Widok

Ślub konkordatowy a bierzmowanie.. Proszę o pomoc..

Wesele Temat dostępny też na forum:
Chcemy wziąć ślub.. Ale niestety przyszły mąż nie jest bierzmowany (jest katolikiem, z przyczyn uzasadnionych nie odbył bierzmowania).. Czy może być bierzmowany tylko w maju w trakcie bierzmowań czy jest możliwość załatwienia tego inaczej.. Chcielibyśmy wziąć ślub w tym roku.. Jeżeli ktoś miał taką sytuację to proszę o odp.. :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zgadzam się.. I właśnie dlatego chemy konkordatowy.. :) i nie dlatego, że chcę połazić w sukni białej, itp.. Bo sukni białej nie będzie.. co najwyżej biała sukienka.. :) Nie chcemy bajecznego ślubu.. Chcemy, żeby to był Nasz dzień.. Więc będzie skromny.. :) Najbliższa rodzina tylko.. Kiedyś może marzyłam o bajecznym ślubie.. Teraz mi przeszło.. :) i najlepiej będzie nawet wziąć ślub na normalnej mszy.. :)
oczywiscie zgadzam sie z Tobą w 100%, juz pisalam na innym watku ze nie rozumiem brania slubu koscielnego (zawarcia sakramentu malzenstwa) zeby sobie polazic w kosciele w bialej sukni i zeby babcia byla szczesliwa....
Szanuje ludzi o roznych pogladach, tak samo pwoaznie podchodze do slubu cywilnego i tez mozna meic bajkowy slub cywilny i wesele i bialka suknie na ksiezniczke. Ale nie sznauje za bardzo ludzi ktorzy nie sa praktykujacy nawet nei wierzacy i biora slub koscielny....wbrew swoim pogladom...
Madness is the gift, that has been given to me!!
Dziewczyny, bierzmowanie nie jest konieczne do zawarcia związku małżeńskiego, ale jest wskazane. I wcale nie jest tak, że Dary Ducha Świętego nie mają nic do ślubu, bo mają i to bardzo wiele - one przysposabiają do bliskości z Bogiem, a przez to umacniają naszą przysięgę składaną sobie wzajemnie przed obliczem Boga. Dlatego właśnie bierzmowanie jest wskazane do zawarcia Sakramentu Małżeństwa - i tu bardzo ważna uwaga, małżeństwo w kościele katolickim jest Sakramentem, więc jest działaniem Boga, które objawia się właśnie dzięki Duchowi Świętemu.
Myślę, że ważne jest, aby zdawać sobie z tego sprawę biorąc ślub kościelny, aby nie było to z obowiązku czy tradycji, ale faktycznie z wiary, żeby nie "zdeptać" wagi Sakramentu. Właśnie dlatego Kościół kładzie taki nacisk na sakramenty poprzedzające, w tym bierzmowanie, aby dobrze przygotować się do Sakramentu Małżeństwa, a przez to do przyjęcia Miłości Bożej w naszym związku.

Pozdrawiam :)
Dziękuję Aga.. :)*
a może uda się dostosować mężowi do któregoś z terminów bierzmowań: http://www.diecezja.gda.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=656

nie musi przecież na siłę u was w parafii... jak porozmawia, dowie się, czego ma się poduczyć, zda egzamin (wyjdzie z inicjatywą - to ważne), to myślę, że nie bedzie problemów, by proboszcz elastycznie do tego podszedł
No tak, tylko oboje jesteśmy katolikami, więc nie wchodzi tu w rachubę ściema.. Chyba wyślę mojego do proboszcza.. Moze uda się na ten rok załapać na bierzmowanie.. Jeżeli nie to ędziemy myśleć, pytać.. Tylko cholerna praca.. Ciężko z wolnym u niego..
Witam, my mamy ślub w lipcu. Mój narzeczony nie ma bierzmowania i teraz a gwałt w maju będzie miał. W sumie to już nie wiem czy musi mieć czy to tylko jakiś wymysł:(
Oczywiście, że nie jest warunkiem koniecznym... Czasem jest tak, że ślub bierze np katolik i prawosławny- wówczas trudno oczekiwać, że prawosławny przyjmie bierzmowanie. Podobnie jeśli jest sytuacja taka jak u Wilczka. Ale to są ważne powody i bez zgody biskupa trudno będzie ci znaleźć księdza kto ci takiego ślubu udzieli ...

Ja prawnikiem nie jestem, więc zamieszczam wypowiedź prawnika:
http://www.kosciol.pl/article.php/20040901214408677
witam serdecznie! Jestem prawnikiem! I powiem wprost-bierzmowanie NIE jest warunkiem koniecznym do zawarcia związku małżeńskiego w kościele. Co więcej z przytaczanego wyżej paragrafu to równiez wynika-tam jest napisane "powinien" a nie że jest to warunkiem koniecznym!Pozdrawiam
miliani , dzieki za informację nie wiedziałam ,że zwykły ksiądz może udzielić bierzmowania. Warto wiedzieć , tym bardziej ,że charakter pracy Mojego lubego jest jaki jest .

