Widok
Skoda Octavia I
Oprócz dostępnej jeszcze do niedawna w sprzedaży Skody Octavia rok modelowy 2000, firma Skoda wprowadziła na rynek nową Skodę Octavia po faceliftingu. Model ten jest rezultatem wprowadzenia wielu zmian i innowacji.Jeśli chodzi o wyposażenie, to w nowej Skodzie Octavia mamy wybór spośród trzech wariantów: Classic, Ambiente, Elegance. Każdy model nowej Skody Octavia wyposażony jest w ABS. Oprócz ...
więcej
więcej
Skoda to tylko skoda
Mialem niedawno kazje pojezdzic Octavia 2 tdi (105km). Wrazenia:
dosc cicho(ale dzwiek nieprzyjemny) , przestronnie, niezle wykonczenie, bogate wyposazenie podnoszace komfort, podlokietnik dla kierowcy. Oszczedny silnik wg. komp 5.8 l/100km.w jezdzie mieszanej.
Wady: dosc slaby silnik (nie jest zle ale za 80 tys zl mozna chciec wiecej, twarde malo komfortowe zawieszemie. Haczaca skrzynia biegow na 5 przelozeniu.
Podsumowanie
Jak juz mialbym kupic skode to wolalbym Octavie I tdi 130km, lub usportowiona wersje RS, sa owiele lepsze. A tak wogole to nie kupilbym skody. Wole auta japonskie,koreanskie nawet francuskie czy rumunskie a Skoda jest niemiecka. To jej najwieksza wada.
Pozdrawiam.
dosc cicho(ale dzwiek nieprzyjemny) , przestronnie, niezle wykonczenie, bogate wyposazenie podnoszace komfort, podlokietnik dla kierowcy. Oszczedny silnik wg. komp 5.8 l/100km.w jezdzie mieszanej.
Wady: dosc slaby silnik (nie jest zle ale za 80 tys zl mozna chciec wiecej, twarde malo komfortowe zawieszemie. Haczaca skrzynia biegow na 5 przelozeniu.
Podsumowanie
Jak juz mialbym kupic skode to wolalbym Octavie I tdi 130km, lub usportowiona wersje RS, sa owiele lepsze. A tak wogole to nie kupilbym skody. Wole auta japonskie,koreanskie nawet francuskie czy rumunskie a Skoda jest niemiecka. To jej najwieksza wada.
Pozdrawiam.
Lukasso
Lukasso Jezeli wolisz koreańskie auto niż skode to powodzenia jeździłem skodą i koreanskim autem skoda jest twarda bo taka ma byc a nie jak kanapa niemiecka i to źle????? Niemieckie samochody sa bardzo dobre skoda ma rozwiazania z passata a dokładnie octavia 2 generacji i ten pasat b5 czy b6 sa prawie identyczne
Ty zwolennik japońców
Chyba coś cię gruzie w niemieckich autach, co - pewnie ten klimat pięknych wykończeń a nie jak w japończykach twarda, sztywna, szara i nudna tapicerka, he, japońce tylkopochwalić się mogą silnikami, ale oni też na maxa wyciągają te moce.
Niemcy nawet potrafią dopracować popielnickę której nie widać, ale jak się ją używa to ......
A z resztą, miałem japońce i niemca i ile gustów tyle samochodów.
Niemcy nawet potrafią dopracować popielnickę której nie widać, ale jak się ją używa to ......
A z resztą, miałem japońce i niemca i ile gustów tyle samochodów.
Lepszy japonczyk w garazu niz......
Lepszy" japonczyk" w garazu niz "niemiec" w warsztacie. Samochody niemieckie byly dobre do 2000 r. juz pozniej to badziewie. Moj kierownik z pracy ma rocznego golfa, no i samochud skladany w niemczech ale kable z Czech weze do chlodnicy z Wegier a pasy z Mexyku to ja sie pytam jakie to Niemieckie auto gdzie, ta jakosc skoro to auto skladane jest przez Turka. Japonce tak jest pewnosc ze w calosci pochodza z jednego kraju! I tak szybko sie nie zepsuja!
