Widok

Skoda Favorit

Pierwsza prezentacja popularnej "favoritki" miała miejsce na międzynarodowych targach w Brnie w 1987 roku. Dla Skody był to samochód przełomowy głównie ze względu na przedni napęd (do tego czasu auta tego koncernu charakteryzował silnik umieszczony z przodu, napędzający koła tylne). Uruchomienie seryjnej produkcji nastąpiło w 1989 roku. Od 1991 roku oprócz 5-drzwiowego hatchbacka (pojemność ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

favorit to kicz

skoda to szajs wygląd ma z epoki łupanego kamienia samochód jest do kitu zero konfortu a o innych rzeczach nie wspomne ludzie przecież mamy 21 wiek wię radze wam oddajcie te graty na szrot lub sprzedajcie je na złom tam bardziej się przydadzą

Pomocy !!!

Mam pytanie, moze mi pomozecie.
Kupilem Skode Favorit i pierwsza rzecz jaka musialem zrobic byla wymiana oleju w silniku. Problem byl w tym ze nie wiedzialem jaki olej czy mineralny, czy polsyntetyczny byl w nim wlany wczesniej, a sytuacja w ktorej zostalem postawiony (mechanik spuscil mi olej) zmusila mnie do wlania polsyntetyku.
Jakie moga byc tego konsekwencje, czy moze dojsc do uszkodzenia silnika ? Ewentualnie czy teraz moge spuscic tamten olej i nalac jeszcze raz mineralnego (od momentu zmiany oleju zrobilem moze 10 km)

Temu trupowi już nic niezaszkodzi

Skad ta nienawisc???

Po przeczytaniu wieliu z tych opinii stwierdzam ze szkodziarze darza wielka niechecia Polonezy( i nawzajem). Moim zdaniem jest to jakas proba dowartosciowania siebie przez porownywanie sie z autem( o zblizonej cenie) ktore obczernia sie tylko po to aby swoje auto wypadlo jak w najlepszym swietle.
Osobiscie mialem i Poloneza Caro 1.6gli i favoritke 136LS. Oba auta byly zupelnie fajne,mialy zalety i wady. Obecnie jezdze Felicia i z utesknieniem wspominam tamte auta( felicia niby lepsza ale jakos za czesto sie cos w niej sypie) Pozdrawiam

gaźnik

mam problem z gaźnikiem na wolnych obrotach na paliwie, auto jeździ na gazie. Na wolnych obrotach gaśnie, czy ktoś mógłby mi pomóc rozwiazać ten problem?
Czy możliwe jest wadą to, że jest zamontowany gaz w samochodzie?

Mechanik w SŁUPSKU

Mam favoritke i szukam dobrego i TANIEGO! mechanika w Słupsku,czy ktoś ewentualnie zna takowego? Bardzo prosiłbym o kontakt na meila.
ps.z chęcią kupię urzywany rozrusznik

Igła!!

Dostałem 13 letnią Skodziankę od dziadka w idealnym stanie!! Bez korozji itd... Co do rozruchu- przy -15 C lepiej pali od vectry... Nie jest za cicho jak sie jedzie ale da sie wytrzymac. Samochód nie miał jeszcze żadnej awarii(90 tyś. km) po prostu nic sie psuje ( nie wiem moze jakis udany model) ale w kazdym razie Skoda w dobrym stanie jest warta swej ceny a dbając o nią bedzie służyła dużo lepiej od Poldka. Jedyna rzecz którą trzeba było wymienic to tłumik po 10 latach użytkowania, rozrząd no i opony (dwie bo tylnie są jeszcze jak nówki). Trzeba uważac na świece i kable (co ok. 30 tyś) i jeździć jeździc i jeździć..

Skoda rulez

Miałem to fajne autko prawie 2 lata, było to auto na start i sprawdziło sie w 100%- było mocno wyeksploatowane dlatego zaraz po zakupie włozyłem w niego cos ok 1000zl, ale potem do konca był bez awaryjny- owszem sprzegło juz zgłaszało chec wymiany silnik juz nie miał tej mocy co niegdys, olej trzeba bylo zmienic co 7000 tys bo paliwo wciekało i olej sie rozcięczał, wnetrze skrzypiało cos tam pukało , ale to jak na auto z 91r to nic. Spedziłem w nim wiele miłych chwil- prowadził sie rewelacyjnie miło- silnik spokojny i głosny ale sobie rade dawał choc paliwo lubiał szczególnie w miescie (zima do 12l/100 ). Smutno mi było gdy ja sprzedawałem, no ale przyszedł czas na troche młodsze auto.... choc sa dnie kiedy rzałuje...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

