Widok

Słoneczna Morena

Słoneczna Morena Morena Temat dostępny też na forum:
Słoneczna Morena to osiedle, które powstanie na terenach dawnej Piekarni Piecki.

Zabudowa obszaru o powierzchni 13,5 ha będzie bardzo zróżnicowana. Powstaną tu zarówno dwa wieżowce (17- i 22- kondygnacyjne), jak i 6- i 7-kondygnacyjne domy wielorodzinne, 4-kondygnacyjne wille miejskie oraz domy bliźniacze (budowane w pierwszej kolejności).

Inwestycja została podzielona na 13 etapów i ...
przeczytaj więcej o inwestycji
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ładnie wygląda na renderach i zdjęciach pokazowych

Niestety na żywo jest już gorzej. Bardzo słaba mała architektura, biedne place zabaw. Oświetlenie zewnętrzne tak tanie że wiatr jest w stanie je przewrócić. Brak ogólnodostępnych miejsc parkingowych. Goście nie mają gdzie parkować. Wszystko robione byle jak. Usterek cała masa a do poprawiania nikt się nie garnie. Całkowity brak lokali usługowych na osiedlu, najbliższy sklepik to Carrefour. Drogi w opłakanym stanie. Klientem dla Robyga jesteś przed wpłaceniem pieniędzy. Potem już tylko przeszkadzasz.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 12

Przy zamkniętych oknach w ogóle nie słychać

Przy otwartych, szczególnie nocą, słychać że przelatują, ale nie jest to uciążliwe. Po tygodniu mieszkania nie zwraca się już na nie uwagi.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8

Rzeczywiste opłaty za 50m2 to jakieś 430-450 zł.

Początkowo Robyg jako Zarząd zaniża sztucznie opłaty - po dwóch latach okazuje się że każde mieszkanie ma spore niedopłaty.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wpłać pieniądze a zmienisz zdanie

Miły Pan Piotr przestanie odbierać telefony i odpisywać na maile, a tego co powiedział nie będzie już pamiętał.
Pamiętajcie aby WSZYSTKIE ustalenia potwierdzać na PIŚMIE!!! Bo potem wyprą się w żywe oczy.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1
I i II etap wymiata w porównaniu z tym co robyg proponuję w ostatnim etapie, po pierwsze stawiają 8 piętrowe klocki po ustawiane jak domino, vpo drugie najważniejsze grunt jest w użytkowaniu wieczystym, życzę powodzenia przy przekształcenie z UW na własność - coś wien o tym bo pracuje w urzedzie
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3
takie informacje sa zawsze dostepne i w planach było widoczne ze okno jest z 3 części i wystarczyło dopytac przed zakupem! polecam myjkę na patyku do kupienia w yusku i nie masz kłopotu z myciem ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przeszkadzasz

Dokładnie tak jest! Po zakupie tylko przeszkadzasz. Jurek nie lubi jak mu się głowę zawraca usterkami. Sprzedaż musi iść do przodu a słupki piąć jak nowe bloki na SM. Jak masz wątpliwości to centrala pomoże Ci je rozwiać. Z drugiej strony głód mieszkań i kusząca cena robia swoje...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jak ja lubię jak wypowiadają się osoby, które nie mają wszystkich informacji, są zazdrosne i pozjadały wszystkie rozumy :)
Wraz z mężem szukaliśmy mieszkania mniej więcej od 6 miesięcy. Byliśmy zdecydowani na rynek wtórny w okolicach Moreny, Przymorza lub Zaspy, małe mieszkanie z 3 pokojami. Po obejrzeniu kilku mieszkań byliśmy przerażeni.... stan tych mieszkań był mega słaby, ruina, może 2 nadawały się do zamieszkania, ale ich cena to ponad 300 tys. Za co tu płacić ?? Za 30 letni blok, w którym nie było remontu od 15 lat... ? Ludzie naprawdę się cenią, dostali za komuny mieszkania i teraz ze sprzedają za gruby hajs.
Inwestycja Robyga Słoneczna Morena była nam znana od dawna - śledziłam ich ceny na bieżąco i byłam sceptycznie nastawiona na zakup mieszkania od tego dewelopera w głównej mierze przez użytkowanie wieczyste... Dlatego przepadło nam mieszkanie w budynku S4 - nie byliśmy pewni czy ten zakup będzie słuszny. We wrześniu przyszły targi mieszkaniowe i rozpoczęła się sprzedaż mieszkań w ostatnim budynku S5. Stwierdziliśmy, że nia ma na co czekać, bo ceny i tak nie będą spadały a wybór mieszkań, które naprawdę nas interesowały był słaby. Wybraliśmy mieszkanie, które nas interesowało, 3 pokojowe z oddzielną kuchnią, dwustronne z dużym balkonem - zasada byłą prosta kto pierwszy ten lepszy, załapaliśmy się nawet na MDM :)
Zgadzam się, że jest to w pewnym sensie blokowisko, ale każdy kto kupuje mieszkanie chyba widział plany zagospodarowania przestrzennego, odwiedził okolice, popytał znajomych? W ciemno nikt mieszkania za 300 tys nie kupuje? Pan z Robyga potwierdził moje informacje, że na początku osiedla wybudują jeszcze 2 wieżowce - nie było to tajemnicą. Użytkowanie wieczyste też jest sprawą oczywistą i nikt tego nie krył, można wykupić mieszkanie z bonifikatą 95%. Jeżeli ktoś chce mieszkanie albo nawet dom proponuję zamieszkać w Banine za 200 tys. i codzienne dojeżdzać autem 1,5h :) W każdej inwestycji są plusy i minusy, tak jak w każdej dyskusji jest mile widziana konstruktywna krytyka a nie jad i zawiść :)
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 11

morenianka

kto pierwszy ten lepszy? co to za tekst... może jeszcze bombonierkę zaniosłaś, za to że ktoś CI mieszkanie łaskawie sprzedał? hahah. Pan z Robyga powiadasz? poczekaj do etapu zgłaszania usterek. Ciekawe co wtedy powie Twój Pan z Robyga..
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 6
Kapitalizm jest jakby ktoś nie zwrócił uwagi ;) Pan z Robyga łaskawie zarezerował mieszkanie, które sprzedał mi Robyg :) Od tego momentu nie mam problemów z deweloperem. Usterki? Jest coś takiego jak gwarancja :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Po nicku wnioskuje, że jeszcze nie odebrałaś mieszkania więc również jeszcze nic nie reklamowałaś :) Poczekaj do pierwszej reklamacji - wtedy zobaczysz jak szybko i sprawnie działa Twoja gwarancja :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

gwarancja morenianki

dokładnie. jak poprzednik. poczekaj do pierwszej reklamacji. Przyjdą goście od Jurka i zaczyna się gra na zmęczenie przeciwnika. Klient nigdy nie ma racji w rozmowie z tymi Panami. Tylko Robyg się zna - TY nie. Szkoda gadać. Prawda jest taka, że tak się nie buduje relacji.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2
Kupiłem niedawno mieszkanie na słonecznej morenie i przyznaje cena nie jest powalająca jednak obsługa bardzo miła.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

Uwaga !!! Pracownicy to byli naciągacze z home brokera

Nie kupujcie tam, pracownicy to byli naciągacze z home brokera. Wciskają kit byle tylko sprzedać.
cała ta oferta robyga to szajs. Budują z najtańszych materiałów. Za 2 lata się rozleci wszystko
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 8

-mieszkaniec

Polecam spytać pracowników Robyga o problemy z ciepła wodą na osiedlu.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie zgodze się...

Samoloty są bardzo uciążliwe-mieszkam tutaj króciutko bo raptem 3 miesiące i wciąż nie moge sie do nich przyzwyczaić...a jest zima i to przy zamknietych oknach-co dopiero będzie w lato??? Ostatni ląduje 23:50 a pierwszy już 5:30...mnie budzą za każdym razem i jakoś nie moge się przyzwyczaić...Nie wiem jakim cudem umkneło to mojej uwadze-pewnie przy oglądaniu inwestycji umawiany byłem o godzinach kiedy nie ląduja bo dopiero przy wykańczaniu mieszkania przeraził mnie ten grzmot silników...Drugi raz nie kupiłbym tutaj mieszkania...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

Brak miejsc parkingowych

Dorzucę swoje 5gr ;) Mieszkam już 2 lata w pierwszym etapie bloki A,B,C,D. Robyg jest dramatycznym deweloperem, ponieważ:
1) Przy odbiorach zamiast konstruktywnie rozmawiać o usunięciu usterek straszą że jak.nie podpiszemy odbioru to termin nam minie, przyciągnie się procedura więc lepiej brać jak jest.
2) Po zgłoszeniu pęknięć w ścianach twierdzą że po usunięciu usterek pomalują tylko na biało (nie ważne jak drogą farbę miałeś na ścianie)
3) Zaniża koszt czynszu (za małe zaliczki na wodę i ogrzewanie co wiąże się potem z dopłatami co pół roku około 1 tyś zł)
4) Za mało miejsc parkingowych! Na jedno mieszkanie na.całym osiedlu przypada około 1,3 miejsca, czyli mało kto z dwoma samochodami kupi dodatkowe miejsce
5) Brak JAKICHKOLWIEK miejsc dla gości
6) Stawiają znaki zakazu i sami dzwonią po.straż miejską
Generalnie dramat...
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 4

Uwaga!!
Robyg oszczędza na wszystkim!! Jeśli nie ma w poszanowaniu ludzkiego życia, życia swoich pracowników, którzy mu zaufali i budują to osiedle na beznadziejnych zabezpieczeniach, aż musi dojśč do śmiertelnego wypadku!!! Bo to znaczy, że nie ma w poważaniu ani kupujących, ani nikogo!! Tylko kasa się liczy. Więcej nikt i nic. Ostatni wypadek pokazał to wyraźnie. Jeśli można oszczędzić na BHP to i na materiałach też. I tak to się ciągnie. Ku refleksji.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

http://m.trojmiasto.pl/news/wiadomosci/Zmarl-robotnik-po-upadku-z-6-pietra-n99988.html
To mówi samo za siebie. Oszczędność na:
- BHP
- materiałach
- pracownikach
- klientach
Nie ma się co oszukiwač. Oszczędzają gdzie się da. Efekty, wiadomo
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co ma piernik do wiatraka

Nie mieszajmy wypadku z olewactwem Robala. Taki wypadek mógł zdarzyć się wszędzie. Inna kwestia jest podejście Robala do inwestycji. Liczba miejsc parkingowych na osiedlu (za mala) czy remont hali garażowej po 4 latach od oddania budynku. To świadczy o jakości (raczej jej braku) tego developera
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4