Skoda zeszla na...
Kiedys skody to byly naprawde fajne auta, wyrozniały sie z tlumu PRELOWSKICH samochodow. Jednak wraz z zakonczeniem produkcji favority przyszedl czas wspołpracy z niemcami( dla czechow to powod do radosci) i ich auta staly sie coraz bardziej niemieckie, jeszcze felicja miala ducha czeskiego, ktorego nie ma juz fabia ani octavia. Skoda jest tandetna podrobką volkswagena, niczym praktycznie sie od niego nie różni, ma te same wady rzadnych dodatkowych zalet, jest robiona z gorszych materiałow, starczy se postac pod ASO skody i popatrzec ile tego tam stoi, wiem bo mam felicie i czesto mam okazje popatrzec na mechanikow w akcji.Mialem favoritke od nowosci 91 i praktycznie nic sie nie dzialo. Teraz nadeszly czasy elektroniki i niektore marki sobie nie radza, dlatego powiem krutko: zapomnijcie o skodach kupujcie auta sprawdzone i dobre np: japonskie lub inne azjatyckie ewentualnie angielskie(ale i tamte juz naleza do niemcow), juz pewnie nawet ruskie sa lepsze.
Bezradność serwisu
Zaraz po opuszczeniu salonu Skody Nową Octavią usłyszałem (przy przekroczeniu ok 50km/h) świerszczenie o okolicach lewych tylnych drzwi. Początkowo podejrzewałem niedomkniętą szybę w drzwiach. Jednak rodzina wybiła mi to z głowy. Słyszałem o występujących wadach fabrycznych, które powodują takie objawy. Trzykrotna wizyta w serwisie nie przyniosła żadnego efektu, poza tym, że próbowano regulować zamek w drzwiach tak, że zamykają się one nie naturalnie. Może jest jakiś sposób na to?
Nie narzekam, ale sportowcom nie polecam...
Mam octavke 1999 w dieslu i nie moge narzekac. Szczytem designu i osiagow nie jest z pewnoscia, ale zalezy kto czego potrzebuje. Ja sporo sie po kraju przemieszczam i za rozsadne pieniadze mam auto ekonomiczne z dobrym wyposazeniem SLX + spryskiwacze reflektorow, i do tego rekordowym bagaznikiem. Oczywiscie do prowadzenie mam zarzuty bo krotki rozstaw osi swoje robi, a spalanie jest wyzsze niz w bajkach o dieslach (miasto 7,5-8, trasa ok 6), ale mam ja juz 2 lata i minimum usterek, serio. No i zaleta jakiej nie maja inne "niemieckie" auta - pospolita i nie kradną częsci na parkingach pod marketem.
Do Miśka
Zgadzam się z poprzednikiem--Miśku, pieprzysz farmazony, japońcy już od dawna nie sprzedają aut składanych u siebie, bo są zbyt drogie i robią taki sam badziew jak wszystkie inne firmy.A taka na przykład Corolla z urcji, to gorsza od Dacii. Wracając do tematu, to znaczy Skody, to mam Octawkę z motorkiem 1.8 turbo w wersji Elegance i jestem już trzeci rok z niej zadowolony. Jakość materiałów we wnętrzu nie jest zachwycająca, ale przed kupnem, w czasie peregrynacji po salonach, przeżyłem niejedno rozczarowanie-- np. Mitsubishi ma wnętrze porównywalne jakościowo do Syreny, Toyoty są klaustofobiczne, a po co w Avensis jest lusterko wsteczne to nie mam pojęcia, bo przecież jeszcze jest potrzebne okno z tyłu, przez które coś by było widać. Cytryny poniżej C5 mają beznadziejne kokpity z plastikami jak z Wołgi, a C5 ma fotele nadające sie do salonu przed telewizor, a nie do auta. W sumie, po miesiącu Lażenia po salonach, mogę powiedzieć, że Peugeoty, Renówki, Volksdojcze, Hondy, Toyoty i Nissany mają Podobną jakość materiałów wnętrza, a Skoda w wersji Elegance niczym im nie ustępuje. Co auto prezentuje swoim wyglądem, zależy tylko od gustu, a o tym się nie dykutuje. W każdym razie Octawia 1.8 T pali koło11 litrów w mieście, 8 na trasie, do serwisu zagląda się bardzo rzadko, ma bagażnik jak furgon i prowadzi sie licho na zakrętach, bo ma kółka za blisko siebie i jest za wysoka. Z tyłu mało miejsca na nogi, także dobry samochód dla rodziny z małymi dziećmi, którym jeszcze gicze nie urosły.
