Widok

Skoda Favorit

Pierwsza prezentacja popularnej "favoritki" miała miejsce na międzynarodowych targach w Brnie w 1987 roku. Dla Skody był to samochód przełomowy głównie ze względu na przedni napęd (do tego czasu auta tego koncernu charakteryzował silnik umieszczony z przodu, napędzający koła tylne). Uruchomienie seryjnej produkcji nastąpiło w 1989 roku. Od 1991 roku oprócz 5-drzwiowego hatchbacka (pojemność ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

polonez 16 GLI

czytacie te opienie jak wiecie goscie smie pisac pseudo pewniak ze spod swiateł wycina skoda lanosa poloneza samare , ja z favoritka miałem nie raz wyscigi bo kumpel ma z dega przerobiona ma jakies 70 km itrzeba przyznac ze skoda nie da rady polonezowi 16 GLI NIECH SOBIE GOSCIE ZE SKODY NIE MARZA ZE WYPRZEDZA POLONEZA JAK BY SIE STARALI TO I TAK NIE DADZA RADY NIE RAS GOSCIE Z FAVORITKI PODIEZDZALI POD SWIATłA Z GUPIM USMIECHEM POD MOIEGO POLONEZA GDY WRZUCIłEM JEDEN I SPUD RUSZYł RUWNO ZE MNA I NIE PORADZIł SOBIE I JESZCZE SMIAł JAK TAKOWAłEM GAZ NA STACJI PRZYIECHAC I PYTA MNIE CO ZA SILNIK MAM W POLONEZIE JA MU POWIEDZIAłEM PRAWDE SERYINY 16 GLI PIERWSZY GOSCI W TEDY ZTWIERDZIł ZE POLONEZOWI NIE DA RADY SKODA WIEC PO CO SIE KUCICE ZE SKODA JEST LEPSZA .. POZDRO DLA KIEROWCóW POLONEZóW 16 GLI

polonez 16 GLI

polonez jest najlepszy wasze skody mogą wąchać jego smrody poldek spokojnie buja sie 160k\h ( 1.6 gli) a te wasz rupieć to ledwo 150 wycąga a pozatym poldek to kawał wozu i konfort jazdy zdecydowanie lepszy. SKODY SĄ DLA EMERYTÓW w ściganiu się nie macie szans.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

sami wiecie jak jest taka kupa złomu jak faworitka nie ma na wet po co stawac na swiatłach z polonezem bo i tak polonez nie bedzie miał zadnych problemów

Eurofavoritka

Polak ma racje.Favoritke czesto mozna spotkac w zachodniej europie a tam juz sa wymogi co do komfortu.Trzeba przyznac ze tam jerzdza nimi tylko starsi ludzie ale zawsze to cos.A nasze poldki czy tam jakies (niby polskie)koreainczyki to badziewie i powiem szczerze ze najchetniej wszystkie te polskie auta bym wywalił na złom i nakupywał europejskich samochodow.

>

Skoda fabia 1,4 3-letnia.2* w ostatnim okresie totalna kicha.Pierwszym razem fakt dłuższa przerwa -mróz, akumulator, ale dlaczego dzisiaj nie zapaliło to gó...z rana nie mam pojęcia.Wczoraj przejechane 250km.Może ktoś już to przerabiał.

Samra 91 lepsza:D

Wyciałem go w Czechach moją Samarą 1,5 ale ładnie trzymała mi sie dupska. Pozdrawiam

faforit cool

kolego czy ty jestes normalny jak masz kase to sobie kup lepsze auto a nie .......mi tu głuput otym aucie komu ty to muwisz koniowi se to gadaj palantunio!!!!!!!

co tu porównywać:)

Polonez przypomina amfibie. Zimą trzeba uważać z przyspieszaniem bo może sie okazać, że nagle jedziemy w odwrotnym kierunku:) spalanie rózni sie o jakieś 2 literki ale co tam, paliwo tanie przecież jak barszcz:) Pozdrawiam wszystkich właścicieli Polonezów :)

daro

ja swoja favoritka 135 lecialem 165 km/h

moje caco

favoritka jest super silnik bardzo dobry na wyrzszych obrotach działa jak by miał turbo wnętrze obszerne wygodne fotele ładny kakaowy kolor fajna stylistyka zewnętrzna poldek nie morz nawed przy niej stać jego silnik jest mułowaty

moje caco

jest super silnik bardzo dobry na wyrzszych obrotach działa jak by miał turbo wnętrze obszerne wygodne fotele ładny kakaowy kolor fajna stylistyka zewnętrzna poldek nie morz nawed przy niej stać jego silnik jest mułowaty

FAWORYT!

