Widok

Skoda Favorit

Pierwsza prezentacja popularnej "favoritki" miała miejsce na międzynarodowych targach w Brnie w 1987 roku. Dla Skody był to samochód przełomowy głównie ze względu na przedni napęd (do tego czasu auta tego koncernu charakteryzował silnik umieszczony z przodu, napędzający koła tylne). Uruchomienie seryjnej produkcji nastąpiło w 1989 roku. Od 1991 roku oprócz 5-drzwiowego hatchbacka (pojemność ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest OK

Mam od nowości Favorita 92 i jestem z niego bardzo zadowolony. Odpala zawsze, a na trasie nigdy mnie jeszcze nie zawiódł. Moge sie jedynie przyczepić do korozji, ale ogólnie autko jest super i myśle, że jeszcze długo pojeździ.

dobra bryka

Jestem w posiadaniu tego samochodu jakieś 8 lat jej rocznik to 92. Ostatnio przeprowadzalem maly remont blacharki i ukladu chamulcowego a przy okazji wuymienilem pare uszczelek w silniku i zalozylem instalacje LPG teraz spala ok 8 litrów gazu na trasie ale jej osiagi sie poprawily teraz zająłęm sie jej tyningiem wewnetrznym

Porównanie do Poloneza ???

Jeśli ktoś porównuje Skode do Poloneza to musiał chyba upaść na głowę. Mam Poloneza Caro 1.6 8-letniego (kupiony w salonie) garazowany od 7 lat. Blacha zaczęła się sypać po 3 latach użytkowania a rok później zaczęły się kłopoty z silnikiem. Obecnie psuje się coś średnio co 3 tygodnie. Jest to chyba najgorszy samochód jai znam na polskich drogach. W najbliższym czasie chce kupić Skodę Favorit i mam nadzieję że się nie na nim nie zawiodę.

Favorit dobra w terenie

Oprócz wymienionych wcześniej zalet skody Favorit dodaję fakt że jest to samochód o dużym prześwicie przez co dobrze nadaje się do jazdy drogami gruntowymi (też naszymi "normalnymi" dziurawymi dragami). Nie trzeba więc na każdej dziurze uważać czy nie zachaczy się podwoziem.

AVE GROTA - PRECZ Z POLDKAMI

Zgadzam się całkowicie POLDKI chleja więcej w ciągu tygodnia na trasie niż SKODA wciągu miesiąca na mieście! Mam skode rocznik '94 i jak narazi żadnych problemów z silnikiem oprócz tego, że słabe przyspieszenie porównywalne z poldkiem. Raczej jej nie oszczędzam i oprócz podstawowych wymian jak olej lub standardowe podzespoły typu klocki ham. czy amortyzatory na nic nie mogę stękać. Tylko tylna półka trzeszczała, ale wystarczyło założyć gumy i nic nie słychać. Jednak problemów z odpalaniem nie znam... a ci którzy twierdzą , że takowe są - może jeżdżą bez akumulatorów:) Na początku myślałem, że kupno skody to błąd, ale teraz nie żałuje. Faktem jest ,że rdzewieje moja pokazała mi pierwszy odprysk po 6 latach jednak każdy POLDEK nawet garażowany do tej pory już czeka na wymiane karoserii lub szpachluwe...

do polaka

widac polonezy na zachodzie ale popsute na poboczu

favorita - dobre skojarzenia z przeszłości

Potwierdzam pozytywne opinie o tym autku; eksploatowalem go w latach 1991-97 przejeżdzając w tym czasie bezawaryjnie 70 tys km. Cudo to nie było (jak chyba kolejne jej mutacje typu Felicja i Fabia !), ale cenię sobie jej niezawodność i rozsądne koszty eksploatacji. Wcześniej miałem Poloneza 1.5 X-często coś się działo chociaż przygód z blacharką nie było !
Teraz jeżdżę argentyńsko-brazylijsko-polsko-włoską Sieną - uważam, że żaden faworitopodobny samochód "nie umywa się" do niej ! Pozdrawiam wszystkich użytkowników Favority
PS. Skąd, Szanowni Internauci, tyle wulgaryzmów w opiniach - vide nt. Tigry, Clio czy Megane ?