Octavia 2000 1.9 tdi
Jesli chodzi o ilosc miejsca z tylu w octavci1 jest go wystarczajaco nie tylko dla dzici, no chyba ze ktos wozi koszykrzy. Modne sie zrobilo nazekanie na ilosc miejsca czy to w vw golfi czy octavii. Ciekawe ze jak kupowalem pare lat temu to gazety rozpisywaly sie jakie to obszerne i wygodne- a teraz sie zrobilo ciasne jak w aucie z segmentu B. Co jest auto sie zkurczylo??. Jakbym potrzebowal auta wiekszego to poszukal bym czegos w segmecie wyzszym-kupujac kompakta-bo octavia jest compaktem- wiedzialem na co sie decyduje a i tak dostalem wiecej niz oczekiwalem jesli chpodzi okomfort. Silnik 1.9 tdi (90km) polecam jedynie oszczednym (srednio 6 litrow - ale jezdze na trasach glownie wiec nie wiem ile pali w miescie). Moja octavia w ciagu niespelna 5 lat pokonala 200 tys (ponad) kilometrow i nawet dzielnie je zniosla, choc bylo kilka nieco powazniejszych usterek- zwiazanych jednak tylko z silnikiem(a wzasadzie ze sterowaniem i osprzetem). Zawieszenie w prawdzie tez jest nowe ale ..."polskie drogi" nie wybaczaja. Moglbym duzo pisac bo wiele razem przeszlismy....jestem bardzo zadowolony- octavia wersja GLX- ma wszystko co mi jest potrzebne.
kazdy kupi alto na jakie go stac a nie gdzie byl skladany!?
Japoncow gnebicie a o autach nie macie pojecia. Gdzie skladane sa np teraz vw-niemcy wegry w polsc i to waszym zdaniem ma byc jakosc. Nie ma auta ktore w pelni produkowane jest w danym kraju no chyba ze Maybach , ale my rozmawiamy o autach przyziemnych. nawet teraz Bmw co z tego ze w Monahium skoro klima z Rumuni, ogrzewnica siedzen z Malezji i chinskie uszczelki ile to teraz ma wytrzymac (mowie o najnowszych modelach) Czemu w nowym C-klasse czesci z wegier turcji i innych panstw to ja sie pytam co ma dotego gdzie skladane ,ile takie czesci wytrzymuja oby jak najdluzej w co ja nie wieze, stara Obecnie nie ma takiego auta co by wytrzymal tyle co stary mera$ beczka
dojechalem moją octawią do byłgarii i sie biedaczka zmęczyła
dojeczalem swoja octawia (1.6 100KM 1998r.)do bulbarii do sozopolu i sie moja staruszka zmęczyła!!zaczęło trzeszczes całe zawieszeni i poduszki przy silniku!!koszmar!!!ale jak 2 dni postała to wszystko wrócilo do normy,w drodze powrotnej mialem to samo.czy ktos moze mi wytlumaczyc to zjawisko???w polsce max trasy trzaskalem do 600km.a tam walnąłem jednorazowo 1700.kupilem xsare picasso i narazie sie nie zmęczył!!!!rewelacja!!!polecam picasso!!!!buzki!!!
glosniki
mam pytanie. czy ktos moze mi powiedzec. jakiej marki sa glosniki w tym samochodzie. zakladalem ostatnio klimatronik.. i po wyprowazdeniu z warsztatu widze duza roznice w glosie jakby nie te glosniki. gdyby ktos cos wiedzial to prosze o odp.. a ogolnie.. Octavia. to samochod wart swojej ceny. mam go juz 4 lata i ani razu w serwisie..
