Widok
Smaki deluxe: pieczone kasztany
Opinie do artykułu: Smaki deluxe: pieczone kasztany.
Smak surowych kasztanów porównać można do orzechów laskowych, po obróbce termicznej przypominają słodkie ziemniaki. Choć mawiają, że "W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle", nie trzeba jechać do Paryża, aby zjeść dobre kasztany - mamy ich bowiem pod dostatkiem w trójmiejskich restauracjach i sklepach. Ich obróbka nie jest bardzo skomplikowana, a dania, jakie możemy z nich wykreować, dają spore pole do popisu.
Kasztany jadalne rosną na potężnych drzewach z rodziny ...
Smak surowych kasztanów porównać można do orzechów laskowych, po obróbce termicznej przypominają słodkie ziemniaki. Choć mawiają, że "W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle", nie trzeba jechać do Paryża, aby zjeść dobre kasztany - mamy ich bowiem pod dostatkiem w trójmiejskich restauracjach i sklepach. Ich obróbka nie jest bardzo skomplikowana, a dania, jakie możemy z nich wykreować, dają spore pole do popisu.
Kasztany jadalne rosną na potężnych drzewach z rodziny ...
Kasztany smakują jak ziemniaki.
I wcale nie sa takie smaczne jak się je przedstawia. Cały ten mit kasztanów u nas wywodzi się chyba z tego serialu o Hansie Klosie, bo inaczej tego nie potrafię wytłumaczyć. Będąc we Francji czy Hiszpanii jest 100 innych lepszych potraw d spróbowania niż kasztany... żadna rewelacja, nawet nic ponadzwyczajnego.
Autorka artykułu nigdy w kuchni nie zblizyła się nawet do kasztanów
dlatego artykuł jest bez składu i ładu, a ma tylko zachęcić do odwiedzenia promowanych lokali. Kasztany można upiec sobie w domu, to proste i za parę złoty można posmakować co to jest i czy w ogóle smakuje. Jest to ciekawostka, ale nic porywającego, częsty dodatek do niektórych potraw. Sposób jest prosty: opłukać kasztany, naciąć na krzyż wypukłą powierzchnię, zalać wrzątkiem i gotować 15-20 min. Odcedzić i ułożyć na blasze naciętą powierzchnią do góry i wstawić do piekarnika 210stop. na 15-20 min. na srodkowy ruszt. Obrać z łupin, jeść tylko te, które są jasne kremowe w środku (zdarzają się brązowe-zgniłe). Wielokrotnie to robiłam - warto kupić 20 dkg i spróbować.
eeee slabo
gdzie comber z sarniny. De luxe polega na odrobinie fantazji . Sledz z beczki tez nie robi wrazenia ale jak go podasz z warzywami, sosami , ziolami etc to zmienia sie w ferie smakow. Logiczne ze same kasztany same z siebie nie sa moze de luxe lecz podanie ich z czyms i jakas otoczka fantazyjna.
Uwielbiam kasztany, ale nie uważam ich za produkt de lux
Podstawowym problemem jest brak dostępu do dobrych jakościowo kasztanów. To, co jest w Piotrez i Pawle czy innych marketach to jakieś wyschnięte odrzuty. Już dawno nie kupiłam tu pięknych, zdrowych kasztanów. A szkoda, bo osoby kupujące takie barachło mogą się do nich zrazić .