Widok

Smaki deluxe: soczysta jagnięcina

Opinie do artykułu: Smaki deluxe: soczysta jagnięcina.

Jej mięso jest bardzo delikatne w smaku, kruche, wyjątkowo soczyste, a przy tym ma mało kalorii. Można z niej przyrządzić wykwitną ucztę, która zaspokoi nawet bardzo wyrafinowane gusta. Przedstawiamy jagnięcinę. Jagnięcina jest mięsem pozyskanym z młodej owcy lub barana. - Jagnięcina są to tzw. tuszki mleczne, gdyż w tym wieku jagnięta żywione są wyłącznie mlekiem matki, nie powinny przekraczać 60 dni - tłumaczy Wojciech Dembowski, szef kuchni w Banglob, zastępca prezesa Stowarzyszenia ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak moze byc deluxe zarzniecie malutkiej niewinnej owieczki na kotlety ?

Przeciez taka malutka owieczka mogla miec piekne zycie i mogla skakac sobie figlarnie wiele lat na laczce zielonej . Nie bede jadl kotletow bo bym sie czul jak barbarzynca. Zjem cos z drobiu bo owieczki kocham a tych gdaczacych nie !
popieram tę opinię 57 nie zgadzam się z tą opinią 72

obrzydliwi jestescie!

Jak można jeść coś takiego! Z czystym sumieniem,,,,katolicy - nie zabijaj! Znacie to ? Do kosciola a później na jagnięcinę....ludzie jesteś i paskudni!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 27

wlasnie dlatego jest podła i fałszywa

!!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

daruj sobie osobiste wycieczki... a osady zachowaj dla siebie

kosciol z jagniecina nie ma nic wspolnego
a ta strona dotyczy przepisow a nie chorych pogladow
jak chcecie "walczyc" to zly adres
jesli nie macie nic do powiedzenia sensownego na temat kulinarny to poszukajacie sobie strony z "nawiedzonymi" obroncami zwierzat, ktore zostaly dane ludziom na pokarm a nie by je uwielbiac niczym bozki... bo wlasnie tak ich traktujecie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja kocham gdaczące!

I nie zgadzam się na zabijanie kur.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

uznany za niewinnego...

zeba dostalismy bo mamy jesc mieso
ta owieczka jest dla ludzi a nie ludzie dla owieczki
a jakby byla winna to mozna by ja zarznac?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mój przepis:
Udziec jagnięcy solimy i pieprzymy ( nie pozbywamy się grubego tłuszczu ale go nacinamy, żeby się dobrze wytopił), wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy 4-5 zgniecionych ale nie obranych ząbków czosnku(żeby się nie spalił i nie zrobił gorzki, czosnek wrzucamy luźno do naczynia, nie nakłuwamy mięsa i nie nadziewamy go czosnkiem). Według uznania możemy dodać gałązkę świeżego rozmarynu. Pieczemy do momentu, kiedy kolor pieczeni będzie najbardziej apetyczny. Zwykle jest to około 2-3 h w temperaturze 180 stopni w zależności od wielkości udźca. Proponuję nie przesadzać z przyprawami, żeby nie zabić smaku mięsa jagnięcego. W zasadzie wystarczy sól i czosnek. Smacznego.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 9

mmm

wygląda przepysznie, pani Malika jest niesamowita!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 16

niesamowita?

moze i niesamowita ale restauracje prowadzi srednia... pomijam fakt ze dania mdle, moze ktos lubi takie smaki, ale 7 malych kosteczek batatow to troche za malo jak na dodatek do dania dla doroslej osoby, troche glupio... bo jakos super tanio nie jest a czlowiek wychodzi nienajedzony. Chocby byla super jagniecina to nigdy tam nie wroce
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

proponuje jakieś tanie jadłodajnie

Ziemniaków nie pożałują, sama panierka na schabowym waży z pół kilo ... można się napchać, bo przecież tylko o to chodzi w wyjściu do knajpy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

Nie chodzi o napchanie się ale o najedzenie.