Do kretyna wyzej
Do kretyna który napisal wypowiedz wyzej (Terry). Popierwsze Felicia nie była jeszcze produktem związku Niemiec i Czech (Jak widac bardzo się interesujesz samochodami), po drugie przejedz się Octavia albo superbem to zobaczysz roznice. Nowe skody są robione z tych samych materiałów co volkswageny!!!, i nie widac różnicy!!!!
octawia
hey mialem octawie 1.6 nowa mialem leona 1.6 nowego totalne badziewia promowane przez vw vw to tez badziew mialem najnowsze polo totalna tragedja podsufitka z papieru od fiata dno !!!!!!!!!przed tymi atami mialem fokusa totalnie odjechane auto 150tys przejechane tylko olej wymieniany i 8l na 100 palil a mial taka moc jak skoda a dotego jeszcze jezdzil jak trzeba skada seata vw mowie nie bo to szmelc iccie do salonu i dotchnijcie deske golfa 5 beka jak by od fiata plastiki brali!!!!!!!!!!!!!!
mialem okazje prowadzic skode octavie 1,9 tdi 105 KM.dosyc przyzwoicie przyspiesza silnik glosny brzydka kierownica samochod ladny na zewnatrz w srodku gorzej plastiki kiepskie niema gdzie opszec lewej reki tak jak w seacie w superb jest wygodniej za ta kase bedzie mozna niedlugo kupic nowego leona bedzie mial fajny sportowy ksztalt skoda kojarzy mi sie z warszawa
Skoda Octavia Kombi
Mam i jak każdy chwalę swoje. Dodam, że nie ma się czego doczepić - bardzo dobre auto za bardzo rozsądne pieniądze zwłaszcza używane - polecam. Idealne wymiary auta dają optymalne zadowolenie. Nie zaduży , nie za mały - czyli Skoda. Zrobiłem 180 000 i nie nawaliło nic - kto to przebije. PS mam ciężką nogę.
Skoda Octavia 1.9TDI 110KM ELEGANCE
Przeglodajac forum dochodze do wniosku ze niektore wpisy zostaly dokonane przez osoby ktore nigdy nie jezdzily Octavia. Mi osobiscie pasuje niemiecki styl. A wracajac do somochodu. Mam Octavie od 2001r zrobilem ja 95 tys kilometrow. I nie byla to jazda spokojna, lubie dac w rure, zreszta ten silnik zacheca do tego. I nic sie nie dzieje. Silnik dziala tak jak powinien. Mozna sie przyczepic do skrzyni biegow i zawieszenia ale poki co wszystko dziala. Spalanie jest bardzo niskie, raz jechalem ze stala predkoscia 70km (odcinek 50km za miastem) i mialem spalanie 3,8 litra. Ale taj jak ja jezdze czy miasto czy nie pali mi 7. W srodku nie jest tak zle, wiadomo to nie mercdesc czy inne VW ale jakosc nie jest zla. Nic nie trzeszczy. To niezle autko, ale Passatem sie lepiej jezdzi.
OCTAVIA RS 180KM
Bujam się już od kilku miesięcy. NIby tylko SKODA, a ludzie się dziwnie patrzą... Może dlatego, że ciemne szyby i patrzą jaki ŁYSY jedzie :) Wnętrze inne niż standard, dość sympatyczne - czarna skóra i białe wstawki. Jedzie ostro - na dobrą sprawę na 4 bieg nie trzeba włączać, żeby większość została w tyle. Na autostradzie na budziku miałem ok.260, ale już trochę telepie i strach, bo na środku drogi robi się linia ciągła :) Chyba nie jest źle, jak na zwykłą seryjną SKODZINKĘ...
odpieranie zarzutów
po pierwsze : plastiki są dobre jakosciowo i dobrze spassowane ( mam octavie z 98 nic nie trzeszczy )
po drugie : jakie usterki techniczne ?? jedyne co bylo w mojej wymieniane to uklad wydechowy bo spaw w koncowym tlumiku rdza przezarla, byla jeszcze kwestia alarmu ale to nie dzialka skody.
po trzecie: nawet maybach ma czesci z taiwanu, korei, albo Bog wie skad.
po czwarte: octavia ma przewage kufra na golfem, w bagazniku mozna w minigolfa grac, fakt prog zaladunkowy jest za wysoko.
po piąte: co do prowadzenia sie, to do kazdego auta mozna sie przyczepic i podac argument w postaci focusa, ale kto lubi szybciej jezdzic to niech sobie kupi twarde amory i sprezyny, a przy okazji wizyte u kregarza.
co do szkrzyni to u mnie nic nie chaczy, nic sie nie leje ani z silnika ani ze skrzyni. fotele fajnie trzymią na boki i sa dosc wygodne. z tylu fakt jak ktos jest wysoki ( ja mam 190 cm i mi niewygodnie po 2 godzinach jazdy) to ma problem i niech se kupi autobus, ja tam nie narzekam bo jezdze z przodu
po drugie : jakie usterki techniczne ?? jedyne co bylo w mojej wymieniane to uklad wydechowy bo spaw w koncowym tlumiku rdza przezarla, byla jeszcze kwestia alarmu ale to nie dzialka skody.
po trzecie: nawet maybach ma czesci z taiwanu, korei, albo Bog wie skad.
po czwarte: octavia ma przewage kufra na golfem, w bagazniku mozna w minigolfa grac, fakt prog zaladunkowy jest za wysoko.
po piąte: co do prowadzenia sie, to do kazdego auta mozna sie przyczepic i podac argument w postaci focusa, ale kto lubi szybciej jezdzic to niech sobie kupi twarde amory i sprezyny, a przy okazji wizyte u kregarza.
co do szkrzyni to u mnie nic nie chaczy, nic sie nie leje ani z silnika ani ze skrzyni. fotele fajnie trzymią na boki i sa dosc wygodne. z tylu fakt jak ktos jest wysoki ( ja mam 190 cm i mi niewygodnie po 2 godzinach jazdy) to ma problem i niech se kupi autobus, ja tam nie narzekam bo jezdze z przodu
Ty od japończyków
Czy wydaje Ci sie że tylko VW składa swoje samochody w turcji w hiszpanii czy gdzieś indziej, nie japończyki też u nas składają silniki i jakoś nikt im tego nie zarzuca. Nie ważne kto to składa byle by trzmał sie norm jakie przewiduje dany producent. Jest jeszcze jedna sprawa a mianowicie, że samochody produkowane na rodzimy rynek dla danego producenta są pod względem jakości wykonania i materiałów z jakich zostały wykonane dużo lepsze i to nie podlega dyskusji. Honda, Toyota czy Nissan nie składają samochodów tylko w jednej fabryce !!!!!!
Octavia II Elegance to skrzypowóz
tandetne plastyki, skrzypi wszystko, kazdego dnia nowa orkiestra, a cena jak lexusa, lexus to tak jak VW dla skody.
P.S. Servis w centrum Trójmiasta to banda oszustów, i partaczy , nic nie potrafią naprawić nawet olej leją do minimum, ale kasują max, szczycą sie nieprzysługujacym im certyfikatem jakości TUV.
P.S. Servis w centrum Trójmiasta to banda oszustów, i partaczy , nic nie potrafią naprawić nawet olej leją do minimum, ale kasują max, szczycą sie nieprzysługujacym im certyfikatem jakości TUV.
Opinia
Każda firma produkuje samochody dobre i buble, nie tak by wszystkie auta danego producenta były bezawaryjne. Trzeba zatem spojrzeć na statystyki kto bubli robi najwięcej. ZAtem ile aut Skody może się pochwalić bezawaryjnością, brakiem napraw związanych z normalnym zużyciem części itp. Prawda jest taka że dzisiaj cała grupa Volkswagena bazuje na swej renomie sprzed lat. Niech mi ktoś zliczy ile było przypadków wezwań grupu Volkswagena do naprawy lub wymiany w ramach gwarancji bublowatych części zamontowanych w ich autach, ja w zeszłym roku conajmniej trzy naliczyłem w tym naprawa kilkuset tysięcy Passatów w których usterka mogła pozbawić kierowcy hamulców. Niech mi ktoś teraz powie że Volkswagen produkuje dobre auta niepsujące się itp jak to głosi legenda wśród zwykłych ludzi. Kogo spytać na ulicy to większość powie że to auta niezawodne. To samo przenosi się w oczywisty sposób na Skody itp. Sam jestem świadkiem jak członek rodziny w nowej Octawii dwa razy był na naprawie wadliwych części elektroniki zamontowanych w jego egzemplarzu. Zależy jak się komu trafi, nie twierdze że wszystkie Skody, Volkswageny itp są złe, ale odsetek tych złych jest znaczny. I to stanowi o firmie. Dla porównania niech mi ktoś wyliczy ile w Oplach było takich przypadków, przecież Agilla produkowana w naszym kraju jest w czołówce raportów Dekry dotyczącej bezawaryjności największej liczby egzemplarzy, owszem są też buble ale o wiele mniej niż w samochodach z koncernu Volkswagen. Dla mnie wniosek jest prosty, nie kupuj aut tego koncernu bo masz większą szansę kupić bubel. Taka jest moja opinia.
octavia
kilka razy byłem w salonie skody aby doszukać się w octavii punktów na plus i minus ,podoba mi się ten samochód na zewnątrz w środku jest już gorzej plastiki kierownica małe cyfry na zegarach fotele niby ok ale jakieś takie płaskie ,schowki na butelki w drzwiach zmniejszaja kabinę dobre raczej dla kurjerów, duży przedni tunel a co zatym idzie wąska przestrzeń na nogi z tyłu nisko dach ,duża odległośc przednich kół od zderzaka łatwo uszkodzić miskę olejową,co na plus bagażnik olbrzymi ,silnik diesla elastyczność spalanie duże gabaryty więc jest się co giąć w razie dzwonu ,muszę przyznać że szukam auta i zastanawiam się jakie wybrać w grę wchodzi grand vitara dobra cena pełne wyposażenie za 100 tys tylko silnik benzynowy od 4 biegu to poraszka brak mocy tragedia seat leon jest ok szkoda że grand niema silnika diesla z vw wybór byłby prosty
1,8T 20V - 230KM
Mam Octavie 1,8t 20V z 2003 roku (wyprodukowana grudzien 2002, zakupiona i uzywana od grudnia 2003). Podrasowana z fabrycznych 150 do 230 koni (chip 2 stopnia + wymieniony caly uklad wydechowy). Narazie przejechalem 74.000. Za wyjatkiem standardow jak hamolce, wymiana oleju itp jedyne co padlo to czujik od plynu chlodniczego. Samochod chodzi jak zloto, po prostu bajka. Trzeba tylko zakrety brac ostroznie bo to w koncu bardziej samochod rodzinny a nie ferrari (daje sie odczuc maly rozstaw osi). Ogolnie jestem bardzo zadowolny i juz dzisiaj wiem ze moim nastepnym autem bedzie Oktavia II RS. Mysle ze w polsce mamy nadal komunistyczne nalecialosci i skoda kojazy sie nam po prostu z samochodem od czeskich czerwonych braci. I czasy i skoda sie zmienily. Wystarczy spojzec ile Octavi sprzedaje sie na zachodzie. Cyfry sprzedazy swiadcza o popularnosci a co i za tym idzie jakosci skody. Nikt nie kupil by produktu z opinia bubla, szczegolnienie w czasach twardej konkurecji i olbrzymich mozliwosci wyboru).
Dobre auto
jezeli kotos niej Jezdzil Skoda Octavia to poco pisze glupoty dobry samochud naprawde polecam a kwestia zawieszenia dobre jak na nasze drogi to dobre Mam Octavie 1,6 benzyna 101Km i jak na ta bude sprawuje sie dobrze silnik jest od Golfa 4 wiec nikt niemoze na niego nazekac niezamienil bym sie na inna skode chyba ze RS z 200 konnym slilnikiem Moja skoda do 150 przyspiesza idealnie potem troszke wpolniej ale licznik zamyka czyli ponad 200 ja jechalem nia 205 ale wiem ze jeszcze troszke by sie bojnela... Pozdrawiam
mam juz octawke 11 lat benzyna ma 195 tys.i nie narzekam spisuje sie bardzo dobrze nie mialem zadnej awari ani powaznej ani drobnej spala do 7 literkow wiadomo ze jak jedzie sie wiecej to swoje musi wziasc jak kazde auto po prostu czeba dbac o nie i pilnowac wymian typu olej itp. w przyszlym roku chce kupic auto to bedzie oktavka bo jest naprawde bobrym samochodemi nie wazne ze jest niemcem czy czeskim autem przeciez polskiego nie mamy bo sie nie oplaca w naszym kraju
w nic inwestowac wiec kazdy wybiera to co lubi
w nic inwestowac wiec kazdy wybiera to co lubi
polecam
Serdecznie Polecam Skodę Oktawie .
Mam ten samochód już 4 lata zrobiłem nim 130.tyś km .
Serwis odwiedzam na przeglądy i wymiany bieżące .
Narazie nie planuje zmiany samochodu .
Myślę że Skoda zrobiła kawał dobrej roboty produkując oktawie.
Jeśli tylko się o nią dba ona odwdzięczy się niezawodność i ekonomią .
Serdecznie Pozdrawiam .
Mam ten samochód już 4 lata zrobiłem nim 130.tyś km .
Serwis odwiedzam na przeglądy i wymiany bieżące .
Narazie nie planuje zmiany samochodu .
Myślę że Skoda zrobiła kawał dobrej roboty produkując oktawie.
Jeśli tylko się o nią dba ona odwdzięczy się niezawodność i ekonomią .
Serdecznie Pozdrawiam .
Skoda i tylko Skoda
Jeśli ktoś porównuje japońca,francuza i anglika do marek niemieckich to znaczy że nie jeździł VW lub właśnie Skodą.Ja miałem różne marki a Oktawie 1.9 TDI 110 koni mam już cztery lata, autko niezawodne i teraz wiem że te inne marki to "szmelc" lubiące się psuć i dręczyć właścicieli. Na giełdach można znaleźć wszystko w dużych ilościach a Skody wybór jest mały, bo kto sprzedaje dobre auto?
Octavia 1 Kombi TDI 130KM na 248KM PRZECZYTAJ !
Włozyłem w ten samochód naprawdę kupe kasy! Nie jeden lepszy samochód bym kupił! Ostatnio własnie sie z zoną zastanawialiśmy czy było warto ładowac tyle kasy w niby zwykłą skode! Doszliśmy do wniosku że z jednej strony GŁUPOTA ale bede po 2 stronie BYŁO WARTO! Dlaczego? Wyobraźcie sobie zwykła najzwyklejszą skode stojaca na swiatłach bądź sobie spokojnie jadącą nic nie pozorny zwykły samochód! Nikt nawet sie nie spodziewa ze to czesko-niemieckie cos nagle sie zerwie i zniknie hyhyhy ! To co sie dzieje po depnięciu w pedał gazu to poezja! Ale tego nie da sie tak o opisać trzeba sie przejechać! Dodam tylko ze konstrukcja octavii 1 nie nadaje sie absolutnie do takich przerobek bo przy ruszaniu mieli w miejscu zaczyna łapać dopiero na 3 biegu druga najmniej śmieszna sprawa Octavia1 na zakretach sie nie zachowuje! buda podatna na kazde zjawisko na drodze garb koleina cokolwiek poprostu jest za wysoka i za wąska!
