Widok

Ślub koszty...przygotowania itp...

Wesele Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny zaczynamy planować nasz wielki i cudowny dzień ;-) jednak jak narazie jesteśmy na etapie listy gości i nauk przedmałżeńskich (załatwiamy je) jednak nie wiem jakie koszta nas czekają??jak to było lub jest u Was jaką kwotę macie przeznaczoną na organizację ślubu??CO dokładnie w pierwszej kolejności trzeba załatwić??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kurcze efcior dobrze piszesz :) tak samo myślę jak Ty :) my zapraszamy 110 osób a ile przyjdzie to jeszcze nie wiem...
Też bym kwestię kredytu przemyślała...ja płaciłam co miesiąc przez 5 miesięcy na bieżąco, coż, bogato przez ten czas w domu nie było, ale przynajmniej w dniu slubu wszystko było oplacone. Gdybym zarabiała połowe mniej, to bym zorbiłą za połowę mniej...nie zdecydowałabym się na kredyt.
A jakbym wogóle nie miała, to bym zorbiła za 2000 dla nas i rodziców obiad w restauracji i tyle. Weselicho mozna zrobic na 2,3,4,5,6,7,8,9,10,15,20 rocznicę slubu, jak ktoś będzie chciał to lepiej odłoży niż te kredyty.
Bo kto powiedział ze wesele musi byc w dzień slubu??:D:D ślub jedno, wesele drugie.

Efcior ma rację, mogłabym uciąc kilka tysięcy myślę nawet, zaczynając od szala i torebki do sukni za razem około 700 zł, szala ani razu nei załozylam, torebkę mialam raz w ręku. I parę innych pierdół, które przed ślubem wydają się "niezbędne"
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kurcze przegladam oferty muzyków i fotografów no i kamerzystów jest opcja z jednego miejsca mieć i fotografa i kamerzystę ale za 4000 muzyka za 3000 szok ... macie może namiary na równie dobrych i tańszych specjalistów ww dziedzinie??
DJ Gucio http://www.andrzej-slusarczyk.pl/ ;) bierze niewiele ponad 1000zł ;)
my za zespół płacimy 3500, za fotografa 1500 i za kamerzyste 1200 i uważam, że to dobra cena... z tym, że ja mam tanej, bo mamy w piątek. a tak to zespół ten bierze ponad 4 tyś.
Wiesz nie szukam raczej dj bo byłam na kilku weselach z udziałej dj i powiem szczerze że słabo wypadli w moich oczach dj to bardziej dyskotekowo a wesele kojarzy mi sie z orkiestra zespolem wiesz cos co zadko jest ;-)
Czyli jeśli chdzi o zespół to standardowe ceny chyba a jaki masz ??
możesz mi podać namiary na Waszego foto i kame??
Dziewczyny znalazłam fajny zespół MAYKIPOLO tak się nazywa maja fajna promocje zobaczcie same na ich stronke ... tylko terminy to hmmmm ciężka sprawa ;-(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Domi, już Ci wysłałam - najmocniej przepraszam, ale coś mi się pomyliło ;)

i jak dzwoniłaś do restauracji, coś się dowiedziałaś? ;)

Co do zespołu, My płacimy 3000 i to tylko dlatego, że to piątek, za foto 2800 a za video 2400 ;D

Co do kredytu i noclegów, pozwólcie, że się nie zgodzę ;) tak jak wspomniałam, My nie mamy dużego kredytu a bardzo Nas poratował, bo wiem, że nie bylibyśmy wstanie tych pieniędzy NIGDY odłożyć, a tak już są i czekają na swój odpowiedni moment ;) zdania są podzielone...
Natomiast jeśli chodzi o noclegi, hm... Fakt Rodzina przyjeżdża do Rodziny, ale nie wszyscy mają możliwość nocowania po domach ;) My akurat zapewniamy Naszym Gościom nocleg, bo osobiście uważam, że to jest nieładne... Sama przed swoim weselem mam jeszcze wesele koleżanki i Ona mi ostatnio powiedziała, że sami sobie mamy zapłacić za nocleg - podała mi kwotę uważam, że dość dużą, absolutnie nie zastanawiam się czy nie jechać, ale uważam, że to jest akurat nieeleganckie ;) tym bardziej, że My tam będziemy z dzień wcześniej (wesele w Białymstoku) i wyjedziemy dwa dni później a jeden nocleg za osobę 50 zł.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Domi, jeśli szukasz oszczędności to może warto pomyśleć o nim? Ogłaszał się tutaj na forum...

"Witam

Buduję portfolio i w związku z tym poszukuję par zainteresowanych wykonaniem zdjęć w zamian za zgodę na wykorzystanie w portfolio.
Chętnie również jako drugi fotograf.
Kontakt: piotrm1975@o2.pl

Pozdrawiam i zapraszam

Piotr"

z http://forum.trojmiasto.pl/Darmowe-foto-slubne-t303544,1,11.html
Aha, Domi jeszcze mi się przypomniało, jeżeli chodzi o ciasta to restauracja Gosia ma je z cukierni Markiza z Żukowie - podobno są przepyszne!! ;)
50zł to bardzo mało za nocleg od osoby!! ja nie opłacałam noclegów gościom przyjezdnym, zresztą u mnei w rodzinie tak się przyjeło, tych wesel było kilka, rodzina z całej Polski to kazdy placi sobie nocleg, bo co za sensw placic za kuzynke a kuzynka za mnie-pomimo ze rozciągniete to w latach jest. Wiec ja zapłacilam tylko siostrze pokój w hotelu, bo była z córeczką, żeby nie musiala do domu jechac i dziecka ciągac. A tak kazdy sobie sam, albo po rodzinie albo wynajmowali meiszkania na weekend, tak bło najtaniej i najwygodniej.
No widzisz dla Ciebie mało a dla Nas dużo ;) tym bardziej, że My płacimy za Naszych Gości 30 zł za osobę... Więc już jest różnica pomnóż to razy dwa, bo jadę jeszcze z moim Narzeczonym razy 3 albo 4 noce, osobiście wolę dać więcej kasy Młodym, niż wydać to na tak naprawdę bez sensownie drogie noclegi ;) bo mają być w miejscu gdzie para Młoda ma wesele... To już chyba wolę poszukać na własną rękę taniej, ale mimo wszystko osobiście uważam, że tak nie powinno być ;)

My mamy zarezerwowany akademik, więc luzik ;)
ja wiem jak ja płacilam w hotelu, 340 za pokój dwuosobowy za noc, mało jest miejsc gdzie poniżej 100 za osobę mozna przenocowac.

Ja po prostu jak jade na wesele, biore sukienkę z szafy, swojej lub siotry labo koleżanki, sie sama czesze i maluje to mogę sobie za nocleg zaplacic, dla mnie to tylko 50 zł za noc a państwo młodzi czesto takich osób mają kilkadziesiat.
A co z tego że dasz więcej młodym jak oni i tak muszą za te noclegi zaplacic...
p.s. wiadomo, że babciom płacilismy za taksówki w ta i tamtą itp. ja mowie o daleszej rodzinie typu kuzynostwo
no i zamiast wydawac na noclegi dla kzuynek, wolałam kupic mojej mamie sukienke, zapłacic jej za fryzjera i wizazystkę
my będziemy mieć ok 55-60 osób

12 tys obsługa tech ( foto, video, zespół,oprawa mszy)
10 tys ubranie ( sukienka, mundur, garnitur , buty)
15 tys przyjęcie weselne
3 tys wedding bar ( może i więcej bo będzie open bar )
1.5 tys ciasta i tort
1.2 tys autokar w dwie strony
4.8 tys nocleg ze śniadaniem dla wszystkich ze względu na odległość

(poprawin nie robimy, jesteśmy z Gdańska wesele 57 km od Gdańska)

nie liczę fryzjera i makijażystki itp . Mojej mamie tez musze kupić sukienkę i daję pieniądze na podróz dla chrzestnej bo nie pracuje i nie ma za co przyjechać.

Wychodzi o że,na 55-60 osób w granicach 50 tys ślub w kwietniu :)

Nie oszczędzaliśmy na foto, video i zespole bo uważam że zdjecia i film to pamiątka na całe życie, zespół musi być też super bo to podstawa.

wedding bar ...do tego podeszłam egoistycznie bo nie lubię wódki ani takich typowych drinków typu cola +wódka i pomyślałam ,że fajnie będzie mieć kogoś kto zrobi super fajne drinki

Sukienka ...a co tam zaszalałam i kupiłam swoją za 4 tys ....nie zakładając ,że ją sprzedam.

Emenems ,będę mieć ten sam wedding bar . Czy w opcji miałaś flowers drink z wykorzystaniem kwiatów tych co dali goście ???
Ja się na to zdecydowałam i na te mega wielkie drinki np w arbuzie lub kokosie( te mega duże będa fajną nagrodą w konkursach)

tak patrzę teraz na te koszty.....hmmmm no nic taniej nie chce wyjść :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
wiesz co, jak czytam cennik twój mialam podobnie - nie, nie mialam takiej, bo nie mielismy kwiatów tlyko maskotki dla Fundacji Clown, ale byłam w pełni zadowolona, bo jak pisalam chyba, nie lubię pajacowania barmanów tylko profesjonalną obsługe, i taka byla.
u mnie mniej więcej tak:
13tyś.-ciuchy nasz, fryzjerzy i stylistka
3coś tam - bar
14tyś-menu w hotelu (jedzenie, napoje niealkoholowe)
1tyś-noclegi nasze w hotelu i siostry
5tyś konsultant
2,5 albo 3,5-nie pamietam-oprawa florystyczna sali ślubnej, weselnej i mój bukiet
1,5 fotograf
2 Dj
900zl ciasta i tort (po znajomosci)
No i jakies pierdy to się nazbierało, typu wienietki, tablica usadzenia gości, prezenciki dla gosci,ciuchy i full serwis dla mam to wychdzoi podobnie jak u ciebie :) itp itd
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
OLESIA napisałam CI maila.
Co do ciast z Markizy sa rewelacyjne miałam na kilka różnych okazji i potwierdzam piękne pyszne i cena przystępna ;-)
a widzisz, a w menu ich ciasta są w cenie ;) jak widziałam niektórych dziewczyn relacje z Gosi, to tort wyglądał tak, że aż ślinka mi leciała!!! Mniaaaam ;)

odpisałam Ci już na maila ;)
wilczek jak czytam Twoj cenik, to niezłę wydatki, nam na 51 osob wyszło 22 tys z ubraniami ( 1800+800), fryzjerem, dudami , samochodem, autokarem, noclegami w 3* dla 21 gosci. wesele w czwartek, wiec kam, foto i dj po 500 zł mniej, menu tez tansze. jak tak patrze po cenach Waszych uslugodawcow, to z roku na rok duzo drozej....
do góry