SAAB 900 II, 9-3

Ludzie , te auta są super , każdy model SAABA schodzi jak ciepłe bułeczki więc nie ma problemu z odsprzedażą. Aut mało a popyt ogromny. Trudno znaleźć kogoś kto chce to fantastyczne auto sprzedawać. Utrzymanie taniutkie , auto nie traci na wartości a wręcz zyskuje z wiekiem.
Nic , tylko lać olej , zmieniać paski , zmienać sprzęgło / 1700 zwymianą / , zmieniać amortyzatory / 1000 zł para/, zmieniać wachacze ze sworzniami / 700 zł za szt. / , zmieniać w ogóle wszystko co się da i jeździć.
Aut nie ima się korozja a jak sie ima to można przemalować.
Spalanie niskie : 10-16 l /100 km , ale jakie osiągi.
Serwis: Kulesza właśnie zamknął swój serwis ale jest jeszcze ALMECO Pruszcz Gdański - jakby ktoś nie wiedział to jest to też serwis ciągników SCANIA.

Bardzo dobry samochod

Jestem szczesliwym posiadaczem skody favorit 136L z '91. Samochod ma LPG. Duzym plusem tego samochodu jest to, że nie trzeba przy nim nic robic, a jak sie juz cos zepsuje to czesci sa bardzo tanie. Silnik moze na dzien dzisiejszy odbiega od nowych konstrukcji ale pamietajmy ze jest to gaznik, a nie wtrysk z komputerem. Co ciekawe silnik prawie wogole nie bierze oleju, wiec nie kopci. favorita ma przejechane 146tys w tym 19tys przeze mnie. Wbrew obiegowej opini ze na LPG samochod gozej ciagnie niz na benzynie, po zalozeniu sportowych swiec, ktore nie zachlapuja sie i ustawieniu gazu nie raz na swiatlach bralem golfa3 i 4. na autostradzie poszla 190km/h. halas zaczynal sie przy ok 140. Co do wydechu moja rada jest taka zeby zalozyc troche szerszy niz fabryczny i z nierdzewki - to duzo daje. spalanie LPG po krakowie w godz szczytu ok 11 (w zimie do 13 - automatyczne ssanie), w trasie (przy ok 90-100km/h) ok 7, przy 130km/h do 9. wszystko wiec zalezy czy ktos potrafi zrobic z samochodem czy zdaje sie na nie zawsze profesjonalna opinie mechanikow. Minusem jest niestety blacha, ale po odpowiedniej konserwacji fluidolem i bitexem po zimie nie ma tak wielkich strat. pozdrawiam!

HAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!!!!!!

"na swiatlach bralem golfa3 i 4. na autostradzie poszla 190km/h." chyba sobie coś pomyliłes bo to jest niemożliwoscią żeby taki złom tyle jechał. No chyba że z przepaści. No a co do tego że brałes takie golfy to też bujda na całego.

spoko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dużo zależy od kierowcy faworek ma dobre osiągi i dobrze się nim jezdzi!!!! to auto jest po prostu udane!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Do wszystkich

Mam wielką prośbę jeżeli masz szczegółowy opis i schemat gaźnika do faworitki to proszę o przesłanie ( mechanicy są do niczego ) sam muszę wszystko robić

Mateusz zGdańska

k****, łajno!!!

to masz gosciu zamiast MOZGU!!

to masz gosciu zamiast MOZGU!!

chcę kupić Favoritkę

chcę kupić favoritkę z 92 ,jeżdził nią starszy pan i nakręcił 59tyś.km {do kościoła i do lekarza z żoną}autko jest zarąbiście zadbane,folia na fotelach,garażowane,a w zimię nie jeżdżone ,gość chce za nią 3.5 tys. warto???namawia mnie kolega który ma
favoritkę ......

FAWORYT!

Dobre autko za małe pieniądze ze sportową przeszłością, w codziennej eksploatacji jest bezawaryjne. Blacha trochę rdzewieje ale jak się ją wyczyści i zabezpieczy to jest ok. Tanie i łatwo dostępne części. Dużo miejsca pod maską, łatwe dojście do wszystkich elementów. Jak na 1.3 to silnik jest spoko, bardzo wytrzymały. W piątkę i z wypchanym bagażnikiem spokojnie lecieliśmy 130 km\h. Dobre rozłożenie masy. Troche szwankuje alternator (rozlutowane diody, popsuty regulator napięcia), ale jak się dobrze zrobi to chodzi boz problemu. Mały bagażnik ale można się przyzwyczaić. Ogólnie wporzo i polecam zamiast poldka.

moje caco

jest super silnik bardzo dobry na wyrzszych obrotach działa jak by miał turbo wnętrze obszerne wygodne fotele ładny kakaowy kolor fajna stylistyka zewnętrzna poldek nie morz nawed przy niej stać jego silnik jest mułowaty

moje caco

favoritka jest super silnik bardzo dobry na wyrzszych obrotach działa jak by miał turbo wnętrze obszerne wygodne fotele ładny kakaowy kolor fajna stylistyka zewnętrzna poldek nie morz nawed przy niej stać jego silnik jest mułowaty

daro

ja swoja favoritka 135 lecialem 165 km/h