Zdecydowanie nie polecam.

Nie jestem zwolennikiem Favoritki gdyż jest to samochód nie trwały, o kiepskiej dynamice i wcale nie takim małym zużyciu paliwa . Na trasie przy delikatnej jeździe można co prawda zejść do 6,5l/100km ale przy "mocniejszej" jeździe dochodzi do blisko 10 l./100km. W mieście zużycie paliwa oscyluje wokół 9-10l./100km.
Silnik wymagał remontu już po 120tyś km.

na temat sieny..

Zjezdrzaj siena do piachu... ten rupiec nie umywa sie nawet do skody 120 a co dopiero do favoritki i tym podobnych wynalazkow. Radze poczytac opinie o sienach Pozdrawiam wszystkich uzytkownikow Skud.

dobry samochód ale...

Przejechałem 140000 km bez większych awarii. Ostatnio coś się porobiło, że bryka nie chce ciągnąć na 4 i 5 biegu. Byłem w kilku warsztatach i serwisie i nic nie mogą poradzić. Silnik jest w dobrym stanie tech. nie bierze oleju, mierzone ciś, sprężania to 10. Moze ktoś miał taki przypadek u Favoritki niech zdradzi co to może być

Skoda to Super bryka

Ojciec mniał skode favorit z rocznika 91 kupiona byłą w czechach z fabryki i przywieziona do polski przez I właściciela Ojciec był II włscicielem od 95r. auto sprzedne zostało w 2003r w lipcu ale tylko dlatego że ojcu nie chciało sie napraiwć tylnych nadkoli ktore zaczeły sie sypac powlutku. auto mniało przejechane 120tys i juz mnaiło wymnienione tłoki z jednej głupiej przyczyny ze załcznik wetylatora sie nie właczył i silnik sie przegrzał no cusz 1000zł ale po remocie w 2001r autko nie było to same ciagneło od najniższych obrotów i było ciche przez pierwsze 9tys potem normalnie jak kiedyś. ale nawet w najwieksze mrozy paliło na strzałą i nigdy nie zawiaodło. Skoda favoritka była autem które towarzyszyło mi gdy odebrałem prawko i robiło ze mna pierwsze kilometry dlatego teraz chce aby mi tato kupił rocznik 94 bo jestem przywiazany do skody a starszych roczników sie nie opłaca :) sam kiedyś sie scigałem z poldkiem aż mama krzyczałą ale nie odpuszczałem jak to młody zczunek i wygrałem potem okazało sie że to był 1,4 byłem w szoku :) dlatego teraz chcem faoritke ale tylko dla siebie :) I mam nadzije że trafie na model bezawaryjny :) życzcie mi tego . aha jak by ktośmniał coś od nosnie tuningu favoritki podeslijcie mi na meila :) pozdrawiam HUGO :)

favoritka

kupilem favoritke 4 miesiace temu milem poloneza wczesniej niema porownania polonez a favoritka. w polonezie co tydzien regularnie cos sie psulo mi a w skodzie jezdze 4 miesiace i tylko klocki i olej zmienilem. ma przejechane 83tyś km. 92 rok. kupilem ja od dziatka s bardzo dobry i napewno szybko jej niesprzedam. super sie nia jezdzi w miescie jest sprytna w trasie tez jet spoko.

DAMIAN GLIWICE

WITAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Chiałem tez podzielić się swoimi odczuciami BO JAK WIDZĘ CO PISZA ZA PIERDOŁY TO MNIE TRZĘSIE !!!na temat skody favorit użytkuję samochód juz 6-rok
- nie mam zadnych problemów z zapalaniem !!!
jestem b.zadowolony polecam goraco wszystkim którzy chcieli by kupic rok produkcji mojej skody 92
samochod przez 6 LAT !!!!! PRACUJE BARDZO CZESTO NA CZERWONYM POLU (obrotomierz) czasami odrywa sie od ziemi czy to asfalt czy srodek lasu !!!! i nic sie nie dzieje a to że trzeba czasmi wymienić olej i jakiąś część zawieszenia to JEST NORMALNE!!!! ja nie dam sobie złego słowa powiedzic polecam gorąco wszystkim
))))))))))) DAMIAN
jak są pytania pomoge i odpowiem na maila ???