mam nadzieję ,że tym razem nam się wszystko uda bo czasu jeszcze jest sporo a zaliczki powpłacane więc nie ma odwrotu :D
Emenems, prawo kanoniczne wyraźnie mówi, że trzeba, chyba że jest jakaś ważna przyczyna... więc nie wprowadzaj ludzi w błąd. Możesz uważać sobie co chcesz, ale prawo kanoniczne mówi jasno, i księża mają obowiązek stosować się do prawa kanonicznego, nie do tego, co ty uważasz;P
Wilczek, lepiej dowiedz się wcześniej czy uznają ci ten papierek, bo ja miałabym wątpliwości. W trochę czasu minęło, a bierzmowania może udzielić też w szczególnych przypadkach indywidualnie zwykły ksiądz...
da;ej uwaza mze nie trzeba meic bierzmowania tak nam ksiadz na naukach przedmalezenskich na religii klepał zeby nei dac sobie wcisnac ze jest potrzebne i ze wielu ksiezy tak robi ale ze nie jest potrzebne. prosze sie dowiadywac i naprawde nie dac sobie wmoowic
Madness is the gift, that has been given to me!!
zdaję sobie sprawę z tego ,że parę lat minęło.
Chodzi tylko o sam fakt , że jednak można było wziąść ślub bez bierzmowania co na tamtą chwilę było nie do pomyślenia przez naszego proboszcza.

A skoro można było 5 lat temu ....i to co podpisał wtedy JPII chyba nadal powinno być szanowane przez kościół ( księży)

5 lat zleciało zawsze się zabieraliśmy i zabrać nie mogliśmy ( 1.5roku temu urodziła się druga córeczka) no ale teraz już przygotowania na 100% :)

Pismo trzymam bo bierzmowania dla dorosłych odbywają się niezbyt często , byliśmy na stronie Kurii i są chyba w pażdzierniku i grudniu jakoś tak...nie chcę nikogo wprowadzić w bład.

A Mój Ł nadal pływa i mimo że 4 tyg na 4 tyg to ciężko mu się wpasować w konkretne terminy. Ale bardzo się staramy :D i teraz jak wróci idziemy do księdza po ksiązeczkę czy coś w tym stylu :)
wilczek... tylko wiesz... wtedy to była sytuacja nadzwyczajna (w dokumencie, do którego link wyżej ktoś załączył jest o tym mowa) najwyraźniej uniemożliwiająca bierzmowanie narzeczonego przed terminem ślubu

teraz "jakoś zleciało, były wazniejsze rzeczy" - rozumiem, że ślub odłożony - co stało na przeszkodzie by przez ten czasu (lat min. 5) dopełnić sakramentu bierzmowania?
no własnie.. mysle, ze to zalezy tylko od ksiedza.. mam nadzieje, ze trafimy dobrze.. :)
parę lat temu mieliśmy już wziąśc ślub kościelny ale jak zwykle zeszło to na plan dalszy ale Moj Ł nie miała bierzmowania. Wtedy Moja mama napisała do Watykanu ,że Mój przyszły nie ma bierzmowania a tu termin i jak to zrobić.

Dostaliśmy odpowiedż z Watykanu ...list podpisany przez JPII ,że bierzmowania mieć nie musi.
Uzasadniono że, Ze względu na charakter pracy Mojego Ł, który mu uniemożliwia przyjęcie sakramentu w danym terminie (jest marynarzem) to może zwrzeć związek małżeński a sakrament bierzmowania przyjąć po śłubie w dogodnym terminie.

Pismo mam do tej pory trzymam gdyby coś jednak nie wyszło z terminami :)

Zanim dostaliśmy to pismo byliśmy u proboszcza ... aż się zrobił czerwony ze złości jak usłyszał ślub??? brak bierzmowania ...absolutnie!!!!
Pismo przyszło a nam znów jakoś zleciało i były ważniejsze rzeczy,więc tego pisemka żaden ksiądz nie widział a jestem bardzo ciekawa reakcji chociażby naszego proboszcza hehe.
Dziękuję za odpowiedzi.. :) teraz sama nie wiem.. ale podejdziemy u siebie do proboszcza i zapytamy.. Jeżeli uzna, że musi być bierzmowanie to może pójdzie na to, że udzieli ślubu bez a bierzmowanie przyszły mąż zrobi w maju 2012.. bo chce zrobić.. aha.. I pół roku wcześniej trzeba do księdza iść tak..?
Coś nie poszło z linkiem, jeszcze raz:

http://pl.wikisource.org/wiki/KPK/IV/I/VII/I:Pasterska_troska_i_czynności_poprzedzające_zawarcie_małżeństwa
Obowiązek bierzmowania wynika z kodeksu prawa kanonicznego:

http://pl.wikisource.org/wiki/KPK/IV/I/VII/I:Pasterska_troska_i_czynności_poprzedzające_zawarcie_małżeństwa

Kan. 1065 - § 1
najlepiej iść do kilku parafii i podpytać czy są przewidziane "dodatkowe" bierzmowania. dosyć często są organizowane własnie dla dorosłych:) ja byłam u bierzmowanie przed ślubem w kościele na Siedlcach.
I ja musiałąm być bierzmowana, bo by mnie nie dopuścili do ślubu - to tak odnoście poprzedniej wypowiedzi
do góry