Przy cenach 49 -59 zł za porcję chciałabym wyjść najedzona
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

zalezy kto ile je...

Ja zawyczaj zamawiam przystawki -trochę mniejsze od dań głównych o wiele tańsze i smaczne :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

niesamowicie to malika jest promowana. Co temat o jedzeniu to Malika. Nawet otwarcie rest Basi Rizt musialo byc okraszone Malika. Kto te pania tak promuje?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

sklep w Gda

Czy ktos moze polecic jakis sklep w Gdansku gdzie w ciemno kupic mozna jagniecine? Probowalem juz kilku i niestety nie udalo sie jeszcze dobrze trafic :-(
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

A ktore konkretnie stoisko? Na jednym (od glownego wejscia po lewej pod sciana) babka probowala wcisnac mi baranine jako jagniecne...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na hali targowej w Gdańsku jest sklep, który sprzedaje jagnięcinę z ekologicznego gospodarstwa spod Kościerzyny. Kupuje tam przynajmniej raz w miesiącu, zawsze jest świeża, można zrobić zapas i część zamrozić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mój ciapek ma bardziej czystą miskę.

dekoracja - prymityw
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 17

zjadles ciapka ? boze !

to ten caly wystroj wczoraj na talezu to byl ciapek z warzywami ? widzielismy z balkonu jak sie zajadaliscie ta potrawa ze smakiem ale nie myslelismy ze to ciapek :).
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

restauracja Malika to pierwsza dziesiątka gdyńskich restauracji - naprawdę uczciwe i smaczne jedzenie

Gratuluję Pani Juchnowicz wytrwałości, uczciwości gastronomicznej i przede wszystkim doskonałej kuchni!! ^^
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 17

pierwsza dziesiątk

taaa. na 15 restauracji, bycie w pierwszej dziesiątce to cula niebywała
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

a ile w Gdyni jest prawdziwych restauracji ?

Oczywiście nie licząc pizzy, barów, marnych bistro itp. Czyli Malika wypada blado w twoim rankingu i z przykrością stwierdzam że tak tam jest.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dziesięć może się znajdzie

Więc Malika mieści się w rankingu pierwszej dziesiątki gdyńskich restauracji
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

W Islandii ;)

W Islandii
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

najlepsza jagniecina jest u sowy

i na koszt podatnika....
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 3

najlepszą jagnięcinę serwują w Dalmaciji w Gdyni, widać kucharz zna się na rzeczy jak powinna być ona dobrze zrobiona. Zachęcam do odwiedzin.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

i tylko jeszcze dodam.... mam 40 lat pamiętam smak jagnięciny, baraniny i cielęciny

sprzed lat nawet 30...to mięso, nawet kupowane na hali (obojętnie której) ma się nijak do tego pamiętanego z dzieciństwa. Jeśli jagnięcina to nowozelandzka lub szkocka, cielaki tylko z małych farm ....Dzisiejsze mięso to jakiś wyrób mięsopodobny i nie smakuje już tak jak dawniej :(((
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Problem nie w mięsie...

Bobiku, Twój problem ma charakter psychologiczny, nie kulinarny. Kiedyś wszystko było smaczniejsze, a już zwłaszcza w dzieciństwie. Takie np. magdalenki... :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

poczytaj Prousta, albo sprawdź na Wikipedii ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z wiekiem ilość kubków smakowych zmniejsza się, podobnie jak komórek mózgowych. Stad każdy najlepiej wspomina czasy dzieciństwa i wczesnej młodości, nawet jeżeli to dzieciństwo przypadało na lata sanacyjnej nędzy, stalinowskiego terroru czy PRL-owskiego podcierania się gazetami.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jakie przyprawy pasują do delikatnego jagnięcego mięsa? - Jagnięcina, podobnie jak baranina, lubi kilka podstawowych przypraw,

Cebula i marchew nie są przyprawami!!!! tylko warzywami
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

jezeli trzeba uzyc tylu ziol i przypraw

to znaczy ze niezle wali capem. przepraszam ale baranina/ jagniecina zawsze dla mnie smierdzi potem
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 7

ile kosztuje

kilogram jagnięciny?
Tańsza niż ośmiorniczki?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Na szczęście i ja i żona potrafimy dobrze gotować.