Dobre autko za małe pieniądze ze sportową przeszłością, w codziennej eksploatacji jest bezawaryjne. Blacha trochę rdzewieje ale jak się ją wyczyści i zabezpieczy to jest ok. Tanie i łatwo dostępne części. Dużo miejsca pod maską, łatwe dojście do wszystkich elementów. Jak na 1.3 to silnik jest spoko, bardzo wytrzymały. W piątkę i z wypchanym bagażnikiem spokojnie lecieliśmy 130 km\h. Dobre rozłożenie masy. Troche szwankuje alternator (rozlutowane diody, popsuty regulator napięcia), ale jak się dobrze zrobi to chodzi boz problemu. Mały bagażnik ale można się przyzwyczaić. Ogólnie wporzo i polecam zamiast poldka.

chcę kupić Favoritkę

chcę kupić favoritkę z 92 ,jeżdził nią starszy pan i nakręcił 59tyś.km {do kościoła i do lekarza z żoną}autko jest zarąbiście zadbane,folia na fotelach,garażowane,a w zimię nie jeżdżone ,gość chce za nią 3.5 tys. warto???namawia mnie kolega który ma
favoritkę ......

to masz gosciu zamiast MOZGU!!

to masz gosciu zamiast MOZGU!!

Mateusz zGdańska

k****, łajno!!!

Do wszystkich

Mam wielką prośbę jeżeli masz szczegółowy opis i schemat gaźnika do faworitki to proszę o przesłanie ( mechanicy są do niczego ) sam muszę wszystko robić

spoko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dużo zależy od kierowcy faworek ma dobre osiągi i dobrze się nim jezdzi!!!! to auto jest po prostu udane!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

HAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!!!!!!

"na swiatlach bralem golfa3 i 4. na autostradzie poszla 190km/h." chyba sobie coś pomyliłes bo to jest niemożliwoscią żeby taki złom tyle jechał. No chyba że z przepaści. No a co do tego że brałes takie golfy to też bujda na całego.

Bardzo dobry samochod

Jestem szczesliwym posiadaczem skody favorit 136L z '91. Samochod ma LPG. Duzym plusem tego samochodu jest to, że nie trzeba przy nim nic robic, a jak sie juz cos zepsuje to czesci sa bardzo tanie. Silnik moze na dzien dzisiejszy odbiega od nowych konstrukcji ale pamietajmy ze jest to gaznik, a nie wtrysk z komputerem. Co ciekawe silnik prawie wogole nie bierze oleju, wiec nie kopci. favorita ma przejechane 146tys w tym 19tys przeze mnie. Wbrew obiegowej opini ze na LPG samochod gozej ciagnie niz na benzynie, po zalozeniu sportowych swiec, ktore nie zachlapuja sie i ustawieniu gazu nie raz na swiatlach bralem golfa3 i 4. na autostradzie poszla 190km/h. halas zaczynal sie przy ok 140. Co do wydechu moja rada jest taka zeby zalozyc troche szerszy niz fabryczny i z nierdzewki - to duzo daje. spalanie LPG po krakowie w godz szczytu ok 11 (w zimie do 13 - automatyczne ssanie), w trasie (przy ok 90-100km/h) ok 7, przy 130km/h do 9. wszystko wiec zalezy czy ktos potrafi zrobic z samochodem czy zdaje sie na nie zawsze profesjonalna opinie mechanikow. Minusem jest niestety blacha, ale po odpowiedniej konserwacji fluidolem i bitexem po zimie nie ma tak wielkich strat. pozdrawiam!

SAAB 900 II, 9-3

Ludzie , te auta są super , każdy model SAABA schodzi jak ciepłe bułeczki więc nie ma problemu z odsprzedażą. Aut mało a popyt ogromny. Trudno znaleźć kogoś kto chce to fantastyczne auto sprzedawać. Utrzymanie taniutkie , auto nie traci na wartości a wręcz zyskuje z wiekiem.
Nic , tylko lać olej , zmieniać paski , zmienać sprzęgło / 1700 zwymianą / , zmieniać amortyzatory / 1000 zł para/, zmieniać wachacze ze sworzniami / 700 zł za szt. / , zmieniać w ogóle wszystko co się da i jeździć.
Aut nie ima się korozja a jak sie ima to można przemalować.
Spalanie niskie : 10-16 l /100 km , ale jakie osiągi.
Serwis: Kulesza właśnie zamknął swój serwis ale jest jeszcze ALMECO Pruszcz Gdański - jakby ktoś nie wiedział to jest to też serwis ciągników SCANIA.