Widok

Skoda Octavia I

Oprócz dostępnej jeszcze do niedawna w sprzedaży Skody Octavia rok modelowy 2000, firma Skoda wprowadziła na rynek nową Skodę Octavia po faceliftingu. Model ten jest rezultatem wprowadzenia wielu zmian i innowacji.Jeśli chodzi o wyposażenie, to w nowej Skodzie Octavia mamy wybór spośród trzech wariantów: Classic, Ambiente, Elegance. Każdy model nowej Skody Octavia wyposażony jest w ABS. Oprócz ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

mialem okazje prowadzic skode octavie 1,9 tdi 105 KM.dosyc przyzwoicie przyspiesza silnik glosny brzydka kierownica samochod ladny na zewnatrz w srodku gorzej plastiki kiepskie niema gdzie opszec lewej reki tak jak w seacie w superb jest wygodniej za ta kase bedzie mozna niedlugo kupic nowego leona bedzie mial fajny sportowy ksztalt skoda kojarzy mi sie z warszawa

Skoda Octavia Kombi

Mam i jak każdy chwalę swoje. Dodam, że nie ma się czego doczepić - bardzo dobre auto za bardzo rozsądne pieniądze zwłaszcza używane - polecam. Idealne wymiary auta dają optymalne zadowolenie. Nie zaduży , nie za mały - czyli Skoda. Zrobiłem 180 000 i nie nawaliło nic - kto to przebije. PS mam ciężką nogę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

j

skoda to gówno
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Skoda Octavia 1.9TDI 110KM ELEGANCE

Przeglodajac forum dochodze do wniosku ze niektore wpisy zostaly dokonane przez osoby ktore nigdy nie jezdzily Octavia. Mi osobiscie pasuje niemiecki styl. A wracajac do somochodu. Mam Octavie od 2001r zrobilem ja 95 tys kilometrow. I nie byla to jazda spokojna, lubie dac w rure, zreszta ten silnik zacheca do tego. I nic sie nie dzieje. Silnik dziala tak jak powinien. Mozna sie przyczepic do skrzyni biegow i zawieszenia ale poki co wszystko dziala. Spalanie jest bardzo niskie, raz jechalem ze stala predkoscia 70km (odcinek 50km za miastem) i mialem spalanie 3,8 litra. Ale taj jak ja jezdze czy miasto czy nie pali mi 7. W srodku nie jest tak zle, wiadomo to nie mercdesc czy inne VW ale jakosc nie jest zla. Nic nie trzeszczy. To niezle autko, ale Passatem sie lepiej jezdzi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

OCTAVIA RS 180KM

Bujam się już od kilku miesięcy. NIby tylko SKODA, a ludzie się dziwnie patrzą... Może dlatego, że ciemne szyby i patrzą jaki ŁYSY jedzie :) Wnętrze inne niż standard, dość sympatyczne - czarna skóra i białe wstawki. Jedzie ostro - na dobrą sprawę na 4 bieg nie trzeba włączać, żeby większość została w tyle. Na autostradzie na budziku miałem ok.260, ale już trochę telepie i strach, bo na środku drogi robi się linia ciągła :) Chyba nie jest źle, jak na zwykłą seryjną SKODZINKĘ...

odpieranie zarzutów

po pierwsze : plastiki są dobre jakosciowo i dobrze spassowane ( mam octavie z 98 nic nie trzeszczy )
po drugie : jakie usterki techniczne ?? jedyne co bylo w mojej wymieniane to uklad wydechowy bo spaw w koncowym tlumiku rdza przezarla, byla jeszcze kwestia alarmu ale to nie dzialka skody.
po trzecie: nawet maybach ma czesci z taiwanu, korei, albo Bog wie skad.
po czwarte: octavia ma przewage kufra na golfem, w bagazniku mozna w minigolfa grac, fakt prog zaladunkowy jest za wysoko.
po piąte: co do prowadzenia sie, to do kazdego auta mozna sie przyczepic i podac argument w postaci focusa, ale kto lubi szybciej jezdzic to niech sobie kupi twarde amory i sprezyny, a przy okazji wizyte u kregarza.
co do szkrzyni to u mnie nic nie chaczy, nic sie nie leje ani z silnika ani ze skrzyni. fotele fajnie trzymią na boki i sa dosc wygodne. z tylu fakt jak ktos jest wysoki ( ja mam 190 cm i mi niewygodnie po 2 godzinach jazdy) to ma problem i niech se kupi autobus, ja tam nie narzekam bo jezdze z przodu

hahaha 1.4 -55kw w samochodzie tej klasyzaraz padne. Nie ma to jak udawanie przynależenia do do danej klasy aut ...

Ty od japończyków

Czy wydaje Ci sie że tylko VW składa swoje samochody w turcji w hiszpanii czy gdzieś indziej, nie japończyki też u nas składają silniki i jakoś nikt im tego nie zarzuca. Nie ważne kto to składa byle by trzmał sie norm jakie przewiduje dany producent. Jest jeszcze jedna sprawa a mianowicie, że samochody produkowane na rodzimy rynek dla danego producenta są pod względem jakości wykonania i materiałów z jakich zostały wykonane dużo lepsze i to nie podlega dyskusji. Honda, Toyota czy Nissan nie składają samochodów tylko w jednej fabryce !!!!!!

Samochód o bardzo Eleganckiej stylistyce nadwozia. Silniki z pierwszego okresu produkcji(1.6/75KM) sa niesteyy za slabe. Polecam 19TDI

Octavia II Elegance to skrzypowóz

tandetne plastyki, skrzypi wszystko, kazdego dnia nowa orkiestra, a cena jak lexusa, lexus to tak jak VW dla skody.
P.S. Servis w centrum Trójmiasta to banda oszustów, i partaczy , nic nie potrafią naprawić nawet olej leją do minimum, ale kasują max, szczycą sie nieprzysługujacym im certyfikatem jakości TUV.

Misiu!! Octavia RS jest spoko ale

180 PS rozpędzi taki samochód jak Octavia, do max 225 km/h i to jeszcze bez obciążenia ( poza kierowcą) na prostej. Pomimo zrozumienia twojego podniecenia i egzaltacji, nie pisz bajek, bo to jest niestety częste na różnych forach!!

uzytkownik

Posiadam Octawie 90 KM z 2003 z przebiegiem 240 000 km zeby nie wymiana oleju, wycieraczek, oraz naprawde bardzo drobnych naprawach to mozna zapomniec o naprawach. zuzycie paliwa na trasie do 120 km/h w granicy 4.6 l/100km poprostu super samochod

Skoda jest super.

Mam Fabie z roku 2004 z silnikiem 1.2 HTP jest rewelacyjna nic się nie psuje nie stuka nie trzeszczy. Fajnie smiga po zakrętach i nie jest wcale taka powolna. Japońce to tez fajne auta ale...

Opinia

Każda firma produkuje samochody dobre i buble, nie tak by wszystkie auta danego producenta były bezawaryjne. Trzeba zatem spojrzeć na statystyki kto bubli robi najwięcej. ZAtem ile aut Skody może się pochwalić bezawaryjnością, brakiem napraw związanych z normalnym zużyciem części itp. Prawda jest taka że dzisiaj cała grupa Volkswagena bazuje na swej renomie sprzed lat. Niech mi ktoś zliczy ile było przypadków wezwań grupu Volkswagena do naprawy lub wymiany w ramach gwarancji bublowatych części zamontowanych w ich autach, ja w zeszłym roku conajmniej trzy naliczyłem w tym naprawa kilkuset tysięcy Passatów w których usterka mogła pozbawić kierowcy hamulców. Niech mi ktoś teraz powie że Volkswagen produkuje dobre auta niepsujące się itp jak to głosi legenda wśród zwykłych ludzi. Kogo spytać na ulicy to większość powie że to auta niezawodne. To samo przenosi się w oczywisty sposób na Skody itp. Sam jestem świadkiem jak członek rodziny w nowej Octawii dwa razy był na naprawie wadliwych części elektroniki zamontowanych w jego egzemplarzu. Zależy jak się komu trafi, nie twierdze że wszystkie Skody, Volkswageny itp są złe, ale odsetek tych złych jest znaczny. I to stanowi o firmie. Dla porównania niech mi ktoś wyliczy ile w Oplach było takich przypadków, przecież Agilla produkowana w naszym kraju jest w czołówce raportów Dekry dotyczącej bezawaryjności największej liczby egzemplarzy, owszem są też buble ale o wiele mniej niż w samochodach z koncernu Volkswagen. Dla mnie wniosek jest prosty, nie kupuj aut tego koncernu bo masz większą szansę kupić bubel. Taka jest moja opinia.

octavia

kilka razy byłem w salonie skody aby doszukać się w octavii punktów na plus i minus ,podoba mi się ten samochód na zewnątrz w środku jest już gorzej plastiki kierownica małe cyfry na zegarach fotele niby ok ale jakieś takie płaskie ,schowki na butelki w drzwiach zmniejszaja kabinę dobre raczej dla kurjerów, duży przedni tunel a co zatym idzie wąska przestrzeń na nogi z tyłu nisko dach ,duża odległośc przednich kół od zderzaka łatwo uszkodzić miskę olejową,co na plus bagażnik olbrzymi ,silnik diesla elastyczność spalanie duże gabaryty więc jest się co giąć w razie dzwonu ,muszę przyznać że szukam auta i zastanawiam się jakie wybrać w grę wchodzi grand vitara dobra cena pełne wyposażenie za 100 tys tylko silnik benzynowy od 4 biegu to poraszka brak mocy tragedia seat leon jest ok szkoda że grand niema silnika diesla z vw wybór byłby prosty

1,8T 20V - 230KM

Mam Octavie 1,8t 20V z 2003 roku (wyprodukowana grudzien 2002, zakupiona i uzywana od grudnia 2003). Podrasowana z fabrycznych 150 do 230 koni (chip 2 stopnia + wymieniony caly uklad wydechowy). Narazie przejechalem 74.000. Za wyjatkiem standardow jak hamolce, wymiana oleju itp jedyne co padlo to czujik od plynu chlodniczego. Samochod chodzi jak zloto, po prostu bajka. Trzeba tylko zakrety brac ostroznie bo to w koncu bardziej samochod rodzinny a nie ferrari (daje sie odczuc maly rozstaw osi). Ogolnie jestem bardzo zadowolny i juz dzisiaj wiem ze moim nastepnym autem bedzie Oktavia II RS. Mysle ze w polsce mamy nadal komunistyczne nalecialosci i skoda kojazy sie nam po prostu z samochodem od czeskich czerwonych braci. I czasy i skoda sie zmienily. Wystarczy spojzec ile Octavi sprzedaje sie na zachodzie. Cyfry sprzedazy swiadcza o popularnosci a co i za tym idzie jakosci skody. Nikt nie kupil by produktu z opinia bubla, szczegolnienie w czasach twardej konkurecji i olbrzymich mozliwosci wyboru).

Lukasso

Lukasso Jezeli wolisz koreańskie auto niż skode to powodzenia jeździłem skodą i koreanskim autem skoda jest twarda bo taka ma byc a nie jak kanapa niemiecka i to źle????? Niemieckie samochody sa bardzo dobre skoda ma rozwiazania z passata a dokładnie octavia 2 generacji i ten pasat b5 czy b6 sa prawie identyczne
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo sympatycznie

Jestem zadowolony, autko nie bije po oczach lanserką, a dość dobre warunki jezdne uprzyjemniają podróż. Niczego więcej nie pragnę w tej chwili.

pozdrawiam

Dobre auto

jezeli kotos niej Jezdzil Skoda Octavia to poco pisze glupoty dobry samochud naprawde polecam a kwestia zawieszenia dobre jak na nasze drogi to dobre Mam Octavie 1,6 benzyna 101Km i jak na ta bude sprawuje sie dobrze silnik jest od Golfa 4 wiec nikt niemoze na niego nazekac niezamienil bym sie na inna skode chyba ze RS z 200 konnym slilnikiem Moja skoda do 150 przyspiesza idealnie potem troszke wpolniej ale licznik zamyka czyli ponad 200 ja jechalem nia 205 ale wiem ze jeszcze troszke by sie bojnela... Pozdrawiam

mam juz octawke 11 lat benzyna ma 195 tys.i nie narzekam spisuje sie bardzo dobrze nie mialem zadnej awari ani powaznej ani drobnej spala do 7 literkow wiadomo ze jak jedzie sie wiecej to swoje musi wziasc jak kazde auto po prostu czeba dbac o nie i pilnowac wymian typu olej itp. w przyszlym roku chce kupic auto to bedzie oktavka bo jest naprawde bobrym samochodemi nie wazne ze jest niemcem czy czeskim autem przeciez polskiego nie mamy bo sie nie oplaca w naszym kraju
w nic inwestowac wiec kazdy wybiera to co lubi