Widok
To chyba jestes slabo poinformowany bo glupoty piszesz bo w gdyni smieci odbiera kilka firm nie jedna!!! Wiec to nie sa te koszty a do tego maja co tydzien wywoz, a my raz na dwa tygodnie. Ja umie liczyc i dlatego wiem ze cos tu jest nie tak ktos zrobil niezly przekret na tym przetargu ze wygral sanipor
Z tego co się orientuję stawka za wywóz śmieci w całej gminie jest taka sama.
A czy ktoś może mi wyjaśnić dla czego Bojano czy Koleczkowo płacą więcej niż Szemud za wywóz szamba ?
Przy wywozie śmieci nie jest brane pod uwagę które miejscowości mają bliżej do wysypiska, tak samo powinno być przy szambie.
A czy ktoś może mi wyjaśnić dla czego Bojano czy Koleczkowo płacą więcej niż Szemud za wywóz szamba ?
Przy wywozie śmieci nie jest brane pod uwagę które miejscowości mają bliżej do wysypiska, tak samo powinno być przy szambie.
To, że Bojano ma droższy wywóz śmieci niż Gdynia, wynika głównie z tego, że to mniejsza miejscowość. Mniej ludzi = większe koszty na mieszkańca, bo firmy muszą zarobić, a śmieci i tak trzeba wywieźć. W Gdyni wszystko działa na większą skalę, więc stawki mogą być niższe. A że w Bojanie rzadziej odbierają to pewnie kwestia oszczędności i ustaleń gminy.
Po przejechaniu kilkunastu ulic ma zebrane śmieci od paruset rodzin. W tym czasie robi kilka kilometrów, a ludzie z obsługi pracują 2-3 godziny. Kilometry wozu oraz praca ludzi kosztuje. Na wsi dla tego samego efektu kilometrów jest wiele więcej, a i ludziom trzeba zapłacić za pracę. Z tego samego powodu wozokilometry kalkulowane dla miasta (ZKM) są inaczej wyceniane niż w PKS. No chyba, że ludzie w Remondisie czy innej Komie nie potrafią liczyć