Widok

Skoda Favorit

Pierwsza prezentacja popularnej "favoritki" miała miejsce na międzynarodowych targach w Brnie w 1987 roku. Dla Skody był to samochód przełomowy głównie ze względu na przedni napęd (do tego czasu auta tego koncernu charakteryzował silnik umieszczony z przodu, napędzający koła tylne). Uruchomienie seryjnej produkcji nastąpiło w 1989 roku. Od 1991 roku oprócz 5-drzwiowego hatchbacka (pojemność ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Skoda Favorit to przyjemny samochód

Favoritka dla mnie jest bardzo dobrym samochodem. Prawie każda naprawa jest tania. Poza tym, w porównaniu z Polonezem Caro wychodzi na plus. Posiadam i to i to. Wnętrze Poloneza jest dla mnie monotonne, a w Favoritce mamy tapicerkę w dwóch miłych dla oka odcieniach. Polecam

skoda favorit

witam mam favoritke i mam pytanie jaki silnik można wcisnąć do favoritki bez specjalnych przeróbek

Szału nie ma, ale...

Miałem kilka samochodów, m.in. 4 egzemplarze Golfa Cabrio z silnikami 2.0, 1.8 i 2x 1.9 TDI i VW Bore 1.9 TDI, różnymi jeździłem zarówno z górnej jak i niższej półki. W tej chwili jeżdzę Favoritką 135LX, jeden z ostatnich modeli. Udało mi się kupić egzemplarz w idealnym stanie z przebiegiem 127tyś. W rok zrobiłem ok 20 tyś. Powiem tak, może i nie wygląda, nie przyspiesza ale samochód ma swój urok. Od najmłodszych lat podobały mi się Favoritki. Samochód supertani w eksploatacji, zarówno jeżeli chodzi o części jak i spalanie(7-8 litrów LPG/100km).Szkoda tylko że karoseria nie została lepiej zabezpieczona antykorozyjnie przez fabrykę. Pomimo wad naprawdę uwielbiam ten przemieszczacz:)

skoda

pitolisz jak potłuczony delikatnie mówiąc zobacz ile pali polonez a ile favoritka
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

135L

Witam. Odkupiłem od Teścia favoritkę 135L do pracy i szok!!!Nic nie stuka i nie puka,pali na dotyk i daje radę z przyczepą 3,50m załadowaną na ful rusztowaniem!
Miałem fiata 125P to miał tylko lepsze przyśpieszenie i też był niezawodny bo latał po całej Polsce, tylko silnik zrobił prawie 280.tyś i :{. Morał "Na co mi auto za 30,000"

Nie oddam za nic

Witam, mam skode favorit z 94 roku, z przebiegiem 180tys km.
auto nie ma żadnych ognisk korozji i nic nie było robione, oprócz polerki lakieru.
mechanicznie super, nie bierze ani grama oleju a jak przychodzi jego wymiana to aż żal wymieniać bo jest taki czysty. rocznie robie tym autem 30 tys km, jeżdze dość ostro, obniżyłem samochód włożyłem amorki gazowe, alufelgi 14 calowe i tłumik sportowy i dobre audio. widze że jakwyjade na miasto to robi większe wrażenie dobrze zadbana favka niż super zadbany np golf czy astra . pali przy jeździe do 100 6,5 a moja prędkośc max 173km/hna prostej
auto z duszą które trzeba kochać:)

skodafavorit.pl

Zapraszam do Fan Clubu Skody Favorit.

Skoda Favorit co ja trapi co jej dolega. Porady i opinie. Informacje, opinie, porady uzytkowników aut marki Skoda Favorit.

Są auta i auta kwestia tego kto jak dba!

Tak czytam te wszystkie wypowiedzi i myślę sobie tak: Część osób do szkoły nauczyć się poprawnej pisowni jak i wypowiedzi!

Zaś jeśli chodzi o Skodę Fav 1.3 To jest to autko jak każde inne i nie ma się o co tu kłócić czy Polonez jest lepszy czy gorszy!!

