Widok

Skoda Favorit

Pierwsza prezentacja popularnej "favoritki" miała miejsce na międzynarodowych targach w Brnie w 1987 roku. Dla Skody był to samochód przełomowy głównie ze względu na przedni napęd (do tego czasu auta tego koncernu charakteryzował silnik umieszczony z przodu, napędzający koła tylne). Uruchomienie seryjnej produkcji nastąpiło w 1989 roku. Od 1991 roku oprócz 5-drzwiowego hatchbacka (pojemność ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

skoda favorit

Chciałem coś dożucić do pana opini o skodzie favorit. Pan mówi że w europie nie ma skód favorit tylko jest więcej polonezów jest to nie prawda ponieważ fabryka fso nigdy by nie zdołała wyprodukować tyle polonezów co jest skód favorit. Ludzie naszczęście wiedzą co wybierać i wybierają skody a nie te graciory polonezy,Prawie w całej słowaci i w czechach jeżdżą skody favorit. Nawet widiałem je w Wielkiej Brytani
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

skoda

mam skode z 91r, kupiłem ją w fatalnym stanie, robiłem progi, drzwi, tylne reperaturki i jeden błotnik ale nie jakieś tam szpachlowanie dziur, tylko wstawiałem nowe blachy. potem zdzierałem cały lakier do gołej blachy z całego samochodu, (spód nowe masy głuszące konserwacja auto smarem) i ocynkowałem go. niedrogo mi wyszło bo robiłem sam. silnik już wtedy kwalifikował sie do kapitalnego remontu a mimo to zrobiłem nim jeszcze 80tys kilosów. w tym roku bede robil silnik, skrzynie, przeguby itp i jeszczę śmiało pojeżdże jakieś 200tys, a korozja teraz nie ma szans hehe. jeżeli kiedyś będe musiał zmienić auto, to na pewno będzie to już skoda felicia, no bo ładniejsza trochę i nowsza

skoda

a najbardziej mnie wkur.. ci ludzie co porównują poloneza z 96 do favoritki z ok 90r... to porównajcie sobie felicje z 96 i wypada o niebo lepiej! i co ztego że polonez bedzie miał 86KM a skoda 68 na 1.3, ale ile jest cięższy, a do tego bardziej gnije. skoda rozpędza sie w 13sekund a polonez w prawie 15. a cała ta moc ginie na zespole napędowym zapożyczonym z ciężarówek. weźcie ludzie nie ma porównania.

polonez 1,6 GLI

Weźcie te skody to chłam.Wczoraj mój stary wyslużony poldek 175 km/h na gazie poszedł i niejedna fura sie przy nim kuliła.Dużo miejsca, nienajgorszy komfort jazdy. No jest jeden mankament, na przód napęd. W zime strach

polonez 1,6 GLI

znaczy sie chodziło mi że powinien mieć na przód napęd bo często sie mosty sypią

Jeździłem kiedyś sporo favoritką i nigdy mnie nie zawiodła...Wcześniejsze modele Skody miały silniki z tyłu i napęd na tylne koła a nie jak pisze autor tekstu ...silnik z przodu..

j...c polonezy,!! najgorsze auto świata
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

skoda

Skode mam w posiadaniu od 92r. Jak narazie zmieniłem w niej opony i przewód płynu hamulcowego. Po za tym jest w pełni sprawna i nie myśle o jej sprzedaży.

Favo górą

moja skoda ma 38tyś bardzo długo stała w garazu jest w stanie idealnym, w życiu bym jej nie zamienił na poldka. dość mało pali jest zgrabna, wada to zawieszenie, zbyt miekie. nio 180 km/h leciała ;)poszukuje do niej lamp bi-xenon

favo górą

wsadżcie sobie te polonezy w ...........

Skodzinka

Ja moją Favorką jeżdzę od 3 miesięcy, co ciekawe kupiłem ją od zakonnicy z przebiegem 113 tkm. Rocznik 1994. Jeżeli chodzi o strone techniczną nie mam sie do czego przyczepić, natomiast blachy no niestety rdzewieją, ale to jest norma w tych autach. Wymieniłem niedawno olej i mam nadzieje że posłuży mi jeszcze dłuuugi czas. Polecam autko na miasto i nie za dużo pieniądze, naprawde warto.

POLONEZ NIE MA SZANS

KTO TU PISZE ZE Z MIEJSCA POLONEZ JEST SZYBSZY TO KLAMIE ANI POLONEZ ANI LADA SAMARA NIE MA SZANS WIEM BO NIE RAZ PROBOWALEM

SMIECH

LEPIEJ WYPRZEDZAC POLONEZEM NIZ SKODA?? HEHEHE DOBRA BAJKA

HEHEHE

CHYBA CI SIE TO SNILO ALE MASZ WYOBRAZNIE DOBRY JESTES HEHEHE

Polonez 16GLI vs Favorit1.3

Miałem Poloneza 1.6Gli rok 95 a teraz mam Favorit 1,3 rok 93 więc mogę pokusić się o porównanie. Poldkiem z inst.gazową przejechałem ok 100tys. km jak go sprzedawałem miał prawie 180tysnkm co mogę napisać zaskoczył mnie bezawaryjnością może oprócz klocków hamulcowych wymiana co 10tys musowa; nie znaczy że się nie psuł ale wymiana elementów które są opisane do wymiany po pewnym przebiegu w książce serwisowej nie jest niczym nadzwyczajnym.
Favo mam ja od niecałego roku jako spadek po wuju obecnie ma przejechane dopiero niecałe 60tys km i jak na prawie 16 letnie auto oceniam jej stan jako bdb; Co do awaryjności to się nie wypowiadam bo wymieniłem parę rzeczy ale biorąc pod uwagę wiek i to ze auto długo stało to nie dziwi. Cieszy fakt że klamoty są tanie zresztą to cechowało również polaja; Co do spalania to favorita w mieście przy zimie łyka 12.5 litra beny a to już boli kieszeń w trasie dużo nie jeździłem ale tu też nie zapowiada sie oszczędnie polaj palił mi w mieście ok 13l gazu a na tracie nawet

super auto polecam albo nie polecam !!

Ja tam nic do mojej skody nie mam:) smigam nia wszedzie(jak dla mnie to prawie jak terenowe auto).Uszczelka pod glowica to standard,ale po za tym to nie zamierzam sie z nia rozstawac...

jak wam nie pasuje to nie kupowac i nie jezdzic tym kupic sobie trzeba malucha

Tylę, że Sloda miała taką "sztywność" nadwozia, że montowano do niej rozpórkę bo przy najechaniu na krawężnik szyba mogła wypaść

Poziom bezpieczeństwa był mizerny.
A to, że spala ok. 2 litry benzyny na setkę więcej to nie argument.Bezpieczeństa nie przeliczy się na benzyne.
Przy wypadku Favoritka chowa się we własnym bagażniku.
Mój kolega ma Favoritkę a ja Poloneza Atu więc wiem co mówię bo znam te autka dość dobrze.
POZDRAWIAM.

Kochane autko

Mam Favorike juz trzy lata i jest to moje pierwsze autko. fakt ze troche musiałam je zregenerowac ale nie zmienie jej na nic innego. Mam sentyment do tego samochodu. I niby dlaczego w niego nie inwestowac. Jakby Favoritka była taka jak Garbus to by się nikt nie czepiał. A dla mnie to autko jest po prostu oczko w główce. I nie dam złego słowa powiedziec. Owszem trezba co nieco porobić ale za to jak się zrobi to jak oko cieszy :)) Ehh... :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0