favorit

Autko super. 1 właściciel od 1991 mój dziadek 32000 przejechane, pierwszy lakier 0 rdzy , bezwypadku. Wszystko git tylko k**** dlaczego pali 11-12 w mieście????
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

posiadacze SKODAVEK

zapraszam na WWW.SKODA3CITY.OF.PL

Skoda górą !

w tym wypadku

Jeżeli chodzi o wypadki to ja poprostu KOCHAM moją Skodę bo życie mi uratowała! Zginęła co prawda na miejscu, ale mi się zupełnie nic nie stało! To była Felicja. TIR nie ustąpił pierwszeństwa przejazdu, kompletna masakra. Zero poduszek i innych gadżetów tylko zapięte pasy. To jest naprawdę bezpieczne auto. Wspomnienie o boskiej Skodzie: zero problemów z rozruchem, silnik 1,6MPI doskonale dynamiczny (jak na swoją klasę cenową) pracuje cicho, kto powiedział że silnik Skody głośno pracuje nie się nauczy biegi zmieniać- cokolwiek słychać dopiero powyżej 120km/h, wygodne obszerne wnętrze, ogromny bagażnik (moja była kombi) trochę za dużo pali 8,5litra na mieście, zimą nawet do 11 litrów ale jakby tak trochę czasem zdjąć nogę z gazu...zawsze byłam pierwsza na światłach. Może innym pali mniej. Jeden poważny zarzut - korozja.

tylko gaz

mam skodę `94 rocznik i niedawno założyłem gaz. wiem że trochę za późno, ale ciężko mi było się do gazu przekonać. Teraz już wiem, że było to najlepsze rozwiązanie. Autko pali ok 10 l gazu, ale to jeszcze nie jest ostateczny wynik gdzyż jest zima no i rozruch jest na paliwie. Naprawdę POLECAM, zakładajcie gaz. No i pewnie to co każdego interesuje osiągi.... no więc może to moje wrażenie ale ja nie odczuwam zbytnich zmian. Widoczne są one jak autko jest załadowane i wiezie pięć DUŻYCH osób :)). Autko sprawiało trochę kłopotów ale to raczej z winy użytkownika. Raz doprowadziłem do tego że silnik się zagrzał, bo płyn chłodniczy uciekał przy wlocie do nagrzewnicy, ale teraz jest OK. Pozdrawiam wszystkich SKODZIAMANIAKÓW
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak mozna porownac skode do takiego chaszpla jak polonez czy jakies daewoo to nie sa samochody jezdzilem polonezem i skoda faworit nie ma porownania inny swiat

do Damiana i Hugo

polonez bez porównania lepszy pod względem miejsca w środku, bezpieczeństwa oraz komfortu (ludzie pow.1.80 wzrostu na tylniej kanapie w faworit narzekają na częste bule głowy :-)))) )
a hugo niech nie ściemnia że swoją faworit gt (58-62KM) wyprzedził poloneza 1.4 z silnikiem rovera-chyna że to była nauka jazdy ;-D

SKODA FAVORIT 135 L

OBECBNIE POSIADAM FAVORITKĘ OD 1,5 ROKU, JEST TO MODEL 135 L Z 1991 ROKU, WSTAWIŁEM DO NIEJ INSTALACJE GAZOWĄ I JUŻ MI SIĘ TO ZWRÓCIŁO, Z RACJI SWEGO WIEKU PALI MI OKOŁO 10 L NA 100KM W MIEŚCIE ALE I TAK JESTEM Z NIEJ ZADOWOLONY. JEDNAK PO ZIMIE WYCHODZI Z NIEJ TROCHĘ RDZY I JAK KTOŚ MA NA ZBYCIU PRZEDNIE I TYLNE LEWE DZWI TO CHĘTNIE KUPIĘ, CENA DO UZGODNIENIA, MÓJ TEL. 0506 6464 876.