Widok

Śmierdzący problem ze zsypami

Opinie do artykułu: Śmierdzący problem ze zsypami.

Rozkładające się resztki jedzenia, roje much, karaluchy i szczury - taki jest obraz śmietników w wieżowcach na gdyńskim Obłużu, po tym jak spółdzielnia zamknęła zsypy na półpiętrach klatek schodowych

Zamykanie zsypów na śmieci stało się regułą. Mieszkańcy wielu wieżowców w całym Trójmieście muszą wynosić teraz śmieci do tzw. przybudówek, czyli komór zsypowych, do których wcześniej za pomocą zsypów zrzucano śmieci z całej klatki.

- To rozsądne, bo stan sanitarny zsypów ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

No to polecam sprawdzić jak to będzie wyglądało z zalożeniem DSLu u Ciebie. W przeciwieństwie do Neo można legalnie dzielić i nie ma tych bzdurnych limitów.

No jak to kto:

TP SA pewnie :))

|||| troche inny temat:)

kto oprócz pro-internet i upc udostępnia łącze na Niedźwiedniku :)

Nie było mnie, więc z opóźnionkiem leTkim odpowiadam.

Żmija> OK, się postaram dać namiar. Na tę chwilę nie potrafię podać żadnych szczegółów, bo oglądałam chałupę w fazie na ukończeniu (blisko Kolbud),jakieś 2 lata temu, rozmawiałam z właścicielami domu i z szefem-właścicielem firmy. Nawet nie znam jego nazwiska. Ale dowiem się i podam więcej szczegółów. Wiem tylko, że faktycznie trzeba wcześniej kupić działkę i chyba pozałatwiać wszystkie sprawy formalno-prawne (pozwolenia na budowę). Wiem też, że jest do wyboru sporo projektów od parterowych po piętrowe.
Masz rację, że stawiają chałupę w 3-4 miesiące.
Tylko nie myślcie, że ja tu jakąś reklamą się zajmuję, BROŃ BOŻE. Niech to zostanie potraktowane jako informacja...choć przyznam, że szef firmy współpracował (nie wiem, czy jeszcze to trwa) z moim chłopem kupując od niego okna....

czy pracownik spółdzielni

ma tam mieszkanie na parterze?

Budowlańcy portalowi

Hej ladies, hej fellas - jesli chcecie budowac chatę za 40 kPLN to sobie zbudujcie luksusową półziemiankę. Normalnej chaty z tego sie nie postawi.
Koszt budowy 1m2 to ca.1500-1700 PLN (bez gruntu) to teraz sobie przeliczcie ładnie wam wyjdzie co mozecie zbudowac w normalnej technologii za tę kasę.

nie powinno byc takiego problemu

ludzie co to za bujdy???? co prawda ja mam mieszkanko w wiezowcu w bydgoszczy ale to ten sam typ betonowych plytek rok "produkcji" 1979...kazdy z mieszkancow klatki ma klucz do zsypu (tak jak od domofonu klatki schodowej) zsyp jest zawsze zamkniety bo ma samozamykacz, ludzie takze maja okna od kuchni przy tej przybudowce ale nic od niej nie wali bo smieci sa codziennie wywozone a drzwi od tej przybudowki zamkniete......problem mozna rozwiazac za pieniadze zwiazane z dostosowaniem drzwi od tej przybudowki i dorobieniem kluczy....a ten "palan" mowi ze rozwiazanie tego problemu to ok 10 tys zlotych???? chyba szczury mozg mu juz podrzeraja.... i musze w tym watku wyjatkowo racje przyznac galluxowi:)

Ponoć najlepszym dociepleniem jest zamurowanie teściowej, ale to złośliwcy tak twierdzą jak sądzę.

ściany takiego domu skleca sie na glebie obok szkieletu a potem przy uzyciu bloczków podnosi i przytwierdza do szkieletu:)
widziałem to na westernach i polecam kobitkom chcącym zastąpic gnusnych osobników mieniacych sie ich meżami:P

wcale nie zmieniamy, po prostu dyskutujemy wielotorowo ;P

ok:P
ale ci powiem, że tamaty zmieniacie szybciej niz Józefa stawia dom:(

gallux, rozmawiamy o tanim zbudowaniu garażu 4 m kwadratowe

Żmija jak będzie link to daj go na forum

Witaj Cz-Ż w Klubie Optymistów!

źmija
a jak będziesz jużmiała namiary to plis podeślij mi, ok :)

Tola

baja

Czy ja bym Cię mogła prosić o podesłanie na priv jakiegoś kontaktu do tego Twojego znajomka, co te kanadyjczyki stawia? Może ma stronę w internecie?
Ja myślę właśnie o czymś takim. Koleżanka w USA mieszka w takiej chałupce, całkiem fajnie to wygląda, stawia się toto w 3 miesiące (kto przeżył użeranie się z ekipami budowlańców ten wie ile to nerwów i siwych włosów kosztuje), trzyma się ponoć około 100 lat (po 100 latach to i murowany już kiepski jest i trzeba robić kapitalny remont, który kosztuje tyle co wyburzenie starego i postawienie nowego kanadyjczyka), i paradoksalnie rewelacyjnie się sprawdza w nawet zimniejszym od polskiego klimacie, mimo że to drewniana chałupina, to w środku jest ciepło zimą i chłodno latem. Niby lżejsze to od murowanego, ale jak Katrina przyszła, to czy cegły czy deski, wszystko równo latało w powietrzu...
Ja tam widzę same zalety. I myślę, że jak się ma uzbrojoną działkę i dostęp do tanich materiałów, plus do tego umie się sporo zrobić samemu, to i za te józefowe 40-50 tys. da się coś takiego wybudować. Ja liczę że może mnie to kosztować ze 150 tys. plus działka, ale to domek rzędu 120-130 metrów, a mieszkanie tej wielkości to grubo ponad 250 tys jak nic. No i zawsze co dom to dom...

sorry grisza
nie znasz innego docieplenia niz styropian??
nie znasz sztuczek z mieszaniem materiałów na okładziny scian?? zwiekszając współczynnik??
czemu z góry założyliście, że sie nie da??
nie wiem ile kosztuje kubik sosny, ale to główny budulec

Józefo
Wiliczyłem, że jak odpuścisz 40 metrowy salon i zejdziesz na 60 metrów, to zostanie ci jeszcze na rozpoczecie basenu:)

dalej twierdze, że z osb (dwie warstwy plus styropian w srodek) wyszłoby taniej ale co fakt to fakt - domu takowego posiadac bym nie chciał.
do góry