Widok

Ślub koszty...przygotowania itp...

Wesele Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny zaczynamy planować nasz wielki i cudowny dzień ;-) jednak jak narazie jesteśmy na etapie listy gości i nauk przedmałżeńskich (załatwiamy je) jednak nie wiem jakie koszta nas czekają??jak to było lub jest u Was jaką kwotę macie przeznaczoną na organizację ślubu??CO dokładnie w pierwszej kolejności trzeba załatwić??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam!
a na razie się tylko przyglądam.Też jestem przed ślubem. polecam
fajny artykuł o kosztach weselnych.

http://www.karkonoskiewesele.pl/Jak_zaoszczedzic_organizujac_wlasne_wesele_,n29.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moje przygotowania: Wesele na 110 os. Wódki 160 but. po 0,5 l. - Sobieski nie wiem czy nie za mało :/

Jedzenie 110os.x 180zł (tyle płace niestety wiem że dużo :() = 19.800
Poprawiny - 2.500
Noclegi - 1.400
Foto - Video - 3.500
Zespół - ok. 2.500
Ubranie moje z poprawinami - 3.000
Ubranie faceta - 1.200
Obrączki ( mieliśmy swoje złoto) - 200 zł
Wódka - 2.900
Napoje i inne pierdoły - 1.000
I to wychodzi 38.000 zł nie da się nic mniej.... sami widzicie że nie mamy żadnych "super" atrakcji, nawet z samochodu rezygnujemy....
Ja niedługo będę mamą i też nie uśmiecha mi się dawanie połowy pensji na prywatny żłobek, ale to nie prawda że nie da się załatwić miejsca w żłobku publicznym. Po prostu trzeba się zainteresować odpowiednio wcześnie, ja to zrobiłam w czwartym miesiącu ciąży i wiem że gdy będę już musiała pójść do pracy to dla mojego dziecka bedzie miejsce w żłobku publicznym.

Co do kredytów to osobiście jestem przeciwnikiem wchodzenia w życie z długiem, z tego co czytałam szacujesz koszt wesela na 40tys. Może jednak warto zweryfikować marzenia i zrobić równie piękne wesele nie koniecznie za tak ogromną kwotę która wymaga zadłużania się. Na pewno jest to możliwe, bo robienie wesela "zgodnie z marzeniami" w ramach jednej pensji i mając 3 osoby na utrzymaniu może sprawić że dalsze wspólne życie nie będzie już tak bajkowe jak ten jeden dzień, a chyba nie o to chodzi by fundować sobie stres finansowy.

My z mężem też mieliśmy jakieś wyobrażenie, ale staraliśmy się podejść racjonalnie zwłaszcza że nie mieliśmy wsparcia finansowego z żadnej strony. Kosztowało nas to wiele wyrzeczeń w ciągu roku i też wypadało dużo nieprzewidzianych (nie małych) wydatków z którymi musieliśmy się uporać. Ale dla chcącego nic trudnego,wesele było piękne a po weselu nie musieliśmy niczego spłacać i mogliśmy skorzystać z tego co uzbieraliśmy od gości.
Pozdrawiam
u nas- tez okolo 110 os
zastanawiam sie wlasnie nad wodka- chcialam kupic po 0,5/glowe + wino ew. piwo na poprawiny a ty mowisz ze 160 za malo..
Dziewczyny, nie dajcie się zwariować :)

My na 132 osoby, będziemy mieć 120 but wódki 0,5 (plus dodatkowo 15 na bramy i nagrody) i 30 but wina. Pamiętajcie o tym, że w tym są dzieci, osoby starsze, niepijące... Więc myślę, że te 160 but to gruba przesada ;)
Każda rodzina pije inaczej - jedni mniej, jedni bardziej. My liczyliśmy litr na głowę na same wesele i poprawiny (na 100 osób 100 litrów wódki). Oprócz tego mamy osobną wódkę na Polter Abend, osobną na rozdania w konkursach i osobną na bramy. Ale u mnie pije się głównie wódkę, za to prawie wcale wina, piwa, whisky, itp. Moja kuzynka tak miała (ta sama rodzina) i prawie nic wódki nie zostało :)
do góry