~nati
195.34.211.*
(14 lat temu) 24 lutego 2012 o 12:42
Ja niedługo będę mamą i też nie uśmiecha mi się dawanie połowy pensji na prywatny żłobek, ale to nie prawda że nie da się załatwić miejsca w żłobku publicznym. Po prostu trzeba się zainteresować odpowiednio wcześnie, ja to zrobiłam w czwartym miesiącu ciąży i wiem że gdy będę już musiała pójść do pracy to dla mojego dziecka bedzie miejsce w żłobku publicznym.
Co do kredytów to osobiście jestem przeciwnikiem wchodzenia w życie z długiem, z tego co czytałam szacujesz koszt wesela na 40tys. Może jednak warto zweryfikować marzenia i zrobić równie piękne wesele nie koniecznie za tak ogromną kwotę która wymaga zadłużania się. Na pewno jest to możliwe, bo robienie wesela "zgodnie z marzeniami" w ramach jednej pensji i mając 3 osoby na utrzymaniu może sprawić że dalsze wspólne życie nie będzie już tak bajkowe jak ten jeden dzień, a chyba nie o to chodzi by fundować sobie stres finansowy.
My z mężem też mieliśmy jakieś wyobrażenie, ale staraliśmy się podejść racjonalnie zwłaszcza że nie mieliśmy wsparcia finansowego z żadnej strony. Kosztowało nas to wiele wyrzeczeń w ciągu roku i też wypadało dużo nieprzewidzianych (nie małych) wydatków z którymi musieliśmy się uporać. Ale dla chcącego nic trudnego,wesele było piękne a po weselu nie musieliśmy niczego spłacać i mogliśmy skorzystać z tego co uzbieraliśmy od gości.
Pozdrawiam
0
0