Widok

Skoda Favorit

Pierwsza prezentacja popularnej "favoritki" miała miejsce na międzynarodowych targach w Brnie w 1987 roku. Dla Skody był to samochód przełomowy głównie ze względu na przedni napęd (do tego czasu auta tego koncernu charakteryzował silnik umieszczony z przodu, napędzający koła tylne). Uruchomienie seryjnej produkcji nastąpiło w 1989 roku. Od 1991 roku oprócz 5-drzwiowego hatchbacka (pojemność ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Skoda rulez

Miałem to fajne autko prawie 2 lata, było to auto na start i sprawdziło sie w 100%- było mocno wyeksploatowane dlatego zaraz po zakupie włozyłem w niego cos ok 1000zl, ale potem do konca był bez awaryjny- owszem sprzegło juz zgłaszało chec wymiany silnik juz nie miał tej mocy co niegdys, olej trzeba bylo zmienic co 7000 tys bo paliwo wciekało i olej sie rozcięczał, wnetrze skrzypiało cos tam pukało , ale to jak na auto z 91r to nic. Spedziłem w nim wiele miłych chwil- prowadził sie rewelacyjnie miło- silnik spokojny i głosny ale sobie rade dawał choc paliwo lubiał szczególnie w miescie (zima do 12l/100 ). Smutno mi było gdy ja sprzedawałem, no ale przyszedł czas na troche młodsze auto.... choc sa dnie kiedy rzałuje...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Igła!!

Dostałem 13 letnią Skodziankę od dziadka w idealnym stanie!! Bez korozji itd... Co do rozruchu- przy -15 C lepiej pali od vectry... Nie jest za cicho jak sie jedzie ale da sie wytrzymac. Samochód nie miał jeszcze żadnej awarii(90 tyś. km) po prostu nic sie psuje ( nie wiem moze jakis udany model) ale w kazdym razie Skoda w dobrym stanie jest warta swej ceny a dbając o nią bedzie służyła dużo lepiej od Poldka. Jedyna rzecz którą trzeba było wymienic to tłumik po 10 latach użytkowania, rozrząd no i opony (dwie bo tylnie są jeszcze jak nówki). Trzeba uważac na świece i kable (co ok. 30 tyś) i jeździć jeździc i jeździć..

Mechanik w SŁUPSKU

Mam favoritke i szukam dobrego i TANIEGO! mechanika w Słupsku,czy ktoś ewentualnie zna takowego? Bardzo prosiłbym o kontakt na meila.
ps.z chęcią kupię urzywany rozrusznik

gaźnik

mam problem z gaźnikiem na wolnych obrotach na paliwie, auto jeździ na gazie. Na wolnych obrotach gaśnie, czy ktoś mógłby mi pomóc rozwiazać ten problem?
Czy możliwe jest wadą to, że jest zamontowany gaz w samochodzie?

Skad ta nienawisc???

Po przeczytaniu wieliu z tych opinii stwierdzam ze szkodziarze darza wielka niechecia Polonezy( i nawzajem). Moim zdaniem jest to jakas proba dowartosciowania siebie przez porownywanie sie z autem( o zblizonej cenie) ktore obczernia sie tylko po to aby swoje auto wypadlo jak w najlepszym swietle.
Osobiscie mialem i Poloneza Caro 1.6gli i favoritke 136LS. Oba auta byly zupelnie fajne,mialy zalety i wady. Obecnie jezdze Felicia i z utesknieniem wspominam tamte auta( felicia niby lepsza ale jakos za czesto sie cos w niej sypie) Pozdrawiam

Temu trupowi już nic niezaszkodzi

Pomocy !!!

Mam pytanie, moze mi pomozecie.
Kupilem Skode Favorit i pierwsza rzecz jaka musialem zrobic byla wymiana oleju w silniku. Problem byl w tym ze nie wiedzialem jaki olej czy mineralny, czy polsyntetyczny byl w nim wlany wczesniej, a sytuacja w ktorej zostalem postawiony (mechanik spuscil mi olej) zmusila mnie do wlania polsyntetyku.
Jakie moga byc tego konsekwencje, czy moze dojsc do uszkodzenia silnika ? Ewentualnie czy teraz moge spuscic tamten olej i nalac jeszcze raz mineralnego (od momentu zmiany oleju zrobilem moze 10 km)

favorit to kicz

skoda to szajs wygląd ma z epoki łupanego kamienia samochód jest do kitu zero konfortu a o innych rzeczach nie wspomne ludzie przecież mamy 21 wiek wię radze wam oddajcie te graty na szrot lub sprzedajcie je na złom tam bardziej się przydadzą

dobra furka

co do chałasu trzeba po prostu przyklejć maty bitumiczne do dziwi pod tapicerkę inny całkowicie samochód cicho i przyjemnie

