka :) Proszę sprawdzić poniższe linki... Czy polonez, czy tico, czy inny samochód tamtego okresu ma taką sylwetkę? Zwróćcie uwagę na to , iż właściciel dokonał wielu istotnych zmian. M.in. deska rozdzielcza z Felki, niskie zawiesznie minimalizuje "bujanie" na zakrętach i mnóstwo innych zmian uprzyjemniających jazdę tym autkiem. Fakt! Nie każdego stać na tego typu modyfikacje. Samochód trzeba pokochać ;)
http://tuning.kvalitne.cz/Skoda%20Favorit%20modra%2001.jpg oraz http://tuning.kvalitne.cz/Skoda%20Favorit%20modra%2002.jpg
http://tuning.kvalitne.cz/Skoda%20Favorit%20modra%2001.jpg oraz http://tuning.kvalitne.cz/Skoda%20Favorit%20modra%2002.jpg
Do tych co poldka wolą
Osobiście nie mam ani jednego ani drugiego ale powarznie zastanawiam sie nad zakupem ludzie opamietajcie sie porównujecie poloneza min 1.5 do skody 1.3 a nadodatek tak jak tu juz słusznie zauwarzono postawcie obok siebie skode z 90 i poloneza z 90 i wtedy mozecie poruwnywac estetyke a jak o głosny silnik chodzi to wole glosny ale taki co 140 pociagnie niz poldka co po paru kilosach przy stuwie wymieka bo kompresja siada a o spalaniu nie mówie. Narka wszystkim
Dużo pali
Skoda jest super. Nigdy się mi jeszcze nie zepsuła a mam ją 4 lata. Nigdy nie było kłopotów z rozruchem ania na ciepło ami na zimno. Z Polonezem nie ma co porównywać bo jest od niego o wiele lepsza. Jednak nigdy nie uwierzę w opinie, że mało pali. Mja Skoda mimo że jest ustawiona bardzo dobrze przez fachowca pali średnio 9l na 100km (jazda w większości poza miastem). Nie jest to tez moja wina ponieważ potrafię panować nad prawą nogą.
Jednak ogólnie polecam to auto.
Jednak ogólnie polecam to auto.
Nie ma na co narzekac
Witam,
Ja jezdze frytka z 94 i jest rewelacyjna, z tego co slyszalem to dlatego ze z 94 bo podobno po 93 zmienili wiele tych pioszczacych kakaowych kawalkow plastiku na ciut lepsze wykonanie.
Ale mam jedno pytanie do uzytkowników, techniczne (prawie) Jakie macie osiagi na poszczegolnych biegach? Jest to dla mnie dosc istotne.
Dzieki
Muzzy
mailto muzzy4@poczta.onet.pl
Ja jezdze frytka z 94 i jest rewelacyjna, z tego co slyszalem to dlatego ze z 94 bo podobno po 93 zmienili wiele tych pioszczacych kakaowych kawalkow plastiku na ciut lepsze wykonanie.
Ale mam jedno pytanie do uzytkowników, techniczne (prawie) Jakie macie osiagi na poszczegolnych biegach? Jest to dla mnie dosc istotne.
Dzieki
Muzzy
mailto muzzy4@poczta.onet.pl
Jest naj naj lepsza !!!
mam favoritke do 10 lat prosto z "salonu" (10 lat temu salon skody w polsce ) ale prosto zfabryki przyjechala do mnie razem z 10 innymi na lawecie od tamtej pory nigdy mnie nie zawiodla po roku uzytkowania dokonalem kilku modyfikacji w silniku lzeisze korbowody, gloica obnirzona i jazda byla super. puznije po jakims czasie dochodzily inne drobiazgi soprowy uklad wydechowy, magnetyzery, swiece czteroelektrodowe, sportowy filtr powietrza, itp. zawieszenie obowiazkowo twardsze po na standardowym w zakreach przy takiej mocy jaka udalo mi sie osiagnac (pewnie z jakies 85-90 KM z silnika 68KM ) jak na favoritke przy jej wadze to znosi ja. kola przud 15" na 185 tyl 17" na 205 opony profil 45, hamulce wntylowane z przodu od golfa III tyl tarcze tez od golfa III ok. 11s od 100km/h i blisko 185km/h na autostradzie w niemczech to chyba cos jak na favorite :) a przy okazj polecam link do jeszcze mocniejszej favority http://www.tuning.cz/diablo/ to jest moc :)) favoritka jest naj lepszym samochodem nigdy nie powiedzialem i nie powiem o niej zlego slowa pracuje teraz nad wpasowaniem silnika od golfa III do favority jak macie jakies link to prosze wyslijcje mi na mail'a THX
Pewniak
Jezdze Skodą Favorit 135ls. Posiadam ją już od 9 lat i jeszcze ani razu mnie nie zawidla. Regularnie konserwowana i diagnozowana potrafi być naprawdę jak za tę cenę porządnym wozem! Lato, jesień, zima zawsze rano przekręcam raz stacyjke aby po chwili usłyszeć przyjemny gang silnika mojej Skody, podczas gdy stojące obok mnie poldki żęgolą i nic. Już trzy razy udowodniłem wyższość dynamiki favoritki nad innymi jej konkurentami, przy ściganiu sie ze sprintu, był to: Lanos 1.4gaz, polonez 1.6gle i samara 1.5!!! Wiem jedno w życiu nie zamienił bym swojej Skody na nowego Poloneza czy Samare.
RG
Miałem Favoritkę cztery lata, kiedy sprzedałem miała około 100 000 tys km.
Żadnych problemów z rozruchem, zwłaszcza w zimie, trochę pali, ale gaźnik można regulować - w Gdyni na ul. Janowskiej jest gaźnikowiec.
Poza tym o niebo lepsza od Poloneza - przedni napęd, dobre ogrzewanie, spore wnętrze.
Komplet świec kosztuje 13 PLN. Tanio !
Żadnych problemów z rozruchem, zwłaszcza w zimie, trochę pali, ale gaźnik można regulować - w Gdyni na ul. Janowskiej jest gaźnikowiec.
Poza tym o niebo lepsza od Poloneza - przedni napęd, dobre ogrzewanie, spore wnętrze.
Komplet świec kosztuje 13 PLN. Tanio !
Favorit jest OK!
Uprzyjemniam sobie czas jeżdząc Favoritką od 5 lat.Jestem bardzo zadowolony za to co daje mi moja Skoda patrząc na cenę tego auta.Zadbana i szanowana sprawdzi sie bardzo dobrze.
Ostatnio mijałem poloneza na trasie.Długo za nim nie jechałem.Podciągnąłem trujeczką potem cztery i tylko przez chwile widziałem go we wstecznym lusterku.Zanim zamulony polonez sie zebrał mnie już nie było.Jeżeli ktoś chce porównać nowego poloneza to może ze skodą z podobnego rocznika np z Felicją 1.6, tu już chyba nie ma dwóch zdań kto jest górą.
Ostatnio mijałem poloneza na trasie.Długo za nim nie jechałem.Podciągnąłem trujeczką potem cztery i tylko przez chwile widziałem go we wstecznym lusterku.Zanim zamulony polonez sie zebrał mnie już nie było.Jeżeli ktoś chce porównać nowego poloneza to może ze skodą z podobnego rocznika np z Felicją 1.6, tu już chyba nie ma dwóch zdań kto jest górą.
SKODA POWER
Jak mozna porownywac Favorite z Polonezem?? Mam Favorite 91 rok i jestem drugim wlascicielem.Oprocz obowiazkowej obslugi (oleje,filtry,swiece)zadnych problemow.A glosna praca silnika??Ktos chyba zapomnial o wyjacym tylnym moscie i skrzyni biegow w Polonezie,o problemach z ogrzewaniem wnetrza i ogromnej ilosci paliwa jakie to auto pozera.O zawieszeniu Polonezowskim,szczegolnie przednim nawet nie wspomne.SKODA GORA! ! !