Wiadomo, że każdy będzie bronił swojej racji!
Jeżdżę skodziną ok 10 lat : moim zdaniem jest to autko fajne/ekonomiczne/posiadające dusze!
Taki też jest zapewne Polonez czy Opel/BMW/Suzuki itd.
Jeśli będziecie dbać o swój samochód to będziecie nim jeździć długo!
Czasami na drogach naszych czy też przykładowo Stanowych można spotkać auta z okresu II wojny świat.w wersji lekko z tiuningowanej i co też jeżdżą i nawet nie tak szybko!
Wnioski wyciągnij drogi czytelniku sobie sam:)
Pozdrawiam

Kochane autko

Mam Favorike juz trzy lata i jest to moje pierwsze autko. fakt ze troche musiałam je zregenerowac ale nie zmienie jej na nic innego. Mam sentyment do tego samochodu. I niby dlaczego w niego nie inwestowac. Jakby Favoritka była taka jak Garbus to by się nikt nie czepiał. A dla mnie to autko jest po prostu oczko w główce. I nie dam złego słowa powiedziec. Owszem trezba co nieco porobić ale za to jak się zrobi to jak oko cieszy :)) Ehh... :)

Tylę, że Sloda miała taką "sztywność" nadwozia, że montowano do niej rozpórkę bo przy najechaniu na krawężnik szyba mogła wypaść

Poziom bezpieczeństwa był mizerny.
A to, że spala ok. 2 litry benzyny na setkę więcej to nie argument.Bezpieczeństa nie przeliczy się na benzyne.
Przy wypadku Favoritka chowa się we własnym bagażniku.
Mój kolega ma Favoritkę a ja Poloneza Atu więc wiem co mówię bo znam te autka dość dobrze.
POZDRAWIAM.

jak wam nie pasuje to nie kupowac i nie jezdzic tym kupic sobie trzeba malucha

Ja tam nic do mojej skody nie mam:) smigam nia wszedzie(jak dla mnie to prawie jak terenowe auto).Uszczelka pod glowica to standard,ale po za tym to nie zamierzam sie z nia rozstawac...

super auto polecam albo nie polecam !!

Polonez 16GLI vs Favorit1.3

Miałem Poloneza 1.6Gli rok 95 a teraz mam Favorit 1,3 rok 93 więc mogę pokusić się o porównanie. Poldkiem z inst.gazową przejechałem ok 100tys. km jak go sprzedawałem miał prawie 180tysnkm co mogę napisać zaskoczył mnie bezawaryjnością może oprócz klocków hamulcowych wymiana co 10tys musowa; nie znaczy że się nie psuł ale wymiana elementów które są opisane do wymiany po pewnym przebiegu w książce serwisowej nie jest niczym nadzwyczajnym.
Favo mam ja od niecałego roku jako spadek po wuju obecnie ma przejechane dopiero niecałe 60tys km i jak na prawie 16 letnie auto oceniam jej stan jako bdb; Co do awaryjności to się nie wypowiadam bo wymieniłem parę rzeczy ale biorąc pod uwagę wiek i to ze auto długo stało to nie dziwi. Cieszy fakt że klamoty są tanie zresztą to cechowało również polaja; Co do spalania to favorita w mieście przy zimie łyka 12.5 litra beny a to już boli kieszeń w trasie dużo nie jeździłem ale tu też nie zapowiada sie oszczędnie polaj palił mi w mieście ok 13l gazu a na tracie nawet

HEHEHE

CHYBA CI SIE TO SNILO ALE MASZ WYOBRAZNIE DOBRY JESTES HEHEHE
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

SMIECH

LEPIEJ WYPRZEDZAC POLONEZEM NIZ SKODA?? HEHEHE DOBRA BAJKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

POLONEZ NIE MA SZANS

KTO TU PISZE ZE Z MIEJSCA POLONEZ JEST SZYBSZY TO KLAMIE ANI POLONEZ ANI LADA SAMARA NIE MA SZANS WIEM BO NIE RAZ PROBOWALEM

Skodzinka

Ja moją Favorką jeżdzę od 3 miesięcy, co ciekawe kupiłem ją od zakonnicy z przebiegem 113 tkm. Rocznik 1994. Jeżeli chodzi o strone techniczną nie mam sie do czego przyczepić, natomiast blachy no niestety rdzewieją, ale to jest norma w tych autach. Wymieniłem niedawno olej i mam nadzieje że posłuży mi jeszcze dłuuugi czas. Polecam autko na miasto i nie za dużo pieniądze, naprawde warto.

favo górą

wsadżcie sobie te polonezy w ...........

Favo górą

moja skoda ma 38tyś bardzo długo stała w garazu jest w stanie idealnym, w życiu bym jej nie zamienił na poldka. dość mało pali jest zgrabna, wada to zawieszenie, zbyt miekie. nio 180 km/h leciała ;)poszukuje do niej lamp bi-xenon