Włożyłem ponad 30tyś w same modyfikacje
chamulce ceramiczne ,twarde zawieszenie,ostre wałki,wydech przelot 2x2",intercooler na zamowienie,Program,mod.sprzęgła/skrzyni,fotele Leon FR sportowe płyny,dużo elektroniki sterującej!Mam 248KM i 460Nm Foto na email! active23@interia.pl
Włożyłem ponad 30tyś w same modyfikacje
chamulce ceramiczne ,twarde zawieszenie,ostre wałki,wydech przelot 2x2",intercooler na zamowienie,Program,mod.sprzęgła/skrzyni,fotele Leon FR sportowe płyny,dużo elektroniki sterującej!Mam 248KM i 460Nm Foto na email! active23@interia.pl
problem z odpalaniem
Witam, posiadam skodę octavie 1.9 TDI 110KM i mam problem, chodzi o to ze jak zimna pali na dotyk, a jak się troszkę rozgrzeje to jest już problem tzn. trzeba ja kręcić jakieś 5s. akumulator ma nowy, czujnik temperatury też, no i ostatnio jeden partak namówił mnie na wymianę pompy paliwowej i tez nic nie dało, a i rozrusznik tez był robiony. jak ktoś miał taki problem to byłbym wdzięczny za jakas rade.
Mam Ambiente 1,9 TDI 90 km 2001
Kupiłem to autko jakieś 2 miechy temu, i powiem szczerze że jak zwykle przy tym silniku, i aucie grupy VW jestem bardzo zadowolony.W Ambiente brakuje mi tylko oświetlenia dla pasażerów z tyłu.Uważam że mimo mnóstwa plusów Skody Octavia, takie oświetlenie powinno być w standardzie. Spalanie w jezdzie mieszanej to 4,8 litra, no ale każdy jezdzi i szanuje auto inaczej.Silniki 1,9TDI 90km okreslane przez użytkowników, najlepszymi silnikami w historii VW. Przy tym przebiegu 243.000 to rewelacyjny wynik.Jechałem ostatnio Fordem Mondeo 2008 rok chyba 2 litry TD, i w momencie kiedy swoją Skodą jechałbym na 4 biegu przy 50km/h w Fordzie musiałem używać 2-3 i kombinować żeby załączyła się turbina bo zwyczajnie nie szedł.Jazda tym Fordem opierała się właściwie na korzystaniu z turbinki.W Skodzie jesli chodzi o elastyczność skrzyni w stosunku do mocy jest niespotykana. Auto zbiera się nawet wtedy, kiedy inne auta potrzebowałyby redukcji.Niestety wbrew pozorom dużego auta, pasażer który chce z przodu wygodnie usiąść...zaczyna przeszkadzać pasażerowi na tylnym siedzeniu.No ale zawsze można usiąść za kierowcą :) Ja osobiście polecam, bo mam też Passata 2.8l VR6 z 1992, i mimo że to mój pupil to różnica w spalaniu jest budująca. Pozdrawiam z Irlandii
Skoda Octavia I 1.9TDI 110KM
Najbardziej trwałą i najlepszą jednostką napędową Octavii jest silnik 1.9 TDI 110KM. Auto bez pompowtrysków, common raily itp. Spokojnie wytrzymuje 500 tys. km. Słyszałem już o milonowym przebiegu. Osobiście swoją zrobiłem 380 tys.km i silnika nie tykałem! Tylko wymiany filtrów, olejów i płynów! Po za tym odporna na różnej jakości paliwo!