Problemy ze skoda

Od dwoch miesiecy mam favoritke (89r). Kupiona za grosze i jest fajniutka. Gdy ciepla chodzi jak marzenie. Tylko gdy zmarznie to szwankuje. Dwa razy zgasnela na swiatlach i nie chciala odpalic, dzis zgasnela na parkingu gdy rozgrzewalam silnik i juz nie odpalila. Akumulatory sa dobre, jeszcze na gwarancji. Co to moze byc? Jesli ktos ma jakis pomysl prosze o odpowiedz na priva na adres kidiabel@o2.pl

OCZYWIŚCIE NA ZŁOM

SKODE JUŻ DAWNO SPRZEDAŁEM

SKODA TO ZŁOM POSPOLITY

NIE ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ MARCINIE SKODA TO AUTO DLA EMERYTÓW I RENCISTÓW DLA EMERYTÓW I RENCISTÓW!skoda to złom skoda to złom skoda to złom skoda to złom!!JAKM NIE WIERZYCIE TO WAM POTWIERDZAM ŻE POLONEZ JEST SZYBSZY I LEPSZY WIEM BO SAM GO MAM Z SILNIKIEM 2,0L PONIEWARZ JEST PO TUNINGU SILNIKA A WCZEŚNIEJ MIAŁEM SKODE I NIE MOGŁEM WYCIĄGNĄĆ Z NIEJ 1,7 A CO DOPIERO TYLE CO W POLONEZIE DLA NIEDOWIERZĄCYCH ZAPRASZAM DO WARSZAWY NA WORONICZA 763 SAMOCHÓD STOI W GARARZU KOŁO DOMU

SKODA TO RUPIEĆ

polonez jest najlepszy wasze skody mogą wąchać jego smrody poldek spokojnie buja sie 160k\h ( 1.6 gli) a te wasz rupieć to ledwo 150 wycąga a pozatym poldek to kawał wozu i konfort jazdy zdecydowanie lepszy. SKODY SĄ DLA EMERYTÓW w ściganiu się nie macie szans.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Skoda Favorit

Ja uzytkuje swoja Favoritke dopiero przez 2 m-ce i tez uwazam, ze jest lepsza od Poloneza.Coz jak na 91 rok, byla mocno skorodowana,ale to raczej wynik zaniedbania poprzednich wlascicieli.Poprzedni wlasciciel zrobil remont gaznika i teraz co do spalania to MAX. 8,5L GAZU !!!! - w miescie.Poza tym narazie bezawaryjne.Jedyny minus to skrzypiaca tapicerka - tu polonez faktycznie goruje - ale tylko pod tym wzgledem.

?

kto chce niech kupi sobie poloneza z twardymi siedzeniami i zerzartymi progami i nadkolami, przeciez bedziecie mieli wtedy samochód młodszy o dobrych kilka lat, SKODA FAVORIT nie jest moze sszczytem technicznych rozwiazan , ale na pewno wyprzydza poloneza pod kazdym względem , no moze tylko oprócz zużycia paliwa, HAHA

SILNIK Z PRZODU??

od kiedy skody z lat 1960-1989 miały silnik z przodu i napędzały koła tylne??

Autor widać chciałby przejechac sie moim rapidem i zobaczyc, że nawet starsza skoda moze go zaskoczyc...

ponadto, zwrotność w favoritce jest zła, rzekłbym nawet że tragiczna... sam samochód jest naprawde dobry, tylko dbać od czasu do czasu trzeba...

moja Faworit z roku 1994

Mam ten samochud od 10lat i nic się jeszcze nie zepsuło.Jazda tym samochodem sprawia mi radość nawet z bmw idzie się pościgać . 10 lat mineło ani śladu rdzy 153km/h to wcale nie mało i dzie na światłach pszytlić gumy bo ma do 100 13.00sekund nie zamienił bym skody na żaden iny samochód. A ma kolor krulewski błękit czysz to nie brzmi szlachecko . Pozdrawiam wszystkich skodziaży. ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czemu posiadacze poldków patrzą tylko na moc

czemu nie porównają stosunku masy samochodu do mocy. Tylko polonez z silnikiem rovera na jednego konia przypada okolo 11kg, a w favoritce z silnikiem 50kW/69km (nie wiem czemu nikt tu nie napisał o tym silniku) 12,2kg. Pozostałe poldki wypadają już gorzej (w 1,6gsi o mocy 85km wychodzi juz 13,35kg). Dlatego nie wiem czemu skoda nie miałaby osiagac lepszych wyników. W takiej sytuacji duzo juz zalezy od zestopniowania skrzyni biegów i umiejętności kierowcy, a nie jak niektórzy mylnie uwazają od mocy. Osobiście jezdże cięższą od frytki skodą 120 i bardzo rzadko się okazuje aby szybki i wściekły polonez ;) mi dorównał

Rewelacja

Samochód rewelacyjny. Jeżdżę od 5 lat, mało pali, oczywiście można się czepiać plastików, sylwetki. Ale nigdy nie odmówił posłuszeństwa.Samochód idealny dla czterech osób, i stosunkowo niedrogi w zakupie, i eksplatacji.
Serdecznie polecam.
jeżdziłem wieloma zachodnimi samochodami, a Skoda od nich nie odstaje