Nie musimy wyjadać resztek na mieście.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

wyjadanie resztek ?

spotkanie z przyjaciółmi w restauracji przy zastawionym stole, lampce wina,
fajna rozmowa, śmiechy, miła atmosfera- wspaniałe oderwanie się od codzienności
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

ciekawe...

Na temat przypraw wypowiada się Malika, która w swojej restauracji serwuje potrawy ich pozbawione. Zaznaczam - restauracji inspirowanej smakami Maghrebu, gdzie bogactwo i aromat przypraw są nieodzowne. A Wy redaktorzy ciągle ją promujecie...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Rzeczywiście, wiem, ze tzw.naprawdę dobrzy kucharze, np.we Francji

używają jednej, max.dwóch przypraw do dania,
które wydobędą smak potrawy,
za dużo przypraw- to potrawa smakuje tylko przyprawami
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Znowu Malika.

To już jest niesmaczne
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Masakra podobmie ciekęcina

Jak widzę tylko te nazwy, to od razu z daleka omijam taki barbarzyński lokal.
Nie wyobraźam sobie jeść takie piękne maluchy, nazywane ekologicznym produktem. Zabijanie - pozyskiwaniem jagnięciny.
Na przystawkę fois gras
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

A ludzkie mieso dzieci tez jadacie ?

Podobno ma niesamowite walory smakowe + dużo witamin i aminokwasów.
Myslicie że bedzie tak samo dobre jak jagnięcinka i cielęcinka ?
A może jeszcze lepsze ?

P.S.
Zacznij myśleć bezduszna maso przeżuwaczy.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 7

Badania naukowe wykazały,

że rośliny zdają sobie sprawę z tego - a więc odczuwają - że są zjadane. Zacznij myśleć, bezduszny zabójco roślin.

Może przerzucisz się na żwir?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Oj bezmózgowcu... owoce i warzywa nie posiadaja układu nerwego tak jak zwierzeta i ludzie.

że tez trzeba takim pustakom to tlumaczyc ;/
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

A zęby myjesz ?

Zabijasz bakterie a one też chcą żyć.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Oczywiście karmisz sobą

komary, meszki, gzy itp.? Przecież nie wolno ich zabijać... Wy wege-, eko-, wuj-wie-co-jeszcze- macie coraz mocniej nierówno pod kopułą.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

A ty, jak wciągasz trawę, to nie przeżuwasz?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Co jest złego w ludzkim miesie że nie można go kupić w sklepie mięsnym ?

Podobno jest smaczne, zdrowe i ma duzo witamin tak twierdza np kanibale z kongijskiej dżungli.
A już wogóle mięso z dzieci powinni być najsmaczniejsze - palce lizac podobno taka pychota !
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mistrz Dembowski

to prawdziwy mistrz - pracowałem z nim wiele lat , jest debesciak wymiata ze hej a jak gotuje poezja
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wojtek

Dembos tak trzymaj. Stara dobra kuchnia pomorza to Wojtek Dembowski - twoje ręce robią cuda
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

jak mozna jeśc owcze dziecko

zabija sie ,maleństwo by nasycić wstretnych ludzi!
Zabijesz szczeniaczka albo niewmowlę idioto jeden z drugim
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Soczystą i zdrową jagnięcinę bez chemii

można zjeść tylko kupując mięso u rolnika hodującego ekologiczne owce... w każdej knajpie podają najtańszy sort mięsa z chemikaliami i antybiotykami, do tego podają baraninę jako jagnięcinę!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najlepsze miesko na swiecie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jagnięcina

Ja w temacie jagnięciny i cielęciny mam swój ulubiony sklep - Jagniecina.pl, gdzie kupuję już od kilku lat te mięsa, no i kilka innych rodzajów też. Chociaż tak naprawdę zwykle głównie jagnięcinę i cielęcinę, bo w mojej okolicy nigdzie nie można ich